Homemade MXR dist +
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Homemade MXR dist +
zavisi gde ih stavis, ako su u napajanju mozes da se provuces i sa kvarnim i da i dalje radi bez da primetis...isto vazi za recimo cathode bypass kondenzatore. Ako pravis 5 istih pedala mozes da primetis da je jedna drugacija, ali kad pravis jednu jedinu ko bi znao da li je to sto si sklopio zvuci skroz kako bi trebalo da zvuci
Coupling kondenzator ce raditi i ako kondenzator curi, ali ce imati uticaja na zvuk...opet nesto sto ne mozes da znas bez referentne pedale osim ako nije skroz katastroficno (distorzija gde je ne ocekujes, krcanje i slicno)..

e ljudi ja sam malo bezveze bio pitao. zbunilo me ono gnd jer sam navikao iz srednje da je to 0v, nisam odmah skontao da se tu vezuje minus od baterije, a nisam ni bio procitao one 3 dodatne stranice.
elem, sad mi je bio drugar i doneo svoj kabel od gitare da testiramo i sve radi, cak pravi nekako lepsu i "cistiju" distorziju nego vox pathfinder.
nasao sam na netu pcb pa sam ga kropovao u photoshopu i namestio da odgovara velicini pinova IC-a i stampao na tankom papiru iz magazina, nadam se da sam tacno uradio tu etapu?
tako da bih sutra poceo sa ecovanjem, ako uspem da nadjem bakarnu plocicu. sa ovog linka sam pronasao proces:
http://arhiva.elitesecurity.org/t23768- ... ih-plocica

elem, sad mi je bio drugar i doneo svoj kabel od gitare da testiramo i sve radi, cak pravi nekako lepsu i "cistiju" distorziju nego vox pathfinder.
nasao sam na netu pcb pa sam ga kropovao u photoshopu i namestio da odgovara velicini pinova IC-a i stampao na tankom papiru iz magazina, nadam se da sam tacno uradio tu etapu?
tako da bih sutra poceo sa ecovanjem, ako uspem da nadjem bakarnu plocicu. sa ovog linka sam pronasao proces:
http://arhiva.elitesecurity.org/t23768- ... ih-plocica
planiram da koristim ove hemikalije pa me zanima koliko voda treba da bude topla, jer nije navedeno. i da mi predlozite da li je najbolje napolju sve to odraditi? da li treba zastita za nos i usta?Druga hemikalija koja se koristi za nagrizanje pravi se od vode, sone kiseline (HCl) i hidrogena (H2O2); sonu kiselinu možete naci u svakoj samousluzi, a hidrogen u apoteci ili frizerskom salonu. Jedan od recepata za pravljenje rastvora za nagrizanje, koji se nalazi u uputstvu koje stiže uz foto lak, glasi ovako: za 1 litar rastvora potrebno Vam je 770 ml vode, 200 ml 35% sone kiseline i 30 ml 30% hidrogena. Pošto je malo teže naci 35% kiselinu, možete da smanjite kolicinu vode, a povecate kolicinu kiseline. Licno ne koristim taj recept, pošto koristim kiselinu 18% i hidrogen 30%, i to bez vode. Kolicinu hidrogena odredjujem prema reakciji; ako posle desetak sekundi rastvor ne pocne da menja boju u zelenu, dodam još hidrogena, a ako je rekacija previše burna, tj. razvija se velika kolicina mehurica, dodam malo kiseline. Obratite pažnju da je ovaj rastvor jako isparljiv i OTROVAN, pa se ne preporucuje njegovo korišcenje u zatvorenim prostorijama. Vreme potrebno za nagrizanje zavisi najviše od odnosa kiseline i hidrogena, ali i od temperature. Ne preporucuje se ponovno korišcenje jednom upotrebljnog rastvora, pa sipajte u posudu samo onoliko rastvora koliko je potrebno. Nakon što je sav nepotreban bakar uklonjen, plocicu je potrebno dobro isprati vodom.
-
Ja radim sa hladnom, ali u toploj prostoriji. Koristio sam i mlaku vodu, ali onda mi je brze progrizlo kroz "zastitni sloj" a nagrizanje otkrivenih delova je islo podjednako brzo kao i sa hladnom.
A sto se elektrolita tice, vrednosti od 10uF (pa i 4,7uF) i vece mogu da prodju, ali najkriticniji su oni od 2,2uF a narocito od 1uF:(
Za Spaceda, pokusaj da nadjes sonu kiselinu "Brixol" Vrsac ona ti je 18-20% i najbolje radi. Sve druge su 16-18%
-
Ja koristim ovu maksijevu, od 10%. Radi posao.
Spaced, nikako ne udisi isparenja koja se prilikom nagrizaja razvijaju. Najbolje ti je da to odradis na terasi ili bar da plasticnu posudu sa kiselinom i plocicom ostavis na otvoren prozor od kupatila i po zavrsenom poslu provetris kupatilo.
Pravio sam Dr.Boogeya po ovoj šemi:
E sad ,naravno neće da radi xD
Ovako zvuči:
Ovo što se menja frekvencija tj visina tona zujanja je dok okrećem trim potove.
https://soundcloud.com/milos-4/prva-pedala-d
Ako neko zna otprilike šta bi mogao biti problem bio bih mu zahvalan. Reaguje samo Master vol i pomalo treble i mid.Ostali potovi kao da ne utiču na ovo zujanje. I ne treba mu input tj gitara da bi radio. Samo output na pojačalo i ćao...
Spoiler:
Ovako zvuči:
Ovo što se menja frekvencija tj visina tona zujanja je dok okrećem trim potove.
https://soundcloud.com/milos-4/prva-pedala-d
Ako neko zna otprilike šta bi mogao biti problem bio bih mu zahvalan. Reaguje samo Master vol i pomalo treble i mid.Ostali potovi kao da ne utiču na ovo zujanje. I ne treba mu input tj gitara da bi radio. Samo output na pojačalo i ćao...

napravio si dobar oscilator 
za boogey preporucujem gausmarkov layout, potvrdjen je vise puta.

- mislim_stvarno
jesi li podesio voltazu na trimerima da bude 4.5v?
Pitam posto vrtis trimere, a trebalo bi (bar sam ja tako radio) da prvo podesis na 4.5v, a onda po uvu promenis malkice vrednost...
Pitam posto vrtis trimere, a trebalo bi (bar sam ja tako radio) da prvo podesis na 4.5v, a onda po uvu promenis malkice vrednost...
proveri jos jednom ceo layout, da li si na stripboardu napravio sve "prekide" i posebno da li si dobro vezao drive pot i pinout tranzistora, tj kako su orjentisani da nisu pogresno ubodeni, i naravno orjentisanost elektrolita
Sve sam dobro namestio.
Izgleda da ću ipak morati ovo odlemiti,dodati neke komponente i napraviti po gaussmarkovoj šemi..
Nisam ništa radio trimerima. Samo sam ih okretao...mislim_stvarno wrote:jesi li podesio voltazu na trimerima da bude 4.5v?
bancika wrote:napravio si dobar oscilator

Izgleda da ću ipak morati ovo odlemiti,dodati neke komponente i napraviti po gaussmarkovoj šemi..

http://gaussmarkov.net/layouts/drboo/drboo-schem.png
Ova mala šemica gore pa levo, jel njeno VA sastavljam sa ova dva VA na glavnoj šemi ,VB sa ona tri VB?
Ova mala šemica gore pa levo, jel njeno VA sastavljam sa ova dva VA na glavnoj šemi ,VB sa ona tri VB?