pomozite mi da sastavim lanac efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: pomozite mi da sastavim lanac efekata

Post by Funkomat » 27 Apr 2009, 20:59

xspaceman wrote:ali true bypass posle koga se cuje trails...hm...nadam se da ce neko kompetentniji da nam nešto kaže na tu temu! :)
Funkomat wrote: (kad je, jel da, trails opcije ugasena).
:)
Ne moze da bude true bypass i da se cuje trails...
sirac-šunka wrote:Nisam siguran, ali bih rekao da se Hardwire uglavnom reklamira kao true bypass i da mu je to glavni + u odnosu na iste/slične pedale iz Digitech serije...
Pa to.
Pretpostavio da je i cela serija ime dobila po hardwire bypass.

xspaceman

Post by xspaceman » 27 Apr 2009, 21:03

ih...pa svašta se reklamira danas...i Artec se reklamira kao analogni delay pa nije hehehe...baš me interesuje da li neko sa foruma ima neku od hardwire pedala?? i naravno da nam javi svoje utiske!

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Apr 2009, 21:23

Sto jes jes ali je mnogo lakse za'ebati ljude za to analog nego true bypass. :)

Zapravo...
Jel to sto pedala u bypass-u propusta signal bez napajanja siguran znak da je pedala true bypass?

xspaceman

Post by xspaceman » 27 Apr 2009, 21:32

Funkomat wrote:Sto jes jes ali je mnogo lakse za'ebati ljude za to analog nego true bypass. :)

Zapravo...
Jel to sto pedala u bypass-u propusta signal bez napajanja siguran znak da je pedala true bypass?
mislim da nije 100% sigurno...ali nisam baš najkompetentniji!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Apr 2009, 21:34

Znači opet širim dezinformacije :hide: ...
tj. ne baš pouzdane informacije...
Last edited by sirac-šunka on 27 Apr 2009, 21:48, edited 1 time in total.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Apr 2009, 21:36

xspaceman wrote:
Funkomat wrote:Sto jes jes ali je mnogo lakse za'ebati ljude za to analog nego true bypass. :)

Zapravo...
mislim da nije 100% sigurno...ali nisam baš najkompetentniji!
E jebes ga onda.

Aj valjda ce neko pametan da razjasni.

dweezil

Post by dweezil » 27 Apr 2009, 23:46

ako radi bez baterije na off true bypass je, a sto se tice Digitech Hardwire serije, nisam probao ali kako pise na netu sve su true bypass, i izgleda da rade na 15 V tj ulaz je 9V ali ga unutra povishava, e sad verovatno su uradjene u smd kao i sve sto Digitech radi, verujem da je delay opak i onaj overdrive. Vredi probati. Mislim da su ove pedale i dizajnirali bash oslushkujuci traziste i diy i custom pedals scenu.

xspaceman

Post by xspaceman » 28 Apr 2009, 00:00

dweezil wrote:ako radi bez baterije na off true bypass je, a sto se tice Digitech Hardwire serije, nisam probao ali kako pise na netu sve su true bypass, i izgleda da rade na 15 V tj ulaz je 9V ali ga unutra povishava, e sad verovatno su uradjene u smd kao i sve sto Digitech radi, verujem da je delay opak i onaj overdrive. Vredi probati. Mislim da su ove pedale i dizajnirali bash oslushkujuci traziste i diy i custom pedals scenu.
jesi siguran koleza??? Procitaj ovo:
# If I take the battery out and it still works in bypass mode, it's true bypass, right?

Nope. Sorry. What the battery-out test will tell you is if your pedal has a mechanical switch that carries signal or not, and if there are any active electronics in the main signal path. Take a look at one of the SPDT diagrams again - when the effect is powerless, the bypass line will of course still function as intended, but the effect input is still attached to it. No true bypass there, then. If your pedal has a buffer stage in front of the switch, or if it has electronic bypass switching (such as in Boss/Ibanez-type pedals), it will of course not pass any signal when powerless. But - again - you can not use this test to verify that a pedal is true bypass, only that it isn't.

a mnogo više o tome na obvom linku:
http://www.stinkfoot.se/andreas/diy/articles/bypass.htm

xspaceman

Post by xspaceman » 28 Apr 2009, 00:09

Na istom linku je i odgovor za digitech hardwire seriju ...koga mrzi da cita ...piše da su true bypass... :)

Kill surf city

Post by Kill surf city » 28 Apr 2009, 00:11

xspaceman wrote:
dweezil wrote:ako radi bez baterije na off true bypass je, a sto se tice Digitech Hardwire serije, nisam probao ali kako pise na netu sve su true bypass, i izgleda da rade na 15 V tj ulaz je 9V ali ga unutra povishava, e sad verovatno su uradjene u smd kao i sve sto Digitech radi, verujem da je delay opak i onaj overdrive. Vredi probati. Mislim da su ove pedale i dizajnirali bash oslushkujuci traziste i diy i custom pedals scenu.
jesi siguran koleza??? Procitaj ovo:
# If I take the battery out and it still works in bypass mode, it's true bypass, right?

Nope. Sorry. What the battery-out test will tell you is if your pedal has a mechanical switch that carries signal or not, and if there are any active electronics in the main signal path. Take a look at one of the SPDT diagrams again - when the effect is powerless, the bypass line will of course still function as intended, but the effect input is still attached to it. No true bypass there, then. If your pedal has a buffer stage in front of the switch, or if it has electronic bypass switching (such as in Boss/Ibanez-type pedals), it will of course not pass any signal when powerless. But - again - you can not use this test to verify that a pedal is true bypass, only that it isn't.

a mnogo više o tome na obvom linku:
Bas sam se zainteresovao za ovu temu.Kolega xspaceman,i meni se cini da je tako...bar po onome sto sam procitao danas.Svakako bi bilo super da se javi neko sa konkretnim znanjem/iskustvom,i baci malo svetla na sve ovo!

dweezil

Post by dweezil » 28 Apr 2009, 00:16

pa da ali iz ovoga sto on pishe, ne kapiram kako zamislja true bypass sa SPDT switchem?!

xspaceman

Post by xspaceman » 28 Apr 2009, 00:20

dweezil wrote:pa da ali iz ovoga sto on pishe, ne kapiram kako zamislja true bypass sa SPDT switchem?!
hm...koliko sam ja procitao text ..ni ne zamišlja ga! :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Apr 2009, 02:12

Problem je u tome šta ko zamišlja kad kaže "true bypass" - većina ljudi misli na žičani obilazak, ali fabrike rastežu taj termin do svih mogućih granica.

Doduše, ponekad i u pozitivnom pravcu. DMMovi XO serije imaju releje u bajpasu. Ako struje iznenada nestane, ili adapter skikne, relej škljocne i pedala se bajpasuje. Ako nekom umetniku padne napamet da uključuje DMM MIDI signalom, modifikacija je relativno laka.

jcm 800

Post by jcm 800 » 28 Apr 2009, 09:35

Propustanje signala kad je pedala bez napajanja uopste nije znak da je ona tru bajpas...
To samo znaci da pedala ima mehanicki a ne kontaktni prekidac...Konkretan primjer su MXR Dist+ ili Dynacomp...Obje propustaju signal i kad su bez napajanja ali uopste nisu True bypass...(a ja sam svojevremeno imao neke sumanute ideje da ih prezichim na 3pdt da bi bile) :idea: :hide:

Kad smo vec kod Hard Wire serije, nesto nisam siguran da su oni bas pravi tru bajpas. Taj prekidac koji imaju mi ne daje puno nade da su true bypass.
Prije svega TB mora da ima mehanicki prekidac...(ili da ima neki relej unutra) koji ce mehanicki i fizicki da odvoji elektroniku efekta od ulaznog jacka...Bez toga nema true bypassa...Dok god je ulazni jack fiksno-direktno vezan na plocu bez tacke u kojoj je moguce fizicki (bilo cisto mehanicki ili relejem, sasvim svejedno) odvojiti ovo dvoje, to ne moze truebypass :grummel_2:

A ovaj tip prekidaca kakav se spolja vidi na Harwire seriji mi bas i ne lici na mehanicki prekidac...a cisto sumnjam da unutra imaju elektromagnetni relej...
Dodushe, i novije Maxon pedale su true bypass...a spolja imaju prekidac koji izgleda kao tipicni kontaktni ibanezov footswitch...a opet to nisu...
Konkretno mislim na moj Maxon OD9...spolja je isti kao Ibanezov TS-9...ali je prekidac mehanicki, ma kako to cudno zvucalo. Ali se to itekako osjeti kad se isti prekidac pokusa pritisnuti...naime potrebna je prilicna doza fizicke sile da bi pokrenula ovaj prekidac. Kad je pedala stigla kod mene prije nesto vise od pola godine, komplet ekipa se izredjala da ga isproba...i svi su imali isto pitanje "sta je sa ovim prekidacem, sto ne radi?"...Radi, ali treba dobro da nalegnes na njega jer je mehanicki a ne kontaktni...

E, sad...Da li je neko probao ove harwire pedale? Ako su "teske" na okidacu onda imaju mehanicki prekidac i sasvim je moguce da su odista true bypass...Ako nemaju, mozda imaju relej :? ...
Ali ipak sam nesto skeptican...A kao sto rekoh...cisto sumnjam da su u pedale ove velicine stavljali relej... :grummel_2:

Mislim da ce prije biti da Harwire ima neki bufferovani bypass sa visokom impedancom na ulazu efekta tako da signal u bypass modu efekat jednostavno vidi kao previsok otpor i ide obilazno...tj kroz obilaznicu... :roll:
Tako da ga signal "vidi" kao true bypass...ono nije beskonacan otpor (fizicki prekid) prema efektu ali je dovoljno veliki otpor da ga signal obilazi skoro kao da jeste...

SKORO... :!:

Jackson

Post by Jackson » 28 Apr 2009, 19:32

Jos jedna nejasnoca: true bypass efekti su ustvati true bypass samo kada su iskljuceni zar ne? kaze da bi postojao true bypass, signal koji ide od ulaza do izlaza MORA biti fizicki odvojen od elektronskog kola pedale! Znaci cim mi ukljucimo pedalu, to vise nije true bypass jer postoji taj "tone sucking" i cemu onda true bypass? I koliko drasticno se ovako menja ton i koliko se menja sa pedalama koje nisu true bypass? I da li to zavisi i od broja pedala koje koristimo, cuo sam cak i od kablova (cak i onih malih, kojima se povezuju pedale medjusobno)?

I u onom tekstu o true bypassu kaze da kod pedala koje imaju fet bypass postoji bescujno ukljucenje\iskljucenje? Da li to znaci da sve true bypass pedale "glasno skljocaju" ili to zavisi od pedale do pedale??

Hvala unapred na odgovorima!

Post Reply