Izrada gitarskog pojačala "na budžetu" (Matchless Lightning)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

DrGreenthumb
MF veteran

Re: Izrada gitarskog pojačala "na budžetu" (Matchless Lightning)

Post by DrGreenthumb » 24 Jul 2009, 01:00

Rocket Roll wrote:
DrGreenthumb wrote:...da bi ipak definisali pojam high gain-a... :)
High gain = previše distorzije za pametnu upotrebu.

Razumnoj muzici nije potrebno ni upola ovoliko koliko je Lightning ima - ali barem može da se izbaci, ima potenciometar za to...

Naravno, stvar ukusa. Znam da ima gitarista kojima ni Box Of Metal ispred Bogner Alchemista nije dovoljno hi-gain, no ekstremi su ekstremi.
Tja, meni su poprilicno razliciti pojmovi preterane saturacije low-gain pojacala koja su pojacana preko svake mere pa idu u crossover dist i kaskadnih konstrukcija gde je preamp kljucan za stvaranje TOG zvuka. Uostalom opet ulazimo u domen licnih preferencija sto je uvek siva zona sa cestom prijateljskom vatrom bez nekog razloga. Kad snimim stosta, mislim da ce neke stvari biti malo jasnije, bar na tom planu. Stay tuned :)
Thx Sinisa, ispala je bolje nego sto sam je ja zamislio, Tasa je jedna umetnicka dusica sa vrlo sofisticiranim stilom, vidi se na carvingu koji je jbno mind boggling. Ostaje dilema za bridge magnet, za sad AirZone, ali nismo nesto presrecni sa rezultatom, mozda uleti neki Tasin RioGrande BBQ...
And now stop :off-topic:
Cheerz!

nebojsak

Post by nebojsak » 24 Jul 2009, 01:04

Rocket Roll wrote:

Razumnoj muzici nije potrebno ni upola ovoliko koliko je Lightning ima - ali barem može da se izbaci, ima potenciometar za to...

Naravno, stvar ukusa. Znam da ima gitarista kojima ni Box Of Metal ispred Bogner Alchemista nije dovoljno hi-gain, no ekstremi su ekstremi.
Ah, to. Isto terminološke nesuglasice.

Moj pojam high gaina podrazumeva kombinaciju snage i distorzije, zato sam napisao ono o drugom (Cccirinom) testu. Ono mi je samo izobličenje, Guvernerov zvuk je više high gain po mojim uvrnutim merilima.

MUzzY

Post by MUzzY » 24 Jul 2009, 01:47

Rocket Roll wrote:

Prvi deo zvuci kao da je na neck magnetu ... drugi deo zvuci bolje ali ovo zvuci kao cist cliping... ne znam, kao da mu smetaju humovi?
(I sori sto nikako da dodjem, upao sam u gadnu guzvu)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Jul 2009, 11:41

I sa Ćććirinom gitarom je zvučao masno-slasno, samo što sam greškom potpuno prekompresovao snimak - na -0.1 RMSa ništa ne zvuči dobro.

Ako ikog zanima jednostavan projekat koji je optimizovano specifično za hi-gain, može da pogleda http://www.ax84.com/hioctane.html. Imajte na umu da ni on ne ide daleko u "oranje Marka Kraljevića"...

Napomena graditeljima. Kod hi-gaina stvari nisu crno-bele - pojačalo sa puno gain-stageova obično daje preterano "zasićen" ton koji je dva koraka ispred "blata" i svega što sa "blatom" ide (nedefinisani akordi, "kutijastost"). "Blatnjavost" se obično čisti tako što se podignu visoki srednji, a to podizanje izaziva "Rectifier sindrom": pojačalo počinje da zvuči kao motorna testera. Dodatni problem je čist zvuk - posle puno gain stageova postaje beživotan i sterilan (puno filtriranja pre i posle svakog gain stagea).

Izbor je dvojak: ili se ide "post-JCM putem" i traži balans između prezasićenosti i jasnoće (što se, kako mi se čini, u praksi svodi na psa koji grize sopstveni rep odnosno "izbor Buridanovog magarca"), ili se ide na prostije dizajne kao što su Orange pojačala. Izbor zavisi od graditelja, a moglo bi se reći da prednost imaju Orange dizajni jer su jednostavniji za izradu, jeftiniji, imaju "organskiji" zvuk i mnogo manje problema sa faznim poništavanjima od kojih složena hi-gain pojačala uvek pate.

Sava

Post by Sava » 24 Jul 2009, 14:27

Matchless Lighting svakako nije high-gain pojačalo ako ja dobro razumem značenje te reči. Gotovo svi umetnici u svetu koje sam slušao da koriste Matchless sviraju to pojačalo u clean modu ili eventalnio lagani crunch, ali ne nabijaju gain do izobličenja. Kako znam da to pojačalo ima divan clean ne znam zašto se forsiraju ovi teški i neprijatno izobličeni zvuci za prezentaciju. Tačno je da Celestioni G10 iz Marshalla idu dosta rano u izobličenje, ali treba shvatiti da je to pojačalo relativno tiho i tako ga i treba koristiti. Upravo bi trebalo da bude odlično studijsko pojačalo i da dobro radi na malim snagama i glasnoćama.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Jul 2009, 14:35

Meni to pojacalo zvuci, na osnovu ovih prezentacija, bas onako crunchy... Najbolje se to cuje na guv'norovom snimku... (I to nije nista lose, naprotiv!)
Ne moze se iz njega (bez pedala) iscediti mjetal, bar na osnovu ovog sto se moze cuti.

e, jbt, sad vidim da sam vec napisao ovo isto, negde na drugoj strani...

O starosti, o starosti... :lol: :lol: :lol:

nebojsak

Post by nebojsak » 24 Jul 2009, 14:50

Mjetal u klasičnom smislu svakako ne, ali probali smo ga sa Ratom, onako na brzinu, i može da se izvuče sasvim solidan crunch.

OMFG, sad vidim da sam isto ovo napisao prošle godine na Macserbia forumu :shock: Hlapim definitivno.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Jul 2009, 14:52

Dakle, nije high-gain? :lol:

Pa, da si probao sa nekom ultratalme pedalom mozda bi i neki sitni mjetal mogao da se prasi?
Mislim, sa pedalama i moj Peavey moze da zvuci pretece i metalski nadrndano, jos kad lampe zazvece... :lol:

guv'nor

Post by guv'nor » 24 Jul 2009, 17:04

Sava wrote: Kako znam da to pojačalo ima divan clean ne znam zašto se forsiraju ovi teški i neprijatno izobličeni zvuci za prezentaciju.
Što se tiče onog mog klipa, mnogo mi je lakše bilo da otpanjim master, namestim EQ po želji i tako se igram sa vol potom na gitari i samom dinamikom desne ruke. U slučaju da sam jurio dobar klin, master je morao da ide na minimum i da se koriste snagašice, koje bi ga "nagojile". Opet, ni za takav zvuk nije preko potrebna neka preterana glasnoća, šta više sasvim je izvodljivo tako nešto i u uslovima sobne svirke, ali na moje insistiranje smo se dogovorili da to, ipak, ostavimo za neku drugu priliku. Kao što je Rocket već spomenuo, u pitanju je bilo nedeljno popodne, a ja sam prvi put dosao kod njega u kuću i stvarno nisam hteo da ostavim utisak nekog novog Nigel Tufnel-a. :mrgreen:
sinisake wrote: jos kad lampe zazvece... :lol:
Simulacija kastanjeta u pojačalu!
Image
:lol: :ziveli:

Edit: Da se vratim na Lightning-a - Naravno da i sam crunch mnogo bolje zvuči kada ga snagašice nagoje, ali mnogo je prijatnije svirati na tankom crunch zvuku, nego na tankom clean-u. Bar meni. :ziveli:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 24 Jul 2009, 17:29

high-gain kastanjete !

xspaceman

Post by xspaceman » 24 Jul 2009, 17:50

Duane wrote:high-gain kastanjete !
ole! :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Jul 2009, 17:52

Nisu high-gain. Osim ako ne prihvatim(o) Rocketovu terminologiju... Onda mozda i jesu... :)

xspaceman

Post by xspaceman » 24 Jul 2009, 18:02

sinisake wrote:Nisu high-gain. Osim ako ne prihvatim(o) Rocketovu terminologiju... Onda mozda i jesu... :)
ne znam za amp, ali Peškirče je sigurno high! :)

Image

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Jul 2009, 18:08

:?:

guv'nor

Post by guv'nor » 24 Jul 2009, 18:13

Post Reply