Eh, eh, eh...
Izgleda kao pravi trenutak da uskocim....
Prvo zato sto sam (ponosni) vlasnik EHX ovog Metal Muffa...
Drugo, zato sto sam do nedavno bio vlasnik i Voxovog VT AD50...
Nazalost, nemam puno vremena...
Friedmanu sam nedavno u PM poslao kratak opis Metal Muffa, nije bila recenzija samo na brzinu pretrcano preko osnovnih karakteristika. Kad budem imao vremena za neki review mozda bih mogao i nesto ozbiljnije postovati na tu temu. (nazalost, ja sam sa vremenom izuzetno tanak)
Doduse, ja nisam bas prava osoba za recenzije jer znam da budem jako subjektivan...i ne volim svoj ukus da prodajem kao ne znam kakvu pamet...
METAL MUFF:
cinjenica...ja sviram hard n heavy rock (uglavnom) i imam gomilu overdrive/distorzija: (ds-1, guvnor 2, RAT, Bad Monkey, Mesa V-Twin, Seymour Duncan Metal Mayhem, MXR Dist+, Metal Muff...itd...) od kojih su neke all time classic...a neke lampashke, (a i izuzetno skupe) i spadaju u klasu boutique pedala...tako da mislim da sam uprkos subjektivnosti smrtnika upucen u distorzije.
Cinjenica no. 2....Otkako sam uzeo Metal Muffa gotovo da sam penzionisao ostale pedale...Toliko mi je dobar. Jedino sto jos uvijek koristim Bad Monkey-a kao booster/overdrive pedalu.
Sto se tice reveiwa Metal Muffa po youtube i na zvanicnom sajtu...da sam njih slusao nikad ga kupio ne bih. Nidje nisam cuo gluplje zvukove...da li ti ljudi ne znaju da ga podese ili sta je...nemam pojma.
I ja nisam bio odusevljen kad sam cuo demo verzije na netu...Ali me prodavac bukvalno vukao za ruku..."probaj, probaj"...ja popustim, i probam...vjerovatno covjeku dugujem gajbu piva...
Treba li reci da sam bio odusevljen...Eh, kad se samo sjetim da sam htio da kupim Metal Zone...
Metal Muff zvuci...pa kolje...otkida... Prava metal distorzija...( a uz to nije ni digitalna). Ja ga uglavnom sviram (kroz Marshalla JCM 800, 50w, 4x12 Celestion) na sledecem settingu: Volume 7 (relativno je tih, mora da se odvrne da bi sa gainom dobio i volume boost)...Top Boost 2...(ovoga ti ne treba vishe ni u ludilu)...EQ (Hi 6, Mid 5, Bass 5...dakle izuzev viskoh koji su u 1h...ostale su u podne...tu mi je nekako najgenerickiji zvuk)...Gain 3 (ovoliko gaina je dovoljno za neki one size fits all metal...na 5 je zona Metallice...na 7 zona naljucenog Dimebaga...na 10...ne znam odgovarajuce poredjenje...nisam bas nesto upoznat sa najekstremnijim metal pravcima)...
E taj setting zvuci kao (otprilike) Judas Priest sa Painkiller albuma...Mada nemojte me drzati za rijec...nesto nisam razmisljao kako bih njegov zvuk opisao drugima...Uglavnom, u pitanju je odlican bazicni metal zvuk...sa dosta mooda, sa dosta masti, sa dosta onog ooomph, sa dosta kdzdzdzdz...i beskrajnim mogucnostima za dalje podesavanje...
Tek, pedala ima dosta prezentan zvuk...ima dosta visokih i bez Top boosta...sto ima za nus pojavu da fenomenalno probija kroz mix...(na sta se moj kolega gitarsista ponekad zali, tako da moram da sviram sa 20% manje volume nego sto bi to inace moralo)
EQ sekcija je aktivna...dakle u podne su neutralne...iza podneva dodajes frekvencije...za sta ima dosta prosotora...mislim i do nekih 25 dB...Dakle, daje dosta moze da se nabudzi zvuk da otkida...
Sve u svemu, vrlo dobar polazni ton...za metal dusu dalo...A i dosta mogucnosti za bezmalo beskrajno dalje stelovanje...
Rijec dvije o Top Boostu...Iako zamisljen kao neka varijanta boosta za solo (koja boostoje samo visoke) po mom misljenju vrlo ju je tesko koristiti za boost tokom sola. Problem je sto potpuno mijenja karakter tona...cak i sa top boostom na 2...Zamisli...idesh ostar riff a la Judas Priest Painkiller...a onda krene solo koji zvuci kao Dimebag Darell...Nadam se da sam bio dovoljno slikovit...
Ono za sta je top boost odlican je zapravo da daje potpuno drugaciji karaktar pedali...tako da sa njim dobijas prakticno dvije pedale u jednoj...jedna je Metal Muff...a druga Metal Muff w/Top Boost...
Odlicno za metal cover bendove...znas ono dvije pjesme od Iron Maiden, pa jedna od Judas Priest (sve bez top boosta)...pa onda ide jedna od Metallice (opa, eto ga top boost)...pa Pantera (jos top boosta)...i sve to just one (stomp) click away...
Sa druge strane pedala je dosta netransparentna...(daleko od toga da je netransparentna poput onih digitalnih clonova)...dakle sve gitare kroz nju zvuce dosta slicno...Naravno ipak, donekle ipak provijava karakter gitare ali u malim kolicinama...Sto je takodje dobro za (rijetke) metalce koji mijenjaju vise gitara tokom giga...(one fore sa vishe stimova...ova je u dropped D...ona je u open C)...Dropped D stimove ova pedala super podrzava...i tu je jos jedan od njehih pluseva...Naime pedala ima strasno definisan ton (ubila se za lightning fast shredding)...ne mulja, sto je samo plus kad se te zice spuste na D ili cak C...
Sto se tice magneta...super se slaze sa kombinacijom EMG 81+mahagony body...ubija....prava Metallica...
UPOZORENJE!!! ne pokusavajte da svirate single coil magnete kroz ovu pedalu!!! Necu da obrazlazem, samo cu reci: upozoreni ste!
Jedna stvar (pored glupih clipova na netu) koju proizvodjac reklamira je da na malom gainu postize overdrive zvuk...E to jednostavno nije tacno...ja ne znam kako oni to uspijevaju ali ja ne mogu...I na gainu postavljenom na 2 to je i dalje distorizija...(na 1 je zvuk koji nije za gitarsku upotrebu...osim ako ne svirate neku zescu ( u smislu otkacenosti) alternative+psihodeliju).
To me dovodi do sledece poente...gitara ima jaaako kompresovan zvuk (sto je opet odlicno za metal i za shredding)...Upotreba boostera ispred nje (da bi se izbjeglo koristenje top boosta za solaze) jednostavno nema svrhe...ova pedala sve to jednostavno "ispegla"...
Takodje vrlo je tesko kontrolisati njen gain sa gitare...koliko god da se smanjuje volume na gitari Metal Muff zadrzava ostrinu...na 5 dje vecina distorzija prestaje da bude to...Metal Muff i dalje buca...tek kad se gitara smanji nedje oko 2 to prestaje da bude distorzija...Drugim rijecima treba dosta okretanja volume pota na gitari da bi bilo efekta...Uz to se jos i rizikuje da se pretjera sa rolling off pa se ode na 0...i nema tona...(meni se desilo vishe puta, pa sam digo ruke od toga) ...Al' ko voli nek izvoli...
Kome treba vishe recenzije...
Ima nedje na netu i super recenzija od strane Guitar (Playera, Buyera, etc...ne znam tacno)...cak je dobio i nagradu kao Best Buy...ili tako nesto...
Sto se tice Vox ovih AD pojacala...sve najbolje...ne znam za XL seriju ali AD50 vt je zvucao fenomenalno...Prodao sam ga ortaku za 250eur prije par mjeseci...josh uvijek ne moze da dodje sebi koliko je odusevljen...bar 3 puta me je pitao "reci mi u cemu je fora...zasto si mi onako dobro pojacalo prodao tako jeftino"...
Za Metal ti zapravo i ne treba nista vishe...ni pedala ni bilo sta...UK Modern simulaciju koju ima je jednostavno paradigma za Heavy Metal ton...
Posto mozes da nastelujes 2 preset Kanala...na jedan stavish pomenuti UK modern za prljavstinu...na drugi stavis Tweed 4x10 (simulacija bassmana)...po meni najbolji clean na ovom pojacalu...i to ti je to.
Stavljanje Metal Muffa ispred toga mi djeluje pomalo kao overkill...
Jos jedan trik...kad namjestis ta 2 kanala i kad ih save-ujes...podesis pojacalo na manual na treci setting (recimo neki crunch...sa UK 80, ili solo sa UK modern ali sa vise volumea) i to koristis kao treci kanal...jer imas 2 footswitcha jedan bira presete izmedju CH1 i CH2...a drugi izmedju manuala i preseta...
I tako dobijas "Marshall TSL" u Vox budzetskoj varijanti...
Plus sto imas procesor (koji ja nisam koristio pa ne bih da komentarishem kvalitet necega sto jedva da sam probao)...
Jedina mana pojacalu je sto malo vuce na bass stranu...dosta je mracno...Ja sam mu bio skinuo zadnju plocu od kutije da malo otvori zvuk...ali i dalje je bilo mjesta vise prezensa...
Jos nesto...EQ funkcije mu i nisu bas nesto jake...tu su vise za neko najfinije podesavanje...imaju vrlo mali opseg...
Jedna od dobrih strana koju definitivno treba pomenuti je i lampa koju ima unutra...
Odlicno se cuje kako lampa radi...narocito na clean simulacijama...Breakup lampe mu je odlican...mozes da namjestis da overdrive dobijas bas iz lampe...a ne iz digitalnih perverzije ispred nje...malo igranja sa kontrloama nije na odmet...
Sto se tice slaganja sa pedalama, ne bih imao nesto previse da kazem...Jednostavno pojacalo daje toliko dobre zvukove da nije bilo potrebe koristiti bilo kakve pedale ispred njega...Jedno vrijeme sam svirao na UK 70 simulaciji sa Marshall guvnorom II ispred kao boosterom...I mogu ti reci da je to bio uspjesan eksperiment...Dobio se bas classic Heavy Metal zvuk koji se mogao lijepo iscistiti i koji super popunjavao prostor...onako bas jak headroom je imao...(falilo mu malo presence a, ali boze moj i Pamela Anderson ima kratke noge)...
Toliko,
nadam se da sam pomogao...a sad moram da palim...uzasno kasnim