Nisam druže probao taj manji Moen. Ovaj mi radi odlično.
Eventide je otišao na oglase još poodavno. Odličan delay ali Strymon je taj sa više peska...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Nisam druže probao taj manji Moen. Ovaj mi radi odlično.
Probaj da nadješ informaciju o drvetu koga zovu "Klen". To je vrsta Javora, zovu ga i Divlji Javor i predstavlja možda ako ne i najbolji izvor drveta za vratove muzičkih instrumenata, ali je zapostavljeno isto kao i konoplja zarad industrije pamuka, da podvučem neku paralelu kako bi se shvatilo koliko je ovo zapravo kvalitetno drvo za muzičke instrumente. Zvučno i akustično je SUPERIORNO drvo. Odzvanja kao zvono kada se čukne.
Ne pruži ti nama i dalje dokaz i tome da si sklopio taj kit i da to zapravo radi? Snimak, video uz slike, gole ženske, daj nešto da ti verujemo ..MIKI-DJORDJE wrote: ↑02 Dec 2017, 17:31bez šale bolje je ovo od svih tih skpelanih fuzova, pa lagano čovek sebi da uradi...označeno lepo sve..Ja probao radi super.
https://www.kupujemprodajem.com/Fuzz-Ef ... r_id=13421
ima na Aliju i mazonu pri jeftnije sa izbušenim kućištem...ili može i gotova pedalica...Od fuzzova ovaj me iznenadio jer ide ispod radara skroz, brutalno je dobar
Da ne uđemo u politike i ideološke egzibicije, na brzinu ću se složiti sa tobom. Oduvijek sam kritikovao sve ono što smatram lošim na ovim prostorima...ne spadam u neke patriote i sl. ali stvarno je dosta primanja na propagandu. Evo još da izjavim, pa nek ide životRadeRas wrote: ↑09 Dec 2017, 20:58Probaj da nadješ informaciju o drvetu koga zovu "Klen". To je vrsta Javora, zovu ga i Divlji Javor i predstavlja možda ako ne i najbolji izvor drveta za vratove muzičkih instrumenata, ali je zapostavljeno isto kao i konoplja zarad industrije pamuka, da podvučem neku paralelu kako bi se shvatilo koliko je ovo zapravo kvalitetno drvo za muzičke instrumente. Zvučno i akustično je SUPERIORNO drvo. Odzvanja kao zvono kada se čukne.
Nabroj mi nekog našeg lutijera, majstora koji koristi ovo drvo? Niko. Jer, svi se pale na onu famoznu reč "american maple".
Da, ako se radi gitara od oraha, onda se napiše: "American Wallnut" i mnogi na tome svršavaju, ali, da napišeš "Orah", svi bi rekli: "ma dajjj orah pih".
Da lepše zvuči kada kažeš "pussy" nego "pičkica", jbg.
Jbg. to je realnost.
Zaboravi što davim no, htedoh da ti dočaram da Istočna Srbija pored frulaša, ima i dosta etno violinista. Gde su muzički instrumenti, tu su majstori za njihovi izradu. Mnogo je zaboravljeno 99%, o mnogo čemu se ne priča, kao što rekoh nadvladalo je "american ...", ali ako se malo pročešlja, starci imaju dosta informacija, a mnoge od njih su legende o najkvalitetnijim violinama sa naših prostora koje imaju vrat od Klena, Frule od šljive, klena bagrema, jorgovana, ...
Na nesreću, toliko nas je uništila amerikanizacija, da danas moramo da prihvatamo samo ono što je američko. Da je danas živ Antonio Stradivari, jadan bi morao da nabavlja smreke iz amerike jer one iz italijanskih šuma ne bi vredele danas ništa u svetu muzike. Šteta što je tako, ali jeste![]()
Tebi da se Dokazujem, nakon psovanjaRadeRas wrote: ↑09 Dec 2017, 21:12Ne pruži ti nama i dalje dokaz i tome da si sklopio taj kit i da to zapravo radi? Snimak, video uz slike, gole ženske, daj nešto da ti verujemo ..MIKI-DJORDJE wrote: ↑02 Dec 2017, 17:31bez šale bolje je ovo od svih tih skpelanih fuzova, pa lagano čovek sebi da uradi...označeno lepo sve..Ja probao radi super.
https://www.kupujemprodajem.com/Fuzz-Ef ... r_id=13421
ima na Aliju i mazonu pri jeftnije sa izbušenim kućištem...ili može i gotova pedalica...Od fuzzova ovaj me iznenadio jer ide ispod radara skroz, brutalno je dobar
Da razumem. Po boji sam oprilike misilo da je Epi i gore onom prstenu na prekidaču i još po kojoj sitnici. OK to je osetno jeftinija gitara msm da ih ima od 200 pa naviše da se bira na 2nd hand tržištu...Ne vidim samo lepo jel taj vrat odnosno tendon odvojen od tela ili mi se čini da je kratak tu tj telo je malo čudno isečeno pa se nije dobro ukolopilo. Ako je to da je stranica rupe za magnete na telu malo plića od te stranice vrata nje strašno ne smeta ništa, a ako ne drži spoj telo sa tim delom vrata da se može podvući nešto ispod onda ne valja...msm ko zna šta će biti sa svratom...A ovo pošto je unutra ok...esteski nije lepo samo.Bravo! Ono gore jeste EpiMada sam i slicne gibsone vidjao, studio i sl.modele.
sa tim se slažem od komada do komada a verujem da se može probrati baš dobra. i kome nije do imena da prođe fino...
Profesore sve se slazem sa robom sto posto. Medjutim, ja sam u diskusiji sa bokijem hteo da istaknem razlicitost kvaliteta drveta, a ne upotrebljenu vrstu. Pa i u Severnoj Americi se ralikuje severni tvrdi, teski i lagani juznjacki mocvarni jasen i oni sviraju potpuno razlicito. Nije u tome problem.ProfessorBaltazar wrote: ↑10 Dec 2017, 03:37al nekako cesto dodje do zamene teza i okreta od 180 stepeni.
Ko bre uopste tupi da su Ameri izmislili drvo. A i njihovi graditelji vec dugi niz godina (decenijama) koriste drvo koje nije iz Amerike. Prvo su kao sav krsten svet koristili javor i smreku a onda su u nekom trenutku ili postali fensi (sta ces, dosta su sveta porobili a i nasledili carstva od Engleza i Spanaca) pa su uvideli i postojanje nekakvih stranih im drva koja, ne lezi vraze, egzibituju bar nekakav superiorni parametar, inace cemu rabota. Da li je to laganije obradjivanje, estetika, postojanost, cvrstoca, akusticnost ili kombinacija faktora al nesto mora da odskace od proseka.
Pri tom niko nikad nije popljuvao smreku i javor, drvo koje se vec vekovima (pa jedno 5-6) koristi bilo u Evropi bilo u Americi kao nekakav standard jer ne mos da omane, ica nobrejner. Probano, radi.
Da li je to americka smreka i javor (ili kanacka) manje je bitno, tu svako mos da tupi patriotizam do milje volje ali je generalno formulisano gde bi takvo drvo idealno moglo da raste (na odredjenoj visini, ne puno vode, guste sume, hladnija klima, minimalno razgranato) a takih mesta ima po Evropi i Amerigi kolko os, i shodno tome valja drvo za sve pare odakle god da si ga doterao (pod pretpostavkom da se ispostuje ono iz prethodne zagrade).
Poenta je da su ovi sa zapada onda poceli da forsiraju svima nama (i njima) malo vise egzoticna tj 'plemenita' drva (ko je to tako imenovao, pitaj Isusovu majku) i onda imamo, mahagonije koji ne rastu u Americi , Kanadi ili Evropi, pa abonose, pa palisandrovinu, pa kokobolo, i tako redom. E sad, sve to da nam otmes, mi se opet ladno vratimo na smreku i javor i mirna Backa.
Sto se tice frula i ostalih zajebancija lokalnog etno karaktera, sve to stoji, sljiva kruska, tresnja sta ko ima, ali je ustaljena tradicija dizajnera modernih instrumenata 9znaci od baroka na ovamo) da ako pravis bilo kakav drveni instrument, ziher ces koristiti smreku i javor. Nema druge. pa tako i svi gudacki instrumenti od tog perioda naovamo, pa instrumenti sa klavijaturama (kutija od teskog drveta, javor, breza, bukva) i sound-board obavezno od smreke, pa zicani instrumenti i tako to. Svi sem woodwind koji su iz nekog tripa od africkog drveta.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest