Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Frostensen

Re: Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...

Post by Frostensen » 28 May 2017, 19:17

Zna li neko kako sad ide to sa porezom, carinom i Evropskom unijom, posto smo navodono oslobodjeni poreza za stvari iz Evrope. Je l' to sad znaci da se preko Tomana kupuje kao da smo tamo?

bancika

Post by bancika » 28 May 2017, 19:30

Frostensen wrote:
28 May 2017, 19:17
Zna li neko kako sad ide to sa porezom, carinom i Evropskom unijom, posto smo navodono oslobodjeni poreza za stvari iz Evrope. Je l' to sad znaci da se preko Tomana kupuje kao da smo tamo?
od kad to? Oslobodjeni smo njihovog VAT poreza, ali placas nas porez (i carinu) na uvozu...osim ako nije promenjeno u zadnjih par dana :) Thomman ti pokazuje cene bez poreza i to placas ako salju izvan EU.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 28 May 2017, 19:50

Pa da, eventualno mozes da uradis trik ;) i oslobodis se od poreza (tj. uzmes povracaj) a ovde se ne prijavis i ne platis. :mrgreen: Ali to ako ides licno negde...

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 28 May 2017, 20:12

Pre par dana dobio paket iz Poljske od fizickog lica, paket 50e + postarina 10e, platio porez i carinu na iznos od 60e, da Bog da ih kopita satrla

Frostensen

Post by Frostensen » 28 May 2017, 20:41

A znaci oslobodjeni smo samo njihovog. I dalje punimo dzepove Mrkonjicima i njihovim drocama preko dobrotvornih koncerata..

Rockatansky

Post by Rockatansky » 28 May 2017, 21:02

Uncle Moe wrote:
28 May 2017, 20:12
Pre par dana dobio paket iz Poljske od fizickog lica, paket 50e + postarina 10e, platio porez i carinu na iznos od 60e, da Bog da ih kopita satrla
Bas..

Zaboravih da napisem do kraja moje iskustvo od pre par meseci, kada sam nesto narucio sa S&B, neke bas sitnice, ono da ispraznim racun... Konkretno, racun je bio 4.75$, nakon otvranja paketa na carini procenjeno je da je porez 400 dinara i plus 200 za otvaranje ;) znaci 600 kinti. Nisam mogao nista da uradim, ako ne platim vratice im se.. A nisam hteo da im dam u inat pare, pa makar mi propalo to sto sam vec uplatio, nece ga vala dobiti pa da mi je poslednje... I nista, ja ignorisem i zaboravim na to skroz.

I posle nekog vremena stigne mi mejl sa S&B da nisam promio paket, i da li je dobra adresa bla, bla... Znam da nije dobro radi buducnosti slanja u nasu drzavu preko lopovske carine, ali sta da radim. Napisem im sta se desilo i da nisam hteo da podignem zato i da sam pare otpisao, i da mi ne salju ponovo i da ne moraju da mi vrate pare... Medjutim oni valjda ne mogu da zadrze te pare, pa moraju da mi vrate, pa sam im dao neki pay pal i uplatise mi ljudi... Svaka cast za njih, izvinjavao sam im se 100x. A za nasu lopovsku carinu nemam reci...

Nauk za sledeci put da ne kupujem tako male vrednosti, jer to im bude sumnjivo. Recimo bilo je u paketu 2 zice (kupio tanku E za rezervu), a oni su ga otvorili i procenili kao da su dva kompleta (zajedno sa nekim trzalicama to bila vrednost da bude porez 400 dinara...) Koji su to debili kada 1 komad zice tretriraju kao 1 paket. Ma bezobrazno nemam reci...

Frostensen

Post by Frostensen » 28 May 2017, 21:23

Neam pojma, ja sam okacio nekoliko strana ranije skeniran dokument, poznanika su isto tako nesto ocepili a nisu smeli, al' on je pisao zalbe, nije ga mrzelo da istera svoje i isterao je zalbu do kraja tj. dobio je slucaj. Sto se mene tice to je jako zgodna taktika jer oni prate sve, cak i forume, pa ako ih nagazis 2-3 puta sa zalbama kapiram znace da zaobilaze ubuduce.

board index

Post by board index » 28 May 2017, 22:25

Kad kod nas na sve moras da gubis 10x vise vremena nego sto treba...

Rockatansky

Post by Rockatansky » 28 May 2017, 23:24

Frostensen wrote:
28 May 2017, 21:23
Neam pojma, ja sam okacio nekoliko strana ranije skeniran dokument, poznanika su isto tako nesto ocepili a nisu smeli, al' on je pisao zalbe, nije ga mrzelo da istera svoje i isterao je zalbu do kraja tj. dobio je slucaj. Sto se mene tice to je jako zgodna taktika jer oni prate sve, cak i forume, pa ako ih nagazis 2-3 puta sa zalbama kapiram znace da zaobilaze ubuduce.
Da je bila veca kinta i ja bih ih urnisao dok ne bi popustili ali za 4.75$ ne isplati mi se da se cimam i oni to znaju... Vise me kosta slobodan dan i vreme i sve nego sto cu dobiti. A marva to zna...

Posle sam nesto narucivao sa Alija i naglasio sam im da jasno istaknu racun i da se vidi vrednost, racunam ako cu da platim porez bar neka bude realno, ali desilo se da nista nisam platio... :O.o:

Frostensen

Post by Frostensen » 29 May 2017, 01:21

p'da.. Srpska posla.

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 29 May 2017, 03:19

Ne znam ko ti je rekao za te magnete ja ih koristim jako dugo i dosta mojih prijatelja, preporučio sam ih na x mesta, što se tiče kvaliteta potpisujem da je bolje od bilo kakviš gluposti koje se mogu naći ovde mislim pogotovo na ove nafurane graditelje znači to što si dobio je ako ne za više ono barem za nijansu bolje od bilo kog customa u Srbistanu. sve u svemu odlični mganeti za klasičnog strata. To bi od ovih nafuranih platio papreno a dobio bi gore, tako da uživaj .....

ima gomila loših magneta, paradoksalno neki koštaju više , bolje da si uzeo te nego ove sa KP koliko sam video krševi su u većini slučajeva, ali ti i još neki su baš svetska klasa, ne znam ko ih mota jer ovi na aliju su i onako samo preprodavci, tako da o fabrici mogu samo da nagađam.....na kraju nije ni važno ko ih je uradio, važno je da su dobri, za vinatge zvuk to je to. Bolje od toga niko ne može, mogu samo drugačije tj jače ili pak slabije,da stave alnico 2 ili keramiku... a ko kaže da može bolje to je čista laž. Tehnologija je stara nije se promenila 60+ godina.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 29 May 2017, 07:58

PA da ali ima dosta i do toga koji je materijal zice...

Ja sam ih bzvz nasao sam na Aliju, niko mi nije preporucio ali nekako mi je delovalo bolje njih nego neke sh sa KP, ko zna kakvi su. Rade posao nisu losi, imaju neki svoj specifican zvuk, sve u svemu vredi ih kupiti.

RadeRas

Post by RadeRas » 29 May 2017, 09:13

Ova priča oko magneta je toliko subjektivna da svako može da tumači kako hoće. Istina je ovde po strani. Ovi što motaju se zaklinju u vintage spec. kao imaju originalne delove, sve motaju kao nekada i tri put mere jednom seku, pa nabiju cene da time opravdaju kao neki kvalitet koji su uradili i pozovu se na Dudu Bezuhu, Yu Grupu, i slične konzumente poznate nam na sceni..
Sa druge strane kinezi poplavili svet jeftinim glupostima. Ko kaže da fini i dobri kinezi u ime bratstva i jedinstva zabijaju nož u ledja kapitalistima i u pravom maniru dobrih Samarićana dele sve povoljno sa svetom, i rade te magnete od pravih materijala za 6x manju cenu? Ja bih se usudio pre da kažem da oblikuju i spakuju da liči na original a da se materijali razlikuju isto kao i njihovi tranzistori i čipovi koje prodaju 50 kom. za dolar.
Ko veruje jeftinim stvarima iz Kine više baš me zanima?
Ono što kinezi prave kvalitetno ne prodaju jeftino i ne znam za takve stvari. Evo ako znate javite. Zanimaju me prvenstveno tranzistori, integralna kola, ali od pravih proizvodjača a da su u kini dž.

Glup primer, tražio sam jeftine kapice za potenciometre, svidjaju mi se one providne ala Davies, i u kini brate eto cene:
Aliexpress
u Nemačkoj se dest komada prodaje za 6 eura što je manje od 8.5 dolara:
Musikding
Eo ti primer robe koja je kvalitetna. Što je kinez ne valja za dolar deset komada? Skuplji su u kini nego u Nemačkoj. Ali zato plastike ala buvljak koje štancuju na kilo prodaju 50 komada za istu cenu:
50 komada za 8.5 dolara

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 31 May 2017, 09:53

Da zavisi od debljine žice, ali sama zica je bakar u glavnom to je standrad a debljina std je awg 43 i 42. Dobri su veruj mi, iste materijale upotrebljavaju i drugi. Što sada jedni koštaju 300E a drugi 30e pa to je već stvar preprodaje,i onih lista gde piše ''predložena cena koštanja''.

I naravno element brendizma i stida, mene nije sramota da kažem da ih koristim, eto ti ih koristiš, ima još ljudi...ali većinu je sramota da poseduje magnet koji toliko košta i ako ne čuju razliku između njih i recimo vintage SDa ili nekog starog Fendera a i ne mogu jer ne postoji ☺ ako su isti materijali, omaža itd... ali da ne bi ispali ''gluvi'' u društvu reći će kako je razlika drastična :) , i onda počnu mitovi i legende. ja to tako vidim - čaki kod likova koje poštujem (kao ljude) često taj ''brend'' ima presudnu ulogu, to je tako , prihvatio sam i u opšte se ne trudim da nekoga ubeđujem...jedino mi je stalo do ljudi koji nisu u mugoćnosti da poklone nekome 90% para od te cene da se ne osećaju inferiorno.

LM imaju ovde odlični magneti da čovek sebi skroji custom samo takav :ziveli: , jeftino ali treba uzeti u obzir carinu, ništa nije to bolje od tih iz Kine samo ima puno opcija i baš ako mora da se pošalju iz US ☺, izađe skuplje ali ništa u poređenju sa custom varijantama poznatih imena. u svakom slučaju eto još jedan izbor da custom ne mora biti skup a 1 je liga.
http://www.tone-kraft.com/design-your-o ... in-or-kit/

takođe tu svi delovi i materijal za one koji žele da motaju sami magnete, ili pak zamene jezgro, domotaju šta god već požele...Verovatno ima i jeftinijih mesta po EU a i Azija sajtovi naravno.

hipihill

Post by hipihill » 31 May 2017, 18:52

MIKI-DJORDJE wrote:
31 May 2017, 09:53
Da zavisi od debljine žice, ali sama zica je bakar u glavnom to je standrad a debljina std je awg 43 i 42. Dobri su veruj mi, iste materijale upotrebljavaju i drugi. Što sada jedni koštaju 300E a drugi 30e pa to je već stvar preprodaje,i onih lista gde piše ''predložena cena koštanja''.
Ne ulazeći u raspravu da li i koliko Kinezi valjaju ili ne valjaju napisano u najmanju ruku nije precizno!
Bakarna žica može biti napravljena od recikliranog bakra 99,985 ili od čistog bakra 99,999. Izolacija takođe ima još kakvog uticaja (prelazni otpori, vlaga itd...). Osim žice tu je i kvalitet jezgara i magneta koji su takoreći poslovna tajna. Recimo da Fender CuNiFe jezgra gotovo niko nije replicirao jer su teško ponovljivi. Tu je i kvalitet izolatora, a da ne pominjem kvalitet oklopa kod humbuckera. Sve utiče na ton, ali svaka sitnica. Kinez verovatno može sve odlično da napravi, ali ne i za 30 e u maloprodaji!

Post Reply