komil wrote:Generalno gledano, zavisi od tipa efekata. Pojednostavljeno rečeno, drajv i dist obično nisu jača strana procesora, ali modulacije i prostorni efekti su nešto što je na digitaliji ok već 20 godina i postaje sve bolje. Delay, reverb, phaser, flanger itd - to su stvari gde digitalija može da parira pa ponekad i da ima značajne prednosti i u zvuku. Drajv i dist su obično i jako jednostavna analogna kola, pa nije ni čudo da nešto tipa TC Nova kombinuje taj deo u analogiji za postizanje najboljeg od oba sveta.pisac wrote:Da li procesor od 200 evra(polovan)moze gitaristi da pruzi sve sto bi mu trebalo za svirku,a da dobije zvuk priblizan zvuku pedalboarda od,recimo,nekoliko pedala srednje kategorije,koje koriste i hobisti i poznati profesionalci iz gitarskog sveta?Znaci,renomirane popularne firme, ne butik pedale i handmade?Moze li gitarista da sa takvim procesorom da zadovolji potrebe efekata i tona sto se tice pop muzike,bluza,roka,smooth jazza?
Recimo,procesor od 200-250 evra,polovan?Nisam upucen u cene novih,niti sam upoznat uopste sa procesorima,razlikama medju njima,,kvalitetima,i proizvodjacima.Sa dobrim lampaskim pojacalom i bistrom tonskom slikom,nije lako primetiti razliku izmedju takvih pedala kao sto sam naveo,i takvog procesora,kakvog sam otprilike naveo?
Naravno, pričamo generalno u posebnim slučajevima ima raznih odstupanja.
I naravno, pričamo u procesorima kao efektima sad, ne kao zameni za pojačalo, kabinet i sl.
Ovo je istina...danas digitalni efekti zvuce bolje od analognih i to je cinjenica....mogu dobro da ih simuliraju i dodaju ono sto je vecini analognih falilo. Digitalni Distovi i OD nisu jos ni na tragu ,ne po zvuku, nego po osjecaju sviraca, hedrumu i prisutnosti zvuka u prostoriji u kojoj se svira (sto bi danas rekli 3D:). Efekti sa procesora mogu dobro da se iskoriste i to je istina, medjutim problem je u signalu koji prolazi kroz procesor....ja jos nisam cuo (mozda postoji, ali u visoj klasi) da zvuk gitare prodje kroz procesor neostecen (kompresovan, utanjen, obojen i sl.)....najblize tome od jeftinijih procesora je Nova System, ali ni on nije potpuno cist.
Ja bih jako volio da je to potpuno realna prica pa da kupim 2 OD pedale i jedan proc za efekte i radost do plafona......ali iz prakse, to ne radi kako treba...bar ne jos uvijek. Eventualno OD u pojacalo a multieffect rack procesor u loop.....ali to je vec malo komplikovana varijanta za nosenje ,vezanje i sl.