Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- LifelessDead
Re: Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...
Stiglo mi je 5 stvari kineskom postom, trebalo je od 8 do 11 dana sve da stigne. Imam jos jedan paket, neke majice sam narucio. Primetio sam da vecim paketima treba duze vremena da stignu. Verovatno ovi manji imaju prednost prilikom slanja.
Malo sam pročešljao sajt carine i evo šta sam zapazio:
http://www.carina.rs/lat/Informacije/FA ... iljke.aspx
3. Da li je i ko oslobođen plaćanja uvoznih dažbina?
Predviđeno je oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na:
•pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV);
•pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).
Dosta građana to ne zna, pa se često dešava da reaguju zbog iznosa uvoznih dažbina koje treba da plate prilikom carinjenja. Treba imati na umu da kada se kaže uvozne dažbine, misli se na carinu i PDV. Ponekad se građani bune zbog iznosa naplaćene ''carine'', a da im carinske dažbine uopšte nisu naplaćene, već su platili PDV.
http://www.carina.rs/lat/Informacije/FA ... iljke.aspx
3. Da li je i ko oslobođen plaćanja uvoznih dažbina?
Predviđeno je oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na:
•pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV);
•pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).
Dosta građana to ne zna, pa se često dešava da reaguju zbog iznosa uvoznih dažbina koje treba da plate prilikom carinjenja. Treba imati na umu da kada se kaže uvozne dažbine, misli se na carinu i PDV. Ponekad se građani bune zbog iznosa naplaćene ''carine'', a da im carinske dažbine uopšte nisu naplaćene, već su platili PDV.
- LifelessDead
Uz ovako visok PDV carinske dadzbine ne bi trebale ni da postoje. Koja je logika, platis robu u kojoj je vec uracunat PDV zemlje porekla, onda na to jos carinu, pa na sve to nas PDV...Carina bese 10% ?
Ne znam kakav je tretman robe iz EU, da li se tu naplacuje carina? Pretpostavljam da se samo PDV obracunava, bez obzira na vrednost.
Ne znam kakav je tretman robe iz EU, da li se tu naplacuje carina? Pretpostavljam da se samo PDV obracunava, bez obzira na vrednost.
ne uracunava se PDV zemlje porekla kad ide za izvoz. Ako ti prodavac naplacuje PDV pitaj, trebalo bi da umanje racun za PDV.
A mi naplacujemo PDV i za EU, sto ne bi?
A mi naplacujemo PDV i za EU, sto ne bi?
- LifelessDead
Pitao sam za carinu, znam da se PDV placa.
Postoji mogucnost da ti kupac odbije PDV, ali nije uvek slucaj, sve zavisi od koga kupujes, iz koje zemlje ...
Postoji mogucnost da ti kupac odbije PDV, ali nije uvek slucaj, sve zavisi od koga kupujes, iz koje zemlje ...
ako su posteni, trebalo bi da ga odbiju...posto oni sigurno nece da plate taj PDV svojoj drzavi, samo su ga tebi naplatili i uzeli za sebe
Ali da, i meni se desilo par puta da mi naplate dva PDV-a (i opet ispadne jeftinije od mitrosa i slicnih) 

Svašta sam pročitao na sajtu carine pa mi je malo i zbrkano u glavi. U jednom propisu koji se zove otprilike "posiljke male vrednosti nekomercijalne prirode" bla, bla, piše da u osnovicu za porez ne ulazi prevoz i oszalo, a prodavac uvek daje eksportnu cenu, bar je tako na sajtovima sa kojih ja kupujem.
14 dana je bilo potrebno da mi stigne pošiljka sa 2N5088 tranzistorima koje sam naručio na Aliexpress. Uplatio na sajtu 1.24 dolara što nije ni 150 dinara ukupno, ej jedno pivo bre, i evo danas u poštanskom sandučetu pisamce sa tranzistorima. 
Dodatak: ranije su mi stigli i J201 tranzistori i identični su tranzistorima koje sam komad plaćao oko 70 dinara u Kelco. Isti font, isti natpis, isti kolor, isti tranzistori. Rade u Dr.Boogie kao ništa, provereno više komada, sve preporuke svima da naručuju spolja i da našim poštama i kuririma ne daju više novac tek tako, a takodje i našim preprodavcima na KP ili radnjama koje prodaju i do 3x skuplje. Sve preporuke!

Dodatak: ranije su mi stigli i J201 tranzistori i identični su tranzistorima koje sam komad plaćao oko 70 dinara u Kelco. Isti font, isti natpis, isti kolor, isti tranzistori. Rade u Dr.Boogie kao ništa, provereno više komada, sve preporuke svima da naručuju spolja i da našim poštama i kuririma ne daju više novac tek tako, a takodje i našim preprodavcima na KP ili radnjama koje prodaju i do 3x skuplje. Sve preporuke!
- LifelessDead
To i ja kazem. Moze da se nadje dosta sitnica koje su jeftinije nego ovde. Ja sam neki sitni alat uzimao, platis 1-2$ sto ovde kosta 4-5$.
U principu, uzeo bih i ovde da je stvar domace proizvodnje, ali uzimati istu stvar kod trgovaca i preprodavaca nema smisla. Jeste da se malo priceka, ali ti dodje na kucni prag i jeftinije je.
Doduse, ako stvar moze da se nadje kod Kineza ovde na buvljaku u Pancevu onda uvek tu uzmem, jer tesko moze da se nadje jeftinije na Aliexpress i sl. , ali je stvar sto mnoge stvari ovde ne mozes da nadjes kod Kineza, ima ih samo u radnjama ili kod preprodavaca na oglasima, i to je uglavnom skuplje.
U principu, uzeo bih i ovde da je stvar domace proizvodnje, ali uzimati istu stvar kod trgovaca i preprodavaca nema smisla. Jeste da se malo priceka, ali ti dodje na kucni prag i jeftinije je.
Doduse, ako stvar moze da se nadje kod Kineza ovde na buvljaku u Pancevu onda uvek tu uzmem, jer tesko moze da se nadje jeftinije na Aliexpress i sl. , ali je stvar sto mnoge stvari ovde ne mozes da nadjes kod Kineza, ima ih samo u radnjama ili kod preprodavaca na oglasima, i to je uglavnom skuplje.
Ljudi jel znate vi neki način kako se može doći do Tesla (recimo Opus) magneta a da se ne plati carina pa izađu skuplji od Duncan-a...?
ima li neki EU sajt dje bih mogao da narucim ove kablice: https://www.amazon.com/Hosa-IRG-600-5-6 ... 6%22+patch
-
E da sam video ranije, mog'o sam da ti posaljem. Na leto je masivni egzodus odavde na odmor u rodni kraj. Ja ionako ne koristim tu gitaru, mogo sam samo da skinem.tocilj wrote:Ljudi jel znate vi neki način kako se može doći do Tesla (recimo Opus) magneta a da se ne plati carina pa izađu skuplji od Duncan-a...?
Jbg. Nema veze...nadjoh neke Nicos usa magnete, pristali su da mi posalju kao gift...pa sada cekam sta ce biti.ProfessorBaltazar wrote:E da sam video ranije, mog'o sam da ti posaljem. Na leto je masivni egzodus odavde na odmor u rodni kraj. Ja ionako ne koristim tu gitaru, mogo sam samo da skinem.tocilj wrote:Ljudi jel znate vi neki način kako se može doći do Tesla (recimo Opus) magneta a da se ne plati carina pa izađu skuplji od Duncan-a...?
Inace, radi se o Usa rucno motanim magnetima, po jako niskim cijenama (vjerovatno neki meksikanci negdje kuci motaju:-) ali vrijedi rizikovati, s obzirom da kineske prodaju po slicnim cijenama....
javi kakvi su jer jos uvijek trazim nesto za telca. 
moze li odgovor ljudi?!

moze li odgovor ljudi?!
Obavezno javljam....sa ovim novim cijenama dimarzia, ako valjaju vjerujem da bi mnogima znacilo...clapton wrote:javi kakvi su jer jos uvijek trazim nesto za telca.
moze li odgovor ljudi?!