Roland Cube 30x ili Vox AD30VT

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Re: Roland Cube 30x ili Vox AD30VT

Post by Rocket Roll » 01 Sep 2008, 09:21

:idea: :!: Shvatam gde je zabuna - piše "Metal MUFF", pa ljudi pomisle da ima neke (strukturalne, zvučne) veze sa Big MUFFom.

A nema. Nikakve. Ni po konstrukciji ne liči na Big Muff, a po zvuku je tek svetlosnim godinama daleko od Big Muffa.

To je jedna zla, surova i masna metal distorzija. U to može svako da se uveri kada je čuje uživo. Dođite na bilo koji džem Foruma, Ćććira će je poneti, donesite i sami zaključak.

Mogu i ja da ponesem EHX Little Big Muff, ili svoj stari Triangle Muff, ili koji god fuzz hoćete, čisto da poređenje bude tačnije.
Last edited by Rocket Roll on 01 Sep 2008, 09:30, edited 1 time in total.

dweezil

Post by dweezil » 01 Sep 2008, 09:30

ma ljude zbunjuje sto na njoj pishe METAL a veze nema sa metalom. Al ok EHX je uvek pravio cuvene metalske pedale.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Sep 2008, 09:37

Ne veruješ kada ti kažem da sam je xyz puta čuo uživo i da - ako ništa drugo - ne zvuči kao fuzz? Eto, priznajem, možda ja ne znam šta je dobar metal zvuk, ali znam šta je fuzz. Metal Muff nema veze sa fuzzom.

Image

dweezil

Post by dweezil » 01 Sep 2008, 09:46

ma ok svako ima svoj ukus ali za mene je ono odvishe fuzzy da bi na sebi nosilo naziv metal, al ok, ja pokushavam ljudima da objasnim da je bolje da imash jedno poshteno gain pojachalo i da na njemu mozes da imas pet puta zdraviji metal zvuk nego sa svim tim zujalicama al nebitno. Ljudi vole sharene laze.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Sep 2008, 10:14

Dobro, Valvetronix XL serija je pravljena za metal - ali pomenuo si Randalla i još nešto. Ima li nekih modela za male pare (cifru koja se ovde spominje)? Pretpostavljam da ima, ali ne znam tačno šta - ako si video nešto zanimljivo, kaži?

jcm 800

Post by jcm 800 » 01 Sep 2008, 10:35

Eh, eh, eh...

Izgleda kao pravi trenutak da uskocim....
Prvo zato sto sam (ponosni) vlasnik EHX ovog Metal Muffa...
Drugo, zato sto sam do nedavno bio vlasnik i Voxovog VT AD50...

Nazalost, nemam puno vremena...

Friedmanu sam nedavno u PM poslao kratak opis Metal Muffa, nije bila recenzija samo na brzinu pretrcano preko osnovnih karakteristika. Kad budem imao vremena za neki review mozda bih mogao i nesto ozbiljnije postovati na tu temu. (nazalost, ja sam sa vremenom izuzetno tanak) :cry:
Doduse, ja nisam bas prava osoba za recenzije jer znam da budem jako subjektivan...i ne volim svoj ukus da prodajem kao ne znam kakvu pamet...

METAL MUFF:
cinjenica...ja sviram hard n heavy rock (uglavnom) i imam gomilu overdrive/distorzija: (ds-1, guvnor 2, RAT, Bad Monkey, Mesa V-Twin, Seymour Duncan Metal Mayhem, MXR Dist+, Metal Muff...itd...) od kojih su neke all time classic...a neke lampashke, (a i izuzetno skupe) i spadaju u klasu boutique pedala...tako da mislim da sam uprkos subjektivnosti smrtnika upucen u distorzije.

Cinjenica no. 2....Otkako sam uzeo Metal Muffa gotovo da sam penzionisao ostale pedale...Toliko mi je dobar. Jedino sto jos uvijek koristim Bad Monkey-a kao booster/overdrive pedalu.

Sto se tice reveiwa Metal Muffa po youtube i na zvanicnom sajtu...da sam njih slusao nikad ga kupio ne bih. Nidje nisam cuo gluplje zvukove...da li ti ljudi ne znaju da ga podese ili sta je...nemam pojma.
I ja nisam bio odusevljen kad sam cuo demo verzije na netu...Ali me prodavac bukvalno vukao za ruku..."probaj, probaj"...ja popustim, i probam...vjerovatno covjeku dugujem gajbu piva...
Treba li reci da sam bio odusevljen...Eh, kad se samo sjetim da sam htio da kupim Metal Zone...

Metal Muff zvuci...pa kolje...otkida... Prava metal distorzija...( a uz to nije ni digitalna). Ja ga uglavnom sviram (kroz Marshalla JCM 800, 50w, 4x12 Celestion) na sledecem settingu: Volume 7 (relativno je tih, mora da se odvrne da bi sa gainom dobio i volume boost)...Top Boost 2...(ovoga ti ne treba vishe ni u ludilu)...EQ (Hi 6, Mid 5, Bass 5...dakle izuzev viskoh koji su u 1h...ostale su u podne...tu mi je nekako najgenerickiji zvuk)...Gain 3 (ovoliko gaina je dovoljno za neki one size fits all metal...na 5 je zona Metallice...na 7 zona naljucenog Dimebaga...na 10...ne znam odgovarajuce poredjenje...nisam bas nesto upoznat sa najekstremnijim metal pravcima)...
E taj setting zvuci kao (otprilike) Judas Priest sa Painkiller albuma...Mada nemojte me drzati za rijec...nesto nisam razmisljao kako bih njegov zvuk opisao drugima...Uglavnom, u pitanju je odlican bazicni metal zvuk...sa dosta mooda, sa dosta masti, sa dosta onog ooomph, sa dosta kdzdzdzdz...i beskrajnim mogucnostima za dalje podesavanje...

Tek, pedala ima dosta prezentan zvuk...ima dosta visokih i bez Top boosta...sto ima za nus pojavu da fenomenalno probija kroz mix...(na sta se moj kolega gitarsista ponekad zali, tako da moram da sviram sa 20% manje volume nego sto bi to inace moralo)
EQ sekcija je aktivna...dakle u podne su neutralne...iza podneva dodajes frekvencije...za sta ima dosta prosotora...mislim i do nekih 25 dB...Dakle, daje dosta moze da se nabudzi zvuk da otkida...
Sve u svemu, vrlo dobar polazni ton...za metal dusu dalo...A i dosta mogucnosti za bezmalo beskrajno dalje stelovanje...

Rijec dvije o Top Boostu...Iako zamisljen kao neka varijanta boosta za solo (koja boostoje samo visoke) po mom misljenju vrlo ju je tesko koristiti za boost tokom sola. Problem je sto potpuno mijenja karakter tona...cak i sa top boostom na 2...Zamisli...idesh ostar riff a la Judas Priest Painkiller...a onda krene solo koji zvuci kao Dimebag Darell...Nadam se da sam bio dovoljno slikovit...
Ono za sta je top boost odlican je zapravo da daje potpuno drugaciji karaktar pedali...tako da sa njim dobijas prakticno dvije pedale u jednoj...jedna je Metal Muff...a druga Metal Muff w/Top Boost...
Odlicno za metal cover bendove...znas ono dvije pjesme od Iron Maiden, pa jedna od Judas Priest (sve bez top boosta)...pa onda ide jedna od Metallice (opa, eto ga top boost)...pa Pantera (jos top boosta)...i sve to just one (stomp) click away...

Sa druge strane pedala je dosta netransparentna...(daleko od toga da je netransparentna poput onih digitalnih clonova)...dakle sve gitare kroz nju zvuce dosta slicno...Naravno ipak, donekle ipak provijava karakter gitare ali u malim kolicinama...Sto je takodje dobro za (rijetke) metalce koji mijenjaju vise gitara tokom giga...(one fore sa vishe stimova...ova je u dropped D...ona je u open C)...Dropped D stimove ova pedala super podrzava...i tu je jos jedan od njehih pluseva...Naime pedala ima strasno definisan ton (ubila se za lightning fast shredding)...ne mulja, sto je samo plus kad se te zice spuste na D ili cak C...

Sto se tice magneta...super se slaze sa kombinacijom EMG 81+mahagony body...ubija....prava Metallica...

UPOZORENJE!!! ne pokusavajte da svirate single coil magnete kroz ovu pedalu!!! Necu da obrazlazem, samo cu reci: upozoreni ste!

Jedna stvar (pored glupih clipova na netu) koju proizvodjac reklamira je da na malom gainu postize overdrive zvuk...E to jednostavno nije tacno...ja ne znam kako oni to uspijevaju ali ja ne mogu...I na gainu postavljenom na 2 to je i dalje distorizija...(na 1 je zvuk koji nije za gitarsku upotrebu...osim ako ne svirate neku zescu ( u smislu otkacenosti) alternative+psihodeliju).
To me dovodi do sledece poente...gitara ima jaaako kompresovan zvuk (sto je opet odlicno za metal i za shredding)...Upotreba boostera ispred nje (da bi se izbjeglo koristenje top boosta za solaze) jednostavno nema svrhe...ova pedala sve to jednostavno "ispegla"...
Takodje vrlo je tesko kontrolisati njen gain sa gitare...koliko god da se smanjuje volume na gitari Metal Muff zadrzava ostrinu...na 5 dje vecina distorzija prestaje da bude to...Metal Muff i dalje buca...tek kad se gitara smanji nedje oko 2 to prestaje da bude distorzija...Drugim rijecima treba dosta okretanja volume pota na gitari da bi bilo efekta...Uz to se jos i rizikuje da se pretjera sa rolling off pa se ode na 0...i nema tona...(meni se desilo vishe puta, pa sam digo ruke od toga) ...Al' ko voli nek izvoli...
Kome treba vishe recenzije...
Ima nedje na netu i super recenzija od strane Guitar (Playera, Buyera, etc...ne znam tacno)...cak je dobio i nagradu kao Best Buy...ili tako nesto...

Sto se tice Vox ovih AD pojacala...sve najbolje...ne znam za XL seriju ali AD50 vt je zvucao fenomenalno...Prodao sam ga ortaku za 250eur prije par mjeseci...josh uvijek ne moze da dodje sebi koliko je odusevljen...bar 3 puta me je pitao "reci mi u cemu je fora...zasto si mi onako dobro pojacalo prodao tako jeftino"...
Za Metal ti zapravo i ne treba nista vishe...ni pedala ni bilo sta...UK Modern simulaciju koju ima je jednostavno paradigma za Heavy Metal ton...
Posto mozes da nastelujes 2 preset Kanala...na jedan stavish pomenuti UK modern za prljavstinu...na drugi stavis Tweed 4x10 (simulacija bassmana)...po meni najbolji clean na ovom pojacalu...i to ti je to.
Stavljanje Metal Muffa ispred toga mi djeluje pomalo kao overkill...

Jos jedan trik...kad namjestis ta 2 kanala i kad ih save-ujes...podesis pojacalo na manual na treci setting (recimo neki crunch...sa UK 80, ili solo sa UK modern ali sa vise volumea) i to koristis kao treci kanal...jer imas 2 footswitcha jedan bira presete izmedju CH1 i CH2...a drugi izmedju manuala i preseta...
I tako dobijas "Marshall TSL" u Vox budzetskoj varijanti...
Plus sto imas procesor (koji ja nisam koristio pa ne bih da komentarishem kvalitet necega sto jedva da sam probao)...

Jedina mana pojacalu je sto malo vuce na bass stranu...dosta je mracno...Ja sam mu bio skinuo zadnju plocu od kutije da malo otvori zvuk...ali i dalje je bilo mjesta vise prezensa...
Jos nesto...EQ funkcije mu i nisu bas nesto jake...tu su vise za neko najfinije podesavanje...imaju vrlo mali opseg...

Jedna od dobrih strana koju definitivno treba pomenuti je i lampa koju ima unutra...
Odlicno se cuje kako lampa radi...narocito na clean simulacijama...Breakup lampe mu je odlican...mozes da namjestis da overdrive dobijas bas iz lampe...a ne iz digitalnih perverzije ispred nje...malo igranja sa kontrloama nije na odmet...

Sto se tice slaganja sa pedalama, ne bih imao nesto previse da kazem...Jednostavno pojacalo daje toliko dobre zvukove da nije bilo potrebe koristiti bilo kakve pedale ispred njega...Jedno vrijeme sam svirao na UK 70 simulaciji sa Marshall guvnorom II ispred kao boosterom...I mogu ti reci da je to bio uspjesan eksperiment...Dobio se bas classic Heavy Metal zvuk koji se mogao lijepo iscistiti i koji super popunjavao prostor...onako bas jak headroom je imao...(falilo mu malo presence a, ali boze moj i Pamela Anderson ima kratke noge)...

Toliko,

nadam se da sam pomogao...a sad moram da palim...uzasno kasnim

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Sep 2008, 10:47

Hvala, Funkomat. :D
Nadam se da imaju i primerak u podruznici u Novom Sadu, da se to proba...

jcm 800

Post by jcm 800 » 01 Sep 2008, 10:51

Rocket Roll wrote:Ne veruješ kada ti kažem da sam je xyz puta čuo uživo i da - ako ništa drugo - ne zvuči kao fuzz? Eto, priznajem, možda ja ne znam šta je dobar metal zvuk, ali znam šta je fuzz. Metal Muff nema veze sa fuzzom.
Potpisujem.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 01 Sep 2008, 11:17

Evo jcm 800 je sve lepo napisao
ma ljude zbunjuje sto na njoj pishe METAL a veze nema sa metalom
Oooo itekako ima veze sa metalom i to ce biti poprilicno jasno svakome ko je uzivo cuo ovu pedalu
ja pokushavam ljudima da objasnim da je bolje da imash jedno poshteno gain pojachalo i da na njemu mozes da imas pet puta zdraviji metal zvuk nego sa svim tim zujalicama al nebitno. Ljudi vole sharene laze.
Pa i niste bas pokusavali da objasnite da je to bolje, koliko ste pricali gluposti o metal muffu, no dobro i ova izjava je zanimljiva. Koliko kosta jedno posteno gain pojacalo, a koliko kosta jedan metal muff? Koliko je jednostavno nositi posteno gain pojacalo sa svirke na svirku, sa probe na probu?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 01 Sep 2008, 11:25

jcm 800 wrote:Doduse, ja nisam bas prava osoba za recenzije jer znam da budem jako subjektivan...i ne volim svoj ukus da prodajem kao ne znam kakvu pamet...

E pazi, svaki review je malo subjektivan, ali barem je to tvoje misljenje koje ce nekome pomoci da kupi ili ne kupi nesto..
OVAJ review je super, detaljan do bola, tako da ce se sigurno neko pronaci u tome, keep on reviewing stuff!!!

(drugo, .... Eto sloziste se oko necega!!!, ovo nije fuzz, super..)

Trece, ja sam probao, maltene sve iz MUFF palete... svaki ima svoju neku namenu i svoj neki sound..

Izvod iz MOG teksta u Sound & musicu No7
( prava su zasticena!!!!)

Big muf
Big muff daje legendarni zvuk koji eto, traje preko 30 godina. Možda i nije namenjena ali ova pedala će bas gitari dati fuz/overdrajv ton koji će voleti. Secate se Koje i Disipline Kitchme, e ovo je taj ton + još malo u bas području tako da instrument zvuči kao da je zvučniku pocepana membrana a pri tom je pojačan…vrlo. Gitaristi će pak imati finu i takođe upotrebljivu distorziju koja je zaslužna za mnoge hitove..

Metal muff
Ako imate želju da prašite gitaru i da vaši rifovi imaju čvrstinu i snagu onda definitivo razmislite o kupovini ove predle. Smeštena u crnom metalnom kućištu sa šest potenciometara i dva prekidača ovaj pedal efekat je lak za upotrebu. Daje fenomenalnu heavy distorziju koja je čista i upotrebljiva za sve tipove rock muzike od hard rock preko heavy i alternative do Megadeth i Metalica sounda. EQ se posebno ističe, jer pri dodavanju srednje frekvencije nemate šum dok su bas i visoko područje izbalansirani u cilju bolje distorzije. Top boost daje tonu dodatni „udarac” što pogoduje sviranju u drop D štimu. Ako svirate žešću muziku probajte Metal muff, definitivno.

Double muff
Kako bi bilo da po ceni jedne imate dve distortion pedale. Double muff ima tu mogućnost. Kada je na single poziciji klasična distorzija 60tih izlazi iz ovog efekta, ton koji je na samoj ivici da bude overdrajv. Uključivanjem double pozicije na prekidaču predhodnom tonu dodajete još jednu distorziju. Takav ton je fenomenalan za overdrive/distortion tipove zvuka gde vam ne treba previše čistoće u zvuku. Pa naravno, Jimi Hedrix type of sound. Ovu drugu distorziju nikako ne treba da shvatite kao boost, ovako se dobija zvuk koji je overdrive plus overdrive. Prilično fino i veoma fuzzy.

Big Muff ali СДЕЛАНО В РОССИИ
„IF YOU ARENT TO GOOD AT THE GUITAR BUY THIS AND IT WILL MAKE YOU SOUND LIKE AN EXPERT“. Reči su jedne zadovoljne mušterije koja je ostavila ovaj komentar na internetu, takođe i moj favorit među svim pedalama koje smo izabrali da probamo. Zvuk koji daje je fenomenalno izbalansiran, bilo da svirate rif koji prati bas gitara ili solo deonicu, vaša gitara jednostavno dolazi u prvi plan. Reski zvuk upotpunjen bas područjem jednostavno puni vaše pojačalo i daje vam podstrek da svirate više. Bez obzira na to što je pravljena u Rusiji ova pedala je veoma profesionalna kada je reč o tonu. Namenjena je prvenstveno Heavy i grunge gitaristima, ali ne sumnjamo da će poslužiti i drugima. Probajte je obavezno.

English Muff'n Overdrive
Pedala koja reprodukuje overdrajv tipičan za britanska pojačala. Bilo da ste je namestili na clean ili ste stavili mali gain dve ugrađene 12AY7 lampe daju crunchy ton koji je odličan za razne blues teme. Dodavanjem gaina i srednjeg područja dobija se heavy overdrive odličan za heavy rock zvuk sa fenomenalnim feedbackom. Dobra pedala koja ima velike mogućnosti i koja može da posluži za raznovrsnije tipove muzike. Daje odličan, „bloody english sound”.

tako da... odlucite se za svoj zvuk!!!

Hvala na paznji! ;)

dweezil

Post by dweezil » 01 Sep 2008, 15:01

cccira wrote: Koliko kosta jedno posteno gain pojacalo, a koliko kosta jedan metal muff? Koliko je jednostavno nositi posteno gain pojacalo sa svirke na svirku, sa probe na probu?
a kupis Savinog acoustica, spustice ti na 80 evra i reshish problem, mislim ako zelis pravi heavy zvuk, a mozes i direktno u mix da se ukljucis, onda tek ima da prshti ko luda. Pitaj Rocketa on zna da namesti heavy zvuk ono tipa Darkwood dub i Radiohead.

jbt. dejankuki citam tvoj izvod iz teksta, hm, velika je pamet to svesmislila i lepo objasnila. Sad mi je mnogo lakse da odaberem zvuk koji mi odgovara.
Ono bash si isrpno sve objasnio. I pametno sto si zastitio tekst, svasta moze tu da se ukrade.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 01 Sep 2008, 15:03

dweezil wrote:
cccira wrote: Koliko kosta jedno posteno gain pojacalo, a koliko kosta jedan metal muff? Koliko je jednostavno nositi posteno gain pojacalo sa svirke na svirku, sa probe na probu?
a kupis Savinog acoustica, spustice ti na 80 evra i reshish problem, mislim ako zelis pravi heavy zvuk, a mozes i direktno u mix da se ukljucis, onda tek ima da prshti ko luda. Pitaj Rocketa on zna da namesti heavy zvuk ono tipa Darkwood dub i Radiohead.
Pricali smo o metal muffu koji ima losiji dist od postenog gain pojacala, a ne o savinom akustiku

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Sep 2008, 15:21

Jel vidjao neko English Muff'n u Artistu ili negde drugde?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 01 Sep 2008, 15:23

:bounce:

EDIT//: Ovaj smajli se odnosio na vec smaranje ove dvojice(trojice?) oko Metal Muff-a. Mislim lepo je da svako iznese svoje mishljenje, ali majku mu valjda je jasno do sad da niko nikoga nece ubediti u svoje pa mozhete i da prekinete. :) Ne prija mi ovoliki hejt.

Shta je na kraju zakljuchak? Vox da kupi definitivno.

Ta-Da!!!
Last edited by Cortex on 01 Sep 2008, 15:31, edited 1 time in total.

dweezil

Post by dweezil » 01 Sep 2008, 15:30

cccccira koje ti beshe pojachalo imash? Marshall MG15W?! pa ne treba ti nista vishe imash pravi metal zvuk, to plus metal muff. eventualno da kupis i neki vox od 10 w i to koristis za monitoring, ali nemoj da preterujes sa jachinom.

Post Reply