MUzzY wrote:Uh, poslusati i Wave of Babies na onom linku! Nije muzicki po mom ukusu ali obratite paznju na bas note. Ja nikad nisam cuo tako razgovetan ton live. Ni na messi
Ja vec duze vreme eargasmiram od ovih Tosinovih snimaka, i tek sad vidim predmet ove rasprave kako cuci u prikrajku
Btw. Fix your taste man!
Jurim sad njegove snimke. Ima tu nesto, nije da nema A sve AxeFX
MUzzY wrote:Jurim sad njegove snimke. Ima tu nesto, nije da nema A sve AxeFX
Moram priznati da mi je od prvog dana njegov ton "sterilan", al' to mi nije smetalo jer mnogo dobro pasuje za ovo sto svira. Da je bilokako drugacije ne bi ovoliko dobro leglo.
Funkomat wrote:Kako sta treba da znaci?
Koliko sam shvatio, dersu je probao axe vise puta i ne svidja mu se, ti jednom (jel?) i iz tog jednog puta zakljucio da je najbolja sprava na svetu (jel?) i to je to sto se iskustva tice. Svi ostali koji ga hvale, na celu sa zerom, su, kao sto driver rece, mudroseri.
Ok je da se hvali ali nije da se pljuje...?
Izmedju ostalog, slabo ko ovde pljuje sam axe, vec njegov koncept.
Dersu je rob pustinjski (aj' dobro stepski) degenerik iza AMur-Darje, blizu Sir-Darje. Opusteno.
Nisam, jelda, pazario AxeFx, ali sam mu ponovo dao sansu. It's just not right.
Mozemo sad da dignemo galamu do neba, ali nije to to. Meni smeta i ton i fiiling. Nekako je posredan, indirektan osecaj. Umesto da kontrolisem gitaru, a pojacalo samo to pojacava, imam utisak da Axe kontrolise sve, pa i mene. Ne mogu sa tim da zivim .
Posto nismo u istoj sobi, ne merem to da prezentiram licno uz picence, ali evo nekakav primer. Poslusajte pazljivo jedno pa drugo:
Eddija samo prvih minut, minut i po, ostalo ako ste bas ljubitelji.
Poenta je izmedju ostalog upravo dinamika. Prvi baja prica o famoznoj dinamici AxeFx-a ali je po meni omasio poAntu. On u stvari malo ocisti ton preko pota pa se odusevi kako eto Axe prepoznaje nivo jacine signala (volume level) i 'ocisti' signal srazmerno. Smanji distorziju (samo da notiramo, ide iz Axe-a u Bognera kao power amp, sto bi trebalo da je jos i veliki plus, lampe su to, ali samo u izlazu). Ali baja onda svira jedno te isto, smanji volume, Axe smanji distorziju, i to je kao madzikorama. Isto to rade i pojacala naravno, i on je sad odusevljen 'dinamikom'. Nije bre TO dinamika. Dinamiku moste da vidite u Eddijevom klipu, prvih minut tacno. Ne dira pot uopste (iako ga je malo rollovao, smanjio gain/dist). I sad u zavisnosti od toga kako cukne gitaru i notu, ima ne samo malo manje ili vise distorzije (primetno) vec ton nekako dise, ponasa se. Pojacalo 'vidi' signal i reaguje momentalno i pojaca ga. Ali ne pojaca ga uvek isto, ne samo u istoj meri nego na isti nacin, nije uvek isti vajb. Axe, bez obzira da li ti sad rollujes pot na gitari, radi na istom presetu. I sad, taj preset je recimo namesten za high-gain (u ovom slucaju). Dovoljno je inteligentan uredjaj da ne siluje signal ako detektuje (a ne 'vidi') manji ulazni nivo, ali i dalje koristi identican algoritam. Zvuk je identican, samo sa manje ili vise distorzije. Kod Eddieja nije, rekosmo da se pojacalo ponasa. Ima svoj karakter, nema program. Ako me poljubis ili osamaris, ja cu da reagujem drukcije. Osmehnucu se ako me poljubis, namrsticu se ako me osamaris. Axe uvek odreaguje istu emociju na istom presetu, ali sa razlicitim intenzitetom, znaci namrstice se recimo, bilo da ga poljubis bilo da ga osamaris, ali ce manje da se namrsti ako ga poljubis. Mislim, alo.
Elem, nista ovo me i ne cudi. Ipak je to glorifikovani multiFX unit. Sto je sasvim ok. G-Force kosta 1500$, a ne modeluje. Ovaj radi efekte recimo isto tako dobro kao G-Force, plus radi modeling kao recimo POD XT Pro (rack unit) a taj je 500$. Znaci njihova racunica je korektna, 2000$ djuture za sve. E sad, ne ulazim u to da li je Axe jaci od POD XT Pro, verovatno jeste, ali to je samo leap-frogging proces,preskacu se u svakoj verziji. Sace i Line6 verovatno da izbaci nesto jos bolje. Ali nikad to ne moze da bude ono pravo, iz vrlo pragmaticnih razloga. Ne rade na istom principu pojacala i digitalni uredjaji, i tu je kraj svake price. PoAnta je samo, koliko je velika razlika, i da li je na kraju krajeva bitno cujna. Meni jeste, mnogima nije. Fiiling je posebna prica, ali to je tek prevashodno licna stvar.
Licno, za sve te uredjaje imam lakmus test. Ukljucim recimo high-gain preset na modeleru, ili namestim high-gain setup na Boogieju. Odvrnem volume pot na gitari, i lagano udarim gitarom o noge (kolena) dok sedim. Modeleri se napnu iz sve snage, i imajuci da je u vidu ipak high-gain preset, oni detektuju neki sginal i onda ga modeluju kao high-gain sound ali na nizem nivou signala, malo ga ociste. Pojacalo maltene ne reaguje, a ako reaguje, cuje se kristalan zvonak zvuk. Mnogo manje distorzije iako je sve namesteno na high-gain. Zato sto pojacalo 'vidi' manji signal, pa tako i reaguje, nista ne 'razmislja', ne vrti brojanicu. Ako je signal toliko nizak, lampe nece uskociti u zasicenje i to je to. No saturatio no gain. Didjitaliju to ne zanima, uzmu bilo kakav signal sa ulaza pa ga 'obrade' prema zadatom presetu.
Uzgred, pominjaste McLaughlina, i Amplitube, sta li. Ovaj baja isto koristi cudne sprave od praistorije. Tranzistorce. Softver. To sto on koristi se vise ne pravi doduse, pravila ga je Yamaha. Ovaj zvuk je meni jedan od najjacih zvukova u istoriji gitare. Mislim, sta reci. Ovde u stvari nema gaina, nema distorzije. U pojacalu. Ovo su pojacala sa urnebesno visokim nivoom signala (volume) ali ne distorziraju, super clean su. E otkud onda cujemo ovu distorziju nalik violini? Madjija bre. Cudni su putevi gospodnji, a i signalni.
Jedna od najlepsih instrumentalnih pesama svih vremena, it just melts your heart (skromno ce on). Elem, NEMA saksofona u ovoj pesmi, sve to Allan svira na obicnoj gitari.
Nazalost, znam da forumasi nemaju bas previse vremena da poslusaju 3 pesme u celosti, ipak treba postovati na tolikim temama.
E jbg Dersu...nasho si da nam prichash o Allanu...choveku koji je prodao kucu da bi kupio onaj synth axe koji je u to vreme bio jedini prototip! E TO se zove posvecenost experimentisanju i improvizaciji.
Cortex wrote:E jbg Dersu...nasho si da nam prichash o Allanu...choveku koji je prodao kucu da bi kupio onaj synth axe koji je u to vreme bio jedini prototip! E TO se zove posvecenost experimentisanju i improvizaciji.
Kakve sad to veze ima? Ja pricam o njegovom starom analognom zvuku. A ti uredjaji (Yamahini) nisu ni bili skupi. Obicno pojacalce, tranzistorsko, 100w doduse, i nekoliko Yamaha pedala koje cuda rade, samo nijedna ne pravi distorziju. A opet ima distortiran zvuk kako dolikuje. Kazem, zvuci kao violina a na momente kao saxofon. Retko famozan zvuk gitare. A baja promenio i brdo gitara u karijeri i brdo opreme. Al' uvek zna da si namontira taj zvuk.
Pa pre ce biti tipichno da te josh alkohol nije pustio a postujesh, jer Dersu, druzhe, ja nikakve teze nisam menjao, samos am prejzovao Allan-a, nishta vishe
Prvo si pomenuo moj post o McLaughlin-u i Amplitube-u a sad mi kazhesh da pricham sam sa sobom.
Ok
Pijem nes trenutno sa mlekom bez laktoze jel se to rachuna?
Nego, pricah o Holcvortom zvuku, i kako je eto i on odvajkada experimentise oko zvuka, stavise digitalnog, za male pare, a ti udaris u kontra pricu sa Synthaxe-om i prodajom kuce. Nije bila poenta oko Synthaxe-a i gomila para, poenta je bila da se sa malo para moze napraviti fantastican gitarski zvuk, ako znas koji zvuk trazis. Ne samo to, vec da ni ne mora da bude nuzno lampaski, moze da se montira bilo kako, makar stapom i kanapom. Friggin Yamaha tranzistorcem. Sve to stoji za Synthaxe, ali to je neko poptuno drukcije poglavlje Alanove price.
Kako mozes Nes kafu da pijes, ih bre. Neki espreso bi mi sad bas prijao.