Pozdrav,posto do sada nisam imao neke preterane potrebe za pomenutim,nisam ga ni pazario,obicno sam to resavao menjanjem pota (cesto bude na gitari,a neda mi se da rasklapam pot i slicno,ako za oko 250din mogu da nadjem zamenu),ili pak malo promrdam i prestane da suska.Ali sam skoro imao problem sa prekidacem,ne toliko zbog kontakta,koliko zbog nekog mehanickog nedostatka,tacnije zapinjao je kada se vraca iz neck polozaja,pa je normalno onda i malo puckao...Takodje sam resio menjanjem,ali zasto bih sve menjao i time uticao na originalnost instrumenta,kada moze na laksi nacin da se produzi znatno vek trajanja pomenutim stvarcicama...?Pogotovo sto je pomenutni prekidac bio donekle jedinstven,jer takav ovde nisam mogao da nadjem,a drugi koji sam ubacio je dosta glomazniji (mislim na deo koji se ne vidi,ne na samu polugicu),pa ne mogu da ga namestim u koji polozaj zelim,jer kaci za drvo,a i ima plasticnu kapicu,a fabricki je imao metalnu,koja se ne skida...
Cuo sam da WD sprej ni slucajno ne treba upotrebljavati u toj nameni,iako neuki to cesto pominju.Ali,pak iskusni kazu da on u tom trenutku odradi posao,odnosno pot ne krci,ali na duze staze ga unisti,jer mu to nije namena,vec se koristi kad odvijac,odstranjivac korozije itd...
U glavnom,moje glavno pitanje jeste,koji kontakt sprej da uzmem,posto vidim da ima i sa silikonom i nekih suvih i ko zna kakvih sve.
Hvala.
Kontakt sprej...?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kontakt sprej...?
Imaš u Klecu dva spreja da kupiš. Jedan je za skidanje korozije i prljavštine, a drugi služi da sve to spere. Moguće da sve ovo već ima u Mikroprincu recimo, ali za Kelco sam siguran. Contact chemie je mislim proizvođač. Pišem ovo iz glave i nisam gledao katalog Kelca da ti mogu reći baš baš kako se zove, ali eto ako ti pomogne informacija onda cool.
-
Imas u mikro princu kontak sprejve.
Što se tiče WD-a ja sam čuo od nekih da "to nikako ne treba upotrebljavati", međutim, izgleda da to nije tako. Jedan električar u koga imam puno poverenja mi je rekao da je WD dobar za potove, da dobro čisti i da je električki provodan (i da on koristi godinama WD u te svrhe). U jednom servisu TV i slične opreme čovek mi je objasnio da za veće potove, tj. ove "normalne" potove WD odlično radi, a da za male, vrlo precizne stvari koristi kontakt sprej. Što će reći, za moje potrebe WD radi u 90% slučajeva. Kontakt sprej može da se nađe "masan" i "suv", razlika je u tome da je masan pravljen i da podmazuje. Čovek mi kaže da je za potove koji nisu hermetički zatvoreni, suvi mnogo bolja varijanta posle nekog čišćenja (jer se na "masan" veže prašina i ostala prljavština).
Probaj čist alkohol (etanol 96%), to koriste za profi miksete
Ja sam cuo da za metalne kontakte tipa cinc od gitare, osovinice... moze da ide WD40 ali za potenciometre i sibere gde je grafitni premaz niposto. Za te stvari neki nerado koriste kontekt sprejeve smatrajuci da cak i oni mogu da dovedu do razlaganja premaza i ostete potenciometar.
U WD-u ima izvsena količina silikonskog ulja što nikako ne prija potu.Ja uvek koristim medicinski benzin ili alkohol