Maxles pedale handmade

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Markony

Re: Maxles pedale handmade

Post by Markony » 27 May 2012, 00:53

Odgovara usvojeni standard.
:ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 May 2012, 01:21

bancika wrote:Ja nemam zivaca za to :)
ja bih imao zhivaca za to, i chitao sam neke tutorijale, ali ne znam odakle da pochnem, niti koji su domaci ekvivalenti stranih hemikalija i sl. beshe i press n peel se koristi u jednoj fazi takve izrade, shto je naravno za nas sci fi ovde...josh nisam video domacu pedalu da ima dojajno uradjen etch kao enclosure finish. a zxaista, stranci dobijaju predobre rezultate, izuzetno im zavidim.

bancika

Post by bancika » 27 May 2012, 01:32

ot: bilo sta sto se koristi za ecovanje pcb-a moze da se koristi i za kutije, tehnologija je ista valjda. A imam jedan list pnl blue, samo nikako da ga upotrebim :)

maksabass

Post by maksabass » 27 May 2012, 01:34

Vezano za ecovanje.Nisam se interesovao kako to rade stranci...vidjao sam neke pedale i palo mi je na pamet al neznam kako stoje stvari sa aluminijumom.Na prohromu je to bar ze mene prosta prica..ali na alu kutijama neznam. 8) Da bi se od 1,5mm prohromskog lima napravila kutija -cenim da bi bila dosta skupa,pa zato po meni to otpada,al raspitacu se...a postoje i one masine za graviranje,mozda ih rade sa njima,neznam,pitao sam ja za to jos davno ,prilikom izrade mog prvog predpojacala,i znam da je po slovu bila neka astronomska cena,pa sam u startu odustao.
Naravno,sve se to moze odraditi,ali je problem kako tako skupu pedalu prodati i kome je prodati :lol:

maksabass

Post by maksabass » 27 May 2012, 01:46

bancika wrote:ot: bilo sta sto se koristi za ecovanje pcb-a moze da se koristi i za kutije, tehnologija je ista valjda. A imam jedan list pnl blue, samo nikako da ga upotrebim :)
bane koliko ja znam ne koriste si iste hemikalije za ecovanje razlicitih metala.Recimo probaj da rastvorom hidrogena i HCL,ecujes aluminijum :D .ja sam probao :mrgreen:

kwiss

Post by kwiss » 27 May 2012, 09:35

Ferohlorid nagriza sve osim titanijuma :ziveli:

Markony

Post by Markony » 28 May 2012, 00:40

Kad pomenu Ferohlorid (ferilhlorid), gde se to sredstvo moze nabaviti?
To je najbolja hemikalija za izradu PCB-a u kucnoj varijanti.

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 29 May 2012, 12:38

Ferihlorid i press and peel:
http://kelco.rs/katalog/komponente.php?IDgroupweb=8470

I ja sam se interesovao za graviranje. Najjeftinije sto sam nasao u NS je oko 15 eura, sto je previse.

Sto se tece ecovanja Al kutije (Eddystone) sa HCL i hidrogenom - moze, opusteno.
Spoiler:
Image

Prekjuce izecovano 8)

maksabass

Post by maksabass » 29 May 2012, 20:52

Mene ne brine ecovanje,to moze svakako ,rekoh pokusao sam,sta posle?Poliranje,i zastita...lakom bezbojnim.Niti imam polirku masinu,a ni palstu sa poliranje,ranije je neki moj drug polirao auto i od tad mi se vrti cena za jednu malu bocicu polir paste od 50- 60 evra.A za ozbiljnije poliranje mora masina,rucno ,em sto ce predugo da traje ,a vreme je novac,em sto rezultati nece biti isti kao sa masinom.Jedino da vidim koliko bi mi trazili majtori koji to rade...A kad se 3-4 majstora ukluce u posao od tog posla nema nista,svako trazi svoje ,pa konacna cena ispadne ohoho.
Image

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 30 May 2012, 07:25

Nedalm sjajno izgleda pedala! To, to bih ja hteo :D Ali ne umeeeeeem

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 30 May 2012, 11:45

Hvala hvala! Postupak je isti kao i za pcb - ja radim foto postupkom, ali moze i pegla metod, onda u kiselinu i onda - farbanje :)

@maksabass
heh i ja sam se isto dvoumio sta da radim, jedno vrijeme je bila varijanta sjajni papir+lak, al to je otpalo.
ostao sam na varijanti etch+boja+lak. nekako je ljepse kad ima udubljenja :)
al opet, nije ni ovo jednostavno, ima dosta zajeba, treba izvagati isplati li se raditi ovo, i koliko utice na cijenu.

Avlijaner

Post by Avlijaner » 30 May 2012, 16:18

ja nista ne bih imao protiv gvozdene nepolirane i nebojene pedale... jos kad bi mogla vremenom da zardja...

maksabass

Post by maksabass » 30 May 2012, 16:56

Eto sta kaze avlijaner...u principu i meni ne smeta kako ce pedala da izgleda,ali jedno je cinjenica ,ako je oko uhvati,vec je 50% kupljena :D .
ono su moji nekadasnji rad ,ecovanja,bolje receno proba,medjutim definitivno zastita je veliki problem.Verovatno da ima neko sredstvocime se aluminijum zasticuje,ja cu pokusati plastifikacijom,ali definitivno problem sto se rade komad,dva,ili 10.Niko ili retko ko hoce da prihvati tako nesto.Ono sto su mi neki majstori rekli recimo za dvokomponentni lak ,nece biti trajan na poliranoj povrsini.Znaci kutju treba matirati veoma finom smirglom pa tek onda lak.Mozda to i ima neku pricu,ja nisam probao,i neznam kako bi izgledalo.
Sam proces ecovanja je postupak gde se moze trajno ostetiti kutija,i zbog toga se veoma obazrivo treba pristupiti istom.Ja sam nekoliko kutija unistio,jer nije ispalo onako kako sam zeleo,i onda sam odustao od toga.Iskteno ne vidim razlog ecovanja ako se kasnije nanese boja na celu pedalu.Ono sto smo videli kod Nadalm je super odradjeo ,meni se iskreno dopada,ali je meni u glavi kad je vec ecovano da to ima veci transparent nego boja. Znaci ili samo ecovanje ili moze da se bojom popune slova ili sta vec i to je sve.
Evo razlike izmedju polirane i matirane povrsine.
Sto se mene tice ja glasam za poliranu :D Image

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 30 May 2012, 17:25

A sto ne probas da poliras onom Purol pastom? To se proizvodi vec 20 godina, ja sam polirao neke sitnarije od metala njom i to rucno, i imam utisak da to ekstra polira... E sada ,ja nisam neki pro, pa mozda meni izleda OK, a ono nije...

A ta pasta nije nesto skupa.

Image

maksabass

Post by maksabass » 30 May 2012, 17:34

Da ,da znam za nju,doduse od skoro.al definitivno mene trenytno poliranje ne brine vec zastita posle poliranja.jer ce vremenom aluminijum da oksitira i onda dzabe poliranje.Jos i to da se pedala ceso dira rukama a na tezgama i masnim od pecenja :D i to ce cinimi se brzo da strada.

Post Reply