Ovo je pocetak izrade TRYNINTY lampaske trokanalne pedale,ili ti,preampa...
Radi se o mom projektu,na kojeg sam potrosio dosta vremena prilikom samog projektovanja i iscrtavanja PCB-a.Da,postoje mnoge pedale koje su slicne,ali mi zaista uopste nije bila zelja da kloniram bilo koju od njih.Javila mi se zelja da napravim nesto ovakvo po sobstvenoj zamisli...a onda sam malo pretrazivao po netu,i naisao na neke jako zanimljive stvari poput ove.ima utisak da se Rusi bas lepo zabavljaju sa lampama.
No,nije vazno...evo odakle se krenulo.TRYNITY-kao sveto trojstvo...kod gitare je to verujem CLEAN,CRUNCH,LEAD.I to zadovoljstvo ova pedala moze da pruzi.
Posto je rec o fully tube preampu,naravno kao clean varijanta je uzeta sema sa fendera...malo TWEED,malo BLACK FACE...Clean kanal ima (za razliku od mnogih pedala ove vrste)svoje nezavisne parametre podesavanja (kao i preostala dva kanala)TREBLE,MID,BASS,GAIN,VOLUME i prekidac za BRIGHT.Za dobijanje clean zvuka koristio sam prvu lampu ECC82(obe triode).CRUNCH kanal za prekopirani marshall JSM 800.koristio sam dve ECC 83 lampe,izuzev jedne triode.Takodje ima svoje nezavisne parametre podesavanja TREBLE <MID,BASS,GAIN,VOLUME i prekidac kojeg sam nazvao VARI...ima tri polozaja.Prvi je flat,drugi bright,i treci je sweep,koji dodaje naglasene mid lo frekvencije.Na singlovima ovaj kanal moze da da od jako dobrog klina ,pa do blagog crunch zvuka.Sa hamovima je stvar drugacija,jer se dobija daleko zasiceniji drive.Za LEAD kanal sam se mnogo dvoumio,sta postaviti,ali iz razloga nekih tehnickih mogucnosti ,u kolo JSM 800 je ubacena jos jedna preostala trioda tako biasovana da da karakter lead-u.I zvuci jako dobro...nesto kao bogner,a i po semi je tu negde.LEAD kanal takodje ima svojenezavisne parametre podesavanja ,isto kao i crunch kanal.
prilikom eksperimentisanja ,koristio sam dve lampe ...trebam da kazem da sam izuzetno bio zadovoljan ucinkom na sva tri kanala,kada je rec o lead-u mozda i zadovoljkniji nego sa ovim,jer je kolo jsm-a imalo dodatu triodu ispred koja je boostovala ulazni stepen i davala mu potpuno drugaciji karakter.Ali se takvim povezivanjem u mom slucaju stvarao pop prilikom ukljucivanja,i odustao sam od toga i postavio jos jednu lampu,koja ce u ovom slucaju terati samo clean.
Na izlazu je buffer sa J201 ,i to je sve od SS u vezi line out zvuka.Da bi stvar bila kompleksnija,postavio sa m i izlaz XLR kao po obicaju sa simulacijom kabineta.
Switch-ovanje je posebna prica...slozeni sistem IC-a tranzistora,dioda i releja.Prilikom prelaska na neki od kanala NE MORATE iskljucivati predhodni,sto je po meni veoma bitna stavka,te sam hteo da ovakva pedala ima taj sistem.Postoje jos neke od mogucnosti switch-ovanja ,ali kao po obicaju mesta vise nije bilo.
pedalu jos nisam zavrsio,u procesu je izrade ,trestiranja sam vec obavio,no videcemo je u praksi i na delu uskoro.To ce dati konacni sud.
Evo malo slika koje Vam gotovo uvek ostanem duzan,ali evo setio sam se...

Popunjavanje ploce...polako i strplivo

do sada su stavljeni svi elementi takodje i potenciometri i lampe...i naravno pustena na probu...i naravno sve proradilo iz prve kako treba.Testirao sam je prvo na multiplieru,koji daje nekih 110V,ali kad se nakace lampe padne upola...onda sam testirao na 165Vsa nekog lampaskog trafoa iz radija...iskreno osim razlike u volumenu nisam cuo neku drugu bitnu,mada sam ocekivao.Da iam sigurno razlike ,ali posto je trafo poceo da greje,prekinuo sam testiranja.Ovih dana mi majstor pravi pozudani trafo,pa cu probati detaljnije.Uzgred probao sam sa switch napajanjem i to u ovom slucaju ne radi posao.Javlja se problem kod kola za sweitchovanje...jednostavno mu nesto smeta,a ja nisam hteo da se uopste zanosim sa tim.