Distorzija za metal

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Lemmy

Distorzija za metal

Post by Lemmy » 28 Mar 2017, 21:15

Koja je dobra jeftina distorzija za metal? Početnik sam, uglavnom vežbam pokušavajući da sviram Zeppline, Metallicu, Sabbath... Kupio sam BOSS SD 1 Overdrive i grdno sam se prešao. Za Zeppeline je odličan, ali za Sabbathe dobijam previše sterilan zvuk. Kada ga pustim preko overdrivea na pojačalu (Marshall MG10) dobijam nešto što liči na ono što želim, ali ne uspevam da obuzdam mikrofoniju, tako da se sviranje pretvara u mučenje.

Ima li pomoći ili da jednostavno odustanem?

Hvala unapred!

Rockatansky

Re: Distorzija za metal

Post by Rockatansky » 28 Mar 2017, 21:56

Meni je SD1 brtualna pedala, ali to je ono kao drajv, nije dist, ako ti se ne svidja prodaj meni :) mozemo i da se menjamo, dam ti DS2 Boss :D sa njim ces pre svirati mjetal...

Lemmy

Post by Lemmy » 28 Mar 2017, 22:25

Izgleda mi kao dobar predlog. U kom ti je stanju pedala? Moja je stara dve nedelje korišćena oko dva sata dnevno, kao nova. Drugi problem, ja sam u Požarevcu, ti si u Novom Sadu.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 28 Mar 2017, 22:46

DS-2 je bas dobra distorzija, ja kontam da bi radila posao, ali ne mogu da tvrdim moras je probati... Pogledaj na YT neke snimke.
Moja je OK ispravna 100% ali nije bas spolja ko nova :( takvu sam je kupio. Malo je izguljena... :)
Ma lako cemo napraviti neku razmenu. :wink:

Nego, ja opet kazem nisam ekspert za neke takve pedale (ma nisam ekspert i inace :oops: ) ali iz skormnog iskustva bih ti preporucio jednu brutalnu pedalu: MXR doubleshot distortion, znaci stavro ubija kako ima jaku dostorziju, plus 3 band ekvilajzer, plus je dvoknalna sto je meni licno jako dobra stvar, pa bukvalno kao da imas 2 pedale u jednoj! Ali mana je sto se retko pojave za prodaju, i gledam malopre oglase i imam sta i da vidim, ima jedna na prodaju... :)

Lemmy

Post by Lemmy » 28 Mar 2017, 23:03

Deluje odlicno, samo ja nisam dovoljno bogat za takav uredjaj. I ovaj SD mi je bio finansijski poduhvat, bio bih zadovoljan da se dokopam nekog Metal Core, Metal Zone, Proco Rat, a MXR mi deluje kao paralelni svet.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 29 Mar 2017, 08:08

Da da Proco Rat je isto dobra... To jest, ja sam probao neku kopiju, rucni rad, i zvucala je odlicno, planiram da iscimam tog lika da mi napravi jednog dana dvokanalnu pedalu, toliko mi se svidela. A ne bi trebalo da je skupa previse.
Metal Zone se tako zove (metal) ali sam najcesce cuo ljudi da kazu da im se ne svijda bas previse...

bancika

Post by bancika » 29 Mar 2017, 10:23

Ako je budzet ogranicen i ako ti se vec svidja taj zvuk, sto ne uzNes kinesku kopiju RAT...RAT je jedna od jednostavnijih pedala, puno njih prave pristojne klonove za oko 30e.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Mar 2017, 11:08

skoro sam krenuo da idem na probe jednog benda povremeno i gitarista me svaki put oduva zvukom, a koristi pedalu EHX Glove, ovo novo nesto sto je izaslo. Vidim da je cena niska, na Thomannu je 75e. Skoro nisam cuo zvuk sa pedale koji tako dobro radi u bendu. odlicno se cisti kada smanjis volume na gitari a vrlo je masna pedala. reklamiraju kao overdrive medjutim zvuk je negde izmedju drajva i distorzije, a drajva ima na pretek, za sve stilove muzike.
vrlo dobra jeftina pedala od EHX-a. prodaj taj SD1 i uzmi ovo, moj ti je savet. posle toga sve je dalje u desnoj ruci :ziveli:

clapton

Post by clapton » 29 Mar 2017, 16:06

Glove je navodno kopija OCD-a ali se meni više svidja. Ima i mid boost.

Kad je izasla kostala je 55e. Lopovi. Mada ni ta cijena nije previsoka.

bancika

Post by bancika » 29 Mar 2017, 16:08

Da, najslicnija OCD-u, plus dobijes i voltage doubler.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Mar 2017, 16:40

da, samo sto napisah post pa pogledah na netu st aje to zapravo kad ono kopija OCD-a :)

eto uvek sam izbegavao tu pedalu, al mozda nisam trebao... izuzetno zvuci, definitivno nije za chug chug metal, ali za svaki drugi metal moze da posluzi jako dobro, pogotovo za cenu.

hipihill

Post by hipihill » 29 Mar 2017, 19:27

Volim OCD, a i postao je standardni deo opreme mnogih gitarista, posebno kod nas. Ne pratim mnogo novitete pa me zaintrigiralo to da je taj EHX u stvari OCD pa sam malo pogledao po netu. Da, vidim da je to tačno i da je jedina razlika kako kažu u tome što radi na 18 V umesto na 9 V. Pa dobro, svi ozbiljni ispravljači imaju i taj napon. Lično sam propbao OCD na 18 V, ali nisam našao da je tonska razlika bitno drukčija pa sam nastavio da ga koristim standardno. Doduše nisam se mnogo igrao sa tim, baš ću ponovo da probam.

tocilj

Post by tocilj » 29 Mar 2017, 20:18

Ne postoji bolja Hi-gain pedala za ove pare....

http://www.kupujemprodajem.com/Movall-s ... lter_id=18

RadeRas

Pita od Govana!

Post by RadeRas » 29 Mar 2017, 22:42

Veče ljudi, pa jel vi stvarno verujete da pedale čine čuda na najbednijem tranzistorskom pojačalu koje ne bi smelo da nosi "Marshall" ime? OCD klon je skuplji od MG10 Maršala. :XD: Koji zvuk koji bakrači. Treba pojačalo da se ima da prima lepo pedale pa da se nabadaju zvukovi Cepelina, Sabata i Metaljike. Ovo služi za udri, distorziraj, zuji, i vežbaj, ko te pita, al ne očekuj pitu od govana bre!

Lemmy

Post by Lemmy » 29 Mar 2017, 23:40

Ne očekujem nikakvo čudo, tim pre što sam početnik. Ono što mi je trebalo je npr:
- da u Sabbath Bloody Sabbath predjem iz distorzije u clean, a da ne čačkam dva minuta po pojačalu. Sa SD 1 predjem iz overdrivea u clean, a sviranje Sabbath Bloody Sabbath no overdrive pedali zvuči kao najobičnije sranje :povrac:
-kako overdrive nije distorzija, pokušavam da je dobijem kombinacijom overdrivea iz pojačala i overdrivea iz pedale, rezultat je najčešće mikrofonija

Mislio sam da postoji neki način da se podese potenciometri na pojačalu i na pedali i da se dobije pristojna distorzija, od čega izgleda nema ničega. Nisam u prilici da kupujem novu pedalu, posebno novo pojačalo. Sada razmišljam o mogućnosti da sve to rasprodam i odustanem, jer je sviranje elektrikčne gitare van mogu budžeta. :cry:

U svakom slučaju hvala vam na iskrenim informacijama...

Post Reply