Izrada gitarske pedale (na primeru Triangle Big Muffa)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Fanatik

Post by Fanatik » 03 Dec 2007, 18:42

Nije me dugo bilo na forumu,evo na pola sam gotov s mojim trianglom.
ImageImageImage

Radjen je na univerzalnoj plocici.JOs ne radi ,moram ga malo srediti.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 03 Dec 2007, 18:45

Kad ga sredis,postuj neki ton pa da cujemo kako zvuci!
I da ga uporedimo sa Rocketovim !

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 12 Dec 2007, 19:53

Ovako, uskoro kupujem gitaru (elektricnu, jel'te) i trebalo bi da uz nju kupim Behringer distorziju....
E sad, posto se ja (delimicno) skolujem za elektricara, uz to imam druga koji je vrstan elektricar, pa sam razmisljao da li bih mogao da (uz njegovu pomoc) napravim distorziju, ali po (ako uspem da nadjem) semi Digitech-ove Heavy Metal distorzije (koja je fabricki oko 10000 din) pa da li bi to ispalo kvalitetnije od behringerove, a sa cenom bi bilo tu negde (racunajuci kvalitetno metalno kuciste), i naravno, da li bi bilo moguce postici zvuk bar priblizan Digitechu (i da li bi neko (ako ima) mogao da postuje link ka semama) Unapred hvala

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Dec 2007, 20:19

theTrooper wrote:...da li bih mogao da (uz njegovu pomoc) napravim distorziju, ali po (ako uspem da nadjem) semi Digitech-ove Heavy Metal distorzije (koja je fabricki oko 10000 din)...
Da, mogao bi da je napraviš, to nije problem...
theTrooper wrote:...pa da li bi to ispalo kvalitetnije od behringerove, a sa cenom bi bilo tu negde (racunajuci kvalitetno metalno kuciste)...
...ali ovo jeste problem. Mislim da bi Behringer ipak podneo više udaraca, seljenja i polivanja pivom. Zato sam na početku threada i rekao - najviše se isplati praviti efekat kojeg ne možeš da kupiš tako lako, kao što je vintage Big Muff, neki vintage phaser/ flanger... Isplati se praviti i kada prosto hoćeš nešto da napraviš i tačka, ili kada ti se više isplati praviti nego kupovati, ali mislim da se ne isplati praviti kada je izdržljivost u pitanju.
theTrooper wrote:...i naravno, da li bi bilo moguce postici zvuk bar priblizan Digitechu...
Ako nađeš šemu, da. Zvuk će zavisiti od konkretnih komponenti (ja se još uvek rvem sa jeftinim potenciometrima), ali ako je šema tačna - to je to.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 12 Dec 2007, 22:02

Pa mogu da nadjem kvalitetne komponente (ima jedan awesome radnja u balkanskoj, pored moje skole) a nekoliko ljudi na ovom forumu je pomenulo kako se behringeri prave od plastike, pa sam mislio da bi to moglo kvalitetnije da se uradi (mogao bih da napravim kuciste od lima debljine 1-2mm, imam alat i materijal)

Fanatik

Post by Fanatik » 12 Dec 2007, 22:38

theTrooper wrote:Ovako, uskoro kupujem gitaru (elektricnu, jel'te) i trebalo bi da uz nju kupim Behringer distorziju....
E sad, posto se ja (delimicno) skolujem za elektricara, uz to imam druga koji je vrstan elektricar, pa sam razmisljao da li bih mogao da (uz njegovu pomoc) napravim distorziju, ali po (ako uspem da nadjem) semi Digitech-ove Heavy Metal distorzije (koja je fabricki oko 10000 din) pa da li bi to ispalo kvalitetnije od behringerove, a sa cenom bi bilo tu negde (racunajuci kvalitetno metalno kuciste), i naravno, da li bi bilo moguce postici zvuk bar priblizan Digitechu (i da li bi neko (ako ima) mogao da postuje link ka semama) Unapred hvala
Inace sam veliki optimist,ali mislim da ces ovu pedalu tesko klonirat,jer mislim da ima neki gadni IC koji se nece bas lako naci,a buduci da je to novija pedala,sumnjam da ces i shemu nabaviti na interenetu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Dec 2007, 22:41

No, pošto te neće mnogo koštati ni da napraviš pedalu ni da kupiš Behringera, možda bi bilo dobro da napraviš nešto pa da nam saopštiš rezultate!

Sava

Post by Sava » 13 Dec 2007, 11:04

theTrooper wrote:... a nekoliko ljudi na ovom forumu je pomenulo kako se behringeri prave od plastike...
Jeste OT, ali moram jer se stereotipi lako prihvataju! Pa šta ako je od plastike? Jesi li čuo da je nekome puklo kućište na Behringer pedalama?

Glavna mana Behringera je niska cena, a normalno je da negde mora da se štedi da bi se održala niska cena. Behringer praktično nema razvoj već kopira druge, ugrađuje elemente skromnog kvaliteta u jeftinijoj smd varijanti i pravi kućišta od abs plastike. Međutim, suvišno je postavljati pitanje vredi li pedala od 17 Evra, naravno da vredi i to više nego što košta. Ko želi i može sebi da priušti original imaće sigurno bolju pedalu. Ali kome marka nije statusni simbol kupiće TO800 za 2.000 dinara umesto originalnog Ibaneza TS808 za mislim 14.000 dinara i dobiće gotovo istovetan zvuk.

U kućnoj radinosti NE MOŽE da se napravi pedala po ceni Behringera, ali lako može da se napravi bolja i robusnija pedala.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Dec 2007, 13:12

Sava wrote:...pravi kućišta od abs plastike.
Da, u tome je poenta - Behringer je "plastičan" onako kako je branik na Mercedesu "plastičan". Radi se o plastici za branike na automobilima. Pošto ona garantovano ne puca u sudarima brzine do 18 kilometara na sat, i to u pravom sudaru dva vozila od kojeg je svako teško preko dve tone, ne verujem da neko može da polomi Behringerovu pedalu tako lako.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 13 Dec 2007, 14:16

Ako udarish biciklom u branik od auta, i pri tome idesh vishe od 40 km/h, puk'o si! :D

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 13 Dec 2007, 23:18

Pa verovatno ste u pravu...
A nemam pare da probam i jedno i drugo (da napravim home-made, pa ako je losa da kupim behringera), tako da 90% uzimam behringera (a i nisam mogao da nadjem semu za Digitech Metal master :cry: )

Fanatik

Post by Fanatik » 13 Dec 2007, 23:20

Da Behringer puca lakse od ostalih pedala,puca..

Evo pogledajte filmic:

http://www.youtube.com/watch?v=B1PF4PaZ ... re=related

Ali pri udaru ovako sa strane i s ovakvom macolom i boss bi pukao.

Fanatik

Post by Fanatik » 13 Dec 2007, 23:22

theTrooper wrote:Pa verovatno ste u pravu...
(a i nisam mogao da nadjem semu za Digitech Metal master :cry: )
Eto vidis :D

Nije behringer los, onoliko koliko seru po njemu.

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 13 Dec 2007, 23:31

Ma moze da bude i od stakla, ako se cuva nece joj nista biti... :)

Jimmy Henderson

Re: Izrada gitarske pedale (na primeru Triangle Big Muffa)

Post by Jimmy Henderson » 31 May 2008, 15:03

Pogledajte sta je rockett napisao - sta je onomad rekao to je sad i ostvario........

Locked