Fender twin reverb vs hughes kettner tube 50 head

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
rile86

Fender twin reverb vs hughes kettner tube 50 head

Post by rile86 » 05 Dec 2011, 01:59

Molim za pomoc sve one koji su imali susreta sa ovim pojacalima.
Naime dosao sam u posed fender twin reverba iz 73 god. Medjutim prilicno dugo nije koristeno. Na pojacalu nisu originalni zvucnici vec neki fbt, potrebno je svakako promjeniti sve lampe sto je oko 100e i samo kuciste pojacala tj box je radjen od punog drveta, ali nije originalan koliko vidim.
Mene zanima da li se isplati ulagati u ovo pojacalo i koja je njegova realna cena kada bi se sve uradilo. Sa druge strane imam mogucnost da ga dam takvog kakav jeste i jos 250e i uzmem hughes kettner tube 50 glavu u perfektnom stanju sa footswichom. Da napomenem da sviram rock najvise i da vise koristim drive i distorziju od cleana.. Procitao sam da je twin odlican na cleanu , ali i da se tesko uparuje sa pedalama. Malo sam opsiran al treba mi pomoc pa pisite:)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Fender twin reverb vs hughes kettner tube 50 head

Post by nemanjavelimirovic » 05 Dec 2011, 04:29

Svakako se isplati ulagati u kvalitetna pojacala, a ako je sve osim tih zvucnika originalno onda je to to. S druge streane ako svirash neshto shto trazi jak drajv ili slicno ne verujem da ces biti prezadovoljan iako to pojacalo moze da se namesti vrlo dobro od Jazz-a do nekog tvrdjeg rock-a, ali naravno sve zavisi od ukusa. Ne znam kako radi taj H&K, ali moje iskustvao je takvo da sva njihova pojacala odlicno rade cak i tranzistorci! :) :ziveli:
Ja bih naravno ostavio Twin Reverb bez razmisljanja jer mi je to mozda najbolje pojacalo ikad, jedino shto je glomazno podosta. Opet ono shto meni je dobro ne mora biti i tebi.

rile86

Post by rile86 » 05 Dec 2011, 10:39

Pa na twinu je sve drugo originalno. Dakle svi trafoi rade kako treba. Ovaj model je iz 73 i ima 100w. Estetika svakako nema veze sa zvukom. al se i to na njemu moze srediti. Jeste tezak, al ne smeta mi to. S druge strane h&K zvuci ovako odprilike http://www.youtube.com/watch?v=9nRQL48yu_0
To sam uspeo da nadjem na netu, s tim da je ovo nije bas muzika koju ja sviram. Pojačalo je snage 50w. Ima dva odvojena kanala, i svaki kanal ima dva različita zvuka. Tako da u svakom trenutku postoje 4 različita zvuka pod nogom.
U pretpojačalu su 3 x 12AX7 lampe, a u pojačalu 2 x EL34. Ima ugrađen MIDI modul, tako da možete preko svoga procesora (npr. VOX ili Boss GT6,8 itd..) menjati i memorisati zvukove.
Ima i tvornički ugrađen Direct OUT, izlaz koji se koristi za direktno uštekavanje u mixer prilikom svirke.
Kanali su raspoređeni otprilike ovako:

- 1A: Fender clean
- 1B: Marshall crunch
- 2A: Kettner lead
- 2B: Mesa Boogie rectifier lead

Svakako interesuje me misljenje svih kako bi i sam dodneo pravilnu odluku. U twina u startu ima ulaganja za nove lampe, i kutiju od revedba koja je otisla. I ako hocu da stavim bolje zvucnike. Kao sto rekoh samo kuciste mu nije originalno. Ne znam dal to moze uticati na zvuk. I ovo sada je odradjeno od punog drveta rekao bi borovine. Svakako ako bi zadrzao twina onda ga treba upariti sa nekom dobrom pedalom, a najceste nalazim da dobro radi sa fulltone koja je prilicno skupa.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Dec 2011, 10:58

rile86 wrote: Sa druge strane imam mogucnost da ga dam takvog kakav jeste i jos 250e i uzmem hughes kettner tube 50 glavu u perfektnom stanju sa footswichom.
Velika doplata. Daješ nešto što će svake godine vredeti po par desetina evra više (posle rekonstrukcije, možda i par stotina evra više) za ono što Nemci zovu "nemačko smeće" (moderna PCB izrada, VEOMA problematična trajnost već posle deceniju rada).

Zahvali se čoveku i produži dalje. Ako baš hoćeš, menjaj "skalp za skalp", bez doplata. I budi spreman da se pre ili kasnije pokaješ.

rile86

Post by rile86 » 05 Dec 2011, 11:22

Pa i kada bi uzeo tu glavu potreban mi je i box kao dodatno ulaganje, a sa druge strane za te pare mogu promeniti zvucnike u twinu. Kuciste twina nije presvuceno originalnim tolexom vec necim poput etisona kao sto neki presvlace zvucne kutije. To je opet estetika, al verujem da bi se mogao naruciti i tolex pa da se to odradi kako treba. S ozbirom da nisam najbolje upucen u sve zato sam i potrazio savjet. Recimo da je trzisna cena twina sada kod nas u dobrom stanju oko 800e, To je ono sto sam video po oglasu. S druge strane ovaj h&k je oko 500e.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Dec 2011, 11:32

Ako imaš vremena, sređuj Twina, isplatiće se i tvojim unucima.

Ne brini za primanje pedala - "bright" prekidač na off, "normal" kanal, skineš treble, i voziš. Uzmeš AB box, i kad ti zatreba clean-clean, prebaciš se na vibrato kanal gde namestiš leeeep clean ("bright" on, treble 7-8, malo reverba).

rile86

Post by rile86 » 05 Dec 2011, 11:42

Imam vremena zato i zelim da dobro razmislim i uradim pravu stvar.:). Da napomenet da imam ibaneza js 1000. Iako bi mozda uz twin vise isao strat:))Ma ovako ni ne znam kako ce zvucati. Svakako ne bi bilo lose bar lampe da mozda promenim pa da osetim zvuk malo. Twin dodje kao oldtajmeri u svetu automobila:)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 05 Dec 2011, 11:50

Uzmes tih 250e ulozis u Twina i javi se kad zavrsis, sa utiscima. Mani se te menjaze. :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 05 Dec 2011, 12:24

rile86 wrote:...hughes kettner tube 50 glavu u perfektnom stanju sa footswichom....sviram rock najvise i da vise koristim drive i distorziju od cleana..
I sta ti onda tu nije jasno? Menjaj to za H&K dok tipu nije doslo iz dupeta u glavu.

rile86

Post by rile86 » 05 Dec 2011, 12:29

Pa dosta toga mi nije najjasnije:). Prvo kvalitet jednog i drugog pojacala treba uzeti u obzir. Drugo dal se i na twinu pomocu pedala moze izvuci nesto za tvrdje svirke. Zato i pitam one koji imaju neko iskustvo sa ovim pojacalima i koji su se susretali sa njima.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 05 Dec 2011, 13:13

Rocket Roll wrote:Ako imaš vremena, sređuj Twina, isplatiće se i tvojim unucima.
Ovo. Twin super prima pedale, druga je stvar sto neki ljudi vole da zakace drajv ili faz na pojacalo koje ulazi u drajv, sto sa tvinom nije slucaj. :kokice:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 05 Dec 2011, 13:45

Isto mislim da je velika doplata. Da menjaš glavu za glavu pa ajde jedva, mada ne bih ni tako uradio, jer onda imaš 2 stvari koje treba da nosiš, glava + box (koji tek treba da kupiš/napraviš), dok ovako imaš samo jednu pretešku stvar da nosiš. :D

Elem, imao sam matorog Fendera 2x12 od 40-tak W, i mogu samo reći da je fenomenalna klin platforma (čitaj - po meni najbolji klin ikad), odn. koju god (iole normalnu) drive pedalu da sam nakačio radila je super, tako da ne znam odakle informacija da ne prima lepo pedale, ali ok. Što se tiče ulaganja, mislim da vredi uložiti ali samo ako gledaš na duge staze, nikako ako imaš na umu dalju preprodaju.

To što su Fulltone pedale skupe, slobodno zanemari - nađi kršteno urađenog OCD, Fulldrive ili nekog drugog klona (zavisi koliko tvrdu muziku hoćeš da sviraš), i radiće kao original. Been there, done that.

Sve u svemu, mislim da će ti nakon ulaganja u servis pojačala ostati love bar za jednu kvalitetno urađenu pedalu, pa kreni odatle.

Nisam hteo da ulazim u raspravu oko toga da je Twin-ovih 100W previše za bilo kakvu razumnu upotrebu, jer ima ljudi koji jednostavno tvrde suprotno, i to je ok. Moje iskustvo govori drugačije, ali opet, ja ne sviram u bendu koji prži rokačinu. Nonetheless, mislim da je i za takvu svirku previše, ali to je samo moje neko iskustvo...

Sretno :ziveli:

rile86

Post by rile86 » 05 Dec 2011, 14:36

Nemam nameru da preprodajem vec da sebi na duge staze obezbedim dobru stvar. Slozio bih se da je 100w previse , al sta je tu je:). Tesko je sigurno pri nekoj tisoj svirci iz njega izvuci pravi zvuk. Uz h&k nije potrebna pedala posebna jer ima sve, ali to mi nije presudno uopste. Jer ukoliko je twin znacajno bolji radiju cu ga restaurirati kako treba i graditi zvuk dalje pedalama. Malo me to zbunilo sto sam na dosta mesta procitao kako je twin skoro iskljucivo za blues, jazz i slicno. Sto opet meni nema logike, Jer ako pojacalo ima sjajan clean zasto ne bi isto tako moglo imati i ostalo uz dobru pedalu.

nebojsak

Post by nebojsak » 05 Dec 2011, 14:41

Twin za pobjedu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Dec 2011, 14:50

Baba Slim wrote:...tako da ne znam odakle informacija da ne prima lepo pedale...
"Bright" prekidač. Najbolji clean ton na Fenderovim pojačalima = "bright" switch "on", "treble" otfuran visoko. Ali ako direktno na takve postavke zvekneš drajv, eto poznatog "VOX AC30 problema" - sve počne da zvuči čudno. Mnogi se žale.
rile86 wrote:...twin skoro iskljucivo za blues, jazz i slicno.
Twin je za dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju. Kad ga odšrafiš, drobi lobanje malih sisara i hitinske oklope insekata čistom silom zvuka.

Post Reply