Axe FX
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Axe FX
Pa recimo. Glavna poenta je u tome da od različitih sastojaka ne možeš da napraviš isto jelo. Može da bude približno, može da bude drugačije al da ti se tako više sviđa, al ne može da bude isto.
A opet, zašto onda juriš 1:1 emulaciju tog i tog lampaškog pojačala, ako ti se malo drugačije (a digitalno) više sviđa?
A opet, zašto onda juriš 1:1 emulaciju tog i tog lampaškog pojačala, ako ti se malo drugačije (a digitalno) više sviđa?
E, Muzzy, ja bas imam drugacija iskustva. Svako PRAVO pojacalo zvuci odlicno, cim se ustekas u njega, i bez cackanja potova.Ne postoji (dobro) pojacalo u koje se samo ustekas i domah zvuci sjano
Skines visoke, dodas basove, smanjis/pojacas gejn, da bi dobio ton koji ti juris, ALI, cak i bez toga, cuje se koje pojacalo radi pos'o, odmah po ustekavanju.

Ne kontam ove tvoje primere uopstenebojsak wrote:
Khm, na prosečnoj live svirci (izuzimajući stadion) izlazi malo više stvari od onoga iz razglasa. Izlazi i nešto iz pravog kabineta pravog pojačala, je l te, samim tim što stoji (pojačalo i kabinet) ispred tebe koji gledaš/slušaš i otpanjeno je na razumnom nivou.
Ja ne bih kukao zašto ima samo 5. Zapravo, ono što ja volim od tona generalno pokriva maksimum toliko karakterno različitih pojačala, a realno i manje od toga.
Da ponovim, koliko ljudi će istražiti i iskombinovati 70 ampova sa svim živim efektima, a da tome ne posvete godinu dana nesprestanog čačkanja?
Daleko od toga da tvrdim da je ovo loša sprava. Ja samo kažem da je daleko od ultimativne, i da pasuje ultra uskom krugu gitarista.

Drugo, tebi odgovara 5 meodela. Sta cemo sa onima kojima treba vise? Meni recimo odgovara ...3 modela

Sto se tice modeling procesora AxeFX jeste ultimativna sprava kako tonski tako i pokvalitetu izrade i mogucnosti. Ako budes imao priliku ustekaj POD bili koji u lampaski poweramp i potera ga kroz kabinet pa ces cuti koliko to veze sa zvukom nema. A mozes da probas ona njihova pojacala ... to mu dodje isto (milslim na head+box varijantu).
AxeFX pokriva samo gitarska pojacaladweezil wrote:neam pojma @Muzzy ali iz iskustva znam da ako se trazi za resenje sve u jednoj stvari to na kraju nikad ne uspe, svi jure dobar zvuk ali ono to se stice i godinama, iskustvom, poznavanjem razlicitih prostora gde se svira, u tome i jeste draz muzike i npr gitaristike, setupi, razne djitre, pedale, pojacala i slicno, ne funkcionishe sve i za sve prilike, stvarno ono neam pojma al mislim reci da si djitrista a ne volis lampu to je ono kao da kazes volim zene ali ne volim p...aj za studio jos nekako ali za live situacije, ne znam ...

I ja sam bio skeptican ali sam ga probao i odusevio se.
Gde sam ja rekao da ne volim lampu?
sinisake wrote: Skines visoke, dodas basove, smanjis/pojacas gejn, da bi dobio ton koji ti juris, ALI, cak i bez toga, cuje se koje pojacalo radi pos'o, odmah po ustekavanju.

znaci opet trebaju ti plus i pedaleMUzzY wrote:AxeFX pokriva samo gitarska pojacaladweezil wrote:neam pojma @Muzzy ali iz iskustva znam da ako se trazi za resenje sve u jednoj stvari to na kraju nikad ne uspe, svi jure dobar zvuk ali ono to se stice i godinama, iskustvom, poznavanjem razlicitih prostora gde se svira, u tome i jeste draz muzike i npr gitaristike, setupi, razne djitre, pedale, pojacala i slicno, ne funkcionishe sve i za sve prilike, stvarno ono neam pojma al mislim reci da si djitrista a ne volis lampu to je ono kao da kazes volim zene ali ne volim p...aj za studio jos nekako ali za live situacije, ne znam ...nista vise od toga
![]()
I tu odmah gubiš jednu od pogodnosti. Dakle, možda treba cimati i box na cert. Za 1700+ evra, ja očekujem 100% out of the box. Ako ću da cimam kabinet na cert, zašto onda ne bih i glavu?MUzzY wrote: Ne kontam ove tvoje primere uopsteVec sam rekao da imas mogucnost da Axe kacis na pravi box.
To je ono već malo sci-fi situacija. Nova ultimativna lampaška pojačala ne izlaze svake godine (tj sad ne izlaze nikad, uglavnom). Postoji određen broj oko kog se sve vrti, a daleko je jeftinije otići u radnju/kod drugara koji ga ima i besplatno probati kako to zvuči. Govorim makar po sebi, teško može da mi se desi da sad volim jedno, za godinu dana odjednom i nešto treće, za dve godine odjednom nešto šesto. Moj ukus je manje više uglavnom izgrađen. Opet, i ako si mlađi i nisi probao sve to, opet je jeftinije i svrsishodnije probati na način opisan goreMUzzY wrote: Drugo, tebi odgovara 5 meodela. Sta cemo sa onima kojima treba vise? Meni recimo odgovara ...3 modelaa mozda ce mi se bas u buducnosti svideti neki model pojacla za koji nikad u zivotu nisam cuo. Ili mozda bas u tih 70 (a ima ih 60 plus par varijanti) modela ima neki koji bi ti baaaas dobro legao i baaaaas super seo u mix sa bendom za neku pesmu/projekat. Mislim ... od kad je mogucnost izbora losa stvar?

Pa napisao ti je sve kako jeste. Kad se uštekaš u dobro karakterno pojačalo, na keca, bez drndanja potova, odmah čuješ da li jeste ili nije. Nema tu filozofije. Ostatak je sve dorada.Aj procitaj sta sam ja napisao pa onda sta si ti napisao
Evo kako ja vidim ovaj proizvod i razlog zbog koga mnogi imaju problem sa istim.
Axe FX je pomalo promasen koncept. Nije bas najjasnije kom je trzistu usmeren. Preskup je da bi bio u klasi ostalih amp simulatora koji obicno kupuju pocetnici i ljudi kojima materijalna situacija ne dozvoljava da kupe sva ta pojacala, a pritom nisu u nekoj preterano profi prici.
Osnovna ideja iza ovoga je da simulira sto vise pojacala sto je u samom startu promasaj, jer, kao sto su vec neki naveli, nikome ne treba 60+ pojacala... a sto je najcrnje pitanje je koliko dobro radi taj posao kome je namenjen (u to necu da zalazim, jer me iskreno ni ne zanima).
Jedini ljudi koje ja mogu da zamislim da koriste ovo kao temelj svog zvuka i kojima je potrebno toliko razlicitih pojacala su tezgarosi (koje opet ne mogu da vidim kako sviraju ovo jer je preskupo s'obzirom na to da prosecna publika ne zna razliku izmedju ovoga i line6 pod-a) i session gitaristi koji sviraju sve od r'n'b-a do dzinglova.
Ne sumnjam da Axe FX radi savrseno, samo ga ne razumem.
Axe FX je pomalo promasen koncept. Nije bas najjasnije kom je trzistu usmeren. Preskup je da bi bio u klasi ostalih amp simulatora koji obicno kupuju pocetnici i ljudi kojima materijalna situacija ne dozvoljava da kupe sva ta pojacala, a pritom nisu u nekoj preterano profi prici.
Osnovna ideja iza ovoga je da simulira sto vise pojacala sto je u samom startu promasaj, jer, kao sto su vec neki naveli, nikome ne treba 60+ pojacala... a sto je najcrnje pitanje je koliko dobro radi taj posao kome je namenjen (u to necu da zalazim, jer me iskreno ni ne zanima).
Jedini ljudi koje ja mogu da zamislim da koriste ovo kao temelj svog zvuka i kojima je potrebno toliko razlicitih pojacala su tezgarosi (koje opet ne mogu da vidim kako sviraju ovo jer je preskupo s'obzirom na to da prosecna publika ne zna razliku izmedju ovoga i line6 pod-a) i session gitaristi koji sviraju sve od r'n'b-a do dzinglova.
Ne sumnjam da Axe FX radi savrseno, samo ga ne razumem.

Eventualno ovo. Mada opet, njima će odličan standardan proc završiti stvar, ili će imati 2-3 odlična pojačala na kojima mogu sve da odsviraju.cccira wrote:session gitaristi koji sviraju sve od r'n'b-a do dzinglova.
- Rocket Roll
Ne, nije to sprava za end-usere, bili tezgaroši ili bili - to je sprava za skromnije studije koji puno štede na opremi i prostoru ali žele da na klijentelu ostave utisak kako nimalo ne štede. Za njih je logika jednostavna - umesto da ulože u pet pojačala po 2000 evra i zakrče svoj ionako skromni prostor, oni kupe AxeFX i kažu mušteriji: "Vidiš, nismo štedeli, uzeli smo najbolje!"
Ali uđite u Montserat ili Kompas Point i raspitajte se da li imaju AxeFX, pa mi javite šta su vam odgovorili...
Ali uđite u Montserat ili Kompas Point i raspitajte se da li imaju AxeFX, pa mi javite šta su vam odgovorili...
E, to poslednje.
Što jeste prilično uska ciljna grupa,
ali kompanija ili zna šta radi ili će propasti.
Meni lično ova naprava ne bi služila ama baš ničemu.
Što jeste prilično uska ciljna grupa,
ali kompanija ili zna šta radi ili će propasti.
Meni lično ova naprava ne bi služila ama baš ničemu.
Ok... ti ko' da namerno hoces da kontrirasnebojsak wrote: I tu odmah gubiš jednu od pogodnosti. Dakle, možda treba cimati i box na cert. Za 1700+ evra, ja očekujem 100% out of the box. Ako ću da cimam kabinet na cert, zašto onda ne bih i glavu?

Sta je sci-fi situacija? Hoces da kazes da npr. SuperBass mashall zvuci isto na 2 i na 10? Ili da ac30 ima onaj "sparkly crunch" na 2? ... Za hi-gain pojacala necu ni da pricam. I ne, ni jedna pedala ne moze da zvuci "dovoljno dobro".nebojsak wrote:To je ono već malo sci-fi situacija. Nova ultimativna lampaška pojačala ne izlaze svake godine (tj sad ne izlaze nikad, uglavnom). Postoji određen broj oko kog se sve vrti, a daleko je jeftinije otići u radnju/kod drugara koji ga ima i besplatno probati kako to zvuči. Govorim makar po sebi, teško može da mi se desi da sad volim jedno, za godinu dana odjednom i nešto treće, za dve godine odjednom nešto šesto. Moj ukus je manje više uglavnom izgrađen. Opet, i ako si mlađi i nisi probao sve to, opet je jeftinije i svrsishodnije probati na način opisan gore![]()
Ja stvarno ne znam ni jedno pojacalo kome bar tonske kontrole ne dirnes da bi ih prilagodio svom instrumentu al' ajde...nebojsak wrote:Pa napisao ti je sve kako jeste. Kad se uštekaš u dobro karakterno pojačalo, na keca, bez drndanja potova, odmah čuješ da li jeste ili nije. Nema tu filozofije. Ostatak je sve dorada.
Hteo sam da kazem da ceo proces namestsanja AxeFx-a je kompikovan u tolikoj meri koliko je komplikovano namestiti svoj rig. Znaci i svoj rig moras cackati danima dok ne skontas kako da izvuces maksimum od istog a onda sve to nanovo moras da radis kada si na bini plus ozvucavanje, monitoring itd. ...
Promasen? Hm ... nesto ne vidim da propadaju od trzisnog neuspehacccira wrote:Evo kako ja vidim ovaj proizvod i razlog zbog koga mnogi imaju problem sa istim.

Usmeren je onima koji hoce maksimum iz jednog ovakvog proizvoda. Imati jedno do jaja pojacalo (a da se razumemo za tako nesto ti priblizno i treba oko 2000$) je super ako imas 1 bend, potpuno izgradjen i prepoznatljiv stil i ime pa te boli ona stvar da se prilagodjavas muzici. Obicno su takvi muzicari totalni debili al' ajde... (cak i velike face kada sviraju sa nekim jako vode racuna kako ce zvucati i gledaju da se sto bolje uklope u celu zvucni sliku).
Kao sto sam i mislio opet se provlaci cena kao neki bitan faktor a to koliko ova sprava bolje zvuci od bilo kog drugog simulatora nema veze... (cak si Ciro nasao za zgodno da unapred ocrnis kako to radi a onda u sledecoj recenici kazes da te to uopste i ne zanima ...)
Ne treba nikome 60+ pojacala ali ce nekome trebati 4-5 iz te liste a nekom drugom drugih 4-5, dok trecem treba 3-4 itd. Kapiras? ... Nece oni sad da gledaju u bob ili prave custom firmware za svakog kupca ponaosob. Drugo nikad ne znas kako ces mozda iskoristiti neko od tih modela za svoju muziku. Niko od njih nece koristit sve modele ali ce u nekoj situaciji dobiti bolji ton sa voxom a u drugoj bolji sa twin-om... msilim, kao da pricam sa totalnim pocetnicima a ne sa ljudima koji su svirali na gomili opreme.
A ti svrati do warmup soba jakih gitarista pa pogledaj sta stoji kao sprava za usviravanje...Rocket Roll wrote:Ne, nije to sprava za end-usere, bili tezgaroši ili bili - to je sprava za skromnije studije koji puno štede na opremi i prostoru ali žele da na klijentelu ostave utisak kako nimalo ne štede. Za njih je logika jednostavna - umesto da ulože u pet pojačala po 2000 evra i zakrče svoj ionako skromni prostor, oni kupe AxeFX i kažu mušteriji: "Vidiš, nismo štedeli, uzeli smo najbolje!"
Naravno da ce biti ljudi koji ce to da iskorite za qurcenje ali ne mozes opovrgnuti cinjenicu da ta sprava zvuci za sve pare koliko kosta. Simple as that... 5 vruhunskih pojacala za 2000e? hm. I don't think so.
ja mislim da je osnovana fora u tome da su hteli da naprave nesto sto ce biti user friendly-je od gomile pojachala a ispalo je obratno.
@Muzzy plasim se da se samo na tome i ne zavrsi prica, sprava za warm up i zezanjeMUzzY wrote: A ti svrati do warmup soba jakih gitarista pa pogledaj sta stoji kao sprava za usviravanje...