sto se tice gitare,da jeste,bolja je.opet kazem ti bjezi od floyda narocito ako si pocetnik bjezi od flojdova na X jacksonima,da ne duljim pricu.imas kad,prvo nauci skolu od abvgddj pa posle pisi maloj iz trece klupe.
sto se tice,ako oces suv ulazni signal da snimas u kompu tako sto ces gitaru da ukljucis u tu spravu a iz te sprave da se bodes u ulaz na integrusi moras,da bi zvucao slicno regularnom gitarskom zvuku koji predpostavljam da zelis,a narocito high gain,prije toga da ga obojis.tu nastupaju procevi i pedale.
proceva i pedala ima raznih,od onih koji su specijalizovani za samo jednu stvar/efekt (npr PROC samo za delay efekt) pa do pedala i proceva koji pokusavaju da repliciraju vas signalni put od gitare do mikrofona sa kojim je ozvuceno pojacalo (npr PEDALA sansamp gt2).znaci tebi treba sprava,ako si vec tako naumio da snimas djitru,koja je sposobna da citav signalni put uobicajenog gitarskog riga replicira (znaci efekti prije pojacala - pojacalo - efekti koji idu u loop pojacala - kabinet - majk).
kao sto napisah prije ima i pedala i proceva koji pokusavaju da urade to.najjeftinije rjesenje koje ja znam jeste ona behringer GDI21 pedala,replika sansampa.vecina modernih proceva je dizajnirana prema tome.sve je stvar budzeta,preferencija,do koliko objektivne ocjene kvaliteta sprave mozes da dodjes i namjene.neko pretezno misljenje po forumu,a i ja dijelim takvo misljenje je da je do sad za neke pare koje su nama dostupne najbolja sprava takve neke vrste je line6 brenda.koliko ces moci da izdvojis para i koliko ces imati srece/koliko ce dobra ponuda da naleti odredjivace sta ces vec moci da uzmes.
ono sto sam ti ja preporucivao,to jeste boss-ova pedala kao zamjena DI box-u je u signalnom lancu: gitara - pedala ISKLJUCENA - ulaz na intregusi - neki modeling softver.primjecujes da taj modeling softver pokusava da uradi isto sto i proc/pedala dizajnirane za tu namjenu - da oboji signal u cilju da bi takav signal zvucao sto pribliznije tipicnom gitarskom tonu kroz raznorazne efekte i pojacala.boss-ova pedala,u ovoj primjeni,sluzi,ISKLJUCENA, da rijesi donekle a isto koliko bi ti neki DI box-evi za iste pare problem oko impedanse,uz minimalno bojenje signala jer ce sa takvim signalom modeling softver da radi bolje,samim tim i da zvuci bolje,sto je jelte ultimativni cilj.znaci kad je ISKLJUCENA ona radi manje vise isti posao kao DI box.
prednost bossove pedale nad DIjem je sto ona,kad je UKLJUCIS,moze jos dodatno da oboji signal,sto DI ne moze,i moze da bude zamjena emulaciji pedale u modeling softveru a umjesto da klikces misem da je ukljucis i iskljucis moze da ti bude ispod noge.evo jedan primjer.
vecina hard'n' heavy i generalno 80's rock i metal gitarista su voljeli svoj signal da bude ovakav: gitara - boss sd1 - marshall jcm800/jmp 2203 - kabinet sa recimo celestion v30ticama ozvucen sa recimo shure sm57.sd1 u ovom primjeru sluzi kao klasicni boost za solo,ono malo da pojaca jacinu zvuka da solaza izadje,da ne objasnjavam kakva je to magija "boost" i sta se tu sve radi.e sad,recimo imas samo gitaru prikopcanu preko DI boxa u komp,na softveru si sve fino namjestio da emulira gorepomenuti lanac koji uzesmo za primjer.svaki put kad bi htio ono jos malo da krljnes za solo,morao bi misem da klikces po pedali.a ovako kad bi isao: gitara - sd1 - ulaz na integrusi - modeling softver taj sd1 bi ti bio ispod noge.plus sto bi to bila prava stvar,ne emulacija na softveru.plus,sto bi mogao da je poneses sa sobom bilo dje i ukopcas u bilo koje pojacalo.
e sad,ako me pitas sta je bolje:neki line6 proc direktno u komp bez modeling softvera ili softver moje misljenje je softver,ali ces dosta da blejis u monitor da provalis sta je dje bolje,na kojem softveru su najbolji marsali,dje su najbolje mese,koja je najbolja emulacija ovog-onog,plus sto je to sve izazov za tvoje neiskusno uvo,ako se dobro sjecam da si rekao da si tek pocetnik.proc je ono lakse rjesenje.drugi aspekt je oces li samo kuci da sviras,oces li ici na neko pojacalo da sviras ili ces da se bodes u razglas.za razglas - definitivno proc,za pojacalo - opet zavisi kakvo pojacalo,za po kuci - trenutno je logicnije za tebe proc,ali ako si za izazov onda da se bakces sa softverom plus je jeftinije.
da,zaboravih,jedna od velikih prednosti snimanja sa softverom je sto ti ostaje originalni nebojeni signal,pa ako sjutra npr ti se smuce marsali vazda mozes da promijenis i da stavis nesto drugo.sa procom bi barem morao da splitujes/razdvajas signal i da imas muzicku sa dva ulaza i jos stosta da bi postigao isto.
i da,znam kako je ovo napisano,hebi ga,samo se trudim da sto bolje objasnim da me sto lakse razumiju.