Mislim da to što tih gitara nema kod nas, nije problem monopola Gibson-a. ESP gitare se normalno prodaju u celom svetu, postoji brdo proizvođača dobrih gibsonolikih gitara (Washburn, Michael Kelly, Heritage, googlajte...). Top modeli mnogih firmi se po kvalitetu i ceni mogu porediti sa Gibson-om i prevazići ga često.
Problem kod nas su naravno domaći trgovci, naravno da u situaciji kada će i najveće radnje mesečno prodati 1.5 tako vrednu gitaru, idu na sigurno poručujući Gibson, Fender i ostale marke koje "idu" za koje su ljudi više čuli i sl.
Ako kupujete već gitaru koja vredi 1500+ evra, nije više toliko teško isplanirati road-trip i otići negde preko i potražiti tačno šta vam treba.
Uostalom odakle Gibson-u monopol.... pa nije to Microsoft! Svaka električna gitara će raditi na svakom pojačalu i obrnuto, ne vidim da je slučaj da Marshall radi samo sa Gibson-om i Fenderom pa ste osuđeni na iste

Monopol bi značio da firma koristi svoju poziciju na tržištu da vam onemogući da nabavite proizvod druge firme ili slične proizvode, ovde je u IT terminima sve "kompatibilno"
Drugo ova priča da ni jedna gitara ne bi trebalo da vredi više od 500e mi je biserna iskreno. Izvinite ali ja sam tražio jeftiniju gitaru tog karaktera svojevremeno, i nisam kupio Epiphone jer me ni jedan nije impresionirao, kupio sam Peavey-ja, a rado ću kupiti dobrog Gibsona kada budem mogao. Moja gitara jako lepo radi, ali probao sam dosta tih skupljih gitara i mislim da neki originalni Gibsoni (ne svi) rade mnooogo bolje od moje gitare i po meni opravdavaju svoju cenu. Sve je to individualno, skoro sam imao priliku da probam jedan Traditional Les Paul, a dan kasnije Standard. Iako je standard verovatno skuplji, Traditional mi je neuporedivo bolja gitara, i gitaru tog tipa ću ja uzeti kada budem imao prilike.
Niko nikog ne bije da kupi baš Gibsona (pomenuo sam Michael Kelly koji je po meni odličan, ima Hammer-a jako dobrih) a ovde kao da se neki žale što nema dobrih gitara kod nas - a da su ISTE kao Les Paul, oblik, položaj potova, sve. Meni je mnogo bitnije da je osećaj sviranja u nivou, zvuk koji proizvode, a ne da li ima 2 roga ili jedan cutout.
P.S. Oblik tela Les Paul-a (pa i sg-a čini mi se) nije zaštićen, svako može napraviti bez problema gitaru tog oblika a ima ih dosta, ako vam je baš potrebno da je i glava tačno oblika kao što pravi Gibson, onda ste Gear Snob, nema dalje priče