Kristijane, Sir Šunka, Nenade hvala na inputu.
Kristijan wrote:Tako je, MDF je medijapan. Jedina smo tačka na globusu koja to zove medijapan, i kako smo vazda uštogljeni oko prihvatanja termina, a ni jedna mudra glava neće na vreme da se lati posla pa da da normalan prevod, onda dozvoljavamo da nam tamo neki šljakeri na viljuškaru dodele termin za koješta. Konkretno, kada je MDF (medium density fiberboard) u pitanju, ovaj lokalni termin potiče iz vremena kada se taj materijal nije pravio nigde blizu, nego je uvožen izdaleka. Pa kad radnik u magacinu pretera sa vinjakom, onda Made in Japan postane medijapan. Tuga.
Da, upravo zbog toga izbegavam da u pisanoj formi ostavljam iza sebe reči kao što su medijapan, rinfleš, brushalter i sl nebulozne poluprevode. Baš sam zbog toga u postu naveo MDF, ali eto, od sada čemo se ipak
tom materijalu obračati sa medijapan, jer nisam znao da nije iverica.
Manje-više sam čuo za sve fizičke karakteristike i razlike između ova dva materijala, prednosti i mane jednog i drugog.
Ono što me najviše zbunjuje je zašto ga ljudi ne vole kao neko "tonsko drvo" u izgradnji gitarske kutije.
Šperka je
više drvo od samog MDF-a, budući da su joj u sastavu ploče punog drveta, ali opet je valjda daleko od daske punog drveta, ipak tu ima dosta lepka između svakog sloja.
Ako u jednačini Imamo dobru gitaru, dobro pojačalo, dobar gitarski zvučnik, koji nije EV12M, tj daje svoj pečat zvuku - šta će tačno uraditi MDF kabinet, koji je tonski mrtav, a šta plywood kabinet, koji ipak "malo diše"?
To je ono što me najviše interesuje. I to ne zbog toga što želim da pravim kabinet od MDF-a, već zato što ne znam da li da se upustim u pravljenje kabineta od šperploče.
Konkretno, u pitanju je Maršalov 1936 kabinet, 2x12", onaj malo viši na koji može da staje velika (Super-100) glava.

Da li je to razlika toliko bitna da je poterbno praviti kutiju i ulaziti u nepoznat, možda i apsolutno nepotreban posao/trošak, ili čekati priliku da se povoljno
završi neki polovan.
Disklejmer: Ne, nemam neku posebnu želju da sviram na nečemu što sam sam napravio, već samo da mi to što imam
projektuje ono čto čujem u glavi.