Preprodavci, kupci, polovna oprema, histerija
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Preprodavci, kupci, polovna oprema, histerija
Hm, taj covek je prva ruka za opremu iz Amerigu. Mozda nije fake.
- Rocket Roll
Izgleda kao original. Konačni sud samo posle uviđaja na mestu zločina.
- Dersu Uzala
Na starijim (1983-1987) je u ogromnom broju slucajeva (90%) ash i alder. Lipa (basswood) je koriscena experimentalno (jer je ista fabrika vec radila Ibanez gitare od lipe) u limitiranim serijama ili po narudzbi. Fora je sto japanski alder veoma podseca na lipu, bilo americku (tvrdju) bilo japansku (meksu, Japanci su koristili mahom japansku lipu kasnije). Cak i njihov jasen (ash) je njihova lokalna varijanta ("Sen Ash").Rocket Roll wrote:Na starijim (i novijim) Japancima je drvo u 90% slučajeva lipa,Dersu Uzala wrote:...ko vise stoji iza svog posla, japanac koji je sasvim solidno placen u Japanu da radi svoj posao (obaska fanaticna odanost poslu i kompaniji) ili meksikanac koji je do juce brao avokado a danas radi za minimalnu federalnu nadnicu (pod uslovom da ima americke papire, radne dozvole ovo ono) praveci elektricne gitare?
Ptianje je naravno koliko je americko drvo iz iste familije superiornije ili inferiornije (sve sto je americko mora da je superiorno jelda, kazu sami Ameri, valjda im je verovati

E, sad, uzmi i moje stanoviste sa zrnom soli, sutra cu da se raspitam kod strucnjaka u kojoj meri je ovde prica o lipi

- Rocket Roll
Znaš kako se kaže? "If it walks like a duck and talks like a duck, then it's Chuck Berry."Dersu Uzala wrote:Fora je sto japanski alder veoma podseca na lipu... taj alder je jako beo i prilicno mekan...
To prosto nije jova, i to je tonski ponekad onoliko upečatljivo. Do sada sam ih svirao desetak - lep je to ton, vredi dati jednu određenu sumu novca za njega, ali Fender, IMHO, ne bi trebalo tako da zvuči.
Japanci, lipa & lepa analiza standardnog MIJ Fendera iz 1996. (!) od lipe, uz par napomena o tonu drveta = http://www.gilmourish.com/?page_id=778
- Dersu Uzala
Sve je to ok, ali to je iz 1996. djitra. Masa americkih Fendera (farbanih strogo) su od zove (poplar) recimo a ne od jove (alder). Masa. Milioni komada. Od pedes' neke naovamo.
poplar je valjda topola
James Burton Tele su pravili od toga

- sirac-šunka
- vragolan
... i ja bih reko... a od zove se pravi sok! 

- Rocket Roll
Fender jeste radio sa topolom, ali nikad nije lagao po tom pitanju. I neće biti baš "miliJoni komada". U toku prve godine Ensenade svi MIM Standardi su bili od topole. Vrlo brzo se prešlo na jovu i jasen.Dersu Uzala wrote:Masa americkih Fendera (farbanih strogo) su od zove (poplar) recimo a ne od jove (alder).
Modele od topole nisam lično svirao. Čujem samo da se Fenderheadi ne bune oko tona kao kad su MIJ/CIJ gitare u pitanju.
- Dersu Uzala
Ja mislim da mi to zovemo zova konkretno (mozda je to vrsta topole a mozda je vrsta tise, nisam siguran, mislim da raste pored vode). Elem, ne koristi se od Ensenade nego od '57 za masu farbanih Fendera. MiliJone do sada, znaci. Rekoh, raspitacu se sutra konkretno, krecana mi je u glavi anyway. Pa ako imadoh krivo, obnarodovacu sta i kako. Moram da cimnem ljude iz Fendera jelda, ili ove sto su tamo nekoc radili. I ove sto znaju ove sto su tamo nekoc radili. I ove sto su radili za ove sto su tamo nekoc radili.
- Rocket Roll
Eh, takvih teorija zavera sam se naslušao... Dobro, ništa ne šteti proveriti.
- Dersu Uzala
NIje to teorija zavere, upravo obrnuto. Ovo je sve vec u enciklopedijama. Od pre 30 godina. To za 'poplar'. A sad, kako mi to zovemo, bem li ga, i to moram da proverim. Ja mislim i dalje da je zova (ono od cega mi tradicionalno pravimo svirale/frule). Od topole nisam licno sves'an da se prave ikak'i instrumenti, but then ftw do I know? Needs to consult some people who actually make stuff for a number of years/decades out of the said wood. Or not. U svakom slucaju, lagati necu, cim se obavijestim, obavijestavam. Ja to sve nekako po secanju i manje vise...intuiciji...Ok, satro po secanju, ali krecana 

Last edited by Dersu Uzala on 20 Dec 2009, 14:29, edited 1 time in total.
Evo jedan koristan link za drvo koje su Japanci koristili (i koriste) za Fendere:
http://www.mijguitar.com/Templates/Guit ... 0Woods.htm
- Dersu Uzala
Zahvaljujem u ime kolektiva, nismo ta drva ni dovodili u pitanje, vec smo dovodili u pitanje proporciju u koriscenju tih drva u prvih 4 godine, opet nekako u usporedbi sa kasnijim trendovima. Tako da nam i dalje nista nije jasno. Tojest, meni. Vizavi tajminga. Sto s' drva tice, thank you, thank you and gracias. Otrpilike je to i legenda. Japanski basswood je malo belji i meksiji od (japanskog) aldera.sl0e wrote:Evo jedan koristan link za drvo koje su Japanci koristili (i koriste) za Fendere:
"Yngwie Malmsteen prefers it and it's used in his Fender Japan Signature Stratocaster which retails for $1,685.00." A? Ftw? Ingveta, debeli Shved, ima Straju iz Nipona? Od basswooda? Ovo je vec trac partija, mor'o bi da priupitam nadlezne organe definitivamente.
Ja sam razumeo da su njemu prvo Japanci poceli da prave signature gitaru, pa tek potom Ameri. Japanci i dalje proizvode te gitare zajedno sa Richie Kotzen signature modelom.