Koji adapter?!

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
pele_metal

Re: Koji adapter?!

Post by pele_metal » 20 Dec 2013, 16:00

Naprotiv, jeste mi pomogli. U sustini ne smatram da mi jos treba toliko neko jako i kvalitetno napajanje jer ne planiram da povecavam pedalboard, a ako radi ovako nemam brige. Definitivno cu potrazito One Spot po nasim oglasima(sa porucivanjem iz inostranstva nemam iskustva) pa kad/ako naleti uzmam. A iuvek je korisno imati vise iskustava i informacija! :mrgreen:

Usred Zala

Post by Usred Zala » 21 Dec 2013, 11:02

Rax13 wrote:Ja kada god sam probao daisy chain bilo je zujanja na pedalama. Mozda je doduse do adaptera pa kad se uzme neki kvalitetniji resi posao...
Kod napajanja pedala dosta je važno da sve bude vezano na istu fazu. Na svirkama je to obično lako jer svi imaju svoj produžni kabl. Pojačalo po pravilu ima šuko utikač pa njega u razvodnik, adapter do njega pa kabl u šuko utičnicu. Ne bi trebalo da bude bilo kakvog šuma, bruma ili zujanja ako je sve ispravno sa mrežnom instalacijom i opremom. Ja sam se sretao sa tim problemom samo tamo gde je bilo loše uzemljenje ili pojačalo nije bilo uzemljeno.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 21 Dec 2013, 12:25

Jbm li ga ipak bih pravio ovo izolovano, necu da razmisljam... :D

Sta znaci kad transformator ima 4 sekundara? da ima 4 izlaza od npr 12v?

Usred Zala

Post by Usred Zala » 21 Dec 2013, 12:34

Da, to znači da ima 4 odvojena sekundara, a koliki je napon to proizvođač odredi i obično i napiše. Druga je situacija kada se pominju 4 napona sekundara, tada je to samo uzimanje napona sa određenog izvoda jednog namotaja. Mogu da budu i neke druge varijacije sa zajedničkim izvodom recimo.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 21 Dec 2013, 12:45

Jel moze neko da mi da link nekog transformatora sa 4 sekundara u nekoj od nasih prodavnica, a moze i neki nemacki shop...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 21 Dec 2013, 14:58

Vidim da je Rocket revjuovao onaj veći harley-benton.
Na ovom manjem kao da piše DC 9 V power - isolated. To bi trebalo da je to to.
http://www.thomann.de/gb/harley_benton_ ... 228aab79ce
Prodaju i Zoki i Zoki, po nešto jačoj ceni ipak...
http://www.kupujemprodajem.com/Power-pl ... -oglas.htm

maksabass

Post by maksabass » 21 Dec 2013, 15:32

mislim da je uzalud da trazis po radnjama trafo sa 4 sekundara,al u svakom slucaju majstori koji motaju trafoe ,to mogu da ti izrade.Koliko sam ja znam u nasim radnjama maximum je 2 sekundara...i sa poprilicno malom amperazom

komil

Post by komil » 21 Dec 2013, 15:44

Rax13 wrote:Jel moze neko da mi da link nekog transformatora sa 4 sekundara u nekoj od nasih prodavnica, a moze i neki nemacki shop...
www.trafco.rs Naprave ti trafo po meri i želji.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 21 Dec 2013, 15:55

komil wrote:
Rax13 wrote:Jel moze neko da mi da link nekog transformatora sa 4 sekundara u nekoj od nasih prodavnica, a moze i neki nemacki shop...
http://www.trafco.rs Naprave ti trafo po meri i želji.
Hvala !!! :ziveli:

Usred Zala

Post by Usred Zala » 23 Dec 2013, 11:50

Moj ti je savet da zaobiđeš ručne radove. Problem su delovi koji su skupi, a lošeg kvaliteta. Kreni od kutije, pa trafo po porudžbini kakav hoćeš i samo to saberi. Gde su svi ostali delovi, pločica, konektori, uvodnici, kablovi itd. Na kraju to bude relativno slabo što shvatiš tek kada ti jeftini konektori počnu da pucaju pa svaki čas lemiš nove kabliće, a posebno kada kupiš fabrički pedalboard pa shvatiš da to nikako ne može da stane unutra! Mislim, može i ručni rad da bude dobar, ali će onda biti i vrlo skup.

Na kraju shavatiš da je bolje kupiti recimo Dunlop DC Brick recimo nego se zezati sa pravljenjem. Mali, zgodan, ima sve napone koji su ti potrebni, dobijaš i gomilu kablića uz njega. Za osnovne zahteve jako je dobar taj Roland od 2A koji sam već pominjao. To govorim iz prve ruke jer ga imam. Verovatno nikada ne bih saznao koliko je dobar jer ga ne bih kupio, jednostavno ne bih shvatio da je to dobra kupovina da ga nisam dobio na poklon od dobre vile! Napajao sam i čitav pedalboard sa njim bez problema. Ako možeš da odvojiš dosta para onda je VoodooLab recimo krajnje rešenje, bolje verovatno nije potrebno.

bancika

Post by bancika » 23 Dec 2013, 12:17

dc brick je prilicno skup, a nije izolovan. Imam ga, kupio sam ga i ne gledajuci detaljno po netu, onako kao dunlop je to, sigurno je uradjen najbolje sto moze...djavola. Mislim, ok je, ali da vredi te pare, ne vredi. Svi 9V izlazi su povezani na isti regularor, pa mu dodje kao daisy chain. Jeste da svaki izlaz ima posebni elektrolit, ali ne vidim sta mu to pomaze, ground loop je i dalje tu. Ako gledas kupovne, BBE supa charge je zakon.

Image

Slazem se da ako pravis treba da ga napravis najbolje sto moze i da ce to kostati, al kostace manje nego brick cak i tako. Evo, 30W trafo sam platio 1700+200ptt, kutija od petmk je oko 500din. Ako hoces da izbegnes fush elektrolite i ocajne plasticne konektora porucis iz inozemstva, odlicni Panasonic elektroliti kostaju 30e sa ptt za napajanje sa oko 10-15 izlaza koje sam pravio. Regulatore i grec mozes i kod nas da nadjes pristojne. Ostaju 1/8" utikaci (ili neki drugi, ali ovi zavrsavaju posao) i kablici. Mogu za male pare da se poruce pristojni kablici iz kine kojima su oba konektora izlivena, podjednako su dobri kao dc brick ili bilo koji brand name.

Trzalica

Post by Trzalica » 23 Dec 2013, 18:48

Mene oduševljava kada ovo čitam ... :XD: Tema o "napajanju" ovde i tema o napajanju na nekom IT forumu o računarima ... kao da su braća blizanci - vrzino kolo. Uvek je najbolje tj. dobro i to jedino ono najskuplje koje košta kao pola PC-a ili pola pojačala ... uvek se tu gleda dlaka u jajetu .,. Onda kada neka dabula kupi i to najskuplje i ono navodno crkne, i tako u krug. Hebem ti život ...
Ovo je valjda jedina tema gde se ja slažem sa onima koji preporučuju HAND-MADE. :| Eto, i ja smekšao. Ručni rad konza, i neka ide život.

P.S. da li nekome pomaže ovakva informacija u vezi masa na napajanju za pedale: http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=11582

Usred Zala

Post by Usred Zala » 23 Dec 2013, 19:12

bancika wrote:dc brick je prilicno skup, a nije izolovan. Imam ga, kupio sam ga i ne gledajuci detaljno po netu, onako kao dunlop je to, sigurno je uradjen najbolje sto moze...djavola. Mislim, ok je, ali da vredi te pare, ne vredi. Svi 9V izlazi su povezani na isti regularor, pa mu dodje kao daisy chain. Jeste da svaki izlaz ima posebni elektrolit, ali ne vidim sta mu to pomaze, ground loop je i dalje tu. Ako gledas kupovne, BBE supa charge je zakon.
Dobro, nije jeftin to je tačno. Ja sam ga naveo kao primer jer ga posedujem. E sada sve te priče izolovan/neizolovan, da li si u praksi imao kakav problem sa njim?
Imam razna napjanja, imam i dosta skuplje od DC Bricka i ni sa jednim nikada nisam imao nikakvih, ali baš nikakavih problema! Poslednji put Brick je radio na velikoj sceni sa mnogo opreme i nikakvih, ali baš nikakvih problema. Nosao sam to i po raznim klubovima sa jadnom strujom i opet nije bilo problema.

bancika

Post by bancika » 23 Dec 2013, 19:34

ako nije bitno da li je izolovan onaj harley benton ce zavrsiti posao podjednako dobro. 15k za obican DC adapter, jedan regulator, sacicu jeftinih elektrolita i 10ak kablica mi deluje previse. Fer cena za takvu spravu je taman koliko kosta ovaj HB. Rucni rad (hand job) bi verovatno ispao na kraju oko duplo vise ako se radi skroz meraklijski bez da se stedi na icemu.

Btw, radi brick i meni ok u vecini slucajeva. Zujalo mi je u nekim kombinacijama kad sam koristio u isto vreme EQ, delay, reverb i overdrive. Ili recimo ako na njega nakacim i onaj boss portable recorder u kombinaciji sa pedalama. Zato sam njega morao da drzim sve vreme na baterijama.

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 23 Dec 2013, 20:01

bancika, jel onaj MAX830 jedini IC u bricku? posto je to dc-dc pretvarac.
na kraju ispada da je dc brick em prekidacki, em neizolovan, i ispada da se ni po cemu ne izdvaja od onespota i slicne bratije

Post Reply