Drage kolege forumaši, već neko vreme razmišljam kako bih rešio ne-daj-bože situaciju da mi iz nekog razloga ne radi pojačalo kada mi je potrebno, bilo da je u pitanju kvar na svirci, ili pre svirke bez mogućnosti opravke na frku, ili jednostavno budem u situaciji da ne mogu da ga ponesem sa sobom, pa budem primoran da se priključim direktno u razglas.
Dobro, ne verujem da postoji velika verovatnoća da neću moći da ponesem pojačalo sa sobom, ali pošto, kao i sa svom ostalom opremom, postoji mogućnost kvara pojačala, osećam da bar malo o ovome moram da razmišljam.
U svakom slučaju, voleo bih da i za tu nesretnu situaciju nemanje-pojačala-na-raspolaganju-iz-bilo-kojeg-razloga imam rešenje.
Dakle, postoje određeni aspekti problema o kojima treba voditi računa:
- kupovina skupog procesora zarad dobre Clean Amp simulacije otpada, jer su sprave koje rade iole kako treba najčešće skupe sa aspekta kupovine radi jedne stvari koja mi treba
- želim da budem u mogućnosti da koristim svoj pedalboard (u kakvom god da je sastavu), iz više razloga:
a) jednostavno zbog same mogućnosti menjanja izbora/redosleda pedala vremenom,
b) zbog odsustva volje/para da kompletno pređem na rešenje u vidu neke od Line6 XT/X3/HD sprava.
To znači da mi samo treba sprava koja će da bude što bolja simulacija Clean pojačala, ispred koje bih mogao da vežem već postojeći setup pedala. Pošeljno je da to bude u vidu same pedale koju vezujem poslednju u lancu, i iz nje direkt u miksetu. Nebitno da li ima balansirani izlaz, možda bi se vremenom uzeo i neki DI Box, da se nađe. Skoro sve pedale koje sam gledao za tu namenu imaju dodatu i simulaciju kabineta, ali o tome kasnije.
E sad, razmišljao sam da svakako koristim ono što imam - Pocket POD. Mislio sam da rešim na sledeći način - odem kod prijatelja u studio, i da iz pedalboarda preko A/B box-a jedan kabel šibnem u Blues Junior-a (koji je namešten Clean onako kako ga koristim na svirci u većini slučajeva) koji bi bio u izolovanoj prostoriji, i preko H&K Red Box-a povežem pojačalo u miksetu i na razglas, a drugi kabel iz A/B box-a u Pocket POD na neki odabrani Clean preset pa u miksetu, i da naizmenično šaljem signal u B.Jr. pa u Pocket POD, i pri tome direktno poredim krajnji rezultat na razglasu, bez uticaja zvuka sa samog pojačala (zato bi bilo odvojeno u izolovanoj prostoriji).
Cilj čitave ove akcije bi bio da što približnije, u kontrolisanim uslovima, na POD-u namestim Clean Preset koji bi bio najpribližniji onome što daje Blues Junior u razglasu, spojen preko Red Box-a, kako ga već dugo koristim. Ovo ću da uradim svakako, ništa me ne košta.
Već neko vreme gledam po internetu pedale raznih proizvođača koje su namenjene za ovu svrhu - da imitiraju preampe raznih pojačala, i da se ''kače'' direktno na razglas. Naravno, svi ovi utisci su zasnovani samo na YT klipovima, nekim boljim, nekim lošijim, ali sam se trudio da zanemarim loše snimljene.
Najviše sam vremena proveo gledajući demoe pedale AMT F1 (AMT Electronics - ludi Rusi su sabili šta su sve skockali u kućište veličine 1590B):
http://www.amtelectronics.com/products/ ... mps_pedal/
I Burgerov demo:
Naravno, snimana je onako kako treba da se koristi - direktno u interface, poslušajte, kako njen klin, tako i demonstraciju kako prima drive pedalu ispred nje... Takođe, snimio je i kratak klip kada je ceo svoj setup (sve Providence pedale) spojio ispred nje, i iz nje jednostavno direkt u miks, a njemu su sproveli zvuk u monitore na bini:
No, pedala je valjda preko 150e, tako da, ili ću sačekati da naprave klon, ili tražim drugo rešenje.

Naravno, sledeći izbor je Tech21 i njihove SansAmp sprave, jer oni imaju dugu tradiciju izrade takvih sprava koje su namenjene direktnom snimanju... Imao sam davno SansAmp TRI-A.C. programabilni preamp, koji je radio odlično spojen direktno u mix, ali avaj, prodao sam ga

No, od skoro svih poslušanih pedala koje mogu da služe u te svrhe (SansAmp Classic, GT2, ParaDriver DI, Character Series), najviše mi se na clean podešavanju svidela iz Character Series - Teh21 Blonde:
Na freestompboxes još uvek nisu napravili layout da se ova pedala napravi, i u iščitavanju tog thread-a, naiđem na post u kojem se pominje kopija ove sjajne pedale, u izvođenju Joyo pedala, koje su prepakovane pod Thomann-ovim brendom Harley Benton, i to izgleda ovako:
http://www.thomann.de/gb/harley_benton_ ... uetone.htm
A evo i demo-a:
[youtube]adRwlbetlMA&feature=related[/youtube][youtube]5Nju7s9djZg&feature=related[/youtube]
Sjajan zvuk za neverovatnu cenu, rekao bih.

Da ne zaboravim, Behringerovu kopiju SansAmp GT-2, GDI21 ću otići jedan dan da probam u Artistu, i neću da je otpišem u startu, iako su prijavljivani šumovi, ovakav zvuk, onakav zvuk...

Dakle, slobodno iznesite svoje viđenje problematike, eventualne predloge i rešenja, diskusiju na temu Amp simulatora za kačenje direkt u mix (u vidu pedala poželjno)...

Oprostite ako sam vas smorio dugačkim postom.