Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rockatansky

Re: Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...

Post by Rockatansky » 29 Jun 2016, 08:08

Kauto Labs wrote:ajde tako neke sitnice i ako ti za nesto bas zapelo... ali realno sve to se ladno ne isplati, koliko jeftino tamo negde treba da ga nadjes da bi ti sa 30% dazbina i x$ slanje to ispalo jeftino
i domaci prodavci ovde vrlo dobro znaju koliko to izadje i prema tome odredjuju cenu
Pa da cesto se ne isplati finansijski, ali nekad ovde nema izbora, pa su zato ljudi primorani da narucuju iz inostranstva.

RadeRas

Post by RadeRas » 29 Jun 2016, 09:35

More kod sitnica isplati se. čipovi, prekidači, germanijumske diode i tranzistori, sve to mnogo jeftinije moze vani da se nadje nego kod nas. Počeo sam malo da pratim ovo ja. Evo primera za 3PDT prekidač: Kelco CENA 1011 dinara. Cena na ALiexpress za 10 komada sa besplatnom isporukom: LINK.
Ovde te komad izadje dolar i 35 centi što je oko 150 dinara. Kod kineza 150 dinara kod nas u radnji 1000 dinara. Pa da naplate 100% naši neke takse opet će prekidač koštati 300 dinara a najjeftinije u oglasima se moze nabaviti za preko 400 dinara + ptt troškovi slanja.Ima stvari koje su mnogo povoljnije i onih kojih nema kod nas. Kod nas su germanijumske diode preko 120 dinara komad. Kod kineza 50 komada 2 dolara što je po komadu nekih 4 dinara komad. :ziveli:

bancika

Post by bancika » 29 Jun 2016, 10:15

Kauto Labs wrote:ajde tako neke sitnice i ako ti za nesto bas zapelo... ali realno sve to se ladno ne isplati, koliko jeftino tamo negde treba da ga nadjes da bi ti sa 30% dazbina i x$ slanje to ispalo jeftino

i domaci prodavci ovde vrlo dobro znaju koliko to izadje i prema tome odredjuju cenu

trebas da budes zanimljiv karakter da ti ne smeta sto 1/3 para bacas u sporet

i to nije samo za muzicku opremu, vec za bilo sta, tako da je paradoks, ovde se malo zaradjuje, nikakav izbor, i sve jos skuplje nego u zapadnoj metropoli
Na osnovu cega to pricas? Da, zvuci glupo da das 30% drzavi, ali opet bude jeftinije jer ako kupis od domaceg prodavca placas i tih 30% i marzu prodavca. Sa tim ponekad i nemam problem jer pomaze lokalnoj ekonomiji ali imam problem kad su stvari precenjene ili kad je izbor ili kvalitet los. A obicno bude po malo od sva tri. Evo ti par primera gde se isplati. Zice za gitaru (sve osim thomastik infeld se isplati da se poruce iz strings&beyond, osim sto ustedis pare, dobijes i garantovano sveze i originalne zice). Foto oprema. Kupio sam skoro blic sa radio odasiljacem i naplatili mi max kolko moze za carinu i opet ispalo 30-40% jeftinije nego da kupim kod preprodavaca sa KP. U radnji koja placa poreze, doprinose, lokal i sve ostalo bi verovatno bilo jos skuplje. Sad, neke stvari je glupo poruciti. Sigurno necu da porucim ciglu iz US i platim 200$ postarinu :)

that being said...pravljenje pedala i pojacala kao hobi se ne isplati, ali to je neka druga tema :)

RadeRas

Post by RadeRas » 29 Jun 2016, 12:01

bancika wrote:
that being said...pravljenje pedala i pojacala kao hobi se ne isplati, ali to je neka druga tema :)
Ih sad šta se isplati a šta ne.ne isplati se ni pušiti pa ljudi popuše po dve pakle dnevno. Ja sam srećniji kada potrošim 2000 dinara na pedalu sa najjeftinijim mogućim delovima i kada je pustim ona svira bez obzira na sve. Popušio bih te pare za 3 dana. Pušio sam 3 paklice dnevno dok nisam prestao. Hobi je lepa stvar i šteta što ljudi ne praktikuju po neki hobi nego se zavale ispred TV-a i čekaju da počne veliki brat ili tako neka emisija.

bancika

Post by bancika » 29 Jun 2016, 12:17

mislim samo sa finansijsko-prakticne strane. Ovako je interesantan i kreativan hobi, ali ko pravi da ustedi pare...bolje da si kupi pravu stvar :)

A pusenje...to nikad nisam razumeo, svi moji puse i to u ogromnim kolicinama...ne mogu da ih ubedim da za'ebu.

metalstringer

Post by metalstringer » 01 Jul 2016, 16:04

da li bi se isplatilo naruciti ovu kutiju:
http://www.musikding.de/Box-Type-B
i koliko bi jos jurija otislo na carinu?

hipihill

Post by hipihill » 01 Jul 2016, 17:40

bancika wrote: A pusenje...to nikad nisam razumeo, svi moji puse i to u ogromnim kolicinama...ne mogu da ih ubedim da za'ebu.
Kada bi ti znao kako prija cigara posle seksa odmah bi propušio :D!

bancika

Post by bancika » 01 Jul 2016, 18:11

Zvuci kao primamljiva ponuda ali cu preskociti za sada :)

Kauto Labs

Post by Kauto Labs » 01 Jul 2016, 20:45

sta mislite o ovome, moze direktno u interfejs, pa da se farba impulsima, jel se isplati to? http://www.laney.co.uk/products/irt15h/

RadeRas

Post by RadeRas » 05 Jul 2016, 13:21

Iz zezanja sam naručio sa Aliexpress robu u vrednosti od dvadesetak evra. Tri artikla. Danas mi je stigao prvi artikl:
Spoiler:
Image
Mislio sam da šalju sve u paketu, a oni ipak pojedinačno kako sam naručio od različitih prodavaca. Uglavnom, doneo poštar ubacio u sanduče, kao da mi je stiglo pismo iz susednog grada. Nikakva poštarina, takse, carine. Ej ljudi, ako ovako funkcioniše, ja se odjavljujem sa kupujem prodajem i takvih oglasa i selim se na oglase u Kinu u ostale svetske gradove. ;) Ovde sam naručio 50 komada 1N34A dioda germanijumskih za smešnu cifru. Samo jedna takva dioda kod nas košta 120 dinara i to neka leva.
Videću kada budu stigli ostali artikli. Ej da napišem i ovo, stiglo je nakon 15 dana od dana naručivanja na sajtu! :ziveli:

metalstringer

Post by metalstringer » 05 Jul 2016, 15:29

kupis kvalitetniju robu i ne placas silne postarine i cuda kao kod nas.za sitnu robu je ok ako nema naplate carine i postarine.ne znam koja je procedura i da li bi se isplatilo ako narucis nesto krupnije, kutiju za pedalu i slicno sto mora u veci paket

metalstringer

Post by metalstringer » 05 Jul 2016, 15:40

Kauto Labs wrote:sta mislite o ovome, moze direktno u interfejs, pa da se farba impulsima, jel se isplati to? http://www.laney.co.uk/products/irt15h/
svidja mi se zvuk.koliko bi sa carinom to izaslo ako bi narucio?

http://www.musiciansfriend.com/amplifie ... ductDetail

RadeRas

Post by RadeRas » 05 Jul 2016, 16:55

metalstringer wrote:kupis kvalitetniju robu i ne placas silne postarine i cuda kao kod nas.za sitnu robu je ok ako nema naplate carine i postarine.ne znam koja je procedura i da li bi se isplatilo ako narucis nesto krupnije, kutiju za pedalu i slicno sto mora u veci paket
Ne bi baš rekao da je kvalitetna, najjeftinija kineska, ali je kod njih ima i košta malo. Kod nas je nema a preprodavci podignu cenu 10x na isti artikl.
Ovo krupnije pojma nemam, što ne probaš? I ovako do 50 evra nema carine :ziveli:
još da kažem, nisam mogao da verujem da se mogu sitnice naručiti iz inostranstva da ti stignu u poštansko sanduče i da niko ništa ne naplati, samo ono što platiš na sajtu. Sad ću ubuduće sve tako naručivati. U MGelektronik je recimo jedan IC 5 evra u Nemačkoj Musikding svega 2.2Evra. Što da ne, za 7 dana stiže pismo i 100% povoljnije. ;) Tvoje kutije su 6 evra. Što ne naručiš tri komada probe radi?

metalstringer

Post by metalstringer » 05 Jul 2016, 17:05

RadeRas wrote:
metalstringer wrote:kupis kvalitetniju robu i ne placas silne postarine i cuda kao kod nas.za sitnu robu je ok ako nema naplate carine i postarine.ne znam koja je procedura i da li bi se isplatilo ako narucis nesto krupnije, kutiju za pedalu i slicno sto mora u veci paket
Ne bi baš rekao da je kvalitetna, najjeftinija kineska, ali je kod njih ima i košta malo. Kod nas je nema a preprodavci podignu cenu 10x na isti artikl.
Ovo krupnije pojma nemam, što ne probaš? I ovako do 50 evra nema carine :ziveli:
još da kažem, nisam mogao da verujem da se mogu sitnice naručiti iz inostranstva da ti stignu u poštansko sanduče i da niko ništa ne naplati, samo ono što platiš na sajtu. Sad ću ubuduće sve tako naručivati. U MGelektronik je recimo jedan IC 5 evra u Nemačkoj Musikding svega 2.2Evra. Što da ne, za 7 dana stiže pismo i 100% povoljnije. ;) Tvoje kutije su 6 evra. Što ne naručiš tri komada probe radi?
probacu. nisam znao da do 50 evra ne naplacuju carinu.e sad tezina paketa, ako narucim te kutije, mozda treba neka postarina da se plati pouzecem

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Jul 2016, 21:57

Ponekad carinu, odnosno carinski postupak naplacuju ako si iz drugog grada u odnosu gde carine robu.. (npr ja iz Knjazevca, oni carine u Nisu i otvore paket, pogledaju da li sve odgovara propratnom listu i onda naplate putner troskove slanja u Knj... ) Meni je za par potenciometara od 3,nesto evra, stiglo da platim jos 360tak dinara... ali i to je opet bilo jeftinije nego ovde najeftiniji kakav je meni bio potreban (nebitno sad) uglavnom ima ponekad dodatka na cenu..

Inace, aliexpress, DHGate, Alibaba, e-bay i jos neki rade na sasvim drugacijem fazonu od nekih tamo žlj sajtova...
navedeni sajtovi su nesto kao mesto za oglas, a kupac placa izvesnoj firmi... kad roba stigne... kupac javlja da je roba stigla i tek onda firma uplacuje pare prodavcu. |Ukoliko ima nekih problema... prvo kontaktiras prodavca i ako on ne izadje u susret, javis firmi-provajdaru da ne pusti pare... oni ti automatski vracaju pare. Bez da pitaju sta je bilo...

A sto se tice robe.. wysiwyg... dakle sta vidis to i dobijes... na ovim sajtovima... za druge ne znam (kada se prica o kinezima). Vrlo su spremni da izadju u susret i da kontaktiraju sa tobom iako si iz pitschke materine... (mislim na daljinu, ne na zemlju)...

Na sajtu ima i opcija free shipping, ali to onda produzuje vreme stizanja... China mail naplacuje oko 2-5 dolara/eura i onda se skracuje dan isporuke.. a DHLom (valjda) stize za pet-sest dana... ali ume da ode i do 100 eura... bla bla bla... uglavnom, poslovniji su nego na nekim rekoh žlj sajtovima.

disclaimaer... naravno uvek ima izuzetaka od pravila... da ne bude da sam placen da ih reklamiram... :ziveli:

E da.. nisam siguran da do 50 evra u Srbiji ne naplacuju carinu... bese neka zezancija sa garderobom iz Madjarsdke preko Hrtvatske i ukinuli (Dinkic) tu granicu, sad se valjda sve carini... ali su kvote ludacke... ne garantujem..

Post Reply