Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
tocilj

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by tocilj » 10 Jan 2016, 02:25

komil wrote:
pisac wrote:Da li procesor od 200 evra(polovan)moze gitaristi da pruzi sve sto bi mu trebalo za svirku,a da dobije zvuk priblizan zvuku pedalboarda od,recimo,nekoliko pedala srednje kategorije,koje koriste i hobisti i poznati profesionalci iz gitarskog sveta?Znaci,renomirane popularne firme, ne butik pedale i handmade?Moze li gitarista da sa takvim procesorom da zadovolji potrebe efekata i tona sto se tice pop muzike,bluza,roka,smooth jazza?
Recimo,procesor od 200-250 evra,polovan?Nisam upucen u cene novih,niti sam upoznat uopste sa procesorima,razlikama medju njima,,kvalitetima,i proizvodjacima.Sa dobrim lampaskim pojacalom i bistrom tonskom slikom,nije lako primetiti razliku izmedju takvih pedala kao sto sam naveo,i takvog procesora,kakvog sam otprilike naveo?
Generalno gledano, zavisi od tipa efekata. Pojednostavljeno rečeno, drajv i dist obično nisu jača strana procesora, ali modulacije i prostorni efekti su nešto što je na digitaliji ok već 20 godina i postaje sve bolje. Delay, reverb, phaser, flanger itd - to su stvari gde digitalija može da parira pa ponekad i da ima značajne prednosti i u zvuku. Drajv i dist su obično i jako jednostavna analogna kola, pa nije ni čudo da nešto tipa TC Nova kombinuje taj deo u analogiji za postizanje najboljeg od oba sveta.

Naravno, pričamo generalno u posebnim slučajevima ima raznih odstupanja.

I naravno, pričamo u procesorima kao efektima sad, ne kao zameni za pojačalo, kabinet i sl.

Ovo je istina...danas digitalni efekti zvuce bolje od analognih i to je cinjenica....mogu dobro da ih simuliraju i dodaju ono sto je vecini analognih falilo. Digitalni Distovi i OD nisu jos ni na tragu ,ne po zvuku, nego po osjecaju sviraca, hedrumu i prisutnosti zvuka u prostoriji u kojoj se svira (sto bi danas rekli 3D:). Efekti sa procesora mogu dobro da se iskoriste i to je istina, medjutim problem je u signalu koji prolazi kroz procesor....ja jos nisam cuo (mozda postoji, ali u visoj klasi) da zvuk gitare prodje kroz procesor neostecen (kompresovan, utanjen, obojen i sl.)....najblize tome od jeftinijih procesora je Nova System, ali ni on nije potpuno cist.
Ja bih jako volio da je to potpuno realna prica pa da kupim 2 OD pedale i jedan proc za efekte i radost do plafona......ali iz prakse, to ne radi kako treba...bar ne jos uvijek. Eventualno OD u pojacalo a multieffect rack procesor u loop.....ali to je vec malo komplikovana varijanta za nosenje ,vezanje i sl.

tocilj

Post by tocilj » 10 Jan 2016, 02:41

majtimika wrote:Procesor u rukama nekoga ko zna ce raditi bolje nego peda u rukama nekog ko ne zna. Nagledao sam se toga mnogo puta i to je osnova svega. Procesor bilo koji moze da izvuce bar jedan drive da bude ok, po neku modulaciju, i da niko ne primeti. Sa procesorima je kao i u zivotu less is more , ali kad covek ima milion mogucnosti onda zna i da pretera pa to bude tesko svarljivo. Da ne pricamo o 70% korisnika prosesora koji koriste fabricke boje.
I to je velika istina...ali ne moze biti referenca, jer ako neko ne zna da koristi procesor ili pedale on ce lose da zvuci svejedno na cemu svirao. Ako neko ne zna da svira gitaru, daj mu Gibu ili SX to ce zvucati isto......

Ja stvarno mislim da se ne radi toliko o zvuku (iz publike), koliko o covjeku koji svira.....jer sam siguran da sa prosjecnog ozvucenja, 80 % ni gitarista u poblici nebi moglo da se zakune da li onaj na bini svira pedale ili procesor. Nekome je to dovoljno (zato procesori vole sator i sator njih), nekome nije....sve je to stvar prefernecije. Kada slusam ne obracam paznju na cemu neko svira, samo da li zvuci dobro ili lose......kada sviram, onda procesor ne moze da prodje, bar ne jos koju godinu, vjerovatno ce i to uskoro biti sredjeno.

pisac

Post by pisac » 10 Jan 2016, 09:14

Hvala,Tocilj.Shvatio sam ono sto sam zeleo i sto me je zanimalo.

Fenderica

Post by Fenderica » 10 Jan 2016, 10:17

Overdrive wrote: izgleda da su se nešto povampirili oko cele te analogne priče..neko im je kazao da starinski načini lemljenja i varenja i svega toga - utiče na kvalitet zvuka hahahah!"..
El ti poznata ova pedala:
Image
Sada je prave, nije pre 50 godina pravljena.i za nju traže 350 evra jer lemljena na starinski način. ;)

Koliko smešna strana istorije delovala, toliko su obični ljudi naseli na termin "VINTAGE"! Pogledaj bendove na YT, svi imaju ispoderane gitare kao da su ih vukli iza kombija kojima su prenosili opremu.Zašto moraju biti ispoderani?Da nas zavaraju da su stari,da oni imaju debeo radni staž?haha. To je taj zapadni sloj ljudi koji od obesti i prezasićenja materijalnim stvarima ne znaju šta će sa samima sobom pa traže negde da potroše ono što zaradjuju i da se pritom razlikuju od drugih. Tako je stvorena ta "vintage kultura". Prvo je bila zanimljiva garderoba, ali kako se ispostavilo da i siromašni afrikanac može nositi ispoderane zvonarice, onda su brže prešli na skuplji hobi.ako popraviš neki krš od automobila iz 1958 koji je ceo vek proveo u nekom ambaru kao kokošinjac,ti si faca,uložio si u njega kao u novog BMW-a,ti se razlikuješ.pripadaš nekom drugom sloju društva.Isto ti je to i kod muzičara.Kada se ima previše,onda usled tog prezasićenja ne znaš šta ćeš sa samim sobom pa se vrtiš u krug,okrećeš neke stare stvari da bi se razlikovao.jbg.
Jbg.isto je i sa lampama i gramofonskim pločama.Kada smo slušali ploče,proklinjali smo ih, jer posle petog slušanja već su počele da preskaču i pucketaju, da bi poslušao sledeću numeru morao si da fizički pomeraš iglu i rizikuješ da ogrebeš ploču,pojaviše se kompakt diskovi, zvuk bez pucketanja,šuma, savršen, nekom je zasmetalo to što nema pucketanja u digitalnim numerama,pa sada imaju filtere u softveru za obradu zvuka da dodaju pesmama "pucketanje". :shock: Pa da li smo mi stvarno stigli na smak sveta usled tolike obesti i prezasićenja?

djomla

Post by djomla » 10 Jan 2016, 11:06

Overdrive wrote:
majtimika wrote: Procesor bilo koji moze da izvuce bar jedan drive da bude ok
jebo vas više taj drajv

Ako IKO zna nešto o drajvu, onda sam to ja - Ovedrajv.

I tačno znam šta ljude vozi kada je drajv u pitanju.

Nekada davno, ljudi su zavoleli taj zvuk elektične gitae koji traje, ili se zaleće, reži pre nego se petvori u violinu ili violončelo

Naročito im se dopao taj zvuk sa malo šodera u sebi.
Kako li to nastaje? Šta li treba da se uradi da se dobije takav zvuk?
Da se možda probuši zvičnik šrafciferom? Nije to..
Da se približi gitara pojačalu? Nije ni to..
Da nije do lampi? One su sumnjive..U njima se nešto nejasno dešava i čini da struja zakrči ! Tu je živa vatra, tu je priroda, Tu je ono što tražimo ! To je taj motor na benzin a ne na baterije..to je taj seks bez kurtona..(povikaše seljaci i naravno, zajebaše se jer, svi znamo da je masa glupa, a naročito masa seljaka)

No, bilo kako bilo..legenda se rodila (na opšte iznenađenje proizvođača nesrećnih lampi i pojačala, izgladnelih i pred bankrotom)

"Ej, (reče jednog dana jedan proizvođač drugom) nešto se izgleda dešava kod ovih muzikanata..totalno su poludeli za lampama.."
"Za kakvim lampama (upita drugi, dok je prelistavao oglase o potražnji osoblja za održavanje kotlova na prekookeanskim brodovima) - za ovim lampama što ih trpamo pozadi ?"

"Da, da, da..! I ne samo to, izgleda da su se nešto povampirili oko cele te analogne priče..neko im je kazao da starinski načini lemljenja i varenja i svega toga - utiče na kvalitet zvuka hahahah!"
"Odlično ! Kreni odmah da praviš novu turu lampi, a ja ću da krenem da širim priču oko kablova, transormatora, namotaja i svega ovog što nam čami po sanducima !"

i tako..ostalo je istorija, iliti smešna strasna istorije..iliti bogovi su pali na teme..
kakve to veze ima sa ovom temom, kakve ovo veze ima uopste sada vezano za drajvove, procesore ili pedale ....

el postoji neki global ignore option

djomla

Post by djomla » 10 Jan 2016, 11:10

tocilj wrote:
pisac wrote:
djomla wrote:
Bogami i za dobar procesor je potrebno "vrijeme, novac, trud" ... realno 90% clanova foruma ne bi umelo da prepozna proc od pedale onako blind test. I tu sva diskusija pada u vodu, cast izuzecima.
Da li procesor od 200 evra(polovan)moze gitaristi da pruzi sve sto bi mu trebalo za svirku,a da dobije zvuk priblizan zvuku pedalboarda od,recimo,nekoliko pedala srednje kategorije,koje koriste i hobisti i poznati profesionalci iz gitarskog sveta?Znaci,renomirane popularne firme, ne butik pedale i handmade?Moze li gitarista da sa takvim procesorom da zadovolji potrebe efekata i tona sto se tice pop muzike,bluza,roka,smooth jazza?
Recimo,procesor od 200-250 evra,polovan?Nisam upucen u cene novih,niti sam upoznat uopste sa procesorima,razlikama medju njima,,kvalitetima,i proizvodjacima.Sa dobrim lampaskim pojacalom i bistrom tonskom slikom,nije lako primetiti razliku izmedju takvih pedala kao sto sam naveo,i takvog procesora,kakvog sam otprilike naveo?
Moj je odgovor jako prost...za publiku moze, za gitaristu ne moze (osim ako nema iskustva sa pedalama).
Onda taj isti gitarista ne moze se zadovoljiti ni sa joyo, doner, kebab pedalama - right?

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 12:30

djomla wrote:
tocilj wrote:
pisac wrote: Da li procesor od 200 evra(polovan)moze gitaristi da pruzi sve sto bi mu trebalo za svirku,a da dobije zvuk priblizan zvuku pedalboarda od,recimo,nekoliko pedala srednje kategorije,koje koriste i hobisti i poznati profesionalci iz gitarskog sveta?Znaci,renomirane popularne firme, ne butik pedale i handmade?Moze li gitarista da sa takvim procesorom da zadovolji potrebe efekata i tona sto se tice pop muzike,bluza,roka,smooth jazza?
Moj je odgovor jako prost...za publiku moze, za gitaristu ne moze (osim ako nema iskustva sa pedalama).
Onda taj isti gitarista ne moze se zadovoljiti ni sa joyo, doner, kebab pedalama - right?
A sto ti mislis da Donner, Eno po zvuku kaskaju za npr.skupljim OD pedalama ili za TC-om. Nema sta kroz moj sistem nije proslo u zadnjih godinu dana, i domace pedale koje su sahranjivali Kinezi 3x jeftiniji, nazalost, i fatboyevi i razne jos zezancije, ruske pedale, americke, japanske, vintage...a eto, ja sam ipak zadrzao bb preamp jer je svirao bolje od svakog klona kojeg sam probao a probao sam ih dosta, eno crunch jer sjajno radi marshall zvuk na cornfordu i Minotarur jer je bar 1:1 sa Soul Foodom. A vidis, leteo je jedan Bogner Ecstasy Red. To je svakako ono sto sam ja izabrao, trazio sam razlicite varijante zvukova koje nisam mogao da dobijem ni na jednom procesoru, a probao sam ih dosta. Jednostavno mi je lakse bilo ovako dobiti sve zvukove koje sam hteo. Kad realno pogledas, moj od/dist deo i nije skup, ima dosta klonova a to je zato sto mahom koristim drive sa cornforda koji se popisao na svaki $$$ drive koji sam turio u njega. Meni Minotaur pruza vise nego npr. fatboy i bogner ecstasy red zajedno, ali.opet, to je moj izbor :ziveli:
A tema je otisla predaleko, u krajnost..n

Overdrive

Post by Overdrive » 10 Jan 2016, 12:45

boki1978 wrote: sjajno radi marshall zvuk na cornfordu
boki šta je sa tim Cornfordom?
Vidim da tu i tamo mogu da se nađu za simpatične novce, ali mi nije jasno što su pestali da ga proizvode?

Overdrive

Post by Overdrive » 10 Jan 2016, 12:48

djomla wrote:
el postoji neki global ignore option
ne postoji, moraćeš da uključiš dugme za snagu volje, potrudi se malo nisi valjda tolki teletabis

Fenderica

Post by Fenderica » 10 Jan 2016, 12:53

boki1978 wrote:Nema sta kroz moj sistem nije proslo u zadnjih godinu dana, i domace pedale koje su sahranjivali Kinezi 3x jeftiniji, nazalost,
:mrgreen:
el mogu ja ovo da citiram svaki put kada mi ovi domaći pedal majstori sednu na onu stvar? :mrgreen:

Overdrive

Post by Overdrive » 10 Jan 2016, 12:57

Fenderica wrote:
El ti poznata ova pedala:

Sada je prave, nije pre 50 godina pravljena.i za nju traže 350 evra jer lemljena na starinski način. ;)
o slabo ti ja zavirujem unutra (jedino ako čujem da nešto unutra džagrlja pa da vidim šta se otkačilo da ga eventualno zakačim) :XD:

ali kapiram to za lemljenje.

To mu dođe logika kao da je lemljenje na starinski način najsavršeniji oblik lemljenja kojeg je ljudska vrsta izmislila, te da ne postoji, niti će ikad postojati bolji. Zakucana "savršena" priča kojoj se treba vraćati svakih 50..100..350 godina

Verujem da će doći vreme kada će pedale, gitare, pojačala i slična skalamerija, biti davna prošlost na koju će neki novi klinci gledati sa nevericom, kao što današnja deca ne mogu da shvate da nekad nisu postojali mobilni telefoni i da je telefon imao spiralni gajtan..da će muzika imati savršenu materijalizaciju ideja, u vidu savršenog zvuka isl..ali da će čak i tada neko da na sev to pljucne i kaže "ee...ne znate vi deco kako su zvučale pedale lemljene point tu point.." :?

Fenderica

Post by Fenderica » 10 Jan 2016, 13:02

ma to ti je:
Image

Ovo što si rekao "ne znate vi deco" ja rekoh vezano za ploče. Sad se javljaju plaginovi za Sound Forge i sl, audio editing programe da njima dodaješ šumove i pucketanja kako bi stvari delovale kao sa ploča, to ti je ono, ne znate vi deco da smo nekada jeli g i bilo nam sladje od čokolade, sada je vreme i vi da probate. :mrgreen:

pisac

Post by pisac » 10 Jan 2016, 13:13

Ovde ima clanova koji su promenili mnogo raznih pedala,svih vrsta,svih cenovnih kategorija,svih proizvodjaca,pa ce izraziti svoje misljenje...Moze li se reci da su se Joyo,Donner,i prisutni kineski proizvodjaci,neprimetno priblizili po kvalitetu proizvodjacima koji su dugo godina obelezavali zvuk elektricne gitare,kao Boss,EH,Ibanez,Dunlop,i ostali?
Vec je receno da je malo tesko primetiti razlike izmedju efekata sa procesora i efekata sa pedala,a da li je tesko primetiti razlike izmedju Boss-ovih pedala,recimo,i pedala nekih kineskih firmi?Kad se radi o zvuku jedan na jedan,van lanca? I u njemu,u stacku?

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 14:55

pisac wrote:Ovde ima clanova koji su promenili mnogo raznih pedala,svih vrsta,svih cenovnih kategorija,svih proizvodjaca,pa ce izraziti svoje misljenje...Moze li se reci da su se Joyo,Donner,i prisutni kineski proizvodjaci,neprimetno priblizili po kvalitetu proizvodjacima koji su dugo godina obelezavali zvuk elektricne gitare,kao Boss,EH,Ibanez,Dunlop,i ostali?
Vec je receno da je malo tesko primetiti razlike izmedju efekata sa procesora i efekata sa pedala,a da li je tesko primetiti razlike izmedju Boss-ovih pedala,recimo,i pedala nekih kineskih firmi?Kad se radi o zvuku jedan na jedan,van lanca? I u njemu,u stacku?
Ako se uzme da su istoriju muzike obelezila Marshall, Vox, Fender, Peavey... pojacala, znaci li to da H&K, Laboga, Diezel, Splawn, Dr Z, Cornford, Fryette..nisu dobrog zvuka niti vredni pomena? Znaci li to da Tasmanov amp nije vredan pomena iako pisa po mnogim tim imenima? Znaci li to da je Minotaur pedala losijeg zvuka samo zato sto je prave Kinezi, isti ti koji sklapaju 90% tih brendiranih pedala? Sta znaci da su se neprimetno priblizili dobrom zvuku? Jel su se i ovi gore nabrojani neprimetno priblizili? A sta cemo sa dumble brendiranim pedalama, jel su se one priblizile tom misterioznom.zvuku?
Sve to je preopsirna tema i moze se pricati godinama o tome. Ne vidim cemu uopste takve polemike a jos manje cilj i put kuda treba da odvedu...

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 15:11

Da me ne shvatite pogresno, ali ovakva sirenja tema, da ne kazem prepucavanja nicem ne vode. Dugo sam u hifi, da kazem audiofilskim vodama, nagledao sam se toga za ceo zivot, vi kolege ste mala deca u odnosu na njih. Jos kad se I ako se u to ukljuci sujeta, da ne kazem nekad i kompleksi raznih vrsta, svi ih imamo bar poneki makar sakriven, onda nastaju erucije vulkana, kataklizme.
Ovakve rasprave su totalno po meni bespedmetne, kao kad bi me neko zaista pitao sta vise volim, picu ili punjenu pljesku, neko bi dodao burek, neko sarmu i eto haosa.

Postavljamo pitanje kako zvuce kineske pedale? A kako zvuce procesor od 200 eur naboden u sistem od 30-ak hiljada EUR, npr.u Sunsetu, ciji sateliti vrede vise nego svacija oprema?
Kako na to uticu kablovi, miksete, mikrofoni, pojacala snage ao su odvojena, preampi...? Da li je Fender istog zvuka ako se svira preko Cordial ili npr.Cardas kablova? Koliki su gubici u zvuku?
Da li pedala kao sto je Marshall Shredmaster koju je svirao npr.Gary Moore, odgovara svima, jer je eto odgovarala njemu, pa sad treba da se kunemo u takav zvuk? Zasto je Van Halen budzio amp I snizavao voltazu jednom pleksiju? Ima milion tema koje mozemo otvoriti i pricati o tome dok se ne raspadnemo.
Ali daj da ne trujemo svaku temu i da je na taj nacin zavrsavamo. Zaista ne zelim da budem deo takve rasprave a jos manje da se nekom pravdam zasto imam Movall a ne neku EHX, Dunlop ili neku trecu pedalu... Nadam se da razumete...
p.s. prica o vinilu kao bajci ima tek siroku zaledjinu. Ima tu i hipsterstva i svega ali ko nije cuo 180 ili 200g vinil na vrhunskom preampu i gramofonu mislim da je mnogo propustio, za 24 bit master trake, MFSL I sl.izdanja da ne pricam...

:ziveli:

Locked