Stabilizator napona 9V za pedale
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Stabilizator napona 9V za pedale
Na pimer ovako:

ovo je bas dobra stvarcica...
razmisljam da je napravim ali se nadjoh u neznanju
pa mi treba savet, ako bi neko bio voljan da mi malo pomogne..
pre svega,imam adapter za stampac i njega bih iskoristio ali potrebne su mi prepravke jer je jaci napon.
http://s655.photobucket.com/albums/uu27 ... C00054.jpg
naravno izradio bih i doticni stabilizator .
dakle kako da sve to uradim najjednostavnije...
kako da spustim napon na 9v ?
da li cu imati dovoljno mA ? tj da li spustanjem napona gubim mA i koliko ?
nadam se da mogu napajti bar tri pedale?..
razmisljam da je napravim ali se nadjoh u neznanju

pre svega,imam adapter za stampac i njega bih iskoristio ali potrebne su mi prepravke jer je jaci napon.
http://s655.photobucket.com/albums/uu27 ... C00054.jpg
naravno izradio bih i doticni stabilizator .
dakle kako da sve to uradim najjednostavnije...

kako da spustim napon na 9v ?
da li cu imati dovoljno mA ? tj da li spustanjem napona gubim mA i koliko ?
nadam se da mogu napajti bar tri pedale?..
Ako napraviš ovaj stabilizator sa šeme (to je isti onaj koji sam i ja pravio) na izlazu dobijaš 9,4 V svakako, jedino je bitno da adapter ima više od 9v - znači, 12v i više (moj adaper ima 19V i uzet je od nekog prastarog punjača za mobilni telefon).
Jednio, pročitaj po temi, mislim da je negde pomenuta, gornja voltažna granica (mislim da se tako kaže, a ako sam pogrešio, izvinite
), tj. do koliko max. V isparavljač može da ima.
Jednio, pročitaj po temi, mislim da je negde pomenuta, gornja voltažna granica (mislim da se tako kaže, a ako sam pogrešio, izvinite

Sa kolima tipa 78xx može da se radi sve do 36 volti bez dodatnih elemenata. Sav višak napona će otići u toplotu zbog disipacije pa je zato preporučljivo da se ne ulazi sa prevelikim naponom, a minimum za ispravan rad je 2 V razlike. To znači da bi idealno bilo 12 V za stabilnih 9 V. Međutim, kako su ovo sve mali potrošači neće biti ozbiljnijih problema i kada se uđe sa dosta višim naponom i samo je potrebno staviti malo veći hladnjak (parče Al lima, montaža direktno na metalnu kutiju i sl.).
ok. hvala vam puno 
samo jos jedno pitanje.. sada sam tek primetio (inace sam laik za ove stvari,bas iz hobija radim),ima dva napona na izlazu
ako se ne varam naravno, 15v i 32v... na slici je skica izlaznog dzeka.... predpostavljam da je zbog grejanja bolje da uzmem ovih 15v ???
nisam pohlepan
a jel mi u tom slucaju onih 32v ostaju ne iskorisceni ? ili ?...

samo jos jedno pitanje.. sada sam tek primetio (inace sam laik za ove stvari,bas iz hobija radim),ima dva napona na izlazu
ako se ne varam naravno, 15v i 32v... na slici je skica izlaznog dzeka.... predpostavljam da je zbog grejanja bolje da uzmem ovih 15v ???
nisam pohlepan

Pazi, i ja sam laik i kako shvatam tebe sekira hoćeš li moći da napajaš 5-4 pedala, right? E pa, ne se kiraj se, volti tu ne igraju nikakvu ulogu (hoću da kažem, prebaci na 15V, sigurnije je), ono što tebe interesuje je KAPACITET izražen u mA. mA i V nemaju nikakve veze, to su dve različite fizičke jedinice (ovo pričam na osnovu znanja iz Fizike stečeneo pre 7 godina u gimnaziji, tako da ne zamerite ako grešim, bilo je davno i povšno...) i smanjenjem voltaže nećeš izgubiti na amperaži.
Imaš 530mA, a to bi trebalo da bude dovoljno za 4-5 pedale...
Imaš 530mA, a to bi trebalo da bude dovoljno za 4-5 pedale...

hvala jos jednom 
inace nisam bio bas redovan na casovima :p
cim ugrabim vremena pravim sve ovo.
pozdrav

inace nisam bio bas redovan na casovima :p
cim ugrabim vremena pravim sve ovo.
pozdrav

Idi odmah do direktora gimnazije i traži da ti vrate pareBlingo wrote:... ono što tebe interesuje je KAPACITET izražen u mA. mA i V nemaju nikakve veze, to su dve različite fizičke jedinice (ovo pričam na osnovu znanja iz Fizike stečeneo pre 7 godina u gimnaziji, tako da ne zamerite ako grešim, bilo je davno i povšno...) i smanjenjem voltaže nećeš izgubiti na amperaži.

Dakle, jedinica za merenje kapaciteta je FARAD, a struje AMPER. No dobro, razumeli smo šta si hteo da kažeš.
- turbosarma
Jel bi mogao neko ovo da mi napravi???? Treba da napajam dve pedale i wah, e sad vah je suprotnog polariteta od pedala.Ako moze neko to da izvede da ne nosim 10 adaptera nego samo 1, bio bih veoma zahvalan a i platio bi koliko treba. 

Ja imam gotovu pločicu za tri napajanja od po 9V koja mi ne treba....ako ti nešto znači ti reciturbosarma wrote:Jel bi mogao neko ovo da mi napravi???? Treba da napajam dve pedale i wah, e sad vah je suprotnog polariteta od pedala.Ako moze neko to da izvede da ne nosim 10 adaptera nego samo 1, bio bih veoma zahvalan a i platio bi koliko treba.
evo i ja malo da se hvalim da sam majstor 
9,51v 530mA. prezadovoljan
veliko hvala
http://s655.photobucket.com/albums/uu27 ... C00171.jpg
http://s655.photobucket.com/albums/uu27 ... C00172.jpg

9,51v 530mA. prezadovoljan
veliko hvala

http://s655.photobucket.com/albums/uu27 ... C00171.jpg
http://s655.photobucket.com/albums/uu27 ... C00172.jpg
evo procitao sam temu,buduci da mi je to struka,ne mogu da verujem da vam sve vreme promice glavna stvar a to je da vam je za besuman rad pedale bitno dobro filtriranje napona a ne toliko stabilizacija
za 9 volti ili bilo koliko jednostavno stavite 7809 i zavrsen posao,ili moze i lm317 pa trimerom namesti tacno koliko hoces,vazno je da je ulazni napon makar 3V veci od konacnog
evo sema na brzinu

da se vratim na filtriranje,to cete postici tako sto ce te iza greca na red vezati nekoliko prigusnica sa limovima i feritom a izmedju njih elektrolite u paraleli,kome nije jasno neka googla "DC filter"
drugi nacin je da koristite smps napajanje od punjaca telefona,kompa ili cega vec,ta napajanja rade na 10-20 khz i tu frekvenciju je mnogo lakse opeglati nego 50 Hz mreze
za 9 volti ili bilo koliko jednostavno stavite 7809 i zavrsen posao,ili moze i lm317 pa trimerom namesti tacno koliko hoces,vazno je da je ulazni napon makar 3V veci od konacnog
evo sema na brzinu

da se vratim na filtriranje,to cete postici tako sto ce te iza greca na red vezati nekoliko prigusnica sa limovima i feritom a izmedju njih elektrolite u paraleli,kome nije jasno neka googla "DC filter"
drugi nacin je da koristite smps napajanje od punjaca telefona,kompa ili cega vec,ta napajanja rade na 10-20 khz i tu frekvenciju je mnogo lakse opeglati nego 50 Hz mreze

- Rocket Roll
Vrlo sličan projekat je Tonepad Power Supply.
Perlice i špulne nisu zaista nužne za ovako jednostavne primene. 2 x 470uF ili jedan elektrolit od 1000uF sasvim dobro rade posao.vasko wrote:...iza greca na red vezati nekoliko prigusnica sa limovima i feritom a izmedju njih elektrolite u paraleli,kome nije jasno neka googla "DC filter"
-
Moram malo da kritikujem savinu semu,nije da se puno razumem radim ovo iz hobija pravim pedale preampe pojacala i sl kad mi je dosadno,ali savina sema me je namucila mnoooogo,jer sam radio neki preamp jcm800 sa trimerima na drainu sest fet tranzistora koje ima,stoga je jako osetljiv na bilo kakve promene napona a sa ovim stabilizatorom je radilo potpuno drugacije sa svakim adapterom koji sam prikacio na njega.Elem da ne smaram izbacio sam d5 i srednju nozicu izvukao na masu i sad radi fantasticno nema bruma sta god da prikacim a napon konstantnih 9v,sa diodom je skakao kako promenim adapter i imao manje vise suma,ne mora izlaz da bude 9.6 9 je sasvim ok.Hvala na ideji u svakom slucaju!!!
-
I da umalo nisam sebi isterao oci radim pet plocica u isto vreme i na ovoj okrenem 2200 kondenzator naopako u brzini!!!naduo se za tri sekunde i poceo da se pusi,samo pazljivo eto kako glupost moze naopako da krene.