Fender twin reverb vs hughes kettner tube 50 head

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ssmc
Floyd

Re: Fender twin reverb vs hughes kettner tube 50 head

Post by ssmc » 06 Dec 2011, 00:19

rile86 wrote:Al za iste pare jel bolji twin i pedalu ili H&k:))
Sveo si pitanje na pravo. Ja bih glasao za twin i pedale. Po mogućstvu otidi do nekoga ko ima twina (ili radnja recimo) i probaj kako zvuči sa pedalama.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 06 Dec 2011, 00:19

Ja bi to licno prodao i isao na Marshalla ;D. Ono, JCM800 2203 i da ne razmisljas vise

rile86

Post by rile86 » 06 Dec 2011, 00:32

theTrooper wrote:Ja bi to licno prodao i isao na Marshalla ;D. Ono, JCM800 2203 i da ne razmisljas vise
Pa razmisljao sam ja i o prodaji. Problem je sto stanje u kome se nalazi twin trenutno ubija cenu. Tako da ne verujem da bi mogao preko 300e uzeti, sto se svakako ne isplati. Jer dodam li na to troskove popravke pojacala od recimo 350e za sumu od 650e se i ne moze uzeti nesto sto je opet bolje od twina:).

Bozha

Post by Bozha » 06 Dec 2011, 00:34

Posto trazis trajno resenje, skoro sam opet negde procitao ono... kolicina distorzije je obrnuto proporcionalna broju godina. Ostavi twina i daj mu nesto vremena. ;)

umart

Post by umart » 06 Dec 2011, 00:45

Mrav wrote:
umart wrote:ja slusah proco rat-a otpanjenog do max-a na twin-u i to suri samo tako.
Eh sad, znaš i sam da to nije kao pravi lampaški drajv :metal:
naravno,ja cuo orange-a or 120 do panja sa zw-om,sve posle toga je smijesno.

nebojsak

Post by nebojsak » 06 Dec 2011, 00:54

Ne vidim što bismo sad u priču uvodili fender vs marshall bench, al ajde, može i tako - twin sa odgovarajućim drajvom će zvučati daleko marshallskije od H und K. Drajv sa pojačala nije sam po sebi garant muda i masti, a -ponavljam- meni potonji zvuči presterilno.

I nema potrebe uvoditi kategorije slepe ljubavi, svi ovde postupaju prema nekim svojim preferencama, ali ponekad postoje i neke objektivne okolnosti, inače bismo opušteno mogli da diskutujemo na temu Pacifica vs LP custom iz 78.

Mrav

Post by Mrav » 06 Dec 2011, 01:35

Slažem se da bi neko izabrao fendera i pedalu kao kombinaciju sa razlogom. Zna šta želi i to nije lampaški drajv nego to nešto što ta kombinacija daje, potpuno legitiman izbor.

No kada bih izvagao situaciju, očigledno mi je da za iste pare čovek ima mnogo komplikovaniji i duži proces dovođenja fendera u svirljivo stanje, u odnosu na uzimanje HK.

A za konstataciju da će fender i pedala zvučati marshallskije od HK, ne mogu baš da se složim. Ne radi se o bugeri od 300e, ipak je to ozbiljno pojačalo koje je verovatno cenjeno ~1000e novo (zvučalo nekome malo sterilnije ili ne, opet šta je sterilno je pitanje ukusa, meni peavey 6505+ zvuči grozno npr.), i takođe pojačalo ima 12ax7 u preampu i el34 lampe u power ampu, teško je reći da neka pedala zvuči bolje od te kombinacije lampi osim možda skupog lampaškog preampa (ovo kažem čisto činjenično, a ne na osnovu nekih preferencija), prosto mislim da čovek hoće što više činjenica pa da sam odluči.

rile86

Post by rile86 » 06 Dec 2011, 01:51

Pa mozda sa fenderom necu dobiti tako masan drive kakav bi bio na H&k. O tom pojacalu sam malo stvari uspeo naci na netu. Nema bas neka recenzija. Svi se slazemo o kvalitetu izrade fendera. Sa druge strane kakav je kvalitet izrade H&K.? Fenderu je skoro pa 40god, a eto tek neke sitnice su otisle na njemu.

Mrav

Post by Mrav » 06 Dec 2011, 02:07

Sve review-e koje sam našao govore da je veoma pouzdano i da je dobar kvalitet, ne znam šta bih tu dodao.

BTW u svim review-ima koje sam našao (a da nisu na harmony central :D) hvale zvuk koji se može dobiti iz njega.

Inače ono što sam našao je da je to pojačalo zapravo preteča ili prototip hk-ovog triamp-a.

rile86

Post by rile86 » 06 Dec 2011, 02:13

To sam i ja procitao. E sad dal bi to trebalo znaciti i da moze sa njim da se poredi...

Mrav

Post by Mrav » 06 Dec 2011, 02:37

Veliko pitanje, ne znam :) . Ali ne bi bilo lose naravno da poslusas tog HK (valjda prijatelj koji prodaje ima i neki zvucnik) i prosto da cujes da li ti je to to sto se tice tonova koje mozes da namestis i kako zvuci... reci da neces bas na slepo da se trampis :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 06 Dec 2011, 05:49

Mrav wrote:Uz dužno poštovanje, nekada mi se čini da je previše vintidž fanatika na ovom forumu. Moje mišljenje je da NEĆEŠ sa fender twin-om postići onaj zvuk koji želiš i očekuješ za hard rok i metal, bez obzira na pedale, a ne bih se baš složio da su H&K pojačala pcb smeće ili kako su ga ovde već nazvali (opet po meni, vintidž puritanci).

Fender twin reverb je dobro i cenjeno pojačalo, ali kad ovde ljudi kažu da dobro prima pedale, misle na to da će fantastično raditi njihov omiljeni vintidž space echo warble samooscilujući star reverb ambientalni efekat što i jeste tačno, a ne na to da ćeš bodenjem jedne solidne drajv pedale dobiti išta realno slično Van Halen, Iron Maiden ili Metaliki (moj dobar drugar). Siguran sam da bi super njegov drajv zvučao za nešto tipa Queen (mada bi AC30 bio bolji :mrgreen: )
Međutim ni taj H&K nije sigurno neko smeće (daleko od toga, ja još nisam čuo da su H&K pojačala loša ili nepouzdana, naprotiv pročitajte poneki review). Istina je da su SVA moderna pojačala pcb, a pod modernim podrazumevam i mogućnosti i zvuk (i nemojte da mi neko sad uleti sa konstatacijom da taj i taj boutique proizvođač sve lemi žicu na žicu, to je izuzetak a ne pravilo).

Sve se svodi na to šta ti treba, dobro butique pojačalo, koje ćeš uz mnogo ulaganja da dovedeš na nivo koji bi mu možda podigao vrednost, ali ti zvučno ne odgovara, ili dobro moderno pojačalo koje će zadovoljiti tvoje potrebe za dobrim hard rock - metal i sl. zvucima (ne da to pojačalo nema i lep i veoma upotrebljiv klin, na većini HK pojačala je odličan, i u proseku bolji od npr marshall-ovskih čistih tonova).

Znači samo se pitaj, da li ti je cilj preprodaja i podizanje vrednosti, ili bi bio zadovoljniji nečim što će da ti svira dobro u svakoj situaciji i što ćeš puno koristiti, ili pak treća varijanta, da ćeš odustati od hard rock - metal žanrova i imati sjajno pojačalo za jazz-blues-funk-psychodelic šta već.

znači što se mene tiče Fender != hard rock, metal i za tu izjavu sam spreman da dam glavu. :bambi:
Najzad glas razuma. Golemi :1:. A ti rile kupi sta 'oces, nek je sa srecom. Nemoj posle da bude da te nismo upozorili :ziveli: .

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 06 Dec 2011, 06:06

rile86 wrote:...Konkretno kad je rec o zvuku zanima me nesto od ac/dc, do metalice, ali i tona virtuoza satrianija , gilbeta i sl. Za sada je to tako.
I razmisljas se Fender (bilo koji) ili H&K. Zemljo otvori se. Pri tome si konstatovao da je Twin u ocajnom stanju a H&K u perfektnom. Fora je sto se Twin da srediti za relativno male pare (cak i u Juzi) jer je to neverovatno trivijalno pojacalo u poredjenju sa modernim ojacavalecima iz perioda 1990-2011. H&K Tube 50 nije jedno pojacalo, u njemu su 4 pojacala od odjedared. Da se razumemo, ne zanimaju me uopste H&K pojacala u zivotu, licno bih pre pazario nekog (super ocuvanog) Twin ili Super Reverba iz 60-tih recimo. Ali to je zato sto sam ja svoje potrebe vizavi AC/DC, Metallice, Satriania, Gilberta i slicnih zvukova vec zadovoljio nekim drugim pojacalima koja ovde nisu u igri. Prema tome meni bi Fender bio super igracka za zezanje na 'klinu', neku psihodeliju, flojdovanje, koruse, ehoe i uopste sve samo ne rokacinu.

U stvari, najlakse mi je da ti docaram ovako: da li bi radije pazario osakaceni Twin Reverb ili Mesa Boogie Mk IV. Pri tome je MkIV u perfektnom stanju a Fender osakacen. I cak i kad ga sredis nikad nece ni priblizno zvucati kao MkIV. A likovi na ciji se zvuk lozis recimo sviraju MkIV. Mislim, gde je tu dilema?

I za kraj...ako kupis tog Fendera krsa (tojest ako ga zadrzis, koliko kapiram vec si ga kupio) priskocice odma' ekipa koja ce ti se ponuditi da ti ga 'sredi' (nema tu puno mudrosti, to su kazem ultra-trivijalna pojacala, moji ortaci iz srednje tehnicke skole su to pravili ranih 80-tih godina from scratch). Ti naravno nemas pojma oko toga pa ces im rado to preputiti. Kad to sredis, trebace ti pedale...te za 'drajv'. Onda ce se naci 10-tak likova koji ce ti nuditi svoje famozne fuzzove i drajvove, sto iz kucne izrade sto oridjidji kojih zele da se ratosiljaju. Sve pod parolom 'ultra-povoljno' mega-vintidz. Akaces se godinu dve i shvatices posle silno protracenih novaca i vremena da to nije to.

Tol'ko. :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 06 Dec 2011, 06:22

rile86 wrote:Al za iste pare jel bolji twin i pedalu ili H&k:))
jeste da je 'zamka za slonove' sto kaze nas narod, ali evo sam odluci sta ti se vise svidja i to cisto u smislu zvuka, ne svirke. Oba snimka super zvuce, ali je pristup drasticno razlicit.

Fender

H&K/Mesa Boogie

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 06 Dec 2011, 06:25

rile86 wrote:Sa druge strane kakav je kvalitet izrade H&K.? Fenderu je skoro pa 40god, a eto tek neke sitnice su otisle na njemu.
To je kao da poredis kvalitet izrade pegle (Twin od pre 40 godina) i Space Shuttle-a iz 90-tih. Space Shuttle ima malcice komplikovaniji dizajn i malcice vise delova (koji potencijalno mogu da riknu) jer radi mnooogo vise stvari istovremeno u odnosu na peglu. :bambi:

Post Reply