stari dobri Trace Eliotić - šta da radim
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- sirac-šunka
- vragolan
stari dobri Trace Eliotić - šta da radim
Drugari, kolege bassisti! Skoro sam sasvim slučajno dobio ponudu – Trace Elliot GP12 Series 6, glava+zvučnik sa 4 desetke za 400 evropejskiih novčanica. Odmah mi se sve to učinilo extra super povoljno, ali stara iskustva mi kažu – ti nikad nećeš da kupiš nešto ekstra super povoljno. Ispva nisam znao ni koja mu je snaga, ali pošto sam pristupio obimnim internet istraživanjima, ustanovio sam da je sve to nekad bilo kombo pojaćalo 1210 Series 6 Combo i neki prethodni vlasnik ga je preseko na pola, tj. odvojio glavu od zvućnika. Dalje sam iskopao da mu je snaga svega 200W. Nije da je malo, ali s obzirom na veličinu i to da mi trebaju bar još dvojica da ga secam na svirku, nadao sam se jačini od bar još 100W više. Druga stvar koju smo kasnije ustanovili jeste da eq-flat krosfejder ne namerava krosfejderiše.
Nije da sam imao u planu da kupujem pojačalo (i da baš odmah imam tih 400 evra), ali pošto sam stari zaljubljenik u Trace-a, ne znam šta da radim.
Ono u čemu mi treba pomoć jeste šta vi mislite: da li je ovo extra super povoljno, super povoljno, samo povoljno, i jeste i nije povoljno ili nije povoljno? Odnosno, šta biste vi uradili da ste na mom mestu?
Nije da sam imao u planu da kupujem pojačalo (i da baš odmah imam tih 400 evra), ali pošto sam stari zaljubljenik u Trace-a, ne znam šta da radim.
Ono u čemu mi treba pomoć jeste šta vi mislite: da li je ovo extra super povoljno, super povoljno, samo povoljno, i jeste i nije povoljno ili nije povoljno? Odnosno, šta biste vi uradili da ste na mom mestu?
Ponuda nije losa ali imaj na uma da je to otvarano,seceno,prepravljano...
Moj otac i ja trenutno sredjujemo Acoustica 320,pa znam kako je.
Ako ga budes kupio imaj na umu da je staro i da je nesto budzeno unutra.
Ako neznas bas puno o elektronici,i ako nemas semu,nebih ti savetovao da kupis iako je to Trace Elliot.
Znaci ako neznas oko elektronike a neces da ti neko ofuseri posao nemoj ga kupovati!
Nadam se da sam pomogao
Moj otac i ja trenutno sredjujemo Acoustica 320,pa znam kako je.
Ako ga budes kupio imaj na umu da je staro i da je nesto budzeno unutra.
Ako neznas bas puno o elektronici,i ako nemas semu,nebih ti savetovao da kupis iako je to Trace Elliot.
Znaci ako neznas oko elektronike a neces da ti neko ofuseri posao nemoj ga kupovati!
Nadam se da sam pomogao

- sirac-šunka
- vragolan
- Rocket Roll
Pa, čim neki (naročito srpski) muzičar čuje reči "budženi XYZ", odmah je na oprezu. Nikad ne znaš da li je to neko budžio jer je hteo od dobrog da napravi bolje ili zato što je, recimo, nešto u spravi "skviknulo".
I u svetu je tako, koliko stižem da odavde ispratim svet - sve što je modifikovano MORA da bude jeftinije, makar ugrađivani i bolji delovi u ovlašćenom servisu. (Sa gitarama je gotovo uvek tako - ako nije "factory spec", moraš da odbiješ bar 10% od cene ili je nećeš prodati).
A naročito bih bio oprezan sa skupim pojačalima koja je neko kod nas "modifikovao" - relativno je redovna praksa da se skupi delovi skidaju i prodaju zasebno, čuvaju za svaki slučaj, prebacuju na neko drugo pojačalo... Promenjeni transformatori su, na primer, UVEK sumnjivi.
Neka tvoj kum to natenane pogleda. I pusti neka kinta odluči - ako u šteku imaš 300tinjak evra pa treba da se zajmiš još 100, onda ok. Ako moraš da se natežeš iz sve snage za nešto što je u startu "u Zoni Sumraka", ja bih preskočio.
I u svetu je tako, koliko stižem da odavde ispratim svet - sve što je modifikovano MORA da bude jeftinije, makar ugrađivani i bolji delovi u ovlašćenom servisu. (Sa gitarama je gotovo uvek tako - ako nije "factory spec", moraš da odbiješ bar 10% od cene ili je nećeš prodati).
A naročito bih bio oprezan sa skupim pojačalima koja je neko kod nas "modifikovao" - relativno je redovna praksa da se skupi delovi skidaju i prodaju zasebno, čuvaju za svaki slučaj, prebacuju na neko drugo pojačalo... Promenjeni transformatori su, na primer, UVEK sumnjivi.
Neka tvoj kum to natenane pogleda. I pusti neka kinta odluči - ako u šteku imaš 300tinjak evra pa treba da se zajmiš još 100, onda ok. Ako moraš da se natežeš iz sve snage za nešto što je u startu "u Zoni Sumraka", ja bih preskočio.
Sumnjivi da, ali ne znači i da ne valjaju. Družim se sa nekim ljudima koji proizvode zaista vrhunske hi-fi, ali i gitarske aparate poznate širom Evrope kao što je Tube Audio Lab ili P&K Audio na primer. Trafoi koji oni koriste su uglavnom kvalitetniji od onih u gitarskim pojačalima, a lično sam video spaljeni Marshallov trafo koji je izrađen vrlo skromno. Problem nastaje kada ne znaš ko je, šta i zašto radio na nekom uređaju. Imao sam prilike da vidim iznutra i par istorijskih primeraka lampaša koji su izuzetno stručno obnovljeni i popravljeni od strane jednog pančevačkog majstora uz ugradnju vrhunskih delova.Rocket Roll wrote: Promenjeni transformatori su, na primer, UVEK sumnjivi.
Napisano nema mnogo veze sa predmetnim pojačalom, samo sam hteo da kažem kako nije svaka prepravka apriori loša.
Koliko sam shvatio ovde je uništeno originalno pojačalo kako bi se napravilo nešto novo i to ne pozdravljam i lično nikada ne bih kupio takav projekat.
- sirac-šunka
- vragolan
Pa dobro sad... ako se ispostavi da su jedine prepravke fizičko odvajanje glave od zvučnika, a celokupna elektronika faktički netaknuta, onda stručnost korišćenja ubodne testere i nije od nekog većeg značaja. I još ako bih zamenio tapacirung, preplastificirao ručice i zaštitne uglove (ili ih zamenio novim plastičnim) uklonio bih sve tragove minule prepravke. To bi jednostavno postao Trace Elliot AH200 GP12 (koji jeste baš u tom obliku i bio u redovnom asortimanu navedene kompanije) i posebna zvučna kutija sa 4 desetke (kakvih je, naravno od uvek u asortimanu).
Mada, verovatno sam se i ja previše popalio kad sam čuo, a zatim i video slovca Trace Elliot pa još i kutija sa 4 desetke (moja omiljena varijanta za bass). Svidja mi se predlog da kinta odluči. Ako dotle dođe, možda probam i da malko spustim cenu, npr. 40-50 evra manje(?). To mu taman dođe 10% u ime „stručno neovlašćene prepravke“.
A da! Niko mi ni ne primeti pitanje – nije li 200w (pod pretpostavkom da stvarno jes 200) malo malo za ozbiljne bassove i uz ovolku (golemu) kutiju? Čini mi se da ako bih već uzimao pojačalo od svega 200w, praktičnije bi mi bilo da uzmem i manju kutiju sa npr. dve desetke (samo jaću).
Mada, verovatno sam se i ja previše popalio kad sam čuo, a zatim i video slovca Trace Elliot pa još i kutija sa 4 desetke (moja omiljena varijanta za bass). Svidja mi se predlog da kinta odluči. Ako dotle dođe, možda probam i da malko spustim cenu, npr. 40-50 evra manje(?). To mu taman dođe 10% u ime „stručno neovlašćene prepravke“.
A da! Niko mi ni ne primeti pitanje – nije li 200w (pod pretpostavkom da stvarno jes 200) malo malo za ozbiljne bassove i uz ovolku (golemu) kutiju? Čini mi se da ako bih već uzimao pojačalo od svega 200w, praktičnije bi mi bilo da uzmem i manju kutiju sa npr. dve desetke (samo jaću).
- Rocket Roll
Brate, pravih dvesta vati, to je... To otkida delove tela. Mislim da Trace nikad nije "preterivao" u deklaraciji što se vati tiče - ako kažu 200, onda je to 200 po RMS skali - a takvih 200 vati ne mogu ni da se čuju, prelaze prag glasnoće. Pravih 30 vati je već na granici slušljivog, a svako dupliranje vati preko tih 30 W je neznatno više u decibelima.sirac-šunka wrote:...nije li 200w (pod pretpostavkom da stvarno jes 200) malo malo za ozbiljne bassove i uz ovolku (golemu) kutiju?
Fenderov Bassman iz '59. ima četiri desetke i samo 50 W, pa nema majčinog sina koji ga je odvrtao preko šestice i ostao normalan.
Ja nisam basista, pa me izvini ako sam pogrešio - možda je kod modernih bas-pojačala 200 W nešto drugo - ali "da li će mi biti dovoljno 200 W" je poslednje oko čega bih ja brinuo.
Ajde obavezno javi šta je tvoj kum otkrio kada ga otvorite!
Pitao si u uvodu "šta biste vi uradili da ste na mom mestu", a ja sam ti odgovorio da ne bih uzeo tako nešto. Nije u pitanju ubodna testera i verujem da to pojačalo ima upotrebnu vrednost, ali to više nije Trace Elliot GP12 Series 6, to je sada nešto sasvim drugo, praktično samogradnja. Ovo ti govorim zbog toga što ćeš sutra kada budeš hteo da ga prodaš morati dugo da tražiš kupca osim ako te ne posluži sreća.sirac-šunka wrote:Pa dobro sad... ako se ispostavi da su jedine prepravke fizičko odvajanje glave od zvučnika, a celokupna elektronika faktički netaknuta, onda stručnost korišćenja ubodne testere i nije od nekog većeg značaja. I još ako bih zamenio tapacirung, preplastificirao ručice i zaštitne uglove (ili ih zamenio novim plastičnim) uklonio bih sve tragove minule prepravke. To bi jednostavno postao Trace Elliot AH200 GP12 (koji jeste baš u tom obliku i bio u redovnom asortimanu navedene kompanije) i posebna zvučna kutija sa 4 desetke (kakvih je, naravno od uvek u asortimanu).
- sirac-šunka
- vragolan
Pa! Hvala svima!
Ranije kada sam se interesovao za Trace Elliot-a, najpovoljnija ponuda koju sam našao bila je 400 evra samo glava pojačala od 200w (GP7), pa me valjda sad razumete zašto sam se toliko popalio za ovu ponudu – za iste pare bih dobio GP12 i zvučnik sa (moje omiljene) 4 desetke, a za nešto tako novo bih morao da izdvojim minimum 1000.
Sve u svemu rezultati su sledeći: snaga (sinusna) je 72w@8ohm i 121w@4ohm (premereno i potvrđeno), elektroniku nismo mogli da pregledamo jer su šrafovi negde ko zna gde ispod ovog naknadno stavljenog filca (koji nismo smeli baš da poderemo), ali dovoljan pokazatelj da je rađeno nešto ko zna šta jeste da transformator nastavlja da radi i nakon gašenja prekidača i lampica svetli nekom minimalnom jačinom što ja nisam ni primetio jer sve izgleda kao da je ok.
Još je ta serija rađena negde u drugoj polovini 80-tih, pa mu je i starost oko 20 godina.
Samo što se tiče snage, 200w stvarno i nije baš toliko mnogo, naročito prema današnjim standardima. Pomenuti Fender Bassman se danas u varijanti sa 2 desetke i posebno kao glava radi od 250w, Trace Elliot danas pravi GP7 sa 2 desetke (combo) od 500w, a to je i minimalna snaga posebno glave. Što se mog iskustva tiče, svirao sam razne kombinacije Marshall-a, jednog Trace Elliotića AH100, SWR Workingman od 100w, Orange pojačalo (...) i to sve super zvuči, i u uslovima kad se zahteva malo veća jačina, postignu sva ta pojačala to, ali ton više nije isti. Nekako nije više jednako izbalansiran kada je upitanju željini odnos basa, srednjih i visokih i često se javlja onaj tzv. muddy sound kada možeš da smanjiš basove da bi izgurao željenu jačinu i sve ode u neke srednje ili da malo koriguješ srednje i visoke i tad postoji opasnost da dobiješ neki mljackavi ton. Sve u svemu rekao bih da bas ipak traži malo više snage, mada to u krajnjoj instanci zavisi i od vrste muzike koju sviraš i od prostora u kome je svirka. Na snagu ovog pojačala AH200 Series 6 su se žalili i dvojica od trojice korisnika (kažu: „wish it was at least 300-400 watts RMS”) koji su dali svoje recenzije na sajtu Harmony Central: http://reviews.harmony-central.com/revi ... +Head/10/1
E sad, možda bih dobar zvuk mogao da postignem sa ovim pojačalom i priloženom kutijom, ali...to verovatno nikada nećemo saznati.
Ranije kada sam se interesovao za Trace Elliot-a, najpovoljnija ponuda koju sam našao bila je 400 evra samo glava pojačala od 200w (GP7), pa me valjda sad razumete zašto sam se toliko popalio za ovu ponudu – za iste pare bih dobio GP12 i zvučnik sa (moje omiljene) 4 desetke, a za nešto tako novo bih morao da izdvojim minimum 1000.
Sve u svemu rezultati su sledeći: snaga (sinusna) je 72w@8ohm i 121w@4ohm (premereno i potvrđeno), elektroniku nismo mogli da pregledamo jer su šrafovi negde ko zna gde ispod ovog naknadno stavljenog filca (koji nismo smeli baš da poderemo), ali dovoljan pokazatelj da je rađeno nešto ko zna šta jeste da transformator nastavlja da radi i nakon gašenja prekidača i lampica svetli nekom minimalnom jačinom što ja nisam ni primetio jer sve izgleda kao da je ok.
Još je ta serija rađena negde u drugoj polovini 80-tih, pa mu je i starost oko 20 godina.
Samo što se tiče snage, 200w stvarno i nije baš toliko mnogo, naročito prema današnjim standardima. Pomenuti Fender Bassman se danas u varijanti sa 2 desetke i posebno kao glava radi od 250w, Trace Elliot danas pravi GP7 sa 2 desetke (combo) od 500w, a to je i minimalna snaga posebno glave. Što se mog iskustva tiče, svirao sam razne kombinacije Marshall-a, jednog Trace Elliotića AH100, SWR Workingman od 100w, Orange pojačalo (...) i to sve super zvuči, i u uslovima kad se zahteva malo veća jačina, postignu sva ta pojačala to, ali ton više nije isti. Nekako nije više jednako izbalansiran kada je upitanju željini odnos basa, srednjih i visokih i često se javlja onaj tzv. muddy sound kada možeš da smanjiš basove da bi izgurao željenu jačinu i sve ode u neke srednje ili da malo koriguješ srednje i visoke i tad postoji opasnost da dobiješ neki mljackavi ton. Sve u svemu rekao bih da bas ipak traži malo više snage, mada to u krajnjoj instanci zavisi i od vrste muzike koju sviraš i od prostora u kome je svirka. Na snagu ovog pojačala AH200 Series 6 su se žalili i dvojica od trojice korisnika (kažu: „wish it was at least 300-400 watts RMS”) koji su dali svoje recenzije na sajtu Harmony Central: http://reviews.harmony-central.com/revi ... +Head/10/1
E sad, možda bih dobar zvuk mogao da postignem sa ovim pojačalom i priloženom kutijom, ali...to verovatno nikada nećemo saznati.
Ovo je moj Trace. Nije nista budzen, 1996 godiste, 150 W. Ali jos ne planiram da ga prodam. Mozda posle nove godine, ako skupim neke pare da uzmem nesto jos bolje. Nista budzeno ne bih uzimao, jer kasnije ne bih mogao da prodam. Skoro nikako
Nego sto se tice snage, ja nikad nisam koristio preko 60-70W. To mi je bilo dovoljno cak i u Festu u Zemunu kad nisam isao u razglas, a bilo je oko 200 ljudi. Mislim da je i to previse, jer sve preko treba da ode u razglas (DI Out je odlican na ovom Trace-u), a da na bini ne bude velika buka. Naravno da treba dobro da sebe cujes, ali i 30W je sasvim dovoljno... Ja planiram Ampeg-a, sa neke 4 x 10...

[/

- sirac-šunka
- vragolan
Ne bih isao ispod 350 e. A, Ampega bih pokusao da dovucem iz usa, kao sto sam doneo i StingRay-a. Bitna mi je glava, a kutiju bih kupio ovde u Srbiji. Uzeo bih novo pojacalo (glavu), Trace mi je preskup (a, voleo bih ga), mozes videti cene. Ne mora strogo da bude Ampeg... Moze i SWR, GK, Eben , EBS. Ali, nista ispod odredjenog kvaliteta...