Made in Mexico Strat je dovoljno dobar za Eric Clapton-a

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
fattwang

Re: Made in Mexico Strat je dovoljno dobar za Eric Clapton-a

Post by fattwang » 24 Dec 2012, 08:50

mateuspoz wrote:.... unapredjenja po želji vlasnika.
Ništa lepše no kada se rasturi gitara da se vidi da li unutra živu mali ljudi (muzikanti) :ziveli:
Kakva su ti iskustva sa Dunlop 6105 pragovima? Koliko se habaju? Po meni su meksički pragovi veoma mekani. Nešto je bolja situacija kod amerikanaca. Fender kaže da koristi iste materijale.

neki

Post by neki » 24 Dec 2012, 09:26

fattwang wrote:
Ništa lepše no kada se rasturi gitara da se vidi da li unutra živu mali ljudi (muzikanti) :ziveli:
Kakva su ti iskustva sa Dunlop 6105 pragovima? Koliko se habaju? Po meni su meksički pragovi veoma mekani. Nešto je bolja situacija kod amerikanaca. Fender kaže da koristi iste materijale.
godinu i po dana sviram baja telekastera i po kupovini sam uradio fini leveling pragova da bi zice mogle nize da se spuste bez ikakvog buza. u proseku sviram 30 tak minuta dnevno i vec se po malo primecuju ponegde rekao bih otisci zica.kako bi to bilo u rukama profesionalaca koji mnogo duze koriste instrument ostaje mi samo da nagadjam.po mojoj proceni ako ovako nastavim da koristim gitaru za jos dve tri godine,necu morati nista da diram.inace majstor oboss je to tako dobro ispolirao,rekao bih da je skinuo manje od desetog dela molimetra,jer mi je visina pragova merena sublerom i dalje 1,1 milimetar.to bi znacilo da cu pragove menjati tek za jedno 10, ili vise godina a voleo bih da se brze izlizu pa da stavim one tanke a visoke. za promenu.interesantna stvar.uporedjujuci meksicke modele gitara u mitrosu primetio sam da na clasic vibe serijama gitara,pragovi mnogo bolje izgledaju,finije su ispolirani, i povrsine su im glatkije. i cak kada se probaju na suvo iznenadjujuce su tela rezonantna i zvone sasvim pristojno u odnosu na skvajer standard serije, pa cak i meksiko standard. dobio sam zelju da u mitrosu uporedim mog baju sa classic vibe 50 telekasterom .

mateuspoz

Post by mateuspoz » 24 Dec 2012, 09:37

fattwang wrote:

Ne mogu da napišem nešto o trajnosti 6105 ali mogu da potvrdim da su jako konforni, precizni a ton sa manje zujanja na niskoj akciji od debelih jumbo pragova....
Neki kažu da Dunlop podbacuje kvalitetom, ne znam, meni se pragovi ne troše tako brzo, imam gitara, mogu da menjam, ne sviram profesionalno, tako da ne kuburim sa njihovom "mekoćem", da dodam da mi se više dopada ton mekših pragova nego tvrdih, npr. čeličnih, bez obzira na sigurnost i postojanost ovih drugih.
Majstori čelične jako skupo naplaćuju zbog teškoća prilikom ugradnje, habaju alat itd....
Smatram da izbor koji nudi StewMc je sasvim dovoljan da zadovolji različite prohteve gitarista...
Možda bi ovi medium highest bili moji favoriti za vintage Fender gitare (7,25" radius) iz StewMc ponude:

http://www.stewmac.com/shop/Fretting_su ... twire.html

Moram da priznam da sam pre više voleo pod prstima krupne i visoke pragova a da sada uviđam vrednost onih malih, niskih, tankih vintage frets modela na oblim radiusima poput pragova na MiM Classic serijama, tu se čuje onaj woodie, svira iz javora...Imam Esquire Classic 50', tamo su ostali originalni pragovi, ja ne vidim razliku između njih i pragova na American Vintage Reissue 52' Telecasteru na istovetnom 7,25" radijusu, ne vidim na čemu bi Fender štedeo kada su pragovi u pitanju ako već nisu čelični... :ziveli:

Ove moje "intervencije" na gitarama su plod moje znatiželje mnogo više nego potrebe, prosto volim takve promene a MiM Classic je jako zahvalan za tako nešto...još kada se "ubode" dobra gitara i dobar majstor može da ispadne igračka do groba...sutradan, ako naiđu novčane nevolje pa dodje vreme za prodaju, teško je to objasniti potencijalnom kupcu koliko sve to košta, vredi..prosto, nenaplativo je, ali ako želiš gitaru za sebe onda je treba "kastumatizovati" i napraviti sopstveno tumačenje "idealne" gitare....to je moj rezon...bla..bla...možda preterujem, ali gitara je moja ljubav a ne posao... :)

Neki, probao sam Squire Cassic Vibe 50' Tele, to je daleko od Fender Classic 50', veruj mi....lepo izgleda, obećava...ali pada po svim kriterijumima, barem kod mene...

Naidji da guslamo malo:
Image

A, zamislite kada budem ovim damama izmenjao vratove...hehe.... :twisted:

fattwang

Post by fattwang » 24 Dec 2012, 13:46

Ovaj rosewood vrat izgleda fantastično. :bow: Kažeš da si ga podšišao na 10". To mora da je neverovatno prijatno. Fender svoje skupe CS gitare za Wildwood seriju upravo pravi na 10" sa 6105 pragovima.
Stewmac ima model pragova 0152 (H .048 / W .092) koji je nešto povećani medium. Kažu da su "Dan Erlewine's favorite fretwire" Ta kombinacija nedostaje Dunlopu i baš o njima razmišljam.

bancika

Post by bancika » 24 Dec 2012, 13:53

ili jos bolje 12"...jedini strat koji bi voleo da imam :)

Image

neki

Post by neki » 24 Dec 2012, 15:30

bancika wrote:ili jos bolje 12"...jedini strat koji bi voleo da imam :)

Image
uporedio sam svoj baja telac sa svim vratovima meksickih gitara,prosto sam zeleo da znam kako koji lezi u ruci,ostao mi je samo nepoznanica classic plauer 60 pa ako je neko voljan,rad sam da uporedimo instrumente.beograd i okolina do 50 km.svoju gitaru nosim setapovanu po fender uputstvu i sa novim zicama.classic plauer 60 strat ima taj radijus 12 i c oblik vrata.u sustini meksicke igracke su bas ok. za igranje kako rece mata.

nodi

Post by nodi » 24 Dec 2012, 18:17

Moze li mi ko objasniti kako funkcionise to sa radiusom?
Ne kapiram ama bas nista :-)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 24 Dec 2012, 18:28

fattwang wrote:Ovaj rosewood vrat izgleda fantastično. :bow: Kažeš da si ga podšišao na 10". To mora da je neverovatno prijatno. Fender svoje skupe CS gitare za Wildwood seriju upravo pravi na 10" sa 6105 pragovima.

Stewmac ima model pragova 0152 (H .048 / W .092) koji je nešto povećani medium. Kažu da su "Dan Erlewine's favorite fretwire" Ta kombinacija nedostaje Dunlopu i baš o njima razmišljam.
Fretboard radius je compound, što će reći da je na prvih 6-7 pragova 7,25" a onda kreće postepeno da bi na 20-21. pragu bio 10". Pragovi su broj krupniji od onih tebi interesantnih - radi se o veličini reda Dunlop 6100....

bancika

Post by bancika » 24 Dec 2012, 18:37

nodi wrote:Moze li mi ko objasniti kako funkcionise to sa radiusom?
radijus oznacava krivinu fingerboarda, kad gledas recimo od bridge-a ka kraju vrata. Luk koji prave pragovi je deo kruznice odredjenog radijusa. Sto je manji radijus, to je vece zaobljenje. 7.25 je kao oklagija okruglo i dobro je za akorde (narodnjaci obozavaju), ali je nezgodno za soliranje jer je teze dobiti nizi action i teze bendovati zice jer ti drvo smeta. 20" je recimo skoro ravno i odlicno za soliranje i heavy, ali nezgodno za akorde. Zato prave kompromis u vidu compound radiusa gde je na pocetku kod nuta manji da bude tu lakse za akorde jer se tu uglavnom sviraju akordi, a na visljim pozicijama je ravnije za soliranje. I tako dobijes nizu akciju jer je svaki sledeci prag manje zakrivljen od prethodnog pa zice mogu da idu nize.

fattwang

Post by fattwang » 24 Dec 2012, 18:44

:hmm: Otprilike ovako
Image

nodi

Post by nodi » 24 Dec 2012, 19:24

bancika wrote:
radijus oznacava krivinu fingerboarda, kad gledas recimo od bridge-a ka kraju vrata. Luk koji prave pragovi je deo kruznice odredjenog radijusa. Sto je manji radijus, to je vece zaobljenje. 7.25 je kao oklagija okruglo i dobro je za akorde (narodnjaci obozavaju), ali je nezgodno za soliranje jer je teze dobiti nizi action i teze bendovati zice jer ti drvo smeta. 20" je recimo skoro ravno i odlicno za soliranje i heavy, ali nezgodno za akorde. Zato prave kompromis u vidu compound radiusa gde je na pocetku kod nuta manji da bude tu lakse za akorde jer se tu uglavnom sviraju akordi, a na visljim pozicijama je ravnije za soliranje. I tako dobijes nizu akciju jer je svaki sledeci prag manje zakrivljen od prethodnog pa zice mogu da idu nize.
Znaci, zaobljenje vrata? :D
Ono sto znam je da su gitare (stratovi 50 i 60) imale zaobljeniji vrat od danasnjih standarda, zar ne?

mateuspoz

Post by mateuspoz » 24 Dec 2012, 20:18

Nodi,
jeste, baš tako, Fenderi iz 50' imaju te oblije prednje strane vratova (Fingerboard, fretboard), najčešće 7,25", kasnije se pristupilo izradi većih radijusa...Gibson sve vreme pravi gitare sa 12" radijusom,
PRS je na 10" koji je prilično popularan poslednjih 20-tak godina...Teško je reći šta je tu za ovo ili ono...ja imam gitare sa svim kombinacijama, do 12", imao sam i jednu sa 16", generalno ništa iznad 12" mi ne prija...a nisam narodnjak...hehe.. :ziveli:

Ovaj Classic 60' rosewood je prvi sa promenljivim radijusom (7,25 - 10"), još ga upoznajem, na prvu - jako dopada... 8)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 24 Dec 2012, 21:59

fattwang wrote:Ovaj rosewood vrat izgleda fantastično. :bow: Kažeš da si ga podšišao na 10". To mora da je neverovatno prijatno. Fender svoje skupe CS gitare za Wildwood seriju upravo pravi na 10" sa 6105 pragovima.
Fattwang,
evo kako to izgleda izbliza:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ne znam da li bi zadovoljila Claptona...mene jeste... :)

bancika

Post by bancika » 24 Dec 2012, 22:52

poredjenja radi, ovako izgleda 16tica na mom ibanezu...skoro pa flat

Image

fattwang

Post by fattwang » 24 Dec 2012, 23:02

Mateuspoz, fotke su referentne, tako da ne moramo da jurimo reklame sa ebay-a :)
Rekao bih da su žice baš nisko, tik iznad pragova, što je sigurno dobit od promenljivog radijusa vrata. Kako je majstor Iliani to postigao? Povadio pragove, šmirglao rosewood po sredini vrata (gore ništa, dole sve više) pa stavio nove pragove? Baš ima posla.

Da li si probao da popustiš malo federe, da bude lebdeća kobilica?

Post Reply