Pitanje u vezi sa Mitrosom

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Frostensen

Re: Pitanje u vezi Mitrosa

Post by Frostensen » 17 Dec 2013, 23:03

Ovo postade meni mnogo lepa tema, prosto mi dodje zao da je zavrsim kad vas citam sve :) Elem, sad sam dosao iz Mitrosa. Sedeo sam sat vremena sa DSL 40 i Mustang IV na Bristish 80's (JCM 800) setovanju. Jedan od prodavaca je ostao onako malo zblanut sta ja to radim (pojacala su 35 000 razlike) i probao je da mi doaka sa Line 6 hibridom, ali kad sam video sve one svetlece lampice i 65 dugmica + staklast zvuk odustao sam (a mislim i on). Takodje nije pomoglo sto su se stalno palili neki korusi i ludacki efekti kad god bi pritisnuo dugme.

Napisao sam poduzi post o svojim razmisljanjima na temu i uporedjivanju dva pojacala. Medjutim na kraju sam odlucio da ne davim i da svedem na sledece. Razlika izmedju 2 pojacala je u tome sto Marshall "razgovetnije" pojacalo kako god da ga odvrnes (lampe) dok Mustang IV (bar na ovom setovanju) ima relativno mali raspon korekcije tona. Gain kontrola se jako lepo ponasa ali treb, mid i bass slabo i cine pojacalo skoro mutavim, pa mora da se ulazi u deep editing i da se jos doteruje "sag" i "bias" nepostojecih lampi. Ipak i pored te male komplikacije u okviru tog malog manevarskog prostora koji ima, Mustang IV moze da dobije jako lep zvuk koji se meni svidja. U stvari svidja mi se do te mere sam u jednom momentu naizmenicno palio oba, jer sam poceo da tripujem da nesto mora da ne valja jer pise Fender i jer je modeling (poceo sam da slusam ocima). Dakle, dokle god se ne izlazi iz tog malog opsega korekcija, pojacalo je sasvim zadovoljavajuce. Imajuci u vidu da ja na svirke kad iznajmljujem JCM800 dolazim namesten kao u studiju, gore navedeno ne smatram za veliki problem jer ja i zelim da namestim pojacalo jednom i ga zaboravim.

Takodje, za razliku od Zoom G5 koji ima uzasno nesrecno uradjen stimer, Mustangov jako lepo radi + uz njega ide i footswich sa 4 prekidaca koji rade ili kao zasebne pedale ili kao preseti (ista filozofija kao Zoom g5). Za ono sto meni treba DSL-40 trenutno ne opravdava 35 hiljada razlike. A i da imam para verovatno bih jurio JCM800 ili 900 jer je DSL u stvari JCM2000 koji se (po meni) rasipa kad ga odvrnes.

Dalje, kao i svi Mustazi i ovaj pati od "fizz" sindroma. Kada se okine nota na cistom pojacalu, pre nego sto utihne cuje se digitalni fizz. O tome postoji gomila tema na fenderovom forumu i zbog toga su ljudi masovno vracali sva njihova pojacala. Ja sviram na prljavom tako da mi ne smeta.

Poslednje - V1 serija Mustanga (Ovaj koji sam svirao) je uzasnog zavrsnog kvaliteta. Kao da su ih lepili sirokom izolir trakom. Mustang V2 serija vec izgleda dosta ozbiljnije jer je koriscen drugi materijal za oblaganje..

I eto, sutra idem da duzmem to cudo ...

Opet sam napisao poduzi komentar..

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 17 Dec 2013, 23:20

Sve u svemu, Line Six mi je fuj, nesto sam stvorio neku odbojnost ka toj firmi, a nikad i nisam bio naklonjen :D . Mustang je dosta bolja opcija.
autorski neki rok fazon ala Brejkersi, Corba (?!). Malo garazno i malo glasnije.
Eto nebitno shto nam je ortak sa foruma, covek prodaje stvarno dobro pojacalo za male pare, pa ono razmisli i o toj opciji koju je pomenuo Babaslim... Po meni je taj Peavey sasvim u redu za garazno rokanje, skoro sam ga probao, bash to pojacalo koje je na prodaju (sa USA stratom) i bome ima i te kako snage i headruma dosta na klin kanalu, bilo je na podu tj nije podizano, meni to ima okej i basa, a kad ja to kazem, onda stvarno ima :XD: ... (ja sviram na 15tice zvucnike inace :mrgreen: ). Mislim ljudi sviraju sa 1x12 15w Blues Juniorom bez problema manje svirke, ja sam u lokalu nekom svirao na istom, meni bilo okej na bini pored jos jedne gitare i bio sam vrlo blizu bubnjara, a ovo je duplo jache i ima vecu kutiju. Ne razumem se u Pivi kao firmu, ali svi su zadovoljni koji sviraju njihove instrumente, tako da kontam da je ok ideja pa i kasnije sa trgovinske strane (mustang je ipak tranny)...a eto i ful lampash je. :) :ziveli:

zwelj

Post by zwelj » 17 Dec 2013, 23:25

fattwang wrote: :bow:
Nekada je SKC bio svetionik.
Definitivno... Kao klinac sam bezao sa popodnevnih casova da slusam Pol Pinjona i njegov 'Interaction jazz band', vidim Dylana u 'Pat Garrett and Billy the Kid'..., gledao 'Easy Rider', 'Teatar Levo'... A dole, u knjizari 'Mladost', kupovao prve strane knjige i note...

'77 ili '78 kupih enciklopediju jazz gitare od Maurice Summerfielda, meni jednu od najomiljenijih knjiga, pored Saganovog 'Kosmosa'..., prelistavao bezbroj puta, nagadjajuci kako li ko zvuci, gledajuci slike i muceci se sa prevodom...

Frostensen

Post by Frostensen » 18 Dec 2013, 01:55

Ljudi, hvala vam svima, al' iskreno, ne zelim da se akam vise i idem i probavam. Ne kazem da mozda nije bolja opcija ali ja sam odlepio nesto u poslednje vreme. Od osobe koja je kupovala jako jako pedantno, informisano i pre svega natenane postao sam osoba kojoj su sve poslednje kupovine izasle na nos. Sad da uzmem taj Classic, onda bi mi trebala i drive pedala, a vec imam procesor, pa bi se sa njim drnado do u nedogled kao sto se vec drndam i tako u krug. Svoj snobovski momenat da mi tako sitno pojacalo ne deluje ni malo uveravajuce na sceni necu pominati kao sto vec jesam :grummel_2: Ovo lepo zvuci, glasno je, ima par efekata i dobar stimer koje kontrolisem uz footswitch koji radi kao 4 pedale. To mi je sto mi je. Ako opet omanem, prodacu sve sto imam od opreme na gomilu i kupicu neki polovni JCM800-900 kombo i zdravo djaci.

majtimika

Re: Pitanje u vezi sa Mitrosom

Post by majtimika » 18 Dec 2013, 14:05

brate poslusaj ti sebe, ali za par meseci, ces da popizdis od tog mustanga i izgubices para i zivaca u prodaji, pa ces opet da juris jcm800-900, iskuliraj , prodaj visak opreme i kupi to sto juris , a ne simulaciju istog, jer vec si u radnji primetio neke stvari koje ti se sad cine oprostivo, ali veruj za mesec dana, ce delovati veoma ne oprostivo, a plus ces izgubiti svaki slobodan trenutak u podesavanju i stelovanju parametara tog digitalnog govneta, da neces imati vremena za sviranje jer ce ti uvek nesto nedostajati i pokusavaces da ga podesis, a onda ces ga izneti na svirku i shvatices da nista nije onako kako si podesio, i opet ces da podesavas. Ustedi sebi kilo zivaca i dodaj jos par stotina i kupi taj jcm i uzivaj u svirci a ne u podesavanju, jer svaki visak opcija dovodi do ludila, veruj been there done that.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 18 Dec 2013, 14:12

Amin.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 18 Dec 2013, 14:13

majtimika wrote: uzivaj u svirci a ne u podesavanju, jer svaki visak opcija dovodi do ludila, veruj been there done that.
:1:
(k)Amin 2

Frostensen

Post by Frostensen » 18 Dec 2013, 17:58

Tako mi je Zoom g5 doso do vrha one stvari. Vise sam ga namestao i zeleo da radi nego sto je stvarno funkcionisao kao komad opreme za zivu svirku. Ovaj Mustang sam uzeo samo zato sto sam ga namestio u roku od 20 sec. da radi na nivou svirke i sto sam nasao preset koji mi se svidja. Ako prodje svirku sa ostalim instrumentima, to je to za mene. Ako ne prodje, ode na dobos. No stress... U svakom slucaju uskoro update.

Frostensen

Post by Frostensen » 20 Dec 2013, 21:24

Update br1. Najbolji izraz koji opisuje ovo pojacalo je "Stupid loud" koji sam nasao na netu. Sobno sviranje je izmedju 1 i 2. Izmedju 3 i 4 grejalica i Super Cube koji su pored pocinju da vibriraju (zice i bilo sta sto je labavno unutra). Na 4 sam stavio jednom i vise ne. Kapiram da na svirci necu ici preko 6 ako dodjem i dotle. Veliko razocarenje je sto je pojacalo prakticno mutavo dok ne dodje do tih 3,4. Nesposobno je za kucnu svirku ili se jako tesko namesta za istu. Susti,zuji i muljavo je. Uspeo sam da izvedem par razgovetnih farbi, ali Zoom i SuperCube se definitivno bolje ponasaju na sobnom nivou. To me je malo smorilo, nadao sam se da cu resiti sve probleme ali izgleda nisam. Ostaje da se vidi kako se uklapa uzivo posto otpanjeno lepo zvuci.

Kakva su prava lampaska pojala sto se toga tice? Ne manja, nego veca 2x12 Marshalli ili tako nesto glasnije?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Dec 2013, 02:16

Frostensen wrote:Ozvuci se to, ali onda zavisim od monitora, a to ne funkcionise uvek. Uvek zavisim od nekog drugog to je poenta. Najbolje svirke sam imao kada sam imao kintu da iznajmim JCM900C 2x12. Oni ga ozvuce i pravac mikseta tj. tehnika narodu, a ja se otpanjim koliko meni treba i mirni smo i bubnjar i ja. Poenta je da ja budem miran i da ne stojim na bini ko gluvo govedo jer je ili pojacalo slabo, ili je monitor slab, ili ne mogu gitare da izadju zbog vokala koji moraju da se cuju. Uvek je nesto...
Meni je ortak iz drugog benda, koji svira po klubovima evo vec 10 godina i jace odma rekao da batalim to. Kao, kupi sebi pojacalo i zavrsi posao, a ja sam se pravio pametan. Na kraju je covek ispao u pravu jer sam umoran od kombinatorika i gledanja u pasulj sta ce da me saceka od opreme i koliko vremena imam da se namestim.

Nemanjav. - Sviramo autorski neki rok fazon ala Brejkersi, Corba. Malo garazno i malo glasnije. Ja svog Rolanda mnogo volim i nosio sam ga po svirkama. Ali ono, ili se ne cuje ili pocne zvucnik da prdi kad ga otpanjim jace.

Baba Slim, hvala na sugestiji. Svirao sam Classic od 100W (ili je 50 bese) 2x12. On ima samo neki OD kanal koji je mlohav ali razmislicu, mozda moze da se dobije nesto korisno kada se upari sa procesorom :)

Sve to zavisi od giga i od vaseg kapaciteta. U pocetku ti je to bitno a posle ako postanes baja sve te baterije kutija na sceni su samo stage monitori. I ono kao, kako. Kako je moguce da su ti 4 (cetiri) recimo 4x12" kutije 'monitori' na sceni. Tako sto sviras pojacalo od 85w recimo ili splitujes signal na dva ista taka, 170 watti ludila, koje idu na 4 kutije svaka od 280w) koje mogu to da podnesu, i dobar si tih 170w. U isto vreme rezija salje signal sa front of the house to back of the house i pumpa signal u sali na razglasa od 7000w. 10kW. Stadion, 100kW.

Moras da skapiras sta ti 'pravi zvuk' a koje su ti opcije da nadjacas samog Zevsa.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Dec 2013, 02:38

Baba Slim wrote:Ne znam sta da ti kazem - ja obavezno koristim gajbu da podignem pojacalo, jer ako je na podu, jos je manja sansa da cu se cuti,
Cuce se ako ga ekviliziras kako treba. Kad stavis kutiju, bilo kombo pojacalo bilo box na pod, ta podna stranica utice na zapreminu kutije. Zapremina se naravno fiziki ne menja ali se pod ponasa kao donjsa stranica kutije ali sada ide u beskonacnost (tojest kolika god je ravan i finite tj krajnja povrsina te ravni poda na kom je kutija. It fucks up with the rest of the dimension vectors (ostale stranice su i dalje fiksne) i eto nevolje.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Dec 2013, 02:44

Kristijan wrote:Никад не можеш да имаш исправан мониторинг ако се само ослањаш на своје појачало, то једноставно не ради тако.
Nije da ne radi tako. Moze da radi i tako. Poenta je da su pojacala najcesce (a ja nisam video drukce, ne pamtim, mozda se neko zajebavo) IZA tebe na stejdzu. Usi su mnogo jaka sprava ali me malo zajebano locirati stereo sliku i opsti utisak ako je zvuk samo iza tebe, 5 metara. Ili 10. Ili ispred tebe. Zato zid pojacala iza tebe, monitori ispred tebe, mozak sve to lepo izmiksuje i milina. Naravno, to uopste nije ono sto publika cuje i tu je jadac. Muzikanti se istope od miline a onda sutra na kojekakim forumima osvane tema 'zvuk im je quartz'. Ili quratz.

Akustika nije, ponavljam, nije egzaktna nauka. Svi ovi mo-fos tu sto pohadjaju ETF ce vam reci. :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Dec 2013, 02:44

Isto ko sto ni aerodniamika nije. :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Dec 2013, 03:11

fattwang wrote:...Tu i tada je Milan Mladenović kupio čuvenog Gibsona....
Slazem se za sve ostalo. Sad se blago secam i ove djitre, zaboravih joj ime a lozio sam se na nju. Neka Djibsonka.

Ali kako je MIlan to kupio u to vreme, Srdjan je vec bio megafaca (znaci imao je orase, vizavi popularnosti) a Milan je bio tad nebitan (vizavi popularnosti).

Color mi red...

Frostensen

Post by Frostensen » 21 Dec 2013, 03:45

To je i meni palo na pamet, al' reko necu se mesam u evociranje uspomena :)

Post Reply