Propustanje signala kad je pedala bez napajanja uopste nije znak da je ona tru bajpas...
To samo znaci da pedala ima mehanicki a ne kontaktni prekidac...Konkretan primjer su MXR Dist+ ili Dynacomp...Obje propustaju signal i kad su bez napajanja ali uopste nisu True bypass...(a ja sam svojevremeno imao neke sumanute ideje da ih prezichim na 3pdt da bi bile)
Kad smo vec kod Hard Wire serije, nesto nisam siguran da su oni bas pravi tru bajpas. Taj prekidac koji imaju mi ne daje puno nade da su true bypass.
Prije svega TB mora da ima mehanicki prekidac...(ili da ima neki relej unutra) koji ce mehanicki i fizicki da odvoji elektroniku efekta od ulaznog jacka...Bez toga nema true bypassa...Dok god je ulazni jack fiksno-direktno vezan na plocu bez tacke u kojoj je moguce fizicki (bilo cisto mehanicki ili relejem, sasvim svejedno) odvojiti ovo dvoje, to ne moze truebypass
A ovaj tip prekidaca kakav se spolja vidi na Harwire seriji mi bas i ne lici na mehanicki prekidac...a cisto sumnjam da unutra imaju elektromagnetni relej...
Dodushe, i novije Maxon pedale su true bypass...a spolja imaju prekidac koji izgleda kao tipicni kontaktni ibanezov footswitch...a opet to nisu...
Konkretno mislim na moj Maxon OD9...spolja je isti kao Ibanezov TS-9...ali je prekidac mehanicki, ma kako to cudno zvucalo. Ali se to itekako osjeti kad se isti prekidac pokusa pritisnuti...naime potrebna je prilicna doza fizicke sile da bi pokrenula ovaj prekidac. Kad je pedala stigla kod mene prije nesto vise od pola godine, komplet ekipa se izredjala da ga isproba...i svi su imali isto pitanje "sta je sa ovim prekidacem, sto ne radi?"...Radi, ali treba dobro da nalegnes na njega jer je mehanicki a ne kontaktni...
E, sad...Da li je neko probao ove harwire pedale? Ako su "teske" na okidacu onda imaju mehanicki prekidac i sasvim je moguce da su odista true bypass...Ako nemaju, mozda imaju relej

...
Ali ipak sam nesto skeptican...A kao sto rekoh...cisto sumnjam da su u pedale ove velicine stavljali relej...
Mislim da ce prije biti da Harwire ima neki bufferovani bypass sa visokom impedancom na ulazu efekta tako da signal u bypass modu efekat jednostavno vidi kao previsok otpor i ide obilazno...tj kroz obilaznicu...
Tako da ga signal "vidi" kao true bypass...ono nije beskonacan otpor (fizicki prekid) prema efektu ali je dovoljno veliki otpor da ga signal obilazi skoro kao da jeste...
SKORO...