Velika kupovina vol.3

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Velika kupovina vol.3

Post by Funkomat » 12 Jun 2009, 14:07

Guitar_thrill wrote:i ja da imam novaca,i ja bih ga hvalio :mrgreen:
Uh... Sta bih sve dao za jedan Supa-Trem. ::ranting::

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Nov 2010, 00:01

E, ljudi... NASAO SAM SAVRSENI DRAJV! Potraga je zavrsena.

Danas, na probi, imao sam priliku da svirim jednog JCM 800 macora iZ '87. To je to! Nema dalje! :mrgreen: :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Drajv pedale su, same po sebi, generalno, sranje (ako cedite svu mast iz njih).

Savrseni drajv - recept:

GAIN na drajv kanalu JCM 800 DO PANJA + kasicica-dve tubescreamera ili tako vec neceg, pitomog i finog. :ziveli:

Nema drajva, dok ga ne da PRAVA laNpa. Znam da su mnogi od vas to vec i ranije znali, i da je ovo otkrivanje tople vode, za mnoge, ali danas sam doziveo tako drasticnu potvrdu tog stava, da mi jos uvek nije dobro. :mrgreen:

I da, 2 zvucnika i 50W, najmanje, STA GOD ko iz sveta akustike i elektronike pricao. :bambi: :metal:
EDIT: 100 w, ipak. :lol:

Da, izlgeda su svi Marsali koje sam nekoc probavao/svirao bili ili tranzistorci, ili u ocajnom stanju (probao sam i pre JCM 800, nisam bio odusevljen; inace, pljuckao sam po tim, marsalskim pojacalima vec godinama), ali OVO... cak i sa matorim lampama pred menjanje... ovo jebe keve. Kraj price, nema dalje! :bambi:

Da, jos jedna zanimljiva stvar. Jedini upotrebljiv, realno upotrebljivi drajv na Amplitube trojki dobio sam koriscenjem simulacije Marshalla i Boss SD keca... Mozete zamisliti moje decje odusevljenje kad sam pritisnuo danas foot switch i TS9... i shvatio, u magnovenju, kao Golub, da je TO TO, samo 100 puta grandioznije!

Jos jedna pohvala za Amplitube, eto, onako uzgred. :mrgreen:

guv'nor

Post by guv'nor » 12 Nov 2010, 00:29

Ma ajde! :mrgreen:

Imao sam slično iskustvo pre jedno 4 godine sa istim pojačalom. Tj nije isti komad, ali je u pitanju takođe bio JCM800 50W (model 2204) i Maršalov kabinet 2x12 (ali full dimenzija - kao 4x12). Nisam stavio preamp na panj nego malo ispod, na otprilike 3 sata i to je bilo to - sve pedale sam spakovao, sem wah-a. :)
Imao sam tu sreću da smo tu probu održavali u nekom napuštenom pozorištu dečijeg centra pa mi nije palo na pamet da ga još malko poguram TS-om ili sl za neki over the top boost, ali sada kada si to spomenuo mi žao što nisam. :(

:ziveli:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 12 Nov 2010, 00:52

Welcome to the eighties :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Nov 2010, 00:55

I, eto, ovakvim recima si pozdravio moje otkrovenje. :palica: :ziveli:
Imao sam slično iskustvo pre jedno 4 godine sa istim pojačalom. Tj nije isti komad, ali je u pitanju takođe bio JCM800 50W (model 2204) i Maršalov kabinet 2x12 (ali full dimenzija - kao 4x12). Nisam stavio preamp na panj nego malo ispod, na otprilike 3 sata i to je bilo to - sve pedale sam spakovao, sem wah-a. :)
Pa to, doslo mi da bacim sve pedale, (samo modulacije da ostanu) i Skreddy nije dao ono sto obicno daje na Pajviju... jbg... :ziveli:
Welcome to the eighties :ziveli:
E, a jesu to ejtiz? Super, taj mi sound treba za ovaj tezga bend. :mrgreen: :ziveli:

jcm 800

Post by jcm 800 » 12 Nov 2010, 00:57

sinisake wrote:E, ljudi... NASAO SAM SAVRSENI DRAJV! Potraga je zavrsena.

Danas, na probi, imao sam priliku da svirim jednog JCM 800 macora iZ '87. To je to! Nema dalje! :mrgreen: :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Drajv pedale su, same po sebi, generalno, sranje (ako cedite svu mast iz njih).

Savrseni drajv - recept:

GAIN na drajv kanalu JCM 800 DO PANJA + kasicica-dve tubescreamera ili tako vec neceg, pitomog i finog. :ziveli:

Nema drajva, dok ga ne da PRAVA laNpa. Znam da su mnogi od vas to vec i ranije znali, i da je ovo otkrivanje tople vode, za mnoge, ali danas sam doziveo tako drasticnu potvrdu tog stava, da mi jos uvek nije dobro. :mrgreen:

I da, 2 zvucnika i 50W, najmanje, STA GOD ko iz sveta akustike i elektronike pricao.
EDIT: 100 w, ipak. :lol:

Da, izlgeda su svi Marsali koje sam nekoc probavao/svirao bili ili tranzistorci, ili u ocajnom stanju (probao sam i pre JCM 800, nisam bio odusevljen; inace, pljuckao sam po tim, marsalskim pojacalima vec godinama), ali OVO... cak i sa matorim lampama pred menjanje... ovo jebe keve. Kraj price, nema dalje! :bambi:

Da, jos jedna zanimljiva stvar. Jedini upotrebljiv, realno upotrebljivi drajv na Amplitube trojki dobio sam koriscenjem simulacije Marshalla i Boss SD keca... Mozete zamisliti moje decje odusevljenje kad sam pritisnuo danas foot switch i TS9... i shvatio, u magnovenju, kao Golub, da je TO TO, samo 100 puta grandioznije!

Jos jedna pohvala za Amplitube, eto, onako uzgred. :mrgreen:
Hej sinisha brate...vidim imao si providjenje...e pa, dobrodoshao u pleme :ziveli: :ziveli: :ziveli:
Slusaj ti mene blesavoga Booster (kod mene je to bio Bad Monkey) u Marshalla i to je to...ne treba nista preko...Ja sam to stalno ponavljao, ko papagaj.Jedno vrijeme mi je i signature glasio nesto slicno tome.

Koji je JCM800 bio? 2204/2203 ili 2205/2210. Posto pominjes footswitch pretpostavljam da je u pitanju ovaj drugi...split channel varijanta sa jednim ulazom. Am i right?
Ako je taj onda normal kanal ubija...volume do kraja, treble takodje, bass na 70% a master volume po zelji...Tu mu je neki sweet spot...I ispred toga Bad Monkey ili TS9 ili SD1...Ja sam taj zvuk furao dok nisam got endorsed by Peca :ziveli:
Interesantno je da je Vlatko Stefanovski jednom prilikom svirao na mom marshallu...i zamisli, i on ga je upravo tako bio postavio (ne vjerujem da je jednostavno zadrzao moja podesavanja).

Jos jednom, dobrodosao medju pravovjerne :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Nov 2010, 01:08

Koji je JCM800 bio? 2204/2203 ili 2205/2210. Posto pominjes footswitch pretpostavljam da je u pitanju ovaj drugi...split channel varijanta sa jednim ulazom. Am i right?
Pa, ja bih rekao da je taj drugi...
Jos jednom, dobrodosao medju pravovjerne :D
Hahaahaha, fala, ali cekaj... moraju utisci da se slegnu... :ziveli:
Ja sam mislio da cu ostati neko vreme na Piviju... ali sad mi nije dobro... :mrgreen:

Da, ni klin kanal nije los, naprotivu, mislim da mi je to zapravo uvek smetalo kod Marshalla... :ziveli:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 12 Nov 2010, 01:19

Shalim se ja, naravno, Marshall 2203 i matching cab 4x12 uparen s odgovarajucom single coil gitarom i finim fuzzom -> swell to heaven :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 12 Nov 2010, 01:21

sinisake wrote:
I, eto, ovakvim recima si pozdravio moje otkrovenje. :palica: :ziveli:
Ma znaš da je bilo dobronamerno. :D :ziveli:

Nego, pretpostavljam da si i Pivija svirao na dovoljnom otpanju u nekom drajvu. Koje su ono Vs utisci?
Pretpostavljam da je jedan veći deo onaj fizički doživljaj zvuka - skoro duplo veća vataža, velika zatvorena kutija sa duplo više zvučnika i sl, pa kada krene da trese po kolenima i stomaku... :mrgreen: Nego, sem toga, koliko su karakterno drugačiji, jer pretpostavljam da se trudiš da na svemu namestiš sličan ton, kao i većina? :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Nov 2010, 01:27

A vidis... ovaj koleza cije je pojacalo... rek'o da kad ukjucim pedalu, imam malo jeftin zvuk... (to je rekao dok sam Skredija svirio).... :)

E, sad, ja sam pokusao da objasnim da je to vise faz, nego drajv, i da to mora da daje takav, jeftin zvuk :mrgreen: (on je klasican rok gitaros, ne koristi faz)... ono sto je izlazilo - meni je zvucalo relativno dobro, nakon izmenjenih podesavanja... Mada, kao sto rekoh, sa Pivijem radi Skredi bolje... ne znam... snimci sa probe su super stvar, steta sto nemamo uslove za to (odnosno, imamo, al' ih ne iskoristimo :( )...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Nov 2010, 01:45

guv'nor wrote:
Nego, pretpostavljam da si i Pivija svirao na dovoljnom otpanju u nekom drajvu. Koje su ono Vs utisci?
Pretpostavljam da je jedan veći deo onaj fizički doživljaj zvuka - skoro duplo veća vataža, velika zatvorena kutija sa duplo više zvučnika i sl, pa kada krene da trese po kolenima i stomaku... :mrgreen: Nego, sem toga, koliko su karakterno drugačiji, jer pretpostavljam da se trudiš da na svemu namestiš sličan ton, kao i većina? :)
e, pa vidis... nisam... mislim da je to deo problema... ne daju dusmani da se pojacam na svirkama, a ne nosim ga na probe (nemam kola, ne vozim, ***** ti zivot)... a i ja sam nesto utripovao da bi mi bilo puno, da pored svih onih pedala, klikcem jos i na footswitch (realno, i bilo bi mnogo, jedva ukjucim/iskljucim pedale i bez toga, posto moram i da zapjevam, katkad) :(

ALI, nema vise sviranja na klin kanalu, makar kad su solaze u pitanju, to je sigurno. Eto bar jedne korisne posledice danasnjeg pokusa. :mrgreen:

Pa taj fizicki dozivlja zvuka je meni jako vazna stvar (kad se zatrese salo ispod kosulje, TO JE TO, NE SME TISE, ako vec svirate elektricne gitare!!!), ne znam kako to prosto ne osecaju muzikanti koji menjaju velika i mocna pojacala za pojacala od i ispod 20W. :P

A karakter... pa kao sto znas... Marshall je jebeno prezentan (mada sam ja odmah skinuo presence i visoke na razumnu meru :mrgreen: ), TU JE, udara u glavu, udara i Pivi, ali nekako drugacije, suptilnije, kutijastije... I, da, NEMA PIVI TAKO KREMAST drajv, i mislim da ni otpanjivanjem necu dobiti to...
Moje sumnje potvrdio je i koleza, vlasnik pojacala, koji je jedno vreme imao Classic 30...

Jbg, znas onaj osecaj, kad nezagrejan, nefokusiran, kako to obicno biva na probi, u pauzama izmedju pesama opicis par bluz fraza, sa, naravno, zavrsnim vibratom, nervoznim :mrgreen: ... i cujes ton koji ti se vrti u glavi vec godinama... i pomislis: Da, pa to mi zapravo treba. :)

Zapravo, prvi put sam cuo sebe i svoje sviranje kao sviranje nekog drugog, you know what i mean. Uvek dok sviram, nisam u potpunosti svestan sounda koji izlazi (to smo Nemanja i ja apsolvirali nedavno :lol: ), i BOLJE cujem kako moja oprema zvuci, kad neko drugi uzme gitaru u sake... E, vidis, sad sam, na trenutke, cuo sound, raw power of ejtiz... kao da je neko drugi radio test moje gitare...

Cista poezija. :lol: :ziveli: :ziveli: :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 12 Nov 2010, 03:32

sinisake wrote:e, pa vidis... nisam... mislim da je to deo problema... ne daju dusmani da se pojacam na svirkama, a ne nosim ga na probe (nemam kola, ne vozim, ***** ti zivot)... a i ja sam nesto utripovao da bi mi bilo puno, da pored svih onih pedala, klikcem jos i na footswitch (realno, i bilo bi mnogo, jedva ukjucim/iskljucim pedale i bez toga, posto moram i da zapjevam, katkad)
To je bar jednostavno, koristiš samo otpanjen drajv kanal sa drajv potom blizu minimuma, plus pedale naravski. :mrgreen:
sinisake wrote:Pa taj fizicki dozivlja zvuka je meni jako vazna stvar (kad se zatrese salo ispod kosulje, TO JE TO, NE SME TISE, ako vec svirate elektricne gitare!!!), ne znam kako to prosto ne osecaju muzikanti koji menjaju velika i mocna pojacala za pojacala od i ispod 20W.
Hoćeš li mu ikada oprostiti! :lol: Jes', mnogo dobra stvar kada zvučnici treskaju salce, worth living for. :metal:
sinisake wrote:A karakter... pa kao sto znas... Marshall je jebeno prezentan (mada sam ja odmah skinuo presence i visoke na razumnu meru ), TU JE, udara u glavu, udara i Pivi, ali nekako drugacije, suptilnije, kutijastije... I, da, NEMA PIVI TAKO KREMAST drajv, i mislim da ni otpanjivanjem necu dobiti to...
Moje sumnje potvrdio je i koleza, vlasnik pojacala, koji je jedno vreme imao Classic 30...
Tu bi sada već valjalo da se isproba par kombinacija. Moguće da ti samo nenormalno mnogo prijaju zatvoreni kabineti, moguće da je nešto skroz deseto po sredi. :wink: Master Vol Maršali imaju dosta prezentnosti, ali tu dolazimo do potenciometara, kao što si već rekao. :mrgreen: Eric Johnson npr presence uvek drži na 0, a sve ostale EQ potove na pola - otuda i ona debela violina. Ja za sada imam dve vrste podešavanja, u jednoj je sve valjano ispod pola (sem srednjih koji su na podne), a u drugoj sve dosta iznad pola (sem basa) - obe zvuče dojajno, ali na kraju ispada ko potpuno drugačije pojačalo. Prvo je nešto kao Bramhall, debelo i tromo, a drugo 90% Maršala ikada snimljenih, prezentno i dosta agresivnije - Lynyrd Skynyrd npr.
sinisake wrote: Jbg, znas onaj osecaj, kad nezagrejan, nefokusiran, kako to obicno biva na probi, u pauzama izmedju pesama opicis par bluz fraza, sa, naravno, zavrsnim vibratom, nervoznim :mrgreen: ... i cujes ton koji ti se vrti u glavi vec godinama... i pomislis: Da, pa to mi zapravo treba. :)

Zapravo, prvi put sam cuo sebe i svoje sviranje kao sviranje nekog drugog, you know what i mean. Uvek dok sviram, nisam u potpunosti svestan sounda koji izlazi (to smo Nemanja i ja apsolvirali nedavno :lol: ), i BOLJE cujem kako moja oprema zvuci, kad neko drugi uzme gitaru u sake... E, vidis, sad sam, na trenutke, cuo sound, raw power of ejtiz... kao da je neko drugi radio test moje gitare...

Cista poezija. :lol: :ziveli: :ziveli: :ziveli:
Ufff, znam trip, odličan osećaj. Sada barem znaš šta da juriš. Još kada probaš neki dobar pre MasterVol... Što bi rekli ljubitelji - k'o najbolji Fender, samo još bolje. :lol:
Nego ozbiljno, toga barem ima po Srbiji više nego što bilo kome može da zatreba, samo ih treba iskopati po raznim šupicama i špajzima. I da, ne zaboravi, igraj loto! :mrgreen:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 12 Nov 2010, 04:05

Marshall....ma fuj :mrgreen: :XD:
Salim se...
JCM800 2203 je meni jedno od boljih Marshall pojacala, shto rece Z, 4x12 i 2203 je :homer: Naravno, ja sam resio da vise ne gledam dalje i skontao sam da je za mene fender, najvishe sam ga koristio i kao simulaciju u GR i AT VST-ima...od twinca do bassmana.
E sad
Pre neki dan sam probao jedan JCM2000 i meni je iskreno cudno da pojacalo koje toliko koshta daje krsh zvuk...prosto neverovatno...JCM900 ima moj ortak i ok je pojacalo, ali nije kao 800. 800 je klasika.
Marshall Bluesbreaker pojacalo bi takodje trebalo biti kultno...jeli? :D

Sve u svemu Sinisha - ako nadjesh Marshall Bluesbreaker ili guv'nor original pedalu (ne ove sive no one crne, matore sa vishe dugmica)
Image Image
ili probaj neki pro co rat matori ili napravi ko shto sam ja i dobices (pogotovo sa marshall pedalama) na svom piviju vrlo slican sound, neces biti razocaran. Probao sam te pedale i to je otprilike taj sound, vrlo vrlo slican. Odbudzi malko peavey da zgRije lampione fino i onda ukljucis te pedale i bices happy. :ziveli: Naravno docnije kupi JCM800 neki sa mojo-m :mrgreen:

MUzzY

Post by MUzzY » 12 Nov 2010, 22:09

Kad ja pricam tebi ...
Ma faz rula :mrgreen:

E kako ces tek da budes hepikad probas neka custom pojacalca bazirana na toj shemi samo sa jos 1, 2 lapme u preampu ;) :mrgreen: Uh, uh! :mrgreen:
Sad si valjda skontao ono sto sam par puta: TS ispred amp-a da sreze basove i malkooo da turi boost-a ;)
Messa to recimo radi sama u preampu al' to je "sterilno" :mrgreen:

To sto si dobio na probi neces moci tek tako u klubu osim ako nije neki veliki prostor. Mislim da bi prva investicija uz takvo pojacalo koje ima svoj "sweet spot" morala da padne jedna od ovih igrackica - Image

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Nov 2010, 22:29

@Nemanja, radice se sa onim sto imam... dok ne dodje do ovoga
Naravno docnije kupi JCM800 neki sa mojo-m :mrgreen:
:mrgreen: :ziveli:
Kad ja pricam tebi ...
Ma faz rula
A, ne, nije ovo prica o fazu... Ne bih se ja odrekao ova dva koja imam tek tako... :mrgreen: :ziveli:
Neki od najboljih zvukova isteranih iz postojece konfiguracije, dobijeni su pomocu Skreddy klona i Octavia klona u kombinaciji. QOTSA rifaza, veruj... pitaj Nemanju ako meni ne verujes, he, he. :ziveli:
To sto si dobio na probi neces moci tek tako u klubu osim ako nije neki veliki prostor. Mislim da bi prva investicija uz takvo pojacalo koje ima svoj "sweet spot" morala da padne jedna od ovih igrackica -
Ma kakve igrackice, idemo na stadione! Kide, Dersu i ja u koznim gacama! :metal:

Post Reply