Maxles pedale handmade

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
maksabass

Re: Maxles pedale handmade

Post by maksabass » 26 Mar 2013, 23:46

Lepo,lepo Mato...volim kad vidim moju pedalu,a jos kad cujem da dobro radi...jos sam srecniji.
Do skoro je bila jedina takve vrste :D iz mog butika,a od skoro ima jos koja...
Image
Image

maksabass

Post by maksabass » 29 Mar 2013, 10:53

DIABOLCE...oste edno :D
Ova drive pedala,i njoj slicne po konstrukciji su stvarno vrh...sve potice od brown sound in a box-a
Image

maksabass

Post by maksabass » 29 Mar 2013, 11:14

Treba mi Vase konstruktivo misljene,ideje,predlozi...
Hteo bi da radim na jednom komplikovanom i opsirnom projektu.Piso sam o tome u nekim predhodnim postovima,ali evo opet.
Ideja je da se napravi ANALOGNI PROCESOR.Dakle sistem pedala,simulacija i true bypass looper-a.Sve je ovo izvodljivo (pravio sam neke eksperimente i to radi :D .Sprava bi imala sve sto je potrebno od efekata...drive,dist,chorus,delay,booster,phaser,auto wah ili obican wah,i reverb.Dakle 8 komponenti,potpomognutim preampom (mozda sa dva) i cabinet simulatorom.Ovaj bogati arsenal efekata bi se kontrolisao looperom sa presetima,takodje 8 komada,sto bi olaksalo koriscenje istih.Svaka od komponenti bi bila zamenjiva tj na mesto odredjenog efekta bi mogao da dodje drugi sa istim osobinama.Napajanje bi bilo smesteno unutar,mada sam ja vise za varijantu spolja.Sve to upakovano u kompaktu kutiju velicina nekog malo veceg procesora ali ipak manja od prosecnog pedlaborda za 8 pedala.
e sad treba mi Vase misljenje,vredi li to ,ima li zainteresovanih uopste za koriscenje ovakvih sprava ,i ono sto je meni najbitinije s obzirom da ce sprava biti izradjena u komercijalne svrahe kolika je realna cena za kupovinu ovako neceg.Znate,ulog je dosta veliki...
Unapred hvala na javljanju

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 29 Mar 2013, 14:54

Ovako, ajde redom...

Izvini na demoralisanju odmah u startu, ali iskreno, obzirom kakvi smo kao trziste, mislim da se ne isplati.

Zasto? Zato sto takvu spravu, u odnosu na kolicinu ulozenog rada, nema smisla naplacivati MINIMUM 250-300e (pa i vise, obzirom na broj efekata), a za te pare ce svako reci - mogu da kupim brendirani procesor (vise firmi, da ne nabrajam) koji sigurno ima daleko vise opcija (mozda cak i inferiorniji zvuk nego sve tvoje analogne pedale na broju, za koje sam siguran da bi radile ekstra), ali imaju nesto sto tvoj procesor nema - preprodajnu vrednost, koja se pokazala kao jedan od glavnih faktora pri kupovini opreme, nazalost.

Jbg, ja znam da bih ja pre dao 300e za Novu System polovnu, nego analogni multiefekat, uz svo duzno postovanje, molim te nemoj ovo shvatiti pogresno. :ziveli: Ali dobro, svaka roba ima svog kupca na kraju krajeva.

Sto se koncepta efekta tice, svidja mi se. Ja bih samo uradio, ako je ikako moguce, onu foru sa Carl Martinovog Octaswitch-a - da u stvari kod svakog prekidaca imas 8-dip switch i da biras kombinaciju efekata kod svakog prekidaca, tako da imas 8 preseta na raspolaganju, a i mozes namestiti da u stvari svaki prekidac pali po pojedinacni efekat, tako da ako neces presete, mozes pojedinacno da palis gasis efekte.

I, na preamp i simulator ne bih stavljao footswitch, zbog ustede prostora, jer, to ili koristis ili ne koristis (ako ides direkt u mix, ili u pojacalo bez toga) tako da kapiram da je ekonomicnije napraviti klik-klak prekidac za preamp i simulaciju kabineta.

Sto se tice izbora efekata, mozda bih ubacio kompresor pored ili umesto boosta (neki kompresor koji moze da sluzi i kao boost), mislim da time imas vise mogucnosti u odnosu na obican boost, kao sto je npr resenje na Carl Marin Quattro-u.

Ne znam samo koji si reverb hteo, jer jedini reverb koji sam cuo da je radjen koristeci pt2399 nije mi se svideo kako radi, cuje se jasno da je to jedan dugacak niz jako brzih ponavljanja koji zapravo samo imitira reverb, i to neubedljivo...

EDIT: Ako imas love za zajebanciju i eksperimentisanje sa trzistem, napravi jedan, upicani ga koliko god mozes, pa vidi kakvo je interesovanje. Ali, mislim da to jedino ima smisla raditi strogo po porudzbini (kombinacija, redosled efekata i njihov broj u multiefektu), kao oni kraljevi Grci koje je Cortex kacio ranije...

alumiroi

Post by alumiroi » 29 Mar 2013, 15:08

Pozdrav Makso.
Meni je gitara hobi, ali mi je dizajn profesija. Ja sam razmisljao o tako necem i mislim da je ipak izvodljivo (mislim pre svega ekonomski).
Mislim da bi uz malu modifikaciju kucista postojecih pedala, mogao da napravis bazu gde te pedale mogu da se "ubodu". Nesto kao pedalbord, ali tvoje pedale mogu samo u tvoje postolje.
"Baza" bi mogla da ima npr. 2, 4, 6, X mesta, napajanje i sve sto je potrebno.
Tako bi mogao da nastavis da prodajes pedale pojedinacno, ali i bazu koja bi objedinila sve tvoje pedale.
Moram sad da brisem, ali javi ako te zanima da malo skiciram ideju.
Zanima me i sta profesionalci misle o tome.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Mar 2013, 15:31

Mislim takodje da u komercijalne svrhe ovo ne pravis. Mozes da pravis iz entuzijazma i iz razloga da svom sinu jednog dana predstavis mamojebacki multi-efekat koji je njegov cale napravio i da mali ima analogne troo momente od malih nogu :D ali ovako - bas mislim da je to ideja na kojoj nista neces zaraditi. Opet, mozes da probas, ali najdalje sto ces stici po mom misljenju je zamena na KP za CV 60s strata ili telca sa nekim tezgarosem koji ce to uzeti za sina a nastaviti da svira svoj Roland VG 99.

djomla

Post by djomla » 30 Mar 2013, 21:07

Slazem se sa gore navedenim :)

Jos jedan mali offtopic a i pitanje maksi ... zasto ne upregnes neki facebook page i tamo oglasavas svoje stvari. Gledam evo kako rade ovi drugi ... otvore stranicu ... postavljaju slike i neke male recenzije svojih igracaka i jednom u par meseci rade neki 'share/like' konkurs preko kojeg navuku sto veci broj ljudi na taj sajt i to radi posao. Oni svaki put poklone neku pedalicu - i to je pitanje koliko je to iskreno kome idu ti pokloni, ali ko mari. Oni imaju sve vise followera i bole ih uvo. Kapiram kada bi uspeo sebe da dovedes u neku poziciju da se za tebe 'zna' tada i skuplje pedale koje budes radio nece biti problem. Ali bez marketinga taj nivo - tesko.

maksabass

Post by maksabass » 31 Mar 2013, 04:05

Dakle...mraka kapa :D ma znam sve ste u pravu,al mi moj entuzijazam neda mira.Videcu...napravicu ja to cudo kad tad...i ko sto rece Cortex,ostavicu ga sinu ,pa kad poraste neka ga svira...eh da sam gitarista :D
U svakom slucaju hvala na javljanju,iskreno ocekivao sam vise komentara...al ajd tema je i dalje aktuelna za raspravu

maksabass

Post by maksabass » 09 Apr 2013, 17:11

Ma moze sve...nije problem :D
Image
Image
[imghttp://i1110.photobucket.com/albums/h457/maksabass/Picture167_zpsd8a7442b.jpg][/img]
Image
Image
Sa zadovoljstvom sam ga izradio za svoje skomne potrebe.
Zamislio sam ga da bude samo preamp,a onda reko ajd da iskoristrim ovaj trafo koji sam imao(+/-37V)pa neka gura malo snage,jedno 50-60W.cium budem nabavio veci trafo,menjam taj deo i stavljam vecu snagu ,jedno 200W.Pojacalo je odradjenio sa LM3886,i mogu Vam reci da je zvuk odlican,mada ne i snazan,ali u sobi ili na probi sasvim dovoljan.
Sto se tice predpojacala-tu ima svega sto je potrebno da se dobije ton po zelji.
GAIN/LIMITER radi ekstremno dobro...kratak relase(pusta veoma brzo,jelte-sece),a atack je takodje bas predvidjen za bass...like percussive sound.LIMITER se po zelji ukljuci ,na prekidacu,a signalni led se pali kad limiter krene da reaguje.
TREBLE i BASS kao i semi parametric EQ naravno rade svoj deo posla i to savrseno...
TIMBRE ...kontrola koja zamuti ili osvetli ton...ova kontrola daje svoj posebni smek zvuku-izuzetno korisno.
U jednom uglu stoji prekidac ispod koga pise SS/TUBE...zanimljivo...preamp nema lampu,ali je to kao neka simulacija .Sta zapravo radi taj prekidac?On menaja izvor napajanja tj,sa stabilisanog prelazi na nestabilisano,i povlaci stuju koliko mu treba,pa tako kada se svira tise ton me mekanioji i kremastiji i ima vecu dinamiku...dakle sam se ton na neki nacin promeni u zavisnosti od rezima svirke.Dok je SS(solid state) ravnomeran i cvrst.
Na zadnjem panelu se nalaze izlaz za AMP.Pored njega su preamp FX SEND/RETURN PRE (bez EQ i LIMITERA) i FX SEND RETURN POST (sa tonskom regulacijom).Takodje su obezbedjeni i XLR (di box OUT) izlazi PRE i POST.Jedino sto nisam trenutno stavio je XLR POST PAD-potenciometar koji regulise jacinu ovog izlaza,ali bice uskoroi to postavljeno.
Nadam se da cete uzivati u slikama kao ja u zvuku :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Apr 2013, 17:18

Максо, свака ти част.

maksabass

Post by maksabass » 09 Apr 2013, 17:22

Hvala Kristijane :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Apr 2013, 17:28

Svaka cast stvarno, ludilo! Odlicno izgleda inside and out! :ziveli:

P.S. Kako napreduje ono za mene? :mrgreen:

maksabass

Post by maksabass » 09 Apr 2013, 18:16

Napreduje...iscrtao sam sve...totalno sam se smorio...mnogo posla,veruj mi...ali ne zalim se
Za koji dan Cotrex...bice :ziveli:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 09 Apr 2013, 21:14

Evo imam predlog...

Dakle pre izvesnog vremena trazio si predlog i pitanje zainteresovanosti i isplativosti za jedan analogni procesor... rekose ti da je skupo i neisplativo...

No.. trazih i nigde ne naleteh... sem jedne pedale Boss FDR1 za koju nisam 100% siguran da moze da ide u razglas.. evo konacno ideje

Napravi pedalu koja bi mogla da ide na pojacalo i da ima cab simulator kako bi isla direkt u razglas dodaj reverb i eventualno boost...

ulaz, klasicni 1/4 banana, a izlas 1X1/4 i jedan XlR...

E sad.. mozda bi mogao da odradis taj famozni sans amp... sa reverbom i boosterom, tako bi neko imao kompletno pojacalo u pedali koje bi po potrebi islo ili u pojacalo kao klasicna pedala i kao simulator pojacala kao npr taj GT2 ili Joyo pedale... dva u jednom...

Ako ti mene razumes sta ti predlazem dobro je...

Eh, da.. verujem da je to mnooogo zeznuto i dosta poskupljuje i izradu i cenu kostanja... ali bi bilo dobro da ima mogucnost pamcenja preseta... barem dva tri... i to bi bilo bolje od procesora, tj. grupe analognih pedala...

moje neko razmisljanje...

naravno... od prekidaca bi imala efect off/on, reverb on/off i boost on/off...

ili sad mi pade na pamet.. Box of rock sa reverbom... i cabinet simulatorom...

Midnight Rider

Post by Midnight Rider » 09 Apr 2013, 22:10

Makso izgleda sjajno,verujem da tako i zvuci.Moja misljenja vezana za procesore uopste su da treba da budu "sto jednostavnija za koriscenje".Primer toga je raspored SVEGA na BOSS ME70.Jednostavnost i brzina podesavanja odredjenog efekta u toku svirke je veoma vazna. Super bi bilo da odradis i neku ekspreSHn pedalu uz to... mozda i stimer,da gitarista ima sve sto mu treba u jednom,a ne da dodaje neke pedale uz to.
Samo moji skromni predlozi...kip on roking 8)

Post Reply