Boss SD1- najboljia drive pedala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Roland Oliver

Boss SD1- najboljia drive pedala

Post by Roland Oliver » 14 Sep 2011, 18:10

Sta mislite o ovome?
ZA Boss SD1 super overdrive mislim da je najbolja drive pedala!
Pre nekog skorog vremena sam imao 7 drive pedala:

Boss DS1, SD1, BD2, MT2

Carl Martin Rock Drive

MXR Distortion 3

Ibanez TS9 tubescreamer

Sve pedale rade fenomenalno i svaka na svoj nacin, ali posle dugog uporedjivanja ,sto kod kuce sto na svirkama i probama ukapirao sam da mi Boss SD1 najbolje svira, tu odmah cujem onaj legendarni ton sa mnogih ploca!

Dopada mi se i MXR Distortion 3 koji j takodje fantasticna pedala i ona mi je favorit, ali na prvom mestu je SD1!

Sta mislite o tome? Voleo bih da cujem necije misljenje pa da razmenimo iskustva (imam ga dosta)! :kokice:

bancika

Re: Boss SD1- najboljia drive pedala

Post by bancika » 14 Sep 2011, 18:20

sd-1 je otprilike isti kao tubescreamer (808 mislim). Postoje sigurno razlike izmedju ta dva sto si probao, ali postoje i razlike izmedju dva primerka istog modela. Kondenzatori su +-10%, potenciometri +-20%. Rekao bih da ima primeraka sd-1 koji bolje zvuce od TS ali i obrnuto.
Ali slazem se da su TS/SD-1 od pomenutih najbolje, bar meni. Ove ostale imaju previse gaina, ali ne onakvog kakav volim. TS/SD-1 je dobar da pojacalo koje vec dobro gurne jos vise preko ivice u creamy overdrive :)
:ziveli:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 14 Sep 2011, 19:16

bancika wrote:sd-1 je otprilike isti kao tubescreamer (808 mislim). Postoje sigurno razlike izmedju ta dva sto si probao, ali postoje i razlike izmedju dva primerka istog modela. Kondenzatori su +-10%, potenciometri +-20%. Rekao bih da ima primeraka sd-1 koji bolje zvuce od TS ali i obrnuto.
Ali slazem se da su TS/SD-1 od pomenutih najbolje, bar meni. Ove ostale imaju previse gaina, ali ne onakvog kakav volim. TS/SD-1 je dobar da pojacalo koje vec dobro gurne jos vise preko ivice u creamy overdrive :)
:1:

Dodao bih jos po pitanju razlike u zvuku, da je najveca razlika u tome sto je SD-1 transparentniji, dok TS vise "boji" ton i zvuci za nijansu kremastije, makar za moje uho. Obe sjajne pedale i sjajno rade na svim pojacalima koje sam probao, s tim sto TSu dajem prednost kod clean pojacala, a SD-u kod vec "zaprljane" zveri, po mogucstvu Marshall porekla... :D

Last edited by Rax13 on 14 Sep 2011, 19:18, edited 1 time in total.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Sep 2011, 21:34

Rax13 wrote:Dodao bih jos po pitanju razlike u zvuku, da je najveca razlika u tome sto je SD-1 transparentniji, dok TS vise "boji" ton i zvuci za nijansu kremastije
Slazem se.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 14 Sep 2011, 21:45

I onda dodje neka pedala iz porodice Fulton i rastera omladinu kuci :D
Lupam, samo mnogo volEm moj OCD. A i fulldrive nije za bacanje

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 14 Sep 2011, 22:54

Ja bih jako voleo da probam neku iz MAxon porodice.
Imao SD1 dugo modovanu u CJOD, odlichna pedala, prosto sam se zasitio bio. Mozhda nabavim nekad neki TS ili eto MAxon ako mi se dosta svidi, ali chisto sumnjam.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 14 Sep 2011, 23:00

Probao sam klasike, ali nikad nisam osetio potrebu da nabavim OD, iako imam zescu potrebu da nabavim neki buster koji cera amp u overdrajv, tipa sho, ili slicno. :nixweiss:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Sep 2011, 23:24

SHO je sjajan bust. Bas sam ga pre par dana dobio nazad od ortaka posle par meseci i ponovo sam se odusevio. Slabo sta je bolje za jednostavan bust.

Roland Oliver

Post by Roland Oliver » 15 Sep 2011, 02:03

Vidim da se vecina slaze sa mojim misljenjem! Slazem se da su i Fultone odlicne pedale,ali te nove pedale nekako su mi secene u basu, fali im onaj bas koji imaju boss pedale! Znaci svasta sam probao i odusevim se i onda uzmem Boss i odmah i javi se sudija ! :) E sad opet zavisi od opreme koju imas! Ja imam Stradzu E.Clapton i Fender hot rod deluxe pojacalo i npr MXR se odlicno krese sa njima, tu pedalu sam nabavio od momka koji ima Gibson les paul custom i Marshall jcm 800 i njemu se ne svidja kako je pedala radila na njegovoj opremi!

Tacno je da ts9 malo boji ton u odnosu na sd1!

Sto se tice boostera odacu vam malu tajnu,za one koji ne znaju! U posedu mi je Seymour Duncan Pickup Booster ( izuzetno korisna sprava) koji bi po pravilu u liniji pedal board-a trebao da stoji prvi do gitare! Ja ga medjutim stavljam iza drajv pedala a ispred chorusa i delay-a! Sta se desi? Kad mi je buster prvi u nizu onda on pojaca signal gitare i salje signal u drive pedalu i mnogo zamrljavi ton, a kad ga stavis iza drive pedale ona se drive ton ne pokvari nego booster samo izdigne signal i pojaca onaj ton koji biste dobili kad biste isli samo sa drajv pedalom ali glasnije! MNOgo dobra fora- probajte!!! :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 15 Sep 2011, 07:37

Ono shto nisam probao a voleo bih, jer kazhu da veoma valja i da je totalno bass heavy, to je Boss OD-3. Kakav je u poredjenju sa BD-2 i SD-1?

progg

Post by progg » 15 Sep 2011, 14:05

Roland Oliver wrote:Slazem se da su i Fultone odlicne pedale,ali te nove pedale nekako su mi secene u basu, fali im onaj bas koji imaju boss pedale.
Ne znam sta si probao, ali OCD na LP modu ima i previse basa (barem za moj ukus, posebno kada drive pot odvalis), mnogo vise od MXR Distortion 3 koju imas (znam, jer sam paralelno u pedalboardu imao i jednu i drugu pedalu). Sto se SD keca tice - meni je daleko od najbolje OD pedale, ali tu dolazimo do onog detalja - ko sta voli.
A ne znam zasto gitaristi toliko zapinju na tom donjem delu frekvencija. Po meni ce gitara uvek biti "middle" instrument. Opet, ko sta voli. :ziveli:

fattwang

Post by fattwang » 16 Sep 2011, 21:37

Cortex wrote:Ono shto nisam probao a voleo bih, jer kazhu da veoma valja i da je totalno bass heavy, to je Boss OD-3. Kakav je u poredjenju sa BD-2 i SD-1?
Boss OD-3 je odlična OD pedala, možda najbolja iz Boss ponude. Vrlo malo smanjuje bas opseg, ima umeren, oštar drajv, čuva osnovni ton gitare, drajv dugme ne pojačava previše opšti volumen već samo dodaje "prljavštinu".
Boss BD-2 je takodje dobra pedala, oduzima nešto više basa u odnosu na OD-3, mekša je od OD-3, dodaje dosta (previše?) sitnozrnastog drajva, smanjenje drajv kontrole dosta očisti ton. Takođe čuva osnovnu boju gitare. Ja sam uradio modifikaciju tako što sam izvadio clipping diode i tako dobio mnogo kremastiji overdrajv i potpuni clean kada je drajv na minimumu pa može da se koristi kao volume boost.
Boss SD-1 nisam detaljnije probao ali mi se čini da u odnosu na pomenute dve ima dosta "ispran" ton. Ovu zadnju tvrdnju uzmite sa krajnjom rezervom.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 16 Sep 2011, 23:37

Pa da, ispran u smislu transparentan, nishta u vezi njega nije karakteristichno, ne mozh ga uhvatish ni za glavu ni za rep. Hvala za info o OD3, bash bih voleo da je probam, a i BD2 tako sitno modovan, razmatrao sam ja tu pedalu odavno.
Shteta shto niko izgleda nema iskustva sa MAxon SD9-kom, zanima me bash ova pedala, dok je njihov OD9 isto shto i Tube Screamer ali malo drugachiji koliko prochitah. Mozhda u buducnosti napravim neshto tipa Carl Martin AC-Tone i da zavrshim sa drajvovima. TUbe Driver mi se chas svidja, chas ne, Rangemaster i sa CV7003 trandzhom nije za svaku priliku ali to shto radi radi neverovatno. Tako da na kraju ostah bez pravog drive-a pa mi pada na pamet nabavka maxona ili bash bd dvojke, eventualno od-3, mada imam averziju prema boss pedalama *****.
Rolande Olivere probao li si ti Maxon-a ili OD-3, utisci? :ziveli:

Roland Oliver

Post by Roland Oliver » 17 Sep 2011, 12:32

Pa ne bih se bas slozio ovde sa nekima u vezi sd1! Doduse sve je stvar ukusa. Meni se ta pedala najvise svidja1 u jednom momentu sam istovremeno imao od3 i sd1 - Japan! Sta da kazem od3 u prvom momentu zazvuci mocno ali ka se ponovo vratim na sd1 ja progledam1 E kad se pogleda ko je sve koristio sd1 pedalu ina kojim plocama odmah mi je jasno zasto mi se to dopada! Recimo Steve Vai je na toj pedali odsvirao oba albuma sa David Lee Roth-om a ja ta dva albuma prosto obozavam! SD1 je zgodanzbog toga sto se krese sa svom oprem dok za mnoge pedale to nije slucaj ! Evo navescu jedan primer BOSS1 DS1 (distotion) koja je takodje legendarna pedala i jos uvek je svi koriste (mislim na gitar heroje (Satriani, Vai itd) ja je takodje mnogo volim ali ona se bolje krese sa humbuckerima nego sa singlovima! Ima stratocastera a imam i gitaru sa humbuckerima i uporedjivao sam... dok sd1 ide i sa jednim i sa drugim! To se najbolje cuje kad se odvali lampasko pojacalo, jer na maloj snazi sve zvuce veoma slicno, a tranzistorska pojacala necu ni da spominjem!

Napominjem ja sam slowhand-ash i verovatno moj stil sviranja i trzi ton kakav je sd1 bez mnodo drajava! Ma sve je stvar sta ko voli, a sve to dobro svira , pa ako volis da sviras sve zvuci a ako ne volis tu ne pomaze ni najbolja oprema na svetu!!! :ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 17 Sep 2011, 23:52

progg wrote:
Roland Oliver wrote:Slazem se da su i Fultone odlicne pedale,ali te nove pedale nekako su mi secene u basu, fali im onaj bas koji imaju boss pedale.
Ne znam sta si probao, ali OCD na LP modu ima i previse basa (barem za moj ukus, posebno kada drive pot odvalis), mnogo vise od MXR Distortion 3 koju imas (znam, jer sam paralelno u pedalboardu imao i jednu i drugu pedalu). Sto se SD keca tice - meni je daleko od najbolje OD pedale, ali tu dolazimo do onog detalja - ko sta voli.
A ne znam zasto gitaristi toliko zapinju na tom donjem delu frekvencija. Po meni ce gitara uvek biti "middle" instrument. Opet, ko sta voli. :ziveli:
:1: :bambi: lepo receno, u stvari taj donji deo frekvencija samo moze sve da zamuljavi, dobar drajv mora da ima taj midrange hump i kompresiju i da se dere, znaci TS ili SD1 :bambi:

Post Reply