Lampasko pojacalo novo ili polovno iz 70ih 80ih
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Lampasko pojacalo novo ili polovno iz 70ih 80ih
ne napadam aksiom 70's/80's lampasa,naprotiv,samo mislim da se i dan danas prave korektni.sto po vintidz modelima,sto nekih novotarija koje su stvarno okej.meni su podjednako dobri i npr orange or120 i npr mark V,svak u svojoj sferi.
Ne znam, ja to po inerciji. Uostalom, dobro znamo da je u jednom trenutku worldwide napušten koncept pravljenja stvari koje traju. To se odnosi na kola, odeću, svakoraznu tehniku, telefone, ne vidim zašto ne bi i na pojačala. Nekako imam više poverenja u old skul.
Kratko i jasno, ali na zalost je tako.nebojsak wrote:Ne znam, ja to po inerciji. Uostalom, dobro znamo da je u jednom trenutku worldwide napušten koncept pravljenja stvari koje traju. To se odnosi na kola, odeću, svakoraznu tehniku, telefone, ne vidim zašto ne bi i na pojačala. Nekako imam više poverenja u old skul.
P.S. Citat vredan potpisa

hm,ja mislim da ima i dalje par kompanija koje boli znasvecsta za globalne principe trzista.pojedine fx loop i dan-danas stavljaju pod "modern features".ja se ne bojim dok ima i dalje takvih kompanija. 

Pazi, to ćemo znati za 15-20 godina. Uostalom, cene jedog i drugog su tu negde, a ja sam i dalje skloniji da verujem da se ranije radilo pažljivije.
Matori, nije to problem, fx loop je do jaja, i ja bi voleo da ga i moj Hiwatt ima, ali ne tugujem previše, nego je poenta u tome da recimo Nebojša kupuje novo pojačalo a da hoće da dobije zvuk kakav ima sa svojim Bassmanom, morao bi da plati barem 2000 eura a on ga je kupio, za koliko 350-400e?
E u tome je fora sa vintage pojačalima. Najbolji zvuk, za 10 puta manje pare nego, pitanje da li baš tako dobar, zvuk novog pojačala.
E u tome je fora sa vintage pojačalima. Najbolji zvuk, za 10 puta manje pare nego, pitanje da li baš tako dobar, zvuk novog pojačala.
heb'o mater,k'o da pricam spanski.
nebitno,ja i dalje mislim kako pojedine kompanije stvarno zabolje za moderne trzisne trendove.koliko ih zabolje pokazuje ovaj moj primjer sa fx loopom koji se 2010 godine reklamira kao moderna tekovina.tamo je jos sef neki bradonja od bezmalo 100 godina koji ne pusta principe iz ruka a zadnji put je cekirao kokurenciju nedje krajem osamdesetih.a i sto bi,kad i ovako zaradjuje masno,svi ga ljube,svi ga cijene ka' vladiku.
dok je takvih kompanija ja nemam brige da cu dobiti kvalitetan proizvod i jeste da ce mi biti papreno naplacen,ali znam da je to to.to da je sedamdesetih i osamdesetih build quality bio bolji,opet od kompanije do kompanije,u marshallu radile domacice,sad raznorazne gitarske legende iz raznoraznih perioda.generalno,meni se svidja taj trend malo mudrijih kompanija: "sran_a u kinu,ovo sto drzi brend daj da bude sto bolje" svi srecni i zadovoljnji,klinja ima igracku marshalla,ja imam marshalla,jeff hannemann ima stekove marshalla.kom obojci tom i dzeri.
nebitno,ja i dalje mislim kako pojedine kompanije stvarno zabolje za moderne trzisne trendove.koliko ih zabolje pokazuje ovaj moj primjer sa fx loopom koji se 2010 godine reklamira kao moderna tekovina.tamo je jos sef neki bradonja od bezmalo 100 godina koji ne pusta principe iz ruka a zadnji put je cekirao kokurenciju nedje krajem osamdesetih.a i sto bi,kad i ovako zaradjuje masno,svi ga ljube,svi ga cijene ka' vladiku.
dok je takvih kompanija ja nemam brige da cu dobiti kvalitetan proizvod i jeste da ce mi biti papreno naplacen,ali znam da je to to.to da je sedamdesetih i osamdesetih build quality bio bolji,opet od kompanije do kompanije,u marshallu radile domacice,sad raznorazne gitarske legende iz raznoraznih perioda.generalno,meni se svidja taj trend malo mudrijih kompanija: "sran_a u kinu,ovo sto drzi brend daj da bude sto bolje" svi srecni i zadovoljnji,klinja ima igracku marshalla,ja imam marshalla,jeff hannemann ima stekove marshalla.kom obojci tom i dzeri.
Ne pričaš španski, ali verglaš istu priču, ja ti lepo na srpskom, ne na španskom rek'o k'o čovek vrlo jasnu logiku.
Nebojša je Bassmana platio 350e, a da kupi novu Fender all tube glavu morao bi da plati 1000e, sa sve sumnjom da li je ta glava zaista bolja od onog matorog Bassmana.
Nebojša je Bassmana platio 350e, a da kupi novu Fender all tube glavu morao bi da plati 1000e, sa sve sumnjom da li je ta glava zaista bolja od onog matorog Bassmana.
Uostalom, Hiwatt koji se sada pravi veze sa vezom nema sa mojim 1976 Hiwatt DR-103, nije čak ni ista fabrika, a čovek koji ih je lično lemio je poginuo u saobraćajki pre 30 godina. Reeves, američka firma koja pravi klonove ovog mog hajvata naplaćuje te glave oko 1500 eura. Prodaju se samo u Americi, sa šipingom i carinom, izašlo bi me oko 2000 eura, a ja sam za 750e kupio ovog Hiwatta, koga u istoj toj americi mogu da prodam za 3000 dolara, i cena će mu vremenom samo rasti, dok će tom Reevesu biti uvek ista, jer je na kraju krajeva to samo klon.
Eto još malo logike...
Eto još malo logike...
evo jos malo vrcenja iste price,ja moju ti svoju,pa kom prvo dosadi.
ja ne vidim dje se mi ne slazemo.ja samo tvrdim da ima kompanija koja sada rade gore (eto taj tvoj primjer hiwatt-a),bolje (onaj moj primjer za marshalla,ali nije to konstanta,imali su oni i ups i downs,svi znamo ipak koji je najkvalitetniji preiod,ali tvrdim da im sada kvalitet je jako visok) i isto (mesa,ako ne racunamo spajz period).nema generalnog pravila tipa sve sto se sad radi je go_no,sve je bilo bolje prije.samo priupitaj nekog fenderasa za potvrdu.isto je sa pojacalima.
naravno da se isplati vise da nabasas na nekog vintidz npr orandza i uspijes da ga izmamis za male pare,ali isto mozes kupiti i mesu i npr marshalla bez neke vece bojazni sta je unutra.da ce vrijedjeti kroz 30 g koliko sad upravo taj orandz,vrijeme ce reci.nikako ni ti ni ja.

ja ne vidim dje se mi ne slazemo.ja samo tvrdim da ima kompanija koja sada rade gore (eto taj tvoj primjer hiwatt-a),bolje (onaj moj primjer za marshalla,ali nije to konstanta,imali su oni i ups i downs,svi znamo ipak koji je najkvalitetniji preiod,ali tvrdim da im sada kvalitet je jako visok) i isto (mesa,ako ne racunamo spajz period).nema generalnog pravila tipa sve sto se sad radi je go_no,sve je bilo bolje prije.samo priupitaj nekog fenderasa za potvrdu.isto je sa pojacalima.
naravno da se isplati vise da nabasas na nekog vintidz npr orandza i uspijes da ga izmamis za male pare,ali isto mozes kupiti i mesu i npr marshalla bez neke vece bojazni sta je unutra.da ce vrijedjeti kroz 30 g koliko sad upravo taj orandz,vrijeme ce reci.nikako ni ti ni ja.
Stvar je ukusa, a o tome ne vredi raspravljati, medjutim posto covek ima 70's strata,
ja glasam za to da on treba da se cuje onako kako su
njegovi tvorci zamislili, a to znaci neki Fender silver face,
tako neki Super Reverb, ili neka Bandmaster Reverb glava,
pa u 4 x 10'' Fender blue alnico kutiju , i jaaaaooooooo !!!!!
Takav zicani reverb, pa onaj neponovljivi cevni vibrato efekat, bright switch - on, uuuhhhhh...
Ali to je samo neko moje misljenje, ja volim taj prefinjeni kristalni zvuk, svojstven
tim gitarama / pojacalima iz sedamdesetih.
Mada je tesko naci te starudije u dobrom stanju, tu odmah moraju da se menjaju elektroliti, verovatno i cevi, to je
kao da odrzavas motorno vozilo, pa ko to voli...
E sad, ko hoce grmljavinu, basove, srednje , british zvuk , Celestion, i tako to... zna se , Marshall.
ja glasam za to da on treba da se cuje onako kako su
njegovi tvorci zamislili, a to znaci neki Fender silver face,
tako neki Super Reverb, ili neka Bandmaster Reverb glava,
pa u 4 x 10'' Fender blue alnico kutiju , i jaaaaooooooo !!!!!
Takav zicani reverb, pa onaj neponovljivi cevni vibrato efekat, bright switch - on, uuuhhhhh...
Ali to je samo neko moje misljenje, ja volim taj prefinjeni kristalni zvuk, svojstven
tim gitarama / pojacalima iz sedamdesetih.
Mada je tesko naci te starudije u dobrom stanju, tu odmah moraju da se menjaju elektroliti, verovatno i cevi, to je
kao da odrzavas motorno vozilo, pa ko to voli...
E sad, ko hoce grmljavinu, basove, srednje , british zvuk , Celestion, i tako to... zna se , Marshall.
Frostensen wrote:Pa to i jeste poenta, vreme jeste stalo. Danas svira Van Gog koji od DSa (chini mi se da je direktno od njih, ali nisam siguran) dobija 100 glava evra da napravi jednom godishnje svirku sa kartama koje poklanjaju jer niko nece da ide i da slusha to djubre, i nesrecni Nightshift koji se medju 500 000 kaver bendova probio jer momci iz benda imaju kintu.. a onda kada su probali da naprave 2 svoje stvari potonuli su ( i vratili se na ono shto "znaju" da rade = sviraju tudje) ... tako da ono, vole sve shto vole mladi od pre 20 godina. vrlo stoji... Tada se poslednji put sviralo neshto dovoljno komercijalno da izadje iz male sale SKC-a pune debelih goticharki i chupavih tinejdzhera koji se seku na tekstove tipa "Svi smi mi dlake na sapunu".

Odlican post, samo mi je zasmetalo ovo poslednje. "Dlake na sapunu" je pesma Nadimach-a iz Bg-a, sto su momci koji su se uprkos tome sto sviraju relativno nepopularnu muziku (crossover thrash) probili na bg sceni, dovoljno da na svirci mogu samo svoje pesme da sviraju, i da snime album za izdavaca iz Kine, koji ga prodaje worldwide. Nije sad u pitanju Nuclear Blast ili Universal Music, ali nije ni city records, sto je ipak za neki rispektFrostensen wrote:Pa to i jeste poenta, vreme jeste stalo. Danas svira Van Gog koji od DSa (chini mi se da je direktno od njih, ali nisam siguran) dobija 100 glava evra da napravi jednom godishnje svirku sa kartama koje poklanjaju jer niko nece da ide i da slusha to djubre, i nesrecni Nightshift koji se medju 500 000 kaver bendova probio jer momci iz benda imaju kintu.. a onda kada su probali da naprave 2 svoje stvari potonuli su ( i vratili se na ono shto "znaju" da rade = sviraju tudje) ... tako da ono, vole sve shto vole mladi od pre 20 godina. vrlo stoji... Tada se poslednji put sviralo neshto dovoljno komercijalno da izadje iz male sale SKC-a pune debelih goticharki i chupavih tinejdzhera koji se seku na tekstove tipa "Svi smi mi dlake na sapunu".
- supersonic
Brale, uzmi Marshall JCM 800 i uživaj
Pojačalo je 50 W - i vjeruj mi da otkida. Ne treba ti ništa više - za to što si naveo ovdje 
Eto - moj skromni predlog

Eto - moj skromni predlog