Pomoc ok pedala, povezivanje NOOB!

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

metalmen

Pomoc ok pedala, povezivanje NOOB!

Post by metalmen » 04 Apr 2013, 19:32

Pocetnik sam sto se tice pedala.
Imam Peavey Valve king 112, pedale:Mxr dadass dist, boss ce5 chorus i wah dunlop gcbf95.
Posto sam isao sistemom gitara,pedala, pojacalo ne svidja mi se ton nikako sto se tice mxr :(
Da li u effects loop idu samo efekti chorus, flange...
Ili mogu i dist da stavim u loop, ne mogu pokvariti(pravi noob)?

mislim_stvarno

Re: Pomoc ok pedala, povezivanje NOOB!

Post by mislim_stvarno » 04 Apr 2013, 19:44

Koji dist koristis:Iskljucivo sa pojacala (pretpostavljam ne jer imas pedalu)? Iskljucivo sa pedale? Kombinacija pojacala i pedale?
Ako koristis iskljucivo sa pedale, probaj da prebacis na drive kanal i ukljucis pedalu, ali da smanjis gain i na pojacalu i na pedali, pa da se igras sa kontrolama tona. To bi trebalo da zvuci bolje. Ako vec koristis ovako, nema tog nacina da se drasticno promeni karakter tona te kombinacije, tako da mozda moras da menjas pedalu za neku koja ce ti bolje leci.

U principu, nema potrebe da guras dist u fx loop, ne vidim neku poentu jer svakako signal prolazi kroz preamp pojacala...

a mozda sam ja sve ovo lose razumeo :mrgreen:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 04 Apr 2013, 21:38

Ne znam kakvu muziku sviraš, ali bi sa tom opremom trebalo da imaš prilično dobar ton....šta tačno sviraš? Kakva su ti podešavanja na pedali i pojačalu?
I ovo što kaže mislim_stvarno, to pojačalo ima dobar dist-over drive....namesti na njemu dobar ton, i onda koristi mxr samo da podebljaš sve to....teško da to može loše da zvuči :D
Isto ne znam da li sviraš u sobi ili u bendu

metalmen

Post by metalmen » 04 Apr 2013, 22:00

Imam MXR badass, kazem da je los ton kad idem gitara-pedala-pojacalo.
Pitanje da li smem da stavim sve pedale na e.loop?
Da ne ide preko pivijevog predpojacala...
Posto sam na netu video da samo efekti idu u loop, a ne Dist i drive.
Pa pitam da li moze preko e. loop-a?Da nesto ne pokvarim:)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 05 Apr 2013, 10:31

Neces pokvariti nista :)
Mada ce ti taj dist verovatno bolje zvucati ako ga teras preko drive kanala, ono, gain na drive kanalu fazon na 2-3 pa tek onda grunes MXR u to kome takodje nemoj odvrnuti gain na max. Generalno je pravilo junaka da se svira sa manje gejna ali sa zdravom desnicom, vezbaj tehniku desne ruke i palm muting a gain smanjuj i zvucace super ma u sta da se ubodes ili bar solidno ako ne super.
Ako nista ne pomogne, menjaj tu distorziju. Ima tako mnogo distova danas, najrazlicitijih, da zaista svako moze da izabere za sebe. Ako nam kazes sta volis da slusas i kakvu gitaru sviras preporuka za pedale od clanova ovog foruma nikad nece izostati :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Apr 2013, 11:20

Cortex wrote: Ako nam kazes sta volis da slusas
Guitar_thrill wrote:Ne znam kakvu muziku sviraš,
a vas dvojica ne citate njegov nik? :mrgreen:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 05 Apr 2013, 11:45

pa dobro, ali Dimebag-ov zvuk i Matt Pike-ov zvuk se mnogo razlikuju i diktiraju neke druge opreme zar ne :P :ziveli:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 05 Apr 2013, 11:54

metalmen wrote:Pocetnik sam sto se tice pedala.
Imam Peavey Valve king 112, pedale:Mxr dadass dist, boss ce5 chorus i wah dunlop gcbf95.
Posto sam isao sistemom gitara,pedala, pojacalo ne svidja mi se ton nikako sto se tice mxr :(
Da li u effects loop idu samo efekti chorus, flange...
Ili mogu i dist da stavim u loop, ne mogu pokvariti(pravi noob)?
Tube Screamer, Zendrive ( uvek najbolji izbor <3 ) u prljavi kanal pojacala je moj savet. Ja tako sviram death metal.
Mozes u return da ubodes distorziju nista nece crci. Bar ne bi trebalo. Ali onda gitaru ubadas u uobicajeni ulaz na pojacalu.
A za dz dz na cistom kanalu na pojacalu ( mada nisam siguran sto bi to radio kad vec imas dobar prljavi kanal ) nabavi triple wreck. Ili cak i MT2 ili onaj metal core, cujem da su ljudi zadovoljni s njim. Cak i death metal ( dod-ov ) moze da radi posao ako ga iskontrolises sa volume potom na svojoj gitari.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Apr 2013, 12:01

Cortex wrote:pa dobro, ali Dimebag-ov zvuk i Matt Pike-ov zvuk se mnogo razlikuju i diktiraju neke druge opreme zar ne :P :ziveli:
:lol:
touche :ziveli:

da ne oftopicharimo vise.

Ja sam gurao pedalu direktno u poweramp pojacala, ali je bila dosta drugacija situacija.
1.Pedala je bila drboogie koja je i bazirana na preampu
2.Pojacala su bila tranzistorci cija predpojacala su unosila fuzz/fizz u zvuk sto mi se nije svidelo i na taj nacin sam to ugusio.

U ovoj situaciji mislim da to nije dobra ideja jer bi sa ovom kombinacijom pojacalo pedala trebalo da dobijes vrlo dobre rezultate za sve (muzicke) potrebe pod uslovom da koristis drive pojacala i doziras dodatni gain/boost/tightnes mxrom. Kad sam svirao pojacalo, delovalo mi je prilicno rokerski na neutralnim podesavanjima, a sa igranjem ekvilajzerom bi verovatno moglo da se dobije i nesto extremniji metal zvuk

metalmen

Post by metalmen » 05 Apr 2013, 16:38

Malo sam smanjio metal :)
Kad ide preko pojacala prejako je pogotovo posto ima 2 ulaza, jedan je 10db jaci, kad idem preko effects loop,zvuk je prirodniji, bolji i pravi ZZ top.

1.posto je jedan high a drugi low ulaz, jedan je za gitaru sa aktivnim a drugi sa pasivnim magnetima ili svejedno?
2.Da li ima neko pravilo za povezivanje pedala?
3.Sto se tice zvuka Slash, Wihte Snake...

Oprema:
Epiphone Slash AFD Les Paul,
Apolo Les Paul sa emg 81 i 89,
Peavey VK 112(jurim zvucnik celestion vintage 30?)
Pedale:
Vah gcb95f, Boss ce5 i MXR badass dist.

Moze i neka preporuka za pedale?
Razmisljam da uzmem polovnu MXR carbon copy.
Gledao sam nesto preko Guitarcentar.com
Jel ima neko iskustva?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 05 Apr 2013, 16:57

Postoje mnoge pedale koje daju taj ton koji ti trazis, ali moja preporuka, on a budget, ti je da ti neko napravi klon MI Audio Crunchbox, a da uzmes Digitech Digidelay i bog da te vidi. Crunchbox ume da zvuci i vrlo likvidno sa dosta sustain-a [faozn mu i jeste imitacija otpanjenog JCM800] na humbuckerima zvuci sjajno, a analogni delay kakav je carbon copy, po mom misljenju, te ne bi usrecio. Ljudi su sa digitechom dobijali izvanredne rezultate live, a ta je pedala 2 i po puta jeftinija od carbon copy-a [o kome mislim sve lepo, ali nesto mi se cini da nije za tebe lol]
ali i sa tim badass-om bi trebalo da dobijes ton makar solidan. igraj se malo i sa kontrolama na gitari, ne moraju uvek i volume i tone da ti budu na 10. probaj vol na 8-9, ili tone na 6-7, pa malo jace zarij trzalicom, drasticno drugaciji rezultati se dobijaju. postoji milion nacina da bez trosenja para sebe priblizis zeljenom zvuku.

bar tako kazu :lol:

:ziveli: :ziveli:

metalmen

Post by metalmen » 05 Apr 2013, 18:51

Meni je MXR cool pedala , samo mislim da mnogo bolje zvuci preko effects loop-a, bar meni na ovom peavey.
NA netu sam nasao ovu sliku pa sam zato pitao za effects loop.
Image

Sad sam video na netu klip o pedali!
Kao da znas sta mislim!!!
BAs takav zvuk trazim, kako je dobra!!!!!WOW!

Sto se tice carbon copy, svidja mi se i sto
ima mod prekidac,slican fazon Gilmura :)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 05 Apr 2013, 19:32

Sa tim pojačalom i tom mxr pedalom bi stvarno trebalo da dobiješ relativno lako taj ton...ali neću da smaram, kupi drugu pa vidi da li ti bolje leži....
Moja preporuka ti je da probaš drajv sa pojačala, i onda preko mxr, ali sa manje dista....ne znam da li si primetio da ni Slash ni gitaristi Whitesnake-a ne koriste preterano pedale, a i kada ih koriste, koriste ih upravo ovako, drajv sa pojačala, pa pedala malo da podeblja....lično smatram da slabo koja pedala može da nadmaši drajv sa pojačala za tu muziku, čak i kad je neko prosečno pojačalo, ne mora biti jcm800 ili ne znam ni ja šta. Posebno uživo, u sobi ljudima može i procesor lepše da zvuči, ali uživo je razlika drastična :)

metalmen

Post by metalmen » 05 Apr 2013, 20:16

Po meni MXR je za vise fazon ZZ-ija, zato mi se dopala, topao ton sve je ok, kombinovao sam ton i sa drive-om sa pojacala, ok zvuci, ali opet mi naj zvuci preko effects-loopa(prirodno, old rock).
Mozda mi se ne svidja zbog zvucnika, stvarno je muddy :?
U sobi lepo zvuci, live nisam probao jos :)
Nekako mi crunch lab malo puniji, bas sam odlepio za pedalom :D

Ako nekad budete blizu Novih Banovaca dodjite na kafu ili na :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Apr 2013, 20:48

Kad se prolepsa vreme eto mene na biciklu u banovcima :lol:
cesta trasa mi je nova pazova-bataja-banovci-novi/stari-stara pazova-nova pazova :lol:

zezam se :ziveli:

Post Reply