Pa da cesto se ne isplati finansijski, ali nekad ovde nema izbora, pa su zato ljudi primorani da narucuju iz inostranstva.Kauto Labs wrote:ajde tako neke sitnice i ako ti za nesto bas zapelo... ali realno sve to se ladno ne isplati, koliko jeftino tamo negde treba da ga nadjes da bi ti sa 30% dazbina i x$ slanje to ispalo jeftino
i domaci prodavci ovde vrlo dobro znaju koliko to izadje i prema tome odredjuju cenu
Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rockatansky
Re: Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...
More kod sitnica isplati se. čipovi, prekidači, germanijumske diode i tranzistori, sve to mnogo jeftinije moze vani da se nadje nego kod nas. Počeo sam malo da pratim ovo ja. Evo primera za 3PDT prekidač: Kelco CENA 1011 dinara. Cena na ALiexpress za 10 komada sa besplatnom isporukom: LINK.
Ovde te komad izadje dolar i 35 centi što je oko 150 dinara. Kod kineza 150 dinara kod nas u radnji 1000 dinara. Pa da naplate 100% naši neke takse opet će prekidač koštati 300 dinara a najjeftinije u oglasima se moze nabaviti za preko 400 dinara + ptt troškovi slanja.Ima stvari koje su mnogo povoljnije i onih kojih nema kod nas. Kod nas su germanijumske diode preko 120 dinara komad. Kod kineza 50 komada 2 dolara što je po komadu nekih 4 dinara komad.
Ovde te komad izadje dolar i 35 centi što je oko 150 dinara. Kod kineza 150 dinara kod nas u radnji 1000 dinara. Pa da naplate 100% naši neke takse opet će prekidač koštati 300 dinara a najjeftinije u oglasima se moze nabaviti za preko 400 dinara + ptt troškovi slanja.Ima stvari koje su mnogo povoljnije i onih kojih nema kod nas. Kod nas su germanijumske diode preko 120 dinara komad. Kod kineza 50 komada 2 dolara što je po komadu nekih 4 dinara komad.

Na osnovu cega to pricas? Da, zvuci glupo da das 30% drzavi, ali opet bude jeftinije jer ako kupis od domaceg prodavca placas i tih 30% i marzu prodavca. Sa tim ponekad i nemam problem jer pomaze lokalnoj ekonomiji ali imam problem kad su stvari precenjene ili kad je izbor ili kvalitet los. A obicno bude po malo od sva tri. Evo ti par primera gde se isplati. Zice za gitaru (sve osim thomastik infeld se isplati da se poruce iz strings&beyond, osim sto ustedis pare, dobijes i garantovano sveze i originalne zice). Foto oprema. Kupio sam skoro blic sa radio odasiljacem i naplatili mi max kolko moze za carinu i opet ispalo 30-40% jeftinije nego da kupim kod preprodavaca sa KP. U radnji koja placa poreze, doprinose, lokal i sve ostalo bi verovatno bilo jos skuplje. Sad, neke stvari je glupo poruciti. Sigurno necu da porucim ciglu iz US i platim 200$ postarinuKauto Labs wrote:ajde tako neke sitnice i ako ti za nesto bas zapelo... ali realno sve to se ladno ne isplati, koliko jeftino tamo negde treba da ga nadjes da bi ti sa 30% dazbina i x$ slanje to ispalo jeftino
i domaci prodavci ovde vrlo dobro znaju koliko to izadje i prema tome odredjuju cenu
trebas da budes zanimljiv karakter da ti ne smeta sto 1/3 para bacas u sporet
i to nije samo za muzicku opremu, vec za bilo sta, tako da je paradoks, ovde se malo zaradjuje, nikakav izbor, i sve jos skuplje nego u zapadnoj metropoli

that being said...pravljenje pedala i pojacala kao hobi se ne isplati, ali to je neka druga tema

Ih sad šta se isplati a šta ne.ne isplati se ni pušiti pa ljudi popuše po dve pakle dnevno. Ja sam srećniji kada potrošim 2000 dinara na pedalu sa najjeftinijim mogućim delovima i kada je pustim ona svira bez obzira na sve. Popušio bih te pare za 3 dana. Pušio sam 3 paklice dnevno dok nisam prestao. Hobi je lepa stvar i šteta što ljudi ne praktikuju po neki hobi nego se zavale ispred TV-a i čekaju da počne veliki brat ili tako neka emisija.bancika wrote:
that being said...pravljenje pedala i pojacala kao hobi se ne isplati, ali to je neka druga tema
mislim samo sa finansijsko-prakticne strane. Ovako je interesantan i kreativan hobi, ali ko pravi da ustedi pare...bolje da si kupi pravu stvar 
A pusenje...to nikad nisam razumeo, svi moji puse i to u ogromnim kolicinama...ne mogu da ih ubedim da za'ebu.

A pusenje...to nikad nisam razumeo, svi moji puse i to u ogromnim kolicinama...ne mogu da ih ubedim da za'ebu.
-
da li bi se isplatilo naruciti ovu kutiju:
http://www.musikding.de/Box-Type-B
i koliko bi jos jurija otislo na carinu?
http://www.musikding.de/Box-Type-B
i koliko bi jos jurija otislo na carinu?
Kada bi ti znao kako prija cigara posle seksa odmah bi propušiobancika wrote: A pusenje...to nikad nisam razumeo, svi moji puse i to u ogromnim kolicinama...ne mogu da ih ubedim da za'ebu.

Zvuci kao primamljiva ponuda ali cu preskociti za sada 

- Kauto Labs
sta mislite o ovome, moze direktno u interfejs, pa da se farba impulsima, jel se isplati to? http://www.laney.co.uk/products/irt15h/
Iz zezanja sam naručio sa Aliexpress robu u vrednosti od dvadesetak evra. Tri artikla. Danas mi je stigao prvi artikl:
Mislio sam da šalju sve u paketu, a oni ipak pojedinačno kako sam naručio od različitih prodavaca. Uglavnom, doneo poštar ubacio u sanduče, kao da mi je stiglo pismo iz susednog grada. Nikakva poštarina, takse, carine. Ej ljudi, ako ovako funkcioniše, ja se odjavljujem sa kupujem prodajem i takvih oglasa i selim se na oglase u Kinu u ostale svetske gradove.
Ovde sam naručio 50 komada 1N34A dioda germanijumskih za smešnu cifru. Samo jedna takva dioda kod nas košta 120 dinara i to neka leva.
Videću kada budu stigli ostali artikli. Ej da napišem i ovo, stiglo je nakon 15 dana od dana naručivanja na sajtu!
Spoiler:

Videću kada budu stigli ostali artikli. Ej da napišem i ovo, stiglo je nakon 15 dana od dana naručivanja na sajtu!

-
kupis kvalitetniju robu i ne placas silne postarine i cuda kao kod nas.za sitnu robu je ok ako nema naplate carine i postarine.ne znam koja je procedura i da li bi se isplatilo ako narucis nesto krupnije, kutiju za pedalu i slicno sto mora u veci paket
-
svidja mi se zvuk.koliko bi sa carinom to izaslo ako bi narucio?Kauto Labs wrote:sta mislite o ovome, moze direktno u interfejs, pa da se farba impulsima, jel se isplati to? http://www.laney.co.uk/products/irt15h/
http://www.musiciansfriend.com/amplifie ... ductDetail
Ne bi baš rekao da je kvalitetna, najjeftinija kineska, ali je kod njih ima i košta malo. Kod nas je nema a preprodavci podignu cenu 10x na isti artikl.metalstringer wrote:kupis kvalitetniju robu i ne placas silne postarine i cuda kao kod nas.za sitnu robu je ok ako nema naplate carine i postarine.ne znam koja je procedura i da li bi se isplatilo ako narucis nesto krupnije, kutiju za pedalu i slicno sto mora u veci paket
Ovo krupnije pojma nemam, što ne probaš? I ovako do 50 evra nema carine

još da kažem, nisam mogao da verujem da se mogu sitnice naručiti iz inostranstva da ti stignu u poštansko sanduče i da niko ništa ne naplati, samo ono što platiš na sajtu. Sad ću ubuduće sve tako naručivati. U MGelektronik je recimo jedan IC 5 evra u Nemačkoj Musikding svega 2.2Evra. Što da ne, za 7 dana stiže pismo i 100% povoljnije.

-
probacu. nisam znao da do 50 evra ne naplacuju carinu.e sad tezina paketa, ako narucim te kutije, mozda treba neka postarina da se plati pouzecemRadeRas wrote:Ne bi baš rekao da je kvalitetna, najjeftinija kineska, ali je kod njih ima i košta malo. Kod nas je nema a preprodavci podignu cenu 10x na isti artikl.metalstringer wrote:kupis kvalitetniju robu i ne placas silne postarine i cuda kao kod nas.za sitnu robu je ok ako nema naplate carine i postarine.ne znam koja je procedura i da li bi se isplatilo ako narucis nesto krupnije, kutiju za pedalu i slicno sto mora u veci paket
Ovo krupnije pojma nemam, što ne probaš? I ovako do 50 evra nema carine
još da kažem, nisam mogao da verujem da se mogu sitnice naručiti iz inostranstva da ti stignu u poštansko sanduče i da niko ništa ne naplati, samo ono što platiš na sajtu. Sad ću ubuduće sve tako naručivati. U MGelektronik je recimo jedan IC 5 evra u Nemačkoj Musikding svega 2.2Evra. Što da ne, za 7 dana stiže pismo i 100% povoljnije.Tvoje kutije su 6 evra. Što ne naručiš tri komada probe radi?
Ponekad carinu, odnosno carinski postupak naplacuju ako si iz drugog grada u odnosu gde carine robu.. (npr ja iz Knjazevca, oni carine u Nisu i otvore paket, pogledaju da li sve odgovara propratnom listu i onda naplate putner troskove slanja u Knj... ) Meni je za par potenciometara od 3,nesto evra, stiglo da platim jos 360tak dinara... ali i to je opet bilo jeftinije nego ovde najeftiniji kakav je meni bio potreban (nebitno sad) uglavnom ima ponekad dodatka na cenu..
Inace, aliexpress, DHGate, Alibaba, e-bay i jos neki rade na sasvim drugacijem fazonu od nekih tamo žlj sajtova...
navedeni sajtovi su nesto kao mesto za oglas, a kupac placa izvesnoj firmi... kad roba stigne... kupac javlja da je roba stigla i tek onda firma uplacuje pare prodavcu. |Ukoliko ima nekih problema... prvo kontaktiras prodavca i ako on ne izadje u susret, javis firmi-provajdaru da ne pusti pare... oni ti automatski vracaju pare. Bez da pitaju sta je bilo...
A sto se tice robe.. wysiwyg... dakle sta vidis to i dobijes... na ovim sajtovima... za druge ne znam (kada se prica o kinezima). Vrlo su spremni da izadju u susret i da kontaktiraju sa tobom iako si iz pitschke materine... (mislim na daljinu, ne na zemlju)...
Na sajtu ima i opcija free shipping, ali to onda produzuje vreme stizanja... China mail naplacuje oko 2-5 dolara/eura i onda se skracuje dan isporuke.. a DHLom (valjda) stize za pet-sest dana... ali ume da ode i do 100 eura... bla bla bla... uglavnom, poslovniji su nego na nekim rekoh žlj sajtovima.
disclaimaer... naravno uvek ima izuzetaka od pravila... da ne bude da sam placen da ih reklamiram...
E da.. nisam siguran da do 50 evra u Srbiji ne naplacuju carinu... bese neka zezancija sa garderobom iz Madjarsdke preko Hrtvatske i ukinuli (Dinkic) tu granicu, sad se valjda sve carini... ali su kvote ludacke... ne garantujem..
Inace, aliexpress, DHGate, Alibaba, e-bay i jos neki rade na sasvim drugacijem fazonu od nekih tamo žlj sajtova...
navedeni sajtovi su nesto kao mesto za oglas, a kupac placa izvesnoj firmi... kad roba stigne... kupac javlja da je roba stigla i tek onda firma uplacuje pare prodavcu. |Ukoliko ima nekih problema... prvo kontaktiras prodavca i ako on ne izadje u susret, javis firmi-provajdaru da ne pusti pare... oni ti automatski vracaju pare. Bez da pitaju sta je bilo...
A sto se tice robe.. wysiwyg... dakle sta vidis to i dobijes... na ovim sajtovima... za druge ne znam (kada se prica o kinezima). Vrlo su spremni da izadju u susret i da kontaktiraju sa tobom iako si iz pitschke materine... (mislim na daljinu, ne na zemlju)...
Na sajtu ima i opcija free shipping, ali to onda produzuje vreme stizanja... China mail naplacuje oko 2-5 dolara/eura i onda se skracuje dan isporuke.. a DHLom (valjda) stize za pet-sest dana... ali ume da ode i do 100 eura... bla bla bla... uglavnom, poslovniji su nego na nekim rekoh žlj sajtovima.
disclaimaer... naravno uvek ima izuzetaka od pravila... da ne bude da sam placen da ih reklamiram...

E da.. nisam siguran da do 50 evra u Srbiji ne naplacuju carinu... bese neka zezancija sa garderobom iz Madjarsdke preko Hrtvatske i ukinuli (Dinkic) tu granicu, sad se valjda sve carini... ali su kvote ludacke... ne garantujem..