Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Post by Cortex » 28 Aug 2009, 13:21

meni je taj bambi smajli najjachi! hahahaaaa svi ga furaju

aj sad brisanje ovog i komenta iznad

andrej]

Post by andrej] » 28 Aug 2009, 13:22

ja se stvarno ne bih bunio kada bi neko napravio digitalni procesor koji pokrece max/msp skripte. to bi bilo izvorno digitalno, originalno, nikako konfekcijski, jer svako pise svoje skripte. nije emulacija.

to me, naravno, ne bi sprecilo da nastavim da koristim analogne pedale, ovaj procesor bi bio tu, u nizu. pre nego sto sam kupio polychorus, probao sam sve moguce vst-je (ukljucujuci guitar rig, amplitube) i dosta procesora i NISTA nije davalo takav zvuk. zvuk polychorusa se ne moze emulirati, posebno efekti sa pojacanim fidbekom ili sweep filter podesen na nulu a fidbek skoro do kraja. ta dimenzija uopste ne postoji sa digitalnom opremom. shin-ei fuzzwah (univox superfuzz) ima zvuk koji ce se tesko digitalno modelovati, posebno ti 30 i kusur godina stari, suvi ko barut, elektroliti. SVAKA PEDALA (posebno stare), SVAKI PRIMERAK - IMA DRUGACIJI ZVUK. to je ono sto mi se svidja. svaki primerak procesora na istim podesavanjima zvuci apsolutno isto, da ne pricamo o tome da ljudi u mnogome koriste presete. cak i uz pravljenje patcheva od nule, tesko je pobeci od tog 'istog' zvuka.

ne zelim da pricam da o tome da li je bolja digitalna ili analogna emulacija lampasa, ja na te emulacije lampasa ne gledam tako, vec kao na zasebne efekte, ali - sansamp (i behringer gdi21) meni zvuci prijatnije i korisnije od bilo kog procesora koji sam probao, da ne pricam od guitar riga i amplitubea.

ja ganjam yamaha fx550 ili fx500 zbog reverba, delayeva, pitch shifta (550) i sl. to je taj autenticni digitalni zvuk i ja ga gotivim. ja ga cak i ne smatram emulacijom - taj reverb ne emulira spring, taj delay ne emulira analogni, taj pitch shift ne emulira nista. oni daju zasebne zvuke, nove, interesantne i nezamenjive. da, nezamenjive - ta mala rezolucija i ta distorzija kad mu front end odvali otpanjena distorzija/fuzz - to je u nekim vrstama muzike tako pozeljno, pa i kod mene.

kide

Post by kide » 28 Aug 2009, 18:31

dejankuki wrote:Kide, ajde molim te prestani!!!!
uplaši me jbte... kad me čovek nazove kompleksašem naravno da ću uzvratiti 1:1, ne preko toga. znamo svi da se takve varnice dešavaju u skoro svakoj fejs-tu-fejs raspravi, pa ne možeš očekivati ni da forum bude neka idealna forma komunikacije.
samo se ti opusti, neću ti praviti mnogo posla.

što se tiče ove velike teme i dileme, ako si u tezga/cover bendu naravno da ti je praktičnost na prvom mestu i procesor je logičan izbor. kraj priče. ako gradiš svoj stil kao gitaroš i imaš autorski bend, procesor je i dalje u igri. recimo x3 live daje ogroman izbor modela pojačala i efekata. tačno je da 100.000 gitaroša kupi taj isti procesor, ali mogućnosti podešavanja su toliko velike da svako može doći do drugačijeg zvuka. o ekstra kvalitet proc. da ni ne pričam.

u stvari, moja lična dilema nije pedale ili proc nego imam li sada dovoljno snage da sviram rokenrol. ako osetim u rukama da imam, onda je princip manje je više, dakle težim jednostavnosti. dobra đitra, masan drajv sa ampa, par pedala da se naglasi solo, i to je to.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Aug 2009, 18:43

Još jedan veliki problem digitalije: ne zadržava vrednost.

Isto kao i sa mobilnim telefonima, kompjuterima ili fotoaparatima: stalno stiže noviji, poboljšani model, koji je tek sada prava stvar. Dotle ona stara može samo u kantu, jer posle par godina čovek ne može ni da je pokloni. Jedino što se isplati je pomenuti "tezga kontekst": u roku od godinu dana taj procesor zaradi svoju cenu, a posle toga se uzima noviji.

Novine u digitalnim efektima su takođe diskutabilne. Recimo da inženjeri TC Electronicsa napišu neki delay algoritam: dobro, to je samo još jedan oblik delayja koji tek treba da se dokaže na tržištu. A kako će da se dokaže kada će već sledeće godine da ga smeni novi, navodno još bolji?

Zato i ne postoji nekakav "DigiTechov chorus zvuk", nego samo "Bossov analogni chorus zvuk". Boss CE-2 je na tržištu već tridesetak godina i gitaristi se sve to vreme kunu kako je najbolji od svega što je u ponudi. On je, dakle, prošao test vremena i univerzalno je priznat. Ditigalni efekti ne stižu do te faze.

Mogut

Post by Mogut » 28 Aug 2009, 19:07

Rocket Roll wrote:.

Nemoguće je sa jednom gitarom snimiti album, zar ne? Ili sa jednim pojačalom. Kada se snima album, u studiju ima opreme na kubike. Pojačala koja je doneo gitarista, pojačala koja poseduje studio, pojačala koja je iznajmio producent. Pa onda sva ostala oprema. I niko ne pita "šta će nam sve ovo?" Zato što se podrazumeva da svako pojačalo zvuči drugačije, pa da čak i dva ista pojačala od istog proizvođača zvuče drugačije.
To tako ide možda tamo negde i kada su u pitanju ko zna koje produkcije. U Srbiji to ne funkcioniše tako. Pojačalo doneseš svoje, eventualno studio ima neko,
ako hoćeš nešto više treba to da iznajmiš svojim parama. Ili u najboljoj varijanti se ispozajmljuje od drugara pa se nakrpi kolkotolko pristojna oprema. Producent iznajmi pojačalo? misaone imenice. A onda snimiš sa dva, najviše tri pojačala. Jedno za klin i jedno za drajv, eventualno dva. Baš eventualno. Ako hoćeš više, donesi ih sam i plati studio dodatno za to što neko treba da ozvučava i namešta ton nanovo, što oduzima vreme.
A mnogo albuma je snimljeno sa jednom gitarom i jednim pojačalom, a često i jednim kompletom žica.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 28 Aug 2009, 19:20

Ne mora da bude tamo negde... U Srbiji sve apsolutno zavisi od tebe samog. Ako si se ti iscimao, stedeo pare, kupio jedno, kupio drugo pojacalo, kupovao pedale/procesore/itd ti mozes da imas vrhunsko snimanje, pod uslovom da nadjes nekoga ko ume da ti usnimi svu tu opremu kako treba. Kod nas preko oglasa mogu da se nadju blaga za po 100-200 eura, samo treba strpljenja, tako da skupiti dobru opremu u Srbiji, uopste nije neki veliki problem, samo ako te to zanima.

Da ne bude totalni off, evo nesta da kazem na temu: Ja naravno vise volim analogne sprave jer je to ono sto cujem u muzici bendova koje volim, tako da je vrlo prosto, svi mi imamo neke uzore od kojih crpimo inspiraciju, a neki cak i kopiraju, tako da je to kod mene bio veoma lak izbor. Mislim da je jedini bend koji volim, tj samo prvi album, totalna digitalija zvuk a to je A Perfect Circle, u kome gitarista Billy Howerdel sve vuce sa nekih rack sprava i iz nekih procesora za koje nikada nisam cuo, ali ne sumnjam da kostaju malo bogatstvo.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 28 Aug 2009, 19:25

kide wrote:recimo x3 live daje ogroman izbor modela pojačala i efekata. tačno je da 100.000 gitaroša kupi taj isti procesor, ali mogućnosti podešavanja su toliko velike da svako može doći do drugačijeg zvuka. o ekstra kvalitet proc. da ni ne pričam.
za tezga situacije je procesor keva nema shta.
ali ovaj konkretno sam imao prilike da probam i zvuchi ok, ali brate, taj chorus, taj delay ne mozhe da prismrdi ovom mom chorusu od 30e koji je analogan, nikako.
o OD, distu, da ne prichamo, kolko god se taj vlasnik studio-a u kome vezhbam trudio da mi objasni da to valja, i pokazivao mi "svoj" zvuk koji je nameshtao duuuuuuuugo, moje ushi su govorile drugachije. Bezhi iz sobe.

Jbg.

Bluesko

Post by Bluesko » 28 Aug 2009, 21:35

Rocket Roll wrote: Novine u digitalnim efektima su takođe diskutabilne. Recimo da inženjeri TC Electronicsa napišu neki delay algoritam: dobro, to je samo još jedan oblik delayja koji tek treba da se dokaže na tržištu. A kako će da se dokaže kada će već sledeće godine da ga smeni novi, navodno još bolji?

Zato i ne postoji nekakav "DigiTechov chorus zvuk", nego samo "Bossov analogni chorus zvuk". Boss CE-2 je na tržištu već tridesetak godina i gitaristi se sve to vreme kunu kako je najbolji od svega što je u ponudi. On je, dakle, prošao test vremena i univerzalno je priznat. Ditigalni efekti ne stižu do te faze.
Ovo se uopste ne mora uzimati kao pravilo samo zato sto se brzo posle jednog modela pojavi drugi,onda i analogni delayi smenjuju jedni druge istom brzinom,istu analogiju ne primenjujes i na analognim pedalama... Istina je da je CE-2 u vrhu analognih chorusa ali zato sto je kvalitetan,kao i sto ce biti u vrhu neki digitalni delay,samo ako je kvalitetan.. Doduse,to je manje-vise nemoguce jer su ipak analogni delayi prava stvar.... Ali ne odlucuje o tome vreme i "psihicko rabljenje",nego kvalitet :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Aug 2009, 00:19

Bluesko wrote:...istu analogiju ne primenjujes i na analognim pedalama...
Hoću da kažem da u praksi to izgleda ovako: svi znaju šta je to EHX Memory Man, svi znaju šta je Boss DM-2, svi znaju šta je EHX Big Muff / Ibanez TubeScreamer... a koliko je digitalnih naprava postalo toliko poznato? Možda samo DigiTech Whammy, a i kod njega važi ono "prvi je bio sjajan, kasniji ništa ne valjaju".

BaalBehrit

Post by BaalBehrit » 29 Aug 2009, 00:51

Rocket Roll wrote: Možda samo DigiTech Whammy, a i kod njega važi ono "prvi je bio sjajan, kasniji ništa ne valjaju".
Boga mi, onaj XP100 predobro radi. :)

Hillybilly

Post by Hillybilly » 29 Aug 2009, 00:59

Jbt... bas gledam ove predjasnje postove od 2000+ reci!
Kako vam bre zavidim, ja nemam vremena ni da ih prelistam, a kamo li da tako nesto ucukam u tastaturu! A jos sam kao na godisnjem odmoru!

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 29 Aug 2009, 01:01

kako bre na godisnjem ja te danas video da radis :mrgreen: :mrgreen:

Hillybilly

Post by Hillybilly » 29 Aug 2009, 01:04

Life sucks, then you die!

Dersu Uzala

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 01:26

Rocket Roll wrote:
Dersu Uzala wrote:Elem, ne znam zasto pravis neki vecu razliku izmedju FET-a i silicijuma...
Zato što se razlika između BJT i FETova čuje, to je sve.
Ne kontam tvoj tok misli. Ja dosad ni ne spomenuh bipolarce. Samo rekoh da je vecina FET-ova istorijski pravljena od silicijuma i legura nekog drugog metala ili metaloida sa silicijumom.
Rocket Roll wrote:
Dersu Uzala wrote:Al onda, sta ce ti 5 fazova? Unless Fuzz is your middle name :mrgreen:.
Svaka pedala ima svoj ton, i svaki faz ima svoj ton.

Nemoguće je sa jednom gitarom snimiti album, zar ne? Ili sa jednim pojačalom. Kada se snima album, u studiju ima opreme na kubike. Pojačala koja je doneo gitarista, pojačala koja poseduje studio, pojačala koja je iznajmio producent. Pa onda sva ostala oprema. I niko ne pita "šta će nam sve ovo?" Zato što se podrazumeva da svako pojačalo zvuči drugačije, pa da čak i dva ista pojačala od istog proizvođača zvuče drugačije.

Zato i ljudi koji vole pedale ponekad imaju više primeraka iste, akamoli više različitih. J. Mascis ima kolekciju Mafova, i zato Dinosaur Jr. zvuči tako kako ni ti ni ja nikad nećemo zvučati :(
Slazem se da svaka pedala ima svoj ton i sve to, ali pricasmo prvesntveno o live situacijama gde covek izadje sa 20 pedala vs jednog valjanog efekta (ili vise, koliko god moze da se kupi procesora za iste pare...20 pedala to mu dodje pa jedno 1500 Eura ili dolara svejedno, cak i ako su pazarene koriscene. Adekvatno tome, i korisceni procesor dolazi u obzir.

Rocket Roll wrote:
Dersu Uzala wrote:...nikakva delay pedala ili analogni delay ne moze da se meri sa TC2290 ili raZnim Lexiconima a o Eventide-u i da ne pricam.
Zašto onda svi nisu prešli na TC2290 (ili bar na Nova Delay), nego se Space Echoi i CopyCatovi još uvek toliko jure? Odnosno, zašto svi ne sviraju digitalne sintove?
C'mon. Space Echo i te arhaicne sprave se jure iz fazona i kolekcionarstva. Koliko profesionalnih muzicara koji prodaju milione ploca (ili stotine hiljada) rade na istima. Svi koji su MOGLI da se domognu TC2290 su ga se i domogli. Prvo, vrlo je ogranicena proizvodnja jer je to profesionalni studijski uredjaj i ne proizvodi se u istim kolicinama kao Boss-ove recimo Delay pedale. Drugo, verovatno ti je poznato da se 10 godina star, korisceni TC2290 trenutno valja po oglasima na zapadu izmedju 1200$ i 2000$ u zavisnosti od ocuvanosti. Koriscen, deset godina. Naprava jednostavno izuva, usla je u legendu. Medjutim, ovde sad pricamo o necem drugom jer rekosmo da odredjeni procesor ili par procesora treba da u sustini zamene za iste novce sve one pedale u lancu. U slucaju TC2290, spisakli bi sve pare na jedan jedini efekt (Delay).
Rocket Roll wrote: Zašto se preseti procesora i prave prema analogiji? Zašto procesori emuliraju čuvene analogne sprave - trakaške ehoe, BBD choruse, žičane reverbe? Da li digitalija ima da ponudi nešto svoje ili samo emulaciju?

Neću emulaciju, hoću pravu stvar.
Vrlo mali procenat preseta se pravi da emulira analogni zvuk nekog efekta i to obicno onog efekta koji je proizvodjac procesora nekad i proizvodio u analognoj varijanti. Neces nikad videti da Lexicon pravi emulaciju Boss-ovog dileja, niti da TC Electronic recimo pravi simulaciju ROland reverba. Ne biva.

Rocket Roll wrote: Analogija između ostalog ima jedan "random" momenat koji digitalija nema. Dinamika joj je veća, tranzijenti neuporedivo bolje "uhvaćeni". Pored toga analogija ima pomenutu "prisutnost" jer digitalno uvek "zaokružuje" na 0 ili 1, a analogno prenosi i onaj "prelaz" u kojem signal nije 0 ali još uvek nije 1. Klavijaturisti često pričaju o tome, kad diskutuju zašto digitalni Moog nije Moog itd.
Ne radi to tako. Ne postoji u analognoj tehnici prelaz iz 0 u 1, tojest ne postoji momentalni prelaz, vec dikretni prelaz. Znaci da bi stigao od 0 do 1 u analognoj tehnici treba da putujes izmedju 0 i 1 (recimo da je u pitanju amplituda signala u voltima). Znaci bice izmedju i 0.1 i 0.2. i tako redom do 0.9 pa jedan. Digitalni uredjaj koji barata sa semplom od 44.1 KHz ili vise procesira znaci prelaze izmedju 0 i 1 44 hiljade puta u 0.00002 V inkrementima tojest rezoluciji (zaorkuzeno zarad prostije diskusije). Znaci procesira sempl signala kad je nivo bio O V pa, 0.00002 V pa 0.00004 pa 0.00006 i tako redom. Tacno je da ne procesira signal na nivou od 0.00001 V, 0.00003 V, 0.00005 V, i ako je to ono sto si hteo da ilustrujes, slazem se. Svima nam je jasna razlika izmedju diskretnog (kontinualnog) signala i digitalnog sempla odredjenog uzorka/rezolucije. Medjutim, ta rezolucija uopste nikom ne smeta kad slusa jezivo kompleksan audio signal Berlinske filharmonije ili Pat Metheny-ja ili Iron Maiden preko CD/DVD-a kako vec spomenuh. Niko to ne moze da 'cuje'. Kako onda mozes da cujes problem u smeplu jednog jako prostog signala kao sto je neki gitarski 'ofarban' dilejom. A verujm mi da su A/D/A konvertori koji se ugradjuju u malo kvalitetnije procesore (G-Major recimo da ne pricam G-Force) mnogo kvalitetniji od D/A konvertora koje ugradjuju u CD/DVD player-e koji se prodaju za 50-60$ danas a 99% covecanstva fura te jeftinije sprave (ima i Sony za te pare).
Rocket Roll wrote: Još jedan problem digitalije: uniformnost. Svi kupuju isti procesor. Svi imaju isti zvuk. Dotle postoji 1 396 022 057 različitih overdrajvova, plus mogućnost da se svaki modifikuje / prilagodi konkretnom gitaristi. Isto kao i sa ručno pravljenim gitarama & pojačalima. Kome se svira "konfekcija" neka izvoli, ali neka je ne nameće kao merilo ukusa.
Mislis, svi kupuju istu sasiju? Pa svi kupuju i iste pedale pa im nasteluju kontrole kako se njima svidja. Isto i procesor, s tim sto procesor ima duplo vise kontrola (na zalost) za svaki efekat. A i ne kupuju svi isti procesor, recimo dilej. Neko se kleo u Rolanda SDE3000 bese, neko u TC2290, neko u Lexicona PCM 90, neko u Korg SDD3000 i tako redom. Svaki ima neki svoj stos, kao sto i pedale imaju svoj. Prema tome, teza ti ne stoji rekao bih.

Elem, evo samo jednog jedinog primera, tojest korsnika proizvoda jedne jedine firme, da potrkepimo digitalnu tezu. Firma je bas TC Electronic, a na listi pise ko ih profesionalno koristi, i sta konkretno koristi. Uzivajte.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 01:30

Adrian Smith (Iron Maiden) - www.ironmaiden.com
TC Electronic gear:

* TC 2290 Dynamic Digital Delay

Alex Lifeson (Rush) - www.rush.com
TC Electronic gear:

* G-Force

Allan Holdsworth - www.therealallanholdsworth.com
TC Electronic gear:

* Classic Booster+Distortion

Andy Summers (Police) - www.andysummers.com
TC Electronic gear:

* SCF
* TC 1210
* D-Two

Andy Timmons - www.andytimmons.com
TC Electronic gear:

* G-Force

Ben Epstein (Duffy)
TC Electronic gear:

* RH450
* 2x RS410
* RS212

Bernard Paganotti
TC Electronic gear:

* RH450
* 2x RS210

Brad Delson (Linkin Park) - brad.linkinpark.com
TC Electronic gear:

* G-Major

Brad Paisley - bradpaisley.musiccitynetworks.com
TC Electronic gear:

* SCF

Brad Whitford (Aerosmith) - www.aerosmith.com
TC Electronic gear:

* G-System

Brian Hardgroove (Public Enemy)
TC Electronic gear:

* 2xRH450
* 4xRS212

Brian May (Queen) - www.brianmay.com
TC Electronic gear:

* G-Major 2

Dave Kushner (Velvet Revolver) - www.davekushner.com
TC Electronic gear:

* G-Major

David Gilmour (Pink Floyd) - www.davidgilmour.com
TC Electronic gear:

* TC 2290 Dynamic Digital Delay

David 'Fingers' Haynes
TC Electronic gear:

* RH450
* RS210
* RS212

Derrick Lee Murdock (The Late Night Show Band)
TC Electronic gear:

* RH450
* RS210
* RS410
* RS212

Divinity Roxx (Beyonce)
TC Electronic gear:

* RH450
* 2x RS210

Dominique Di Piazza
TC Electronic gear:

* RH450