Dushan S wrote:
Možda jesi ali i nisi. Jeste istina da možda nekome ne treba. nije te on zeznuo da ti je poslao spravu koja ne radi Ali onda treba da se slika da toga nema. Ako imaš ogrebotinicu, slikaš je. U smislu toga da li si dobio funkcionalnu stvar - jesi, to te nije zeznuo. Ali u smislu toga da li je to što piše u oglasu i što je na slici nije - a ti nisi jedini koji recimo voli da ima stvari tako da su očuvane blizu fabričkog stanja, čak i ako su korišćene. A konačno svi danas imaju neki fotoaparat, pa to što je okačio fotku koja je drugačija na oglas, znači da mu je priča šuplja. Najverovatnije jeste znao da će neko da se buni, ali je verovao da je stvar svršenog čina i kad neko dobije pedalu da će biti u fazonu "E jbg, šta sad, to je samo guma, nema veze". Možda i grešim ali ne vidim drugi razlog za to da se stavi slika koja ne odgovara osim ako ne želiš da obrlatiš kupce i nešto lakše prodaš, makar za nešto sitno. Moja lepša polovina prodaje i kupuje dosta krpica online, i isto, uvek se kaže za najsitniju stvar, ako ima nevidljivu rupicu od pola milimetra slikaš baš tu rupicu da to vide ljudi, ne samo zbog poštenja nego i da ne bi došao posle u situaciju da te neko smara "Prodao si mi majicu a ona kod rukava ima rupicu 0.5 x0.5 milimetra. dakle nije pitanje gume koja ne vredi ništa nego toga da je ili pošteno ili nije, onaj ko me prevari za sitnicu, taj će me prevariti još više za nešto krupno. Ja to tako nekako vidim, možda sam i preoštar i sitničar, ko zna.
Mislim da si prevideo neke bitne stvari. Ovo što očekuješ kao kupac je za mene potpuno razumljivo kada se kupuje od, recimo to tako: profesionalnih i poluprofesionalnih prodavaca/trgovaca. Mali oglasi su po definiciji ipak nešto drugo, predviđeni su pre svega za neko povremeno adhoc rešavanje stvari. Takvi prodavci ne samo da ne znaju mnogo o trgovini kao takvoj, nemaju umeće prezentacije proizvoda

, nego često prodaju stvari upravo zato što za njih nisu lično zainteresovani (pa sve do toga da nemaju pojma šta prodaju).
Primera radi nekome je šurnjaja pre dve godine ostavila nešto u podrum i sad je čovek rešio da se toga reši, a ne zna ni šta je.
Drugi primer, ako neko napiše da je nešto skoro novo i to još proda ispod cene (a iz iskustva znam da najviše sitničare na kraju upravo ljudi kojima nešto prodaš dosta ispod cene) - čovek je možda potpuno iskreno ocenio proizvod, iz svoje perspektive, u skladu sa svojim verovanjem. Sad, ako je objektivno pogrešio, i to tako da tebi baš smeta - oceni ga kako misliš da treba, traži pare nazad ili štaveć. Ali, u dosta velikom broju slučajeva nije u pitanju prevara, već više: nezainteresovanost, loše trgovačke sposobnosti i sposobnosti prezentacije stvari, lenjost i komplikacija postupka da se napravi aktuelna slika itd.