marshall ili roland
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
marshall ili roland
Pozdrav svima!Zanima me misljenje i iskustvo drugih i naravno preporuka.Sveo sam izbor na Marshall MG101FX Combo i Roland Cube 80 XL.Sta je upotrebljivije i da kazem ozbiljnije?Za domacu rock,pop i malo bluza.Vidim da uz Rolanda idu i pedale,dok za Marshalla nisam video.
Re: marshall ili roland
za bezmalo 500 e ja bih jos malo i dalje gledao,moje misljenje je da ima mnogo,mnogo bolje za te pare,ali po pojacalima kontam da su ti bitni efekti uz modularni preamp,a tu izmedju ova dva roland odnosi pobjedu.pogledaj i line6 sta nudi za te pare,skoro sam slusao i peavey vypyr 30 cini mi se,i on je zvucao korektno.
ova pojacala bih kupio u tirol musik u austriji,i kostaju do 350e. Marshal je malo jeftiniji.on je 100w. Zanima me sta je bolje i sutra dan kada menjam cisto sta je na 'glasu' sta ce da zadrzi vrednost. Na koja druga pojacala ste mislili? Probao sam Marshala od 50w i Rolanda 20w. roland mi je ostavio lepsi utisak. Zasto vi dajete prednost rolandu? Koji je pouzdaniji i kvalitetnije uradjen? Pozdrav
i ja sam za roland. Imao sam MG-a, doduse manjeg ali je isto njesra. Izmedju 80 i 100w nije neka razlika, nemoj to da te brine. Zasto mislim da je bolji? Cube slovi za pristojno i relativno kvalitetno modeling pojacalo, dok je MG low-end tranzistorac kog su dizajnirali ljudi koji inace prave sporete i frizidere. Otvarao sam skoro neki da pogledam zasto zeza i likovi su ladno spojili vezicama 220V zicu koja ide iz zida i zicu koja nosi signal do zvucnika. Iako to nije bio problem sto zeza, to niko normalan ne radi i zbog toga zuji vise nego sto treba. Naravno, i ostatalo unutra je odradjeno mediokritetski, u najbolju ruku, pa je gubio kontakt i bio neupotrebljiv (i sad je, nisam ga opravio)
Uz to, cube ima vise modela, dok marshall moze da zvuci samo kao motorna testera i nista vise. Mozda bi bio bolji sa nekim krstenim zvucnikom, ali opet moze da radi samo tu jednu stvar i nista vise.

MG varijanta ima pristojan klin, a za drajv ćeš se malo pomučiti. Takođe, efekti su mu slabo upotrebljivi.
Zanima me jos nesto,PEAVEY BANDIT 112 combo 80W,ili model VYPER 75 combo 250e bandit je 242e.Kakva su to pojacala?Jefnija su mi od Rlanda 100e.Da li su toliko i losije ili su stvari drugacije? Zanima me pouzdanost,da se ne kvari ,provereno.Malo mi ovaj vyper sa onim trcecim svetlima deluje kao igracka,ali opet pitam za misljenja posto neznam.Ili imate neki drugi predlog. 

- Fast beer-drinker
Izemđu Marshall-a i Roland-a definitivno bih izabrao Roland-a, (pošto imam isti, i znam da je bolji). A već između Bandita i Rolanda, ne znam šta bih ti rekao, zavisi šta ti tražiš. Roland je modeling pojačalo, i ima efekte na sebi (koji su prilično/vrlo dobri i uporebljivi, obzirom da se radi o efektma na pojačalu), dok Bandit to nema. A imao sam i Bandita, i oba pojačala su odlična (za svoju cijenu).
Zaključak, ako već imaš pedale (delay, chorus, phaser, itd.) onda kupi Bandit-a. Ako nemaš, i ne planiraš kupovati uskoro, onda Roland. Efekti su mu sasvim upotrebljivi... I, da Bandit je "više heavy" pojačalo, tj. više je orijentisano tom tipu svirke, dok je Roland univerzalniji, više modova, zajebancija i slično. Mada i na Banditu nećeš biti ograničen, moći ćeš svirati svašta...
Zaključak, ako već imaš pedale (delay, chorus, phaser, itd.) onda kupi Bandit-a. Ako nemaš, i ne planiraš kupovati uskoro, onda Roland. Efekti su mu sasvim upotrebljivi... I, da Bandit je "više heavy" pojačalo, tj. više je orijentisano tom tipu svirke, dok je Roland univerzalniji, više modova, zajebancija i slično. Mada i na Banditu nećeš biti ograničen, moći ćeš svirati svašta...
- mislim_stvarno
brzi ispijacu piva, ako si probao, kako roland stoji sa primanjem pedala (pre svega dista, a onda i drugih)? Nije da se raspitujem za sebe, nego sam negde procitao da nije ni malo srecan u toj situaciji...
odradio sam jednom svirku sa svojim pedalama na roland kjubetu 80X cini mi se da je bio,radi to lijepo.doduse ja sam se kopcao sa hm2 u fx return,probao sam i da namjestim marshall model plus OD i to je zvucalo jako dobro,ali mi je trebao instant clean/drajv,a nisam imao footswitch za kjube,pa se odlucih za onu prvu varijantu.i u varijanti sa njegovim preampom ne sjecam se da sam imao problema sa ostalim pedalama (dilej,horus...).
- Fast beer-drinker
Pa, ja nešto ne "kopčam" puno pedala na njega, ali ovako: prije svega, od distorzija sam kačio samo DS-1 i Metal Master, naravno na clean kanal, i distorzije rade odlično, mada, overdrive-om, koji "kačim" kao boost na R-Fier kanal, nisam nešto pretjerano zadovoljan. Da bi osjetio taj boost, moraš prilično smanjiti gain na pojačalu, (mada kod mene nikad nije do kraja, ali ga moraš popirilično smanjiti), ili na pedali pojačati hi tonove i volume do max. A onda ima malo "bruma" na singl magnetima, (dosta više, nego sa isključenom pedalom). Opet, na drugim modovima drive-a, je taj boost dosta bolji, ali na nekim drugim pojačalima, overdrive kao boost dosta bolje radi. Baš sam skoro probavao Bad Monkey-a na Hugges&Kettner Tubemeister-u, daleko bolje radi nego na Rolandu. Opet, overdrive kao solo pedala, na clean-u dobro radi, ali kao boost, (pogotovo na R-Fier), baš kako kažeš, nije neko presrećno rješenje... Ostale pedale koje sam probavao rade sasvim normalno...mislim_stvarno wrote:brzi ispijacu piva, ako si probao, kako roland stoji sa primanjem pedala (pre svega dista, a onda i drugih)? Nije da se raspitujem za sebe, nego sam negde procitao da nije ni malo srecan u toj situaciji...
rektumfrajer je na kjubetu stvarno kompresovan do bola,inace rektumfrajeri i derivati su bas ispeglani,kao i vecina te moderne hajgej(n) bratije,i to dosta ima veze sa kvantitetom gejna sa kojim raspolazu,tako da pri vecem gejnu signal ce biti vise kompresovan,a i vecina konvecionalnih OD-ova prosto nema dovoljno decibelaze u autputu da napravi ozbiljniji volume boost,inace OD-ovima to nije u tipicnom opisu posla,tu svako stavlja malo preko juniti gej(n)a.zato dersuovi prijatelji braca kumovi i ugradjuju onaj solo pot skoro na svakom pojacalu,a ne smijem da ga podrobnije komentarisem,bojim se bijesa dersuovog,ipak sam obicni laik da ne kazem smrtnik.
ako neko i stavlja OD ispred rektumfrajera to najcesce radi da malo zategne basove,da bi palm-mjutovano sviranje bilo prekusivnije (dzn dzn umjesto bloom bloom
) narocito ako je neki dublji stim u pitanju.najcesce je neki turdskrimer,9ka ili 808mica.
ovo vam pricam da ne bi mislili da je to do kjubeta,vec je prosto tako.marshall sa kjubeta je mnogo zahvalniji za OD.najveca 'aj' da kazemo mana citave serije tj tog preampa je da ne maskira koliko sam ja skontao originalni signal kao npr randall ili line6 tj da stvarno cini ogromnu razliku kakvu gitaru bodes u pojacalo,i izgleda da voli,narocito drajv modeli,gitare sa vecim,cistijim autputom.emg-ovi rade nenormalno dobro sa kjubetom,moja dzitra (livewire DMustaine) isto,dok par ibaneza sa stock magnetima koje probah ni upola dobro.mislim ovo je uslovno mana jer vecina vlasnika i kupuje ova pojacala zbog budzeta i najcesce ne posjeduje gitare dovoljnog kvaliteta da bi kjub zvucao sveCki,bar sto se drajva tice,narocito ako je neki veci gej(n) u pitanju.
opet vam kazem,ako bas volite vase stand-alone (preamp) drajv pedale tj njihov zvuk,probajte da se bodete u fx return,rijetko dobro pojacalo narocito u svojoj klasi za te rabote.ali sa kvalitetnom dzitrom ja bi bez blama i na donington izasao i oslanjao se na njegov preamp.jes',ima dozu one bosolike "plastike" u visokim i visim srednjim,ali se to najcesce gubi u bend kontekstu.

ovo vam pricam da ne bi mislili da je to do kjubeta,vec je prosto tako.marshall sa kjubeta je mnogo zahvalniji za OD.najveca 'aj' da kazemo mana citave serije tj tog preampa je da ne maskira koliko sam ja skontao originalni signal kao npr randall ili line6 tj da stvarno cini ogromnu razliku kakvu gitaru bodes u pojacalo,i izgleda da voli,narocito drajv modeli,gitare sa vecim,cistijim autputom.emg-ovi rade nenormalno dobro sa kjubetom,moja dzitra (livewire DMustaine) isto,dok par ibaneza sa stock magnetima koje probah ni upola dobro.mislim ovo je uslovno mana jer vecina vlasnika i kupuje ova pojacala zbog budzeta i najcesce ne posjeduje gitare dovoljnog kvaliteta da bi kjub zvucao sveCki,bar sto se drajva tice,narocito ako je neki veci gej(n) u pitanju.
opet vam kazem,ako bas volite vase stand-alone (preamp) drajv pedale tj njihov zvuk,probajte da se bodete u fx return,rijetko dobro pojacalo narocito u svojoj klasi za te rabote.ali sa kvalitetnom dzitrom ja bi bez blama i na donington izasao i oslanjao se na njegov preamp.jes',ima dozu one bosolike "plastike" u visokim i visim srednjim,ali se to najcesce gubi u bend kontekstu.

Vi o high-gainu a covek svira domaci rock, pop i malo bluesa... 

pardon maj frenc ja odgovorih mislim stvarno-u i instant ispijacu vopsa.
Sada mi je covek,drugar,javio iz Ausrije da mi je nasao polovno u prodavnici Tirol musik,Fender princeton chorus 51w 200e,i marshal mg50fx za 150e.Ponavljam polovni su.Ali kaze da rade odlicno i izgledaju kao novi.Sta mislite o njima a i o ceni?