Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
boki1978

Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Post by boki1978 » 09 Dec 2017, 13:58

tocilj wrote:
09 Dec 2017, 01:21
E Boki, a jesi li probao onu manju verziju Moen vajba..bas se kanim vec godinu dana da ga narucim sa alija, da li je isti? I gdje ti nestade Eventide?
Nisam druže probao taj manji Moen. Ovaj mi radi odlično.
Eventide je otišao na oglase još poodavno. Odličan delay ali Strymon je taj sa više peska... :metal:

tocilj

Post by tocilj » 09 Dec 2017, 20:31

Možeš kupiti kuću od nekoga, možeš kupiti stan u nekoj zgradi, možeš montažnu kuću....ali ako imaš love ili nećeš ništa od ponuđenog, onda platiš majstora da ti napravi kuću kakvu želiš. Kuća zavisi od tvoje mašte i majstorovog umijeća. Tako nešto i sa gitarama.
Hipi mislim da griješiš oko drveta...sa Romanije helikopterima izvlače trupce za gudačke instrumente. Vjerujem da istočni dijelovi Srbije imaju šta da ponude. Čak je i šljiva dobro akustično drvo....o jasenu neću ni da pričam. Jedino što je naš jasen težak.

RadeRas

Post by RadeRas » 09 Dec 2017, 20:58

tocilj wrote:
09 Dec 2017, 20:31
Vjerujem da istočni dijelovi Srbije imaju šta da ponude. Čak je i šljiva dobro akustično drvo....o jasenu neću ni da pričam. Jedino što je naš jasen težak.
Probaj da nadješ informaciju o drvetu koga zovu "Klen". To je vrsta Javora, zovu ga i Divlji Javor i predstavlja možda ako ne i najbolji izvor drveta za vratove muzičkih instrumenata, ali je zapostavljeno isto kao i konoplja zarad industrije pamuka, da podvučem neku paralelu kako bi se shvatilo koliko je ovo zapravo kvalitetno drvo za muzičke instrumente. Zvučno i akustično je SUPERIORNO drvo. Odzvanja kao zvono kada se čukne.
Nabroj mi nekog našeg lutijera, majstora koji koristi ovo drvo? Niko. Jer, svi se pale na onu famoznu reč "american maple".
Da, ako se radi gitara od oraha, onda se napiše: "American Wallnut" i mnogi na tome svršavaju, ali, da napišeš "Orah", svi bi rekli: "ma dajjj orah pih".

Da lepše zvuči kada kažeš "pussy" nego "pičkica", jbg.
Jbg. to je realnost.

Zaboravi što davim no, htedoh da ti dočaram da Istočna Srbija pored frulaša, ima i dosta etno violinista. Gde su muzički instrumenti, tu su majstori za njihovi izradu. Mnogo je zaboravljeno 99%, o mnogo čemu se ne priča, kao što rekoh nadvladalo je "american ...", ali ako se malo pročešlja, starci imaju dosta informacija, a mnoge od njih su legende o najkvalitetnijim violinama sa naših prostora koje imaju vrat od Klena, Frule od šljive, klena bagrema, jorgovana, ...

Na nesreću, toliko nas je uništila amerikanizacija, da danas moramo da prihvatamo samo ono što je američko. Da je danas živ Antonio Stradivari, jadan bi morao da nabavlja smreke iz amerike jer one iz italijanskih šuma ne bi vredele danas ništa u svetu muzike. Šteta što je tako, ali jeste :cry:

RadeRas

Post by RadeRas » 09 Dec 2017, 21:12

MIKI-DJORDJE wrote:
02 Dec 2017, 17:31
bez šale bolje je ovo od svih tih skpelanih fuzova, pa lagano čovek sebi da uradi...označeno lepo sve..Ja probao radi super.

https://www.kupujemprodajem.com/Fuzz-Ef ... r_id=13421
ima na Aliju i mazonu pri jeftnije sa izbušenim kućištem...ili može i gotova pedalica...Od fuzzova ovaj me iznenadio jer ide ispod radara skroz, brutalno je dobar

Ne pruži ti nama i dalje dokaz i tome da si sklopio taj kit i da to zapravo radi? Snimak, video uz slike, gole ženske, daj nešto da ti verujemo ..

tocilj

Post by tocilj » 10 Dec 2017, 00:33

RadeRas wrote:
09 Dec 2017, 20:58
tocilj wrote:
09 Dec 2017, 20:31
Vjerujem da istočni dijelovi Srbije imaju šta da ponude. Čak je i šljiva dobro akustično drvo....o jasenu neću ni da pričam. Jedino što je naš jasen težak.
Probaj da nadješ informaciju o drvetu koga zovu "Klen". To je vrsta Javora, zovu ga i Divlji Javor i predstavlja možda ako ne i najbolji izvor drveta za vratove muzičkih instrumenata, ali je zapostavljeno isto kao i konoplja zarad industrije pamuka, da podvučem neku paralelu kako bi se shvatilo koliko je ovo zapravo kvalitetno drvo za muzičke instrumente. Zvučno i akustično je SUPERIORNO drvo. Odzvanja kao zvono kada se čukne.
Nabroj mi nekog našeg lutijera, majstora koji koristi ovo drvo? Niko. Jer, svi se pale na onu famoznu reč "american maple".
Da, ako se radi gitara od oraha, onda se napiše: "American Wallnut" i mnogi na tome svršavaju, ali, da napišeš "Orah", svi bi rekli: "ma dajjj orah pih".

Da lepše zvuči kada kažeš "pussy" nego "pičkica", jbg.
Jbg. to je realnost.

Zaboravi što davim no, htedoh da ti dočaram da Istočna Srbija pored frulaša, ima i dosta etno violinista. Gde su muzički instrumenti, tu su majstori za njihovi izradu. Mnogo je zaboravljeno 99%, o mnogo čemu se ne priča, kao što rekoh nadvladalo je "american ...", ali ako se malo pročešlja, starci imaju dosta informacija, a mnoge od njih su legende o najkvalitetnijim violinama sa naših prostora koje imaju vrat od Klena, Frule od šljive, klena bagrema, jorgovana, ...

Na nesreću, toliko nas je uništila amerikanizacija, da danas moramo da prihvatamo samo ono što je američko. Da je danas živ Antonio Stradivari, jadan bi morao da nabavlja smreke iz amerike jer one iz italijanskih šuma ne bi vredele danas ništa u svetu muzike. Šteta što je tako, ali jeste :cry:
Da ne uđemo u politike i ideološke egzibicije, na brzinu ću se složiti sa tobom. Oduvijek sam kritikovao sve ono što smatram lošim na ovim prostorima...ne spadam u neke patriote i sl. ali stvarno je dosta primanja na propagandu. Evo još da izjavim, pa nek ide život :-D Kada malo bolje razmislim, najbolje gitare i pedale, a u mnogome i pojačala, koje sam probao u životu, nisu napravljene u Americi. Ni jedan omiljeni bend nije iz amerike. O čemu onda pričamo? Akustični instrumenti su se u evropi pravili kada su Ameriku još uvijek naseljavali isključivo Indijanci. Pričamo o ozbiljnim akustičnim karakteristikama drveta, koji su jedino očigledni na instrumentima sa rezonantnom kutijom....električne gitare imaju nijanse zvuka vezane za drvo, a te nijanse su većini smrtnika nečujne. Zar nije bez veze ići dalje na tu stranu?
Ta propaganda i nije nešto novo...sjećam se kako su ovde krajem osamdesetih i početkom devedesetih prodavali klincima stare lampaše za bagatelu, da bi kupili Bandita ili Roland Chorus. Ono, lampa bila zastarila tehnologija, praistorija....odjednom lampa je zakon. Kao svi su skontali kako je to stvarno nezamjenljivo....jeste k...., obična ekonomska propaganda, na koju se svi primamo.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 10 Dec 2017, 03:37

al nekako cesto dodje do zamene teza i okreta od 180 stepeni.

Ko bre uopste tupi da su Ameri izmislili drvo. A i njihovi graditelji vec dugi niz godina (decenijama) koriste drvo koje nije iz Amerike. Prvo su kao sav krsten svet koristili javor i smreku a onda su u nekom trenutku ili postali fensi (sta ces, dosta su sveta porobili a i nasledili carstva od Engleza i Spanaca) pa su uvideli i postojanje nekakvih stranih im drva koja, ne lezi vraze, egzibituju bar nekakav superiorni parametar, inace cemu rabota. Da li je to laganije obradjivanje, estetika, postojanost, cvrstoca, akusticnost ili kombinacija faktora al nesto mora da odskace od proseka.

Pri tom niko nikad nije popljuvao smreku i javor, drvo koje se vec vekovima (pa jedno 5-6) koristi bilo u Evropi bilo u Americi kao nekakav standard jer ne mos da omane, ica nobrejner. Probano, radi.

Da li je to americka smreka i javor (ili kanacka) manje je bitno, tu svako mos da tupi patriotizam do milje volje ali je generalno formulisano gde bi takvo drvo idealno moglo da raste (na odredjenoj visini, ne puno vode, guste sume, hladnija klima, minimalno razgranato) a takih mesta ima po Evropi i Amerigi kolko os, i shodno tome valja drvo za sve pare odakle god da si ga doterao (pod pretpostavkom da se ispostuje ono iz prethodne zagrade).

Poenta je da su ovi sa zapada onda poceli da forsiraju svima nama (i njima) malo vise egzoticna tj 'plemenita' drva (ko je to tako imenovao, pitaj Isusovu majku) i onda imamo, mahagonije koji ne rastu u Americi , Kanadi ili Evropi, pa abonose, pa palisandrovinu, pa kokobolo, i tako redom. E sad, sve to da nam otmes, mi se opet ladno vratimo na smreku i javor i mirna Backa.

Sto se tice frula i ostalih zajebancija lokalnog etno karaktera, sve to stoji, sljiva kruska, tresnja sta ko ima, ali je ustaljena tradicija dizajnera modernih instrumenata 9znaci od baroka na ovamo) da ako pravis bilo kakav drveni instrument, ziher ces koristiti smreku i javor. Nema druge. pa tako i svi gudacki instrumenti od tog perioda naovamo, pa instrumenti sa klavijaturama (kutija od teskog drveta, javor, breza, bukva) i sound-board obavezno od smreke, pa zicani instrumenti i tako to. Svi sem woodwind koji su iz nekog tripa od africkog drveta.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 10 Dec 2017, 03:47

I tesko da bi Stradivari bistrio Sam Ash katalog i slicne zajebancije jer je on tovario javor izbosne (opste prihvacena tradicija medju priznatim poznavaocima materije) i smreku iz doline Fiemme vise Kremone, a tamo sve to i dan danas uredno raste, kad je njemu dobro, dobro i nama ostalima.

I ta prica, to preseravanje mos caskom da se okrene. Ocito da Ameri nemaju bas pristup bosanskom javoru, neko drugi to krade naangro. Al da imaju, vec bi cuo pricu,
e posto ova daska javora?
500 baka.
Iju!
Al ovo nije javor zajebancija, hard western maple za tamo neke Kramere. Ovo je bre Stradivari javor. Za butiga instrumente. Pali!
Ne seeeeeri! Daj tri odma!

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 10 Dec 2017, 08:36

RadeRas wrote:
09 Dec 2017, 21:12
MIKI-DJORDJE wrote:
02 Dec 2017, 17:31
bez šale bolje je ovo od svih tih skpelanih fuzova, pa lagano čovek sebi da uradi...označeno lepo sve..Ja probao radi super.

https://www.kupujemprodajem.com/Fuzz-Ef ... r_id=13421
ima na Aliju i mazonu pri jeftnije sa izbušenim kućištem...ili može i gotova pedalica...Od fuzzova ovaj me iznenadio jer ide ispod radara skroz, brutalno je dobar

Ne pruži ti nama i dalje dokaz i tome da si sklopio taj kit i da to zapravo radi? Snimak, video uz slike, gole ženske, daj nešto da ti verujemo ..
Tebi da se Dokazujem, nakon psovanja :) , što si pitao za osnovne stvari pa si i tada prozivao ima po forumu. Kada ti staviš sertifikat da je to drvo staro 30 god, kada priložiš račun gde si kupio te ''kvalitetne delove koji garantuju duži vek'', kada staviš neku usporedbu čime si ti to dokazao pedalom koja nije stara ni 1 godinu ili- stavi neki test elektoničara koji je testirao u laboratoriji da je jedan element bolji o drugih a ne od par likova koji prave i prodaju istu foru.
Snimke da ne bude subjketivno sam stavio od 2 ljudi jenog FB poznanika koji su uzeli na Aliju sastavili su ga i isto radi. PCB pločicu sa spajanim elemntima žicom nikada neču ni porediti, PCB je profi. Ti prodaješ kao i ti drugi pa dokazuj šta ti treba. Ja ne prodajem ništa od toga. Živce da se nekom dokazujem takvom nemam, izvini, a nemam ni živce da tolerišem to sam ti već kazao. msm da si razumeo. Nema ljutiš tako je kako je.

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 10 Dec 2017, 09:03

Bravo! Ono gore jeste Epi :lol: Mada sam i slicne gibsone vidjao, studio i sl.modele.
Da razumem. Po boji sam oprilike misilo da je Epi i gore onom prstenu na prekidaču i još po kojoj sitnici. OK to je osetno jeftinija gitara msm da ih ima od 200 pa naviše da se bira na 2nd hand tržištu...Ne vidim samo lepo jel taj vrat odnosno tendon odvojen od tela ili mi se čini da je kratak tu tj telo je malo čudno isečeno pa se nije dobro ukolopilo. Ako je to da je stranica rupe za magnete na telu malo plića od te stranice vrata nje strašno ne smeta ništa, a ako ne drži spoj telo sa tim delom vrata da se može podvući nešto ispod onda ne valja...msm ko zna šta će biti sa svratom...A ovo pošto je unutra ok...esteski nije lepo samo.
Monoge firme ne obraćaju pažnju da im je unutrašnost čista, dešavalo mi da na gitari staroj 20+god kada je otvorim nađem jako malo fine drvene piljevine kao prašina kako su ušrafljivali magnete..Ali to se skloni, ne smeta ništa. Takav je proces.
Od naručene gitare bi tražio da mi bude pod konac, to je i razlog što ih nemam. Drugi je razlog cena one koje su onako so so ne bih da dajem some i kusur kada već do 1000e stvarno mogu da izaberem perfect gitaru od više firmi pa nađe se komad dobar. Naravno ja uglavnm kupujem polovne da je preležela dečije bosleti. Nekad uzmem i novu eto sada ima poplava tih Korenskih firmi koje ubijaju kvalitetom a zapadnjac se dosetili pa lupaju svoja imena, imaš to i kod nas mix music al i oni UZIMAJU IZ KINE što uvozi samo su ogradili mašala i kao fora ''radi se samo za Mix Music'' 8) a ono uzeli najjeftinije i par malo boljih. Našao ja fabriku odakle kupuju :XD: :XD: :XD: :bambi: realno za taj cenovni rang jednu sam probao od 20 hiljada ok je kome ne smeta puno laka, tremolo je tipa ima na aliju košta 15 e...Oni judi uvezu na više i to je to ....Samo kako je rađeno za njih nije istina i to nije lepo. Tipa je neko je kupi pošalje detetu u Australiji biće ''Tetka pa ista ima ovde samo se zove..... i košta .....'' :lol: msm tražiti za ribrendiranu gitaru 50 i kusur hiljada! ej pa ....
naravno to može svako malo guglanja i eto ga. tako sam kako kažu one smernice ko u opše želi da se zamara time

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 10 Dec 2017, 09:39

evo ga :D ^^ :rlol:

https://www.kupujemprodajem.com/Wakerto ... =161135815

i ladno!!! ''Ovaj tip gitara je napravljen i sklopljen u Kini iskljucivo za Mix Music Company-limitirana serija samo za iskrene Gingerove fanove. ''

A gitare iste kolko hoćeš po okeaniji, Australiji itd po svetu i sada dete koje Voli Riblju Čorbu kmeči da mu kupe oće da bude ki Džindžer i kupe mu
i sutra kada vidi istu gitaru kod malog Arapa, ili Tahićanke šta će dete? Dete peva ''ne budi đubre do kraja'' a brat odgovra ''burn the bitch burn with flames ooooorghhhhh'' drugi bend dete svira i eto međunarodni incident sa mana dudogodišnjim rijateljia, pa jel to u redu?
Image

valjda taj Model samo čudno piše Džindžer

Image

evo ga model sklopljen samo za fanove u Srbistanu devoja svira doduše druga boja jel crevini a kod ima druga boja liht plava sa singlovima

ova deca razbijau ali sumnjam sa su fanovi Ćorbe...

no promoter naš šta ima kasti čak i iste žice ima,mašala amo svi da ste kupili po jednu

da sviramo sa našom braćom i sestrama diljem planete, sve to samo RNR :metal: :bambi: da li se zove
a evo reklame za signature, msm svaka čast čovek svira...ali nije lepo da je to eksluziva za nas, mi možda jesmo Srbistan ali nismo sisali vesla

G&M Guitars ili se zove Wakertone, ili se zove Australija sve to samo za Vas ovde u Srbiji eksluzivno napravljjeno, nemojte zaboraviti.

možda je trebalo ići pod temom prodavnice u Srbalja

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 10 Dec 2017, 10:09

da neko od Fanova ne bude uvređen, poštujem Riblju Čorbu i nije nikakva zezalica na račun benda ni članova, svaka im čast :bow: :bow: :bow: ...Samo mi eto ovo oko gitara bilo čudno, možda oni ne znaju, možda sam ja to pogrešno skonato, kako god...Ako je tako moje veliko izvinjenje. a ako nije tako msm ok ima ona fora da nešto postaje signuture kada ga dugo sviraš, ili se promeni boja i tako to...Realno gitare za te pare su ok skroz. da ne bude zablude neke . Ja sam probao starat od 20 i nešto i nekog Telca i ok su..Meni je nešto drugo privuklo pažnju u tom cenovnom rangu...a za 400e msm da bih pucao na nešto sasvim drugo..Mada svako treba da proba i da proceni za sebe, siguran sam te gitare zavređiju pažnju, u pođenju sa nekim drugim iz te katogirije tipa sad imena su neka čudna bila mi je ta Wekertone ili kako god da je generičko ime boljša....od nekih nije koje su bile na sniženju ....i tako :ziveli:
odoh ja.....pozdrav :ziveli:

tocilj

Post by tocilj » 10 Dec 2017, 12:40

Jedina razlika je u hardveru. Kineske su gitare, koreanski je hardver. Wakertoni su inače za pare super gitare, ali se kao i sve gitare drastično razlikuju od komada do komada....

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 10 Dec 2017, 12:47

a njet drug ista zvao ja nisam bio lenj :D msm iskreno da uzmem na izvoru ako nešto valja briga me za ime života mi.
evo ga još jedan brat sa Tajlanda pazi imaš isti ovaj model, hardwer sve u Mixu četrdest i nešto hiljda
zvali se oni se ili G and M, ili G and M Australia, ili Dotch koji su najskromniji kod njih jer najbolji model košta oko 200e po Skadinaviji sa sve kaišem itd znaš ono komplet za svirku
Drugo lažuckaju za Hardwer kao kancelarija u Koreji a proizvodnja u Kini , e sad i onda je Koreanska...
to su ružnje stvari....to EKSKLUZIVNO samo za Vas, ne izlećem ja nikad kao ni dosada da nisam dobranooooo pročešljao.

sa hambakerom manje ali iaš i HSH samo opet stranci daju i torbu pride

https://juanmanuelcunninghan.com/2015/0 ... eluxe-bag/

gitare su OK ali priča o Ekskluzivi imho nije fer, sad možda nekom jeste....na oglasima su, da ne bude uvek diramo male ljude koji pokušavaju da zarade, muljkanje je muljkanje ma ko god da je u pitanju...Gitare su OK što je jes jes.

ISTI ovaj tremo je na tim jeftnijim Wakertone gitarama, pogledaj slova i sve pa pogledaj na Wakertonu sve isto
https://www.aliexpress.com/item/Sell-Fr ... .29.cj3q1P
da ne bude zabune za tu lovu ok skroz

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 10 Dec 2017, 13:12

tocilj wrote:
10 Dec 2017, 12:40
kao i sve gitare drastično razlikuju od komada do komada....
sa tim se slažem od komada do komada a verujem da se može probrati baš dobra. i kome nije do imena da prođe fino...
Mam ovo nije anti reklama već Bogami ispade reklama, jer sviraju se svuda...Ja da sam na njihom mestu ako ništa drugo da mi poklone neku gitaru, ili tzalice a ja se odričem nagrade i neka daju nekom detetu koje nije pri novcu. To bi bio lep gest. Nadam se da se niko ne ljuti, realno ništa loše ko što rekoh čak je i dobro. :ziveli:

hipihill

Post by hipihill » 10 Dec 2017, 19:13

ProfessorBaltazar wrote:
10 Dec 2017, 03:37
al nekako cesto dodje do zamene teza i okreta od 180 stepeni.

Ko bre uopste tupi da su Ameri izmislili drvo. A i njihovi graditelji vec dugi niz godina (decenijama) koriste drvo koje nije iz Amerike. Prvo su kao sav krsten svet koristili javor i smreku a onda su u nekom trenutku ili postali fensi (sta ces, dosta su sveta porobili a i nasledili carstva od Engleza i Spanaca) pa su uvideli i postojanje nekakvih stranih im drva koja, ne lezi vraze, egzibituju bar nekakav superiorni parametar, inace cemu rabota. Da li je to laganije obradjivanje, estetika, postojanost, cvrstoca, akusticnost ili kombinacija faktora al nesto mora da odskace od proseka.

Pri tom niko nikad nije popljuvao smreku i javor, drvo koje se vec vekovima (pa jedno 5-6) koristi bilo u Evropi bilo u Americi kao nekakav standard jer ne mos da omane, ica nobrejner. Probano, radi.

Da li je to americka smreka i javor (ili kanacka) manje je bitno, tu svako mos da tupi patriotizam do milje volje ali je generalno formulisano gde bi takvo drvo idealno moglo da raste (na odredjenoj visini, ne puno vode, guste sume, hladnija klima, minimalno razgranato) a takih mesta ima po Evropi i Amerigi kolko os, i shodno tome valja drvo za sve pare odakle god da si ga doterao (pod pretpostavkom da se ispostuje ono iz prethodne zagrade).

Poenta je da su ovi sa zapada onda poceli da forsiraju svima nama (i njima) malo vise egzoticna tj 'plemenita' drva (ko je to tako imenovao, pitaj Isusovu majku) i onda imamo, mahagonije koji ne rastu u Americi , Kanadi ili Evropi, pa abonose, pa palisandrovinu, pa kokobolo, i tako redom. E sad, sve to da nam otmes, mi se opet ladno vratimo na smreku i javor i mirna Backa.

Sto se tice frula i ostalih zajebancija lokalnog etno karaktera, sve to stoji, sljiva kruska, tresnja sta ko ima, ali je ustaljena tradicija dizajnera modernih instrumenata 9znaci od baroka na ovamo) da ako pravis bilo kakav drveni instrument, ziher ces koristiti smreku i javor. Nema druge. pa tako i svi gudacki instrumenti od tog perioda naovamo, pa instrumenti sa klavijaturama (kutija od teskog drveta, javor, breza, bukva) i sound-board obavezno od smreke, pa zicani instrumenti i tako to. Svi sem woodwind koji su iz nekog tripa od africkog drveta.
Profesore sve se slazem sa robom sto posto. Medjutim, ja sam u diskusiji sa bokijem hteo da istaknem razlicitost kvaliteta drveta, a ne upotrebljenu vrstu. Pa i u Severnoj Americi se ralikuje severni tvrdi, teski i lagani juznjacki mocvarni jasen i oni sviraju potpuno razlicito. Nije u tome problem.

Hocu da kazem da u Srbiji ne moze da se nabavi vrhunsko tonsko drvo za izradu vrhunskih instrumenata. Gde kupuju srpski majstori? Na stovaristima na kojima se prodaje rezana gradja, neretko i ugalj, a to sasvim sigurno nije najvisa klasa drveta. Onda majstor probere nekoliko dasaka koje nisu pukle i nemaju cvorove jer mu se ne isplati veliko ulaganje i jer mu je i produkcija mala, a najcesce nema ni prostor za skladistenje i prirodno susenje vece kolicine. Druga mogucnost je dobave iz Bosne ili zapadne Srbije od preprodavaca ili onih koji imaju svoje sume, ali tu je problem sto morate da kupite svu ili bar vecu kolicinu od onoga sto nude, a onda nastaje problem ulaganja novca i skladistenja koji sam vec opisao. Licno sam ucestvovao u (neuspesnim) pregovorima jednog majstora za nabavku jove. Par majstora mi je reklo da su dobavili drvo recimo iz Nemacke ili Svajcarske, ali za to nema nikakve potvrde.

E sada ni Fender ni Gibson ne prave samo vrhunske gitare, naprotiv to su samo one najskuplje, na jeftinijima je i jeftiniji materijal koji nije posebno biran iz lota. Zato je moguce porediti domaci proizvod sa tim nizerazrednim usa proizvodima, sa vrhunskim nikako. Doduse ni cene nisu za poredjenje jer domaci rad kod nas je obicno oko 700-1.500 e, redje do 2.000 e, a vrunski usa bude 5-16.000 usd recimo. Sto rece nas narod "koliko para toliko i muzike". Mana rucnog rada je sto cekate relativno dugo na gotov proizvod (uglavnom duze od 6 meseci) i ne znate sta cete da dobijete dok ne bude gotovo. Prednost je naravno u custom izradi.

To je sto se tice drveta, hardware je potpuno posebna prica.

Post Reply