Processor vs stompbox :)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Procesor ili pojedinacni efekti

Procesor
15
30%
Pedale
35
70%

Total votes: 50

Jackson

Processor vs stompbox :)

Post by Jackson » 19 Oct 2007, 21:49

Dakle zanima me vase misljenje o tome da li je bolje koristiti procesor ili vise pojedinacnih pedala? Zamolio bih vas da uz odgovor date kakvo - takvo obrazlozenje, iskustvo, preporuku... Hvala unapred!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 19 Oct 2007, 22:16

rezultat je =

Procesori...
U jednu spravu stane veliki broj efekata i imate dovoljno mesta da se sacuvaju setovi koje ste napravili, samim tim imate veci prostor za manevrisanje kroz mnoge zanrove muzike. Kvalitet efekata je na zavidnom nivou, posebno kod onih malo skupljih modela (iznad 250E). Danas je maltene uobicajeno da procesori imaju i jednu ili dve expression pedale pa je moguce i menjanje parametara ili koriscenje iste za wah-efekat. Takodje, danas se procesori dizajniraju sa USB, MIDI i BALANSIRANIM konektorima sto im daje siru upotrebnu lepezu: Kompjuter, CC kontroleri, Snimanje, direktno u razglas mogucnosti.

Pedale a.k.a. stomp boxes...
Generalno gledano, nekoliko pedala daje veoma dobru kontrolu zvuka, dodajmo tome i mogucnost slobodnog postavljanja u lanac kakav nama odgovara i eto vam veoma kvalitetnog i upotrebljivog zvuka. Sto je za zivu svirku veeeoma vazno...zar ne? Paljenjem/gasenjem pojedinacnih efekta preuzimate kompletnu kontrolu zvuka pod vasim nogama i znate tacno u kom trenutku treba da vam je ukljucena koja pedala. Znaci, slobodniji ste u svirackom smislu, jer manje razmisljate koji od 120 patcheva vam treba sledeci.

Znaci po meni mrtva trka. Sto je jedna stvar prednost kod jednog kod drugog je mana i obrnuto. S tim da mane i prednosti ne treba da gledate kao neke nedostatke vec kao razliku u pristupu rada na procesorima ili na pedalama.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Oct 2007, 22:49

Ako imaš novca da menjaš model kada zastari, tj ako zarađuješ od muzike - procesor. Lakše ti je da na bini namestiš zvuk, patcheve ređaš prema setlisti pesama koje svirate, ljude za koje sviraš ne zanima šta koristiš, i lakše ti je da ga transportuješ.

Ako nemaš puno para - pojedinačne pedale. Kupi samo jednu, ali da je dobra. Moći ćeš da je prodaš po dobroj ceni ako ti je frka sa kintom, i moći ćeš da "slažeš priču" potencijalnim članovima svog benda da ti si ti od onih koji čuju razliku "analogno - digitalno", te da uvek kupuješ kvalitetnu robu, i sav taj jive koji ti diže rejting.

Dakle, svaki "zanat" ima svoj alat.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 20 Oct 2007, 02:29

Moj glas ide procesorima iz čisto praktičnih razloga. A što se tiče kvaliteta zvuka, u poslednjih par godina su procesori toliko uznapredovali da stvarno ne može apsolutno niko da me ubedi da primećuje razliku.

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 20 Oct 2007, 02:34

Procesori, imas brdo efekata na jednom mestu, a bilo koji skuplji procesor ima neverovatno dobar zvuk....

vg78
MF veteran

Post by vg78 » 20 Oct 2007, 12:47

Pedale.

Procesori su fenomenalne sprave za sviranje kod kuce. Imas gomilu efekata i opcija, cak previse. I bas zbog toga veoma lako mozes napraviti sound, koji je odlican u sobi, ali kod zivog nastupa jednostavno zvuk gitare nestaje u buci.
Mada to mozes postici i sa pedalama. Tu je naprimer famozni Boss MT-2 (Metal Zone). Samo sa tom jednom pedalom mozes postici, da pored bas gitare i bubnjeva ne cuje se nista od gitare. A kod kuce si imao zvuk ko Pantera.

Ali ne treba zaboraviti da zvuk dolazi iz pojacala, i iz gitare. Ako imas slabiju opremu onda procesor moze da ti pomaze. Ako imas dobro pojacalo i dobru gitaru, onda definitivno pedale.

Srdjan_wtf

Post by Srdjan_wtf » 21 Oct 2007, 12:58

Pedale, iako imam procesor, ali 10 efekata u jednom procesoru, ne moze biti istog kvaliteta kao da imash 10 pojedinachnih efekt pedala... definitivno...

Moguce je i kombinacija, procesor + pedale, to se chesto srece...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Oct 2007, 13:26

Srdjan_wtf wrote:Pedale, iako imam procesor, ali 10 efekata u jednom procesoru, ne moze biti istog kvaliteta kao da imash 10 pojedinachnih efekt pedala... definitivno...
Pa pazi, sve zavisi od kvaliteta... a ako neznas sta je kvalitetno...pitaj sta je skupo. Ne verujem da VAI koristi G-system koji kosta 1500e tek onako. Ili Boss GT-6 ili GT-8, Digitech GNX-4, Vox valvetone, .... sve preko 500e

Moguce je i kombinacija, procesor + pedale, to se chesto srece...
Slazem se... mnogo bolja opcija!!! + dobro (solidno) pojacalo!

maverick_nis

Post by maverick_nis » 21 Oct 2007, 13:28

Glasao sam za pedale...

Jeste da procesori mogu da zamene mnoge pedale,ali....nije to isto kao kad povezhesh npr. Boss MT-2 i Boss OverDrive pedalu pa dobijesh odlichnu boju....

Ja sam vishe za lanac pedala nego za procesor...ako bi uzimao procesor,uzeo bi jedino Bossov GT-8 ili neshto slicno...

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 21 Oct 2007, 14:54

Pedale,nekako imam vise poverenja u njih,mada nemam nista ni protiv procesora razlika je neosetna.

Kakvi su ti skuplji procesori kada se uporede sa kompjuterskim programima Guitar Rig,Amplitube itd?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Oct 2007, 15:06

Da ne bi isli ni ti ni ostali u off potrazi teme na forumu ili otvori novu... :)

XtrmntR

Post by XtrmntR » 21 Oct 2007, 16:16

Ako smo u istom cenovnom rangu, znachi procesori od preko 500e, onda za te pare definitivno neki stompbox.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 21 Oct 2007, 20:41

Jedan stompbox za 500 evra ili procesor sa svim vernim emulacijama za istu cenu??? Da li me logika vara ili više ima smisla uzeti procesor?

Jackson

Post by Jackson » 21 Oct 2007, 21:36

Bas nesto razmisljam... Prednost procesora je sto za manje para dobijes vise efekata, imas mogucnost da pripremis zvuke unapred (npr da imas vise vrsta efekata, kombinovanih ili ne, koje mozes menjati u toku pesme) i ne moras da skakuces po pedalama, od jedne do druge da bi ih upalio/ugasio... mada uvek postoji mogucnost twin pedala, kao sto npr ima BOSS u svojoj ponudi! A mane su npr da kada hoces da promenis boju nekog preseta, moras da cackas po bankama da ga pronadjes pa da se onda j**** sa svim mogucim podesavanjima, sto izuzetno frustrira (znam jer imam procesor :) ) i tu je ta famozna razlika analognog vs digitalnog zvuka, koji ja nekad prepoznam, nekad ne... I jos jedna zanimljiva stvar: gitaristi iz jednog od mojih bivsih bendova se desilo usred svirke da padne napon u lokalu i svi preseti iz banaka iz procesora (inace Korgovog) su mu se obrisali!

Sto se tice pedala, mozes u par sekundi promeniti podesavanje (naravno ne u toku pesme :) ) Ali kontam da ako kupis par pedala koje su stvarno kvalitetne i odgovaraju tvom stilu sviranja, onda nemas potrebe za procesorom... i uvek znas koji ti je efekat ukljucen a koji ne... Meni bi npr za pocetak trebali samo dobra distorzija (pozeljno sa gate-om), dobar delay, stimer, i mozda chorus... kasnije bih MOZDA razmisljao o grafickom eq i/ili wah pedali, tako da mi ne bi trebalo para koliko za proc da dobijem zeljeni zvuk! Jos jedna bitna stvar je da su vecina danasnjih pedala prakticno neunistive!

Jedina mana je sto su malo ogranicavajuce, tj sta ako kupim jednu pedalu, npr distorziju, zelim u toku neke pesme da menjam ritam, solo distorziju i mozda neki blagi overdrive??? Da li jednostavnim prebacivanjem magneta na gitari, ili dodatnim ekvalajzerom mogu da resim problem ritam-solo, jer mozda ne zelim da sviram ritam i solo na istom gainu...???

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Oct 2007, 22:14

Nemojte zaboraviti da, jednom kada rešite pitanje stompbox distorzije, svi ostali kvalitetni stompbox efekti koštaju đavo i po. Bossov delay je 130 - 140 - 200 - 250 evra (zavisno od modela), dobar flanger je 150 evra, pa onda u tom rangu cena imamo dobar chorus, dobar wah, itd...

Naravno, svugde postoje krajnosti (s jedne strane Behringer, s druge Fulltone), ali ovo gore su cene za "pristojne" stvari (ništa suviše fancy).

Pedalanje je jaaako skup sport. Za njega važi isto što i za kokain - ako nemate dovoljno novca da izdržavate svoju zavisnost, nemojte ni slučajno da se "navlačite".

Post Reply