Pomoc oko izbora procesora ili audio interfejsa?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
IceCube

Pomoc oko izbora procesora ili audio interfejsa?

Post by IceCube » 27 Feb 2011, 18:13

Hteo bih da opremi koju trenutno imam(Ibanez elektricna gitara i Roland Micro Cube) dodam i nesto pomocu cega bih mogao da snimam gitaru i eventualno klavijature i vokale, i eventualno distortion pedalu za svirku/probe sa bendom .Zanima me nekoliko stvari sada...
Da li pomocu Digitech Rp500 mogu da snimam i klavijature i vokale ? I takodje,kakav je kvalitet zvuka pri snimanju u poredjenju sa audio interfejsima tipa Line 6 Pod Studio UX2 ili M-audio fast track pro?Ako bih uzeo RP500 onda bih morao da uzmem i posebno distortion padalu(na nekoliko mesta procitah da se distorizija sa ovog procesora i sa procesora uopste,cuje slabo ili gubi?pri svirci sa bubnjarem etc?).
I jos pitanje vezano za gore pomenute audio interfejse...Da li postoji neka znacajna razlika izmedju njih , posto su cene otprilike iste? Sa Line 6 -om dobijam i neke efekte koje mogu koristiti pri snimanju, da li je to slucaj i sa Fast track-om?I da li je moguce efekte "vuci" sa pedala ili mozda Micro Cube-a prilikom snimanja?Gitara---Dist. pedala---micro cube---interfejs?
Nemam nikakvog iskustva sa audio interfejsima i procesorima pa se nadam da mi mozete pomoci :)

RR3

Re: Pomoc oko izbora procesora ili audio interfejsa?

Post by RR3 » 27 Feb 2011, 20:41

Ja ti se ne razumem u pomenuti Digitech Rp500. Što se mene tiče preporučio bih ti neki audio interfejs sad zavisi kolko tebi treba ulaza i kolko bi bio u stanju da potrošiš na takvu spravu. Line 6 UX 2 je ok sa svojom ponudom ali meni se nesviđa,dođe mu slično kad Guitar Rig... Gledaj neki M- audio,Presonus,T.C. Electronic konekt 6...
Ja još uvek imam M audio fw solo i služi mi ok za moje potrebe,mada imam neke nove ideje...
Možeš terati tu kombinaciju Gitara...pedale...mikro cube ako ima ulaz da ga kačiš u interfejs ali bolje je da uzmeš neki mikrofon,preporuka SM 57 ozvučiš sa njim micro cube i bude ok.
Lično mi se više sviđa ta kombinacija nego bilo koji Gitar rig i slično. Nadam se da sam bio od pomoći :) Javiće se još neko ko se više razume. Opet na kraju presečeš sam i odlučiš na šta ćeš trošiti novce.

Pozdrav :)

IceCube

Post by IceCube » 27 Feb 2011, 23:13

Hvala na odgovoru :) Nisam nikada koristio ni Guitar Rig pa ne znam kako zvuci ali na primer zbog cega je po tvom misljenju FW solo bolji od UX 2 ? Da li je u pitanju samo zvuk ili neke mogucnosti ili funkcionalnost? Odakle ti koristis efekte ,da li sa pedala ? ili iz nekog softwera? Sto se tice broja ulaza ne treba mi nista posebno...UX 2 koliko sam video ima 2 mic ulaza i 2 1/4 " ulaza sto bi bilo i vise nego dovoljno...Fast track pro ima 2 1/4"/mic ulaza sto valjda ostavlja manje mogucnosti nego UX 2 , FW solo ima 1 mic i 1 guitar + 2 line in...sad ja ne znam da li gitara ide samo u taj 1 guitar ili moze i u line in :XD: U svakom slucaju pre bih uzeo nesto sa boljim kvalitetom zvuka nego sa gomilom ulaza.Gledam da ne potrosim vise od 200 e za interfejs.

gricko

Post by gricko » 28 Feb 2011, 09:45

osnovna razlika između UX2 i inih sprava je da je UX2 pravljen za gitaru i mikrofon. ne isključivo, ali prvenstveno. dobiješ uz njega pod farm u neku količinu amp/cab simulacija i efekata koji se izvršavaju u njemu [koliko god velik lanac da napravim nikada mi CPU opterećenje ne prelazi 10%]. guitar rig nisam davno koristio, pa ti ne mogu ništa za to reći, ali kad koristim amplitube situacija sa CPU je identična.
takođe - možeš da praviš i stereo lanac.
ja obično ta dva kanala [za bas] koristim tako što na jednom snimam dry, a na drugom wet.
kad sviram onda sansamp i njega povezujem balansiranim kablom, a u sansamp mi idu pedale [wah, chorus, dist....]

svi tehnički parametri su u rangu sprava sa tom cenom.

tako da - ako želiš da interfejs koristiš prvenstveno za gitaru, onda ti je UX2, po meni, pravo rešenje. ako ti treba za fike-fike/žnj-žnj elektrotehniku, onda idi na m audio, emu i takve sprave.

RR3

Post by RR3 » 28 Feb 2011, 11:44

Bio sam u istim dilemama,na kraju se odlučio za FW solo Od UX 2 sam odustao jer mi softver nije toliko potreban kao ni Gitar Rig...simulacije su suviše digitalne. I naravno USB mi deluju dosta jeftino urađeno. Ovde imaš ok informacije,biće ti od pomoći http://www.rumski.com/forum/showthread. ... egoryid=39,
http://rumski.com/index.php?categoryid=42 tako. Ako te zanima USB mislim da je ovaj dobar Presonusov http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=5019 deluje najkvalitetnije urađeno od USB interfejsa.
U informacijama sa dosta strana sam i ja kontao priču o nekom kvalitetu i broju ulaza o realnim potrebama i na kraju uvek o novcimaaa,tako da sam na kraju uzeo FW solo i još uvek sam prilično zadovoljan.
Efekte vučem iz pedala. Znači gitara...pedale MT2 i reverb u pojačalo ( koje trenutno prodajem jer imam nove ideje pa ko me treba neka navali,neće se zeznuti :) ) ispred pojačala je mikrofon Shure SM 57 koji ide u FW solo i dalje sve u Cubase SX.
Prilično sam zadovoljan i ne žalim se.

Post Reply