Izrada gitarskog pojačala "na budžetu" (Matchless Lightning)
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
Re: Izrada gitarskog pojačala "na budžetu" (Matchless Lightning)
Bio Guv'nor danas, poneo Strata, ja stavio mikrofon ispred gornjeg zvučnika Lightninga...
->Lightning: Guv'nor Test<-
Njegov izbor "boje" - nije hteo da pravi buku (nedelja posle podne, a još Petrovdan) pa se oslonio na preamp drajv, "Master" je bio na minimumu. Uzgred, samo poslednji rif ima efekata na sebi (Fulltone Mini Deja Vibe -> Fuzz Factory).
->Lightning: Guv'nor Test<-
Njegov izbor "boje" - nije hteo da pravi buku (nedelja posle podne, a još Petrovdan) pa se oslonio na preamp drajv, "Master" je bio na minimumu. Uzgred, samo poslednji rif ima efekata na sebi (Fulltone Mini Deja Vibe -> Fuzz Factory).
- Rocket Roll
...i, za kraj, par slika na kojima se nešto zapravo i vidi:

- Rocket Roll
Samo još da završimo priču o hambakerima i gainu - Ćććira je doneo Les Paul da probamo neke tvrđe rifove:
->Matchless Lightning: Les Paul EMG81 Test<-
Prvih četrdeset sekundi je sa GZ34 ispravljačicom, a odatle do kraja sa diodama - relativno dobar primer što se tonske razlike u diodnom / lampaškom ispravljanju tiče. A što se tiče gaina, eto: nije Diezel ali gaina ima i previše.
->Matchless Lightning: Les Paul EMG81 Test<-
Prvih četrdeset sekundi je sa GZ34 ispravljačicom, a odatle do kraja sa diodama - relativno dobar primer što se tonske razlike u diodnom / lampaškom ispravljanju tiče. A što se tiče gaina, eto: nije Diezel ali gaina ima i previše.
Izvinjavam se na eeeeeeeeeeekstremno sloppy sviranju (gitaru nisam video bukvalno 15 dana)
Inace, matchless me je stvarno odusevio. Najvise sam broj zvukova koje je moguce izvuci iz njega i skoro svi su upotrebljivi

Inace, matchless me je stvarno odusevio. Najvise sam broj zvukova koje je moguce izvuci iz njega i skoro svi su upotrebljivi

Ovo meni cudno zvuci...
(Ne zbog tvog sviranja, ccciro)... Nekako vestacki i prstavo...
Na onom guv'norovom testu zvuci znatno bolje, prirodnije... Dirty zvuk, ali fino dirty...

Na onom guv'norovom testu zvuci znatno bolje, prirodnije... Dirty zvuk, ali fino dirty...

Sad se potvrdjuje Rocketova tvrdnja da je Lightning high-gain, to se desava sa high(er)-output magnetima na high-gain ampu - da ima 4x12, lepse bi se zvuk rasipao... Neki low output pupovi, kao recimo s Jaguara, bi legli na amp ovakvog profila k'o guza na noshusinisake wrote:Ovo meni cudno zvuci...(Ne zbog tvog sviranja, ccciro)... Nekako vestacki i prstavo...
![]()

a daleko je ovo od high gaina, bar meni.
Jes.
Prvi test je meni ladno 10x masniji.
Ovo drugo zvuči skroz plastično, ko dečja distorzija, pa zabodeno u mini liniju.
Prvi test je meni ladno 10x masniji.
Ovo drugo zvuči skroz plastično, ko dečja distorzija, pa zabodeno u mini liniju.
- Rocket Roll
Lako ćemo za boju zvuka (oteo mi se "Normalize" u Sound Forgeu pa sam normalizovao na -0.1dB RMSa umesto na -0.1dB peaka), pričali smo o gainu.
Verujem da je sada jasnije šta sam hteo da kažem: nešto što ovoliko drma ne bih nazvao "low gain" - tu sintagmu bi bilo bolje čuvati za "Twist and Shout" ili SRVov "Rude Mood", a ovo je bliže JCM800 teritoriji.
Verujem da je sada jasnije šta sam hteo da kažem: nešto što ovoliko drma ne bih nazvao "low gain" - tu sintagmu bi bilo bolje čuvati za "Twist and Shout" ili SRVov "Rude Mood", a ovo je bliže JCM800 teritoriji.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Videcu da uskoro snimim demo mog prototipa Soldano/Marshall/TwoRock bastarda, da bi ipak definisali pojam high gain-a... 

Ne mogu da verujem da ti je stigao, a ti ćutiš! Ajd' kada te ne bude mrzelo da napravis jednu detaljnu temicu.DrGreenthumb wrote:Videcu da uskoro snimim demo mog prototipa Soldano/Marshall/TwoRock bastarda, da bi ipak definisali pojam high gain-a...

He, pa nije valjda... To chudo je najavljeno ovdi jos onda kad sam se ja troumio...
Snimaj, DrGreenthumb, i raspisi se, makar malo...

Snimaj, DrGreenthumb, i raspisi se, makar malo...

You lucky bastard...Soldano/Marshall/TwoRock bastarda

- DrGreenthumb
- MF veteran
U stvari i nije, ali sam uzeo od Tase njegovog SLO100/Decatone (koji je i idejni oslonac mog buduceg amp-a) pa malo experimentisem i za sad sam raspamecen, na sobnim nivoima izuva, jedva cekam da ga probam u uslovima svirki/proba. Doduse gotovo da je zavrsen Tasman Custom koji je bio u izradi prethodnih meseci (Tele/SingleCut/DeepCarve/Suhr varijanta, ostao je logo i jos par sitnica, ali je vec u upotrebiguv'nor wrote:Ne mogu da verujem da ti je stigao, a ti ćutiš!DrGreenthumb wrote:Videcu da uskoro snimim demo mog prototipa Soldano/Marshall/TwoRock bastarda, da bi ipak definisali pojam high gain-a...![]()

Evo jedan teaser

Al, pricace se nadugacko i nasiroko u posebnoj temi, dosta sa off-om

- Rocket Roll
High gain = previše distorzije za pametnu upotrebu.DrGreenthumb wrote:...da bi ipak definisali pojam high gain-a...
Razumnoj muzici nije potrebno ni upola ovoliko koliko je Lightning ima - ali barem može da se izbaci, ima potenciometar za to...
Naravno, stvar ukusa. Znam da ima gitarista kojima ni Box Of Metal ispred Bogner Alchemista nije dovoljno hi-gain, no ekstremi su ekstremi.
A, onda, ok... Imali smo terminoloske nesuglasice...High gain = previše distorzije za pametnu upotrebu.

a, to je TA gitara na kojoj si odsvirao onaj poslednji misteriJozni rif?!
au, jbt, prelepo izgledaa... A vec smo se uverili da prelepo zvuci.

Izvinjenje zbog offtopica...