veliki problem u izboru opreme....pomagajte ljudi...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

majstor_pućko

veliki problem u izboru opreme....pomagajte ljudi...

Post by majstor_pućko » 05 Apr 2011, 23:49

Pre svega pozdrav svima jer sam novi ovde.

Dalje,
kao što naslov teme kaže imam problem oko izbora opreme. Situacija je sledeća:
Imam gitaru - jeftini strat od 100E, i njega sam svirao preko Amplitube-a. "Sviram"( više učim :D ) uglavnom rock i metal, znam da strat nije najsrećnije rešenje ali nisam imao više para tada.

Sada mi je finansijska situacija malo bolja, pošto nisam baš najzadovoljniji ni gitarom i ni amplitube-omzvuk je ok ali nije mobilan kao pojačalo). Hteo bih da kupim novu gitaru razmišljam se o nekom Jackson-u neki entry level. Pojačalo Laney ili neki Randall od 30w. Budući da i dalje nisam baš najbolji sa finansijama ne mogu oboje istovremeno da priuštim. Ali sam zainteresovan da kupujem stvari jednu po jednu tako da znam šta da odaberem da bi se sve to u budućnosti složilo kako treba.

Opcije o kojima sam razmišljao:

1. Jackson-ka + DI box + bolja zvucna i amplitube
2. strat + dimarzio magnet + pojacalo
3. strat + dimarzio magnet + neki procesor

Sluđen sam totalno, jer ni sam ne znam koliko je pametno stavljati skup pickup u jeftinu gitaru. Vas pitam za savet čisto šta biste uradili u mojoj situaciji. Šta prvo da kupim, pa šta dalje, znači vreme nije problem, više me interesuje redosled i na šta više para da potrošim?

Hvala.

Born_Dead

Re: veliki problem u izboru opreme....pomagajte ljudi...

Post by Born_Dead » 06 Apr 2011, 00:05

jackosnku, di box ne znam sta ce ti ako ce sviras na amplitube-u , i bolju zvucnu ....

majstor_pućko

Post by majstor_pućko » 06 Apr 2011, 00:15

na par mesta sam pročitao da je poželjno koristiti DI box kada se instrument bode u zvučnu zbog uparivanja impedanse, tj. ako zvučna nema Hi-Z ulaz. Ja sam do sada svirao na integrisanoj AC 97, direkt ukljucenoj, ali zvuci nekako "tupo i plitko", pa sam mislio da se visoki tonovi oslabe zbog neujednačenih impedansi.

Doduše ovo što sam rekao ne mora biti tačno, jer sam pročitao na internetu, a ovde sam došao upravo da pitam, jer ima ljudi koji su zaista sa tim radili pa imam informacije iz prve ruke.

i naravno: hvala

umart

Post by umart » 06 Apr 2011, 02:08

najjeftinija boss-ova pedala umjesto DI-ja.mnogo para treba da bacis vise od jedne boss-ove pedale na DI a da DI bolje radi za tu namjenu od boss-ove pedale,a DI nizasta drugo ne bi mogao da iskoristis.sd1 tajvanac,mislim da ima po oglasima za 3 do 4 hiljade,a bice odlicna pedala kad uzmes pojacalo za rok/metal.sjutra imam vremena pa zavrsavam onu temu o softveru sto obecah,pa cu tamo opsirnije,elem pedalu bi koristio kao DI,gitara u pedalu(pedala iskljucena,unutra baterija,hebes adaptere za pocetak,posle ces imat kad da razbijas glavu oko toga),iz pedale u intergrusu.plus opet kazem sa sd1 imas odlican bust za npr lead tacno tebi ispod noge.

entry level jackson - zahebi.i ja sam veliki ljubitelj jacksona ali kad je nesto smece onda je smece pa pisalo mu sveti petar cetinjski na headstocku.ibanez GRGR121 je gitra za tebe-sije sve sprave sto se odje mogu dobaviti u prodavnajama do nekih 400 e.opsirnije sta kako i zasto imas po forumu i od mene i od drugih clanova,a ne staje puno,cak ovako napamet mislim da je i jeftinija od JS-ova,sa svojom cijenom od 200 i nesto sitno preko koliko se sjecam.pazi,ovo ti prica veliki fan jacksona a ogroman hejter ibanez rg-ova,ali nemos' preko istine.

sve u svemu za pocetak za 250 e imas jako pristojan rig za po kuci za rock/mjetal,koji ces posle moci da iskoristis za manje-vise sve sto te u svirci bude zadesilo (bend,probe,svirke itd).

Born_Dead

Post by Born_Dead » 06 Apr 2011, 03:08

majstor_pućko wrote:na par mesta sam pročitao da je poželjno koristiti DI box kada se instrument bode u zvučnu zbog uparivanja impedanse, tj. ako zvučna nema Hi-Z ulaz. Ja sam do sada svirao na integrisanoj AC 97, direkt ukljucenoj, ali zvuci nekako "tupo i plitko", pa sam mislio da se visoki tonovi oslabe zbog neujednačenih impedansi.

Doduše ovo što sam rekao ne mora biti tačno, jer sam pročitao na internetu, a ovde sam došao upravo da pitam, jer ima ljudi koji su zaista sa tim radili pa imam informacije iz prve ruke.

i naravno: hvala
a dobro ibanez ,decko ptiao sta mu se svidja :) ma nek kupi behringer gdi21,odlicno radi,pretrazi forum ljudi su kamara pisali o njemu,znaci bruka kako raid za te novce,od 3-4somica...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 06 Apr 2011, 07:09

ako imas kesa sada, uzmi ovu gitaru:
http://www.kupujemprodajem.com/Jackson- ... id=1729178

to je pola cene nove, a radi jaaaaako fino... :D

SonicX

Post by SonicX » 06 Apr 2011, 10:20

Kupi prvo neku solidnu gitaru, to je osnovno! Gledaj da je drvo gitare dobro, da je iz sto manje delova itd.
Ne krs, nego da je sto bolja za pare koje dajes! :D
Npr ja kuci sviram na preamp i sluske, i to mi je dovoljno. A i ne smetam nikom. :D
To je u principu losija opcija, jer za malo vise para mozes da kupis ok pojacalo, ali meni su preamp i sluske trebali za nesto drugo, pa sam iskoristio i za ovo.

Dobri magneti+jefitna gitara= nista posebno zvuk.
dobra gitara= dobar zvuk!

Pogledaj temu pedala vs procesor se zove valjda ili tako nesto, ako nisi siguran da hoces bas neki odredjeni procesor.
Ja bih se pre odlucio za pedalu.

Ko sto rece umart, gitara-pedala-zvucna, mada bi pedalu mogao da zamenis i nekim jefitnijim preampom (ako postoji jeftiniji od sd1, ne znam kakve su sada cene), a razliku cene sd1 i preampa da dodas za zvucnu ili gitaru.

parker

Post by parker » 06 Apr 2011, 10:57

Jackson je trenutno u Mitrosu na popustu, ako si bas za njega. Mada ipak savetujem oglase, svasta se nadje polovno a povoljno

SonicX

Post by SonicX » 06 Apr 2011, 12:42

parker wrote:Jackson je trenutno u Mitrosu na popustu, ako si bas za njega. Mada ipak savetujem oglase, svasta se nadje polovno a povoljno
:1:
a i ponesto bolje od onog sto ocekujes :D

majstor_pućko

Post by majstor_pućko » 07 Apr 2011, 00:16

Hvala svima na savetima.

Po većini glasova vidim da preovladava mišljenje da je najbolje kupiti dobru gitaru pa posle sve ostalo. Takodje koliko vidim više ste nastrojeni ka pedalama nego ka procesorima. Što se tiče procesora dvoumio sam se između BOSS ME20 i DIGITECH RP255 prvi mi se vise sviđa ali drugi ima USB interfejs za snimanje. Znam da su proc lošiji ali ja i nešto nisam u stanju da zapazim drastičnu razliku, tako da mi odgovara i jedno i drugo.

1. Predpostavljam da kada se svira kroz pedalu, može direkt da se snima u računar bez amplitube-a? A ako to može pedala predpostavljam da može i proc.
2. @umart Jel ovaj ibanez zaista toliko bolji od Jackson-a? :o
3. @mislim stvarno: da primetio sam da hvališ nju po forumu i ja sam mislio na nju zaista mi deluje ok ali je nemaju u mitrosu a i porilično je skupa :(
4. A sada ludačko pitanje: da li bi mi se isplatilo da sam osušim drvo za telo, nadjem polovan vrat, kupim kvalitetne čivije i fix most, dimarzio magnete. Išao sam u ET školu, uvek nešto čačkam i prčkam, taman mi dobar hobi( da se ne lažemo više mi je radi pravljenja.... :D )

Znači da vam još olakšam, cilj mi je da imam pristojan zvuk, ne mora to biti najbolji "bang for the money" samo da zvuci bolje od ove sadasnje tuge jer me mnogo demotiviše kada očajno zvuči.

umart

Post by umart » 07 Apr 2011, 01:23

sto se tice gitare,da jeste,bolja je.opet kazem ti bjezi od floyda narocito ako si pocetnik bjezi od flojdova na X jacksonima,da ne duljim pricu.imas kad,prvo nauci skolu od abvgddj pa posle pisi maloj iz trece klupe.

sto se tice,ako oces suv ulazni signal da snimas u kompu tako sto ces gitaru da ukljucis u tu spravu a iz te sprave da se bodes u ulaz na integrusi moras,da bi zvucao slicno regularnom gitarskom zvuku koji predpostavljam da zelis,a narocito high gain,prije toga da ga obojis.tu nastupaju procevi i pedale.

proceva i pedala ima raznih,od onih koji su specijalizovani za samo jednu stvar/efekt (npr PROC samo za delay efekt) pa do pedala i proceva koji pokusavaju da repliciraju vas signalni put od gitare do mikrofona sa kojim je ozvuceno pojacalo (npr PEDALA sansamp gt2).znaci tebi treba sprava,ako si vec tako naumio da snimas djitru,koja je sposobna da citav signalni put uobicajenog gitarskog riga replicira (znaci efekti prije pojacala - pojacalo - efekti koji idu u loop pojacala - kabinet - majk).

kao sto napisah prije ima i pedala i proceva koji pokusavaju da urade to.najjeftinije rjesenje koje ja znam jeste ona behringer GDI21 pedala,replika sansampa.vecina modernih proceva je dizajnirana prema tome.sve je stvar budzeta,preferencija,do koliko objektivne ocjene kvaliteta sprave mozes da dodjes i namjene.neko pretezno misljenje po forumu,a i ja dijelim takvo misljenje je da je do sad za neke pare koje su nama dostupne najbolja sprava takve neke vrste je line6 brenda.koliko ces moci da izdvojis para i koliko ces imati srece/koliko ce dobra ponuda da naleti odredjivace sta ces vec moci da uzmes.

ono sto sam ti ja preporucivao,to jeste boss-ova pedala kao zamjena DI box-u je u signalnom lancu: gitara - pedala ISKLJUCENA - ulaz na intregusi - neki modeling softver.primjecujes da taj modeling softver pokusava da uradi isto sto i proc/pedala dizajnirane za tu namjenu - da oboji signal u cilju da bi takav signal zvucao sto pribliznije tipicnom gitarskom tonu kroz raznorazne efekte i pojacala.boss-ova pedala,u ovoj primjeni,sluzi,ISKLJUCENA, da rijesi donekle a isto koliko bi ti neki DI box-evi za iste pare problem oko impedanse,uz minimalno bojenje signala jer ce sa takvim signalom modeling softver da radi bolje,samim tim i da zvuci bolje,sto je jelte ultimativni cilj.znaci kad je ISKLJUCENA ona radi manje vise isti posao kao DI box.

prednost bossove pedale nad DIjem je sto ona,kad je UKLJUCIS,moze jos dodatno da oboji signal,sto DI ne moze,i moze da bude zamjena emulaciji pedale u modeling softveru a umjesto da klikces misem da je ukljucis i iskljucis moze da ti bude ispod noge.evo jedan primjer.

vecina hard'n' heavy i generalno 80's rock i metal gitarista su voljeli svoj signal da bude ovakav: gitara - boss sd1 - marshall jcm800/jmp 2203 - kabinet sa recimo celestion v30ticama ozvucen sa recimo shure sm57.sd1 u ovom primjeru sluzi kao klasicni boost za solo,ono malo da pojaca jacinu zvuka da solaza izadje,da ne objasnjavam kakva je to magija "boost" i sta se tu sve radi.e sad,recimo imas samo gitaru prikopcanu preko DI boxa u komp,na softveru si sve fino namjestio da emulira gorepomenuti lanac koji uzesmo za primjer.svaki put kad bi htio ono jos malo da krljnes za solo,morao bi misem da klikces po pedali.a ovako kad bi isao: gitara - sd1 - ulaz na integrusi - modeling softver taj sd1 bi ti bio ispod noge.plus sto bi to bila prava stvar,ne emulacija na softveru.plus,sto bi mogao da je poneses sa sobom bilo dje i ukopcas u bilo koje pojacalo.

e sad,ako me pitas sta je bolje:neki line6 proc direktno u komp bez modeling softvera ili softver moje misljenje je softver,ali ces dosta da blejis u monitor da provalis sta je dje bolje,na kojem softveru su najbolji marsali,dje su najbolje mese,koja je najbolja emulacija ovog-onog,plus sto je to sve izazov za tvoje neiskusno uvo,ako se dobro sjecam da si rekao da si tek pocetnik.proc je ono lakse rjesenje.drugi aspekt je oces li samo kuci da sviras,oces li ici na neko pojacalo da sviras ili ces da se bodes u razglas.za razglas - definitivno proc,za pojacalo - opet zavisi kakvo pojacalo,za po kuci - trenutno je logicnije za tebe proc,ali ako si za izazov onda da se bakces sa softverom plus je jeftinije.

da,zaboravih,jedna od velikih prednosti snimanja sa softverom je sto ti ostaje originalni nebojeni signal,pa ako sjutra npr ti se smuce marsali vazda mozes da promijenis i da stavis nesto drugo.sa procom bi barem morao da splitujes/razdvajas signal i da imas muzicku sa dva ulaza i jos stosta da bi postigao isto.

i da,znam kako je ovo napisano,hebi ga,samo se trudim da sto bolje objasnim da me sto lakse razumiju. ^^

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Apr 2011, 08:35

majstor_pućko wrote:Hvala svima na savetima.

Po većini glasova vidim da preovladava mišljenje da je najbolje kupiti dobru gitaru pa posle sve ostalo. Takodje koliko vidim više ste nastrojeni ka pedalama nego ka procesorima. Što se tiče procesora dvoumio sam se između BOSS ME20 i DIGITECH RP255 prvi mi se vise sviđa ali drugi ima USB interfejs za snimanje. Znam da su proc lošiji ali ja i nešto nisam u stanju da zapazim drastičnu razliku, tako da mi odgovara i jedno i drugo.

1. Predpostavljam da kada se svira kroz pedalu, može direkt da se snima u računar bez amplitube-a? A ako to može pedala predpostavljam da može i proc.
2. @umart Jel ovaj ibanez zaista toliko bolji od Jackson-a? :o
3. @mislim stvarno: da primetio sam da hvališ nju po forumu i ja sam mislio na nju zaista mi deluje ok ali je nemaju u mitrosu a i porilično je skupa :(
4. A sada ludačko pitanje: da li bi mi se isplatilo da sam osušim drvo za telo, nadjem polovan vrat, kupim kvalitetne čivije i fix most, dimarzio magnete. Išao sam u ET školu, uvek nešto čačkam i prčkam, taman mi dobar hobi( da se ne lažemo više mi je radi pravljenja.... :D )

Znači da vam još olakšam, cilj mi je da imam pristojan zvuk, ne mora to biti najbolji "bang for the money" samo da zvuci bolje od ove sadasnje tuge jer me mnogo demotiviše kada očajno zvuči.
ja imam taj jackson dx10d, i imam procesor digitech rp350 (koji je po kvalitetu efekata isti kao i taj rp255 koji si pominjao), i nemam zamerki ni na jedno.

Procesor stvarno dobro radi kad se nabode samo u usb, stub ili slusalice (jer ne mogu uvek da palim pojacalo), a lagan je za prenos do studija za probe, i sasvim ok odradi bilo sta.

Ovaj jackson ima floyd sto tebi ich nije potrebno, ali samo sam okacio gitaru koja je najbolja kupovina za te pare, tj za 230e polovna. Umart kaze da floydovi na x jacksonima ne valjaju, ja se ne bih slozio, ja nemam problema, zaista drzi stim. Jedino sad moram da ga blokiram jer sa bendom manjam stim, a ako tebi nije potreban tremolo, lako da blokiras... Gitara je uradjena iz dva komada drveta, sasvim dobri magneti, udoban vrat... Onaj ibanez je konstrukcijski blizi pocetnicima jer nema skoro nista sto moze da pravi probleme (citaj bilo kakav tremolo)...

Pedala moze da se snimi na komp, ali ako je obicna distorzija, to nece zvucati ni na sta, mora da ima neku simulaciju pojacala (bilo softversku sa kompa, pedalu emulaciju (pomenuti sansamp gt2) ili procesorsku) da bi to licilo na nesto. Ako ti je glavni cilj snimanje, ili ces se bakcati sa softverskim emulatorima ili sa procesorom koji ima usb, meni je mnogo lakse da upalim procesor sa podesenim bojama...

u vezi pravljenja gitare
- ili ces napraviti nesto jeftino (neces biti mnogo zadovoljan)
- ili ces napraviti nesto kvalitetno (nece biti jeftino)

evo ti racunica po ovome sto si ti predlozio
-drvo ne znam tacno, recimo 30-50e
-vrat 50e (osim ako ne naletis na neki aster, squier i sl vrat za 20-30e)
-dimarzio magneti 100e
-dobar hardver i elektronika 100e (civije oko 50, bridge 40, elektronika sigurno vise od 10)

osim toga, drvo se susi godinama, tako da ne znam koliko ti se isplati cekanje... sve to moze jeftino da se pazari, ali u tom slucaju ces ipak vise potrositi nego na npr onog ibaneza, a nece gitara biti bolja.

N3ssaya

Post by N3ssaya » 07 Apr 2011, 10:31

Born_Dead wrote:
majstor_pućko wrote: i naravno: hvala
a dobro ibanez ,decko ptiao sta mu se svidja :) ma nek kupi behringer gdi21,odlicno radi,pretrazi forum ljudi su kamara pisali o njemu,znaci bruka kako raid za te novce,od 3-4somica...
:1:

umart

Post by umart » 07 Apr 2011, 15:41

nije umart rekao da flojdovi na X jacksonima ne valjaju,samo da toliko pipljiva stvar nije za pocetnika,a tek generalno floyd.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Apr 2011, 15:42

umart wrote:nije umart rekao da flojdovi na X jacksonima ne valjaju,samo da toliko pipljiva stvar nije za pocetnika,a tek generalno floyd.
slazemo se :ziveli:

Post Reply