Paavey 6505, XXX :: za manijake ...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Molotov
MF veteran

Paavey 6505, XXX :: za manijake ...

Post by Molotov » 02 Apr 2008, 20:56

Sa XXX imam ruzno iskustvo. toliko je pojacal nahvaljeno zadjih 5 godina da sam mislio da je to olicenje gitarskog zvuka iz raja. Kada smo ga unijeli u studio i poceli nesto snimati sa njim, zivi smo se napatili da napravimo kvalitetan ton. Nismo imali originalni XXX box vec smo koristili JSX box. Kako je vrije odmicalo ja sam shvatio da XXX nije pojacalo za mene iako su ga reklamirali hi gain manijaci.
Kasnije sam dosai u priliku da probam XXX ovog starijeg buraza od tetke 6505+ koji mi se na prvu ucinio ok, ali sam ubrzo primjetio da je prepun "rize" ... tako je prljav i suskav da je to ludilo. Za nijansu mi je bolji od XXX, ali ne mogu vjerovati da su me sva ta pojacala koja su sastavni dio vizuelnog identiteta metal i hardcore muzike danasnjice (XXX, 6505+) naprosto razocarala.

Mozda je problem u meni, mozda sam previse ocekivao od njih, jer kako smo sirotinja i bijeda i nikada nemamo mogucnost da radimo na ovakvoj opremi kada dodjemo do nje imamo iluzije da su "bogom dana" pojacala koja magijom reprodukuju tonove nasih najomiljenijih gitar frikova.

Uf .... ba sam se nasekiro ....

panda69

Re: Paavey 6505, XXX :: za manijake ...

Post by panda69 » 03 Apr 2008, 14:33

Sta ti se konkretno nije dopalo kod XXX i da li si ikad pre imao iskustva sa lampaskim pojacalima? I ja imam jako losa iskustva sa XXX ali da si bas toliko razocaran i sa 6505+, mozda im samo nisi dao dovoljno sanse ;)

Jesi li koristio ikakvu overdrive/tubescreamer pedalu ispred?

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 03 Apr 2008, 15:39

panda69 wrote:Sta ti se konkretno nije dopalo kod XXX i da li si ikad pre imao iskustva sa lampaskim pojacalima? I ja imam jako losa iskustva sa XXX ali da si bas toliko razocaran i sa 6505+, mozda im samo nisi dao dovoljno sanse ;)

Jesi li koristio ikakvu overdrive/tubescreamer pedalu ispred?
Nisam koristio nikakve pedale ... pa i trazio sam ova pojacala toliko dugo da ih probam zbog njihovog nadaleko poznatog drive-a.
Ne znam sta da ti kazem ... jednostavno nisam zadovoljan onim sto sam cuo u studiju u poredjenju sa slikom koju sam stvorio o ovim pojacalima na konto recenzija i reklama u casopisima i smiskom najstrasnijih muzicara koji ih koriste.
Na kraju sam shvatio da je obicna propaganda u pitanju i da su razlike izmedju pojacala minimalne (sto se tice nekih standarda kvaliutete tona) ali da se kroz marketing odredjuju cijene i da zapravo nikada nemas pojma sta placas koliko i zasto.

Npr ...
Peavey 6505+ u USA je oko 900 EUR :: u BiH je 1300 EUR ...
Randall V2 je u USA 1000 EUR a u BiH je 950 EUR
::: Ima li ovdje ikakve veze ... znam, proizvodjaci odredjuju cijene za razlicite dijelove svijeta, pa se PEavey pohasio i lupa cijene za nas jer ne mogu napraviti pojacala koliko ih mogu prodati ....
Ali da se vratim na konkretno ton ...

Nisam mogao dobiti ni priblizno onaj hi gain zvuk koji sam mislio da ova pojacala mogu da reprodukuju ... pogotovo 6505+ koji je toliko prljav da ne mogu da vjerujem ...
Ali moguce je da im nisam posvetio dovoljno paznje i vremena ... nisam ni mogao... nisu moja. :)

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 03 Apr 2008, 19:51

E, kad sam ja kupio moje Guyatone pojacalo zvucalo mi je ko taraba.Vremenom malo sam povecao midle,smanjio visoke,jos malo dodao bas,opicio reverb... i tako vrteo potenciometre na tamo-ovamo, i posle 9-10godina koliko ga imam dobio sam super ton. A mozda sam se samo naviko na njega(ne mozes verovati ljudskom mozgu-adaptira se na sve).
Jos nesto,ako ti igitara nije tako naostrena kako ti hoces,mozda nije problem u pojacalu.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 03 Apr 2008, 23:11

Mislim da je Molotov malo pristrasan!

6505+ MELJE!

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 04 Apr 2008, 11:02

DA se razumijemo, nisam napisao da nevaljaju, vec da sam ja imao potpuno iskrivljenu i nerealnu sliku o ovim pojacalima generalno. Ocekivao sam nesto nerealno, dobar je 6505+ i XXX bolji su od dooostaaaa pojacala koje sam probao, pogotovo za meljavu.

TSM

Post by TSM » 07 Apr 2008, 16:05

Ja sam se toliko nalozio na 6505 da ga uzimam cim se vratim kuci. Doduse combo verziju (212)ali citam da je i on takva zvijer da je nemoguce smanjiti i ukrotiti to cudo kad pocne da rezi:)
A neki kazu da cak ima i bolji ton od glavudze.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 07 Apr 2008, 23:26

Pazi za XXX si totalno u pravu, to pojacalo je odvratno, ja sam se danima ubijao da namestim neki ton na njemu, i nista. Najveci promasaj od pojacala. A za 6505+ mislim da jednostavno nisi proveo dovoljno vremena sa njim, to pojacalo daje opasan dist. E sad ima jos jedna stvar. Iz licnog iskustva pricam, ono radi do jaja, ali jedino sa marshall kutijom, ili eventualno peavey-evom kutijom koja je pravljena za njega! Na koju god drugu da stavis, zvuk je krs, cak i peavey-vu. Tako da mislim da je u tome problem....

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 08 Apr 2008, 00:56

A Triple XXX je iz zajebancije dvije godine dobio nagradu kao najbolje gitarsko pojačalo na planeti?!?

Ma 'ajte!

mr.flash

Post by mr.flash » 08 Apr 2008, 02:01

Tiki the Boyler wrote:A Triple XXX je iz zajebancije dvije godine dobio nagradu kao najbolje gitarsko pojačalo na planeti?!?

Ma 'ajte!
XXX je meni na prvo sviranje sasvim dobro zvucao, ali da se ne zavaravamo to je hi-gain amp i tako ga treba tretirati, one priche fender-like clean i slicno odma zaboravite. Po prici koju sam ja cuo njega je razvijao Satriani i posluzilo mu je kao referenca za JSX. Pojacalo je takodje dobilo priznanje magazina Guitar Player Readers Choice Award, koju ja smatram dovoljno eminentnom. http://www.peavey.com/news/article.cfm/ ... 041111.cfm.
6505 nisam probao, ali sam cuo dosta dobrih stvari o njemu.
Najbolji Peavey koji sam probao je ipak 5150, u kombinaciji sa ts808 zvuci opako.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 08 Apr 2008, 08:31

Peavey 6506 ti je u stvari 5150, samo su se nesto posvadjali sa van halenom, raskinuli ugovor, i peavey je kad je bila neka godisnjica, promenio samo naziv modela, to je to isto pojacalo. 5150 je imao oznake 1 i 2, a 6505 sad ima obican i +. nekada 2 i sad + za razliku od ovih osnovnijih modela imaju posebne equalizere za dist i clean kanal, dok na osnovnim modelima postoji samo jedan.

A mene briga sto je pojacalo XXX proglaseno za pojacalo godine, jer sam ga ja maltretirao 10 dana, i apsolutno nista nisam dobio iz njega. Meni je moj sluh, i uvo najbolji pokazatelj sta meni odgovara i sta mi se svidja, a ne sta pise u nekim novinama. I postoji jos jedna stvar koja se zove marketing, isto kao sto je i fiat punto, ili tako nesto proglasen za auto godine.....Ako mislis da jeste, ok, ali prvo provedi malo vremena sa tim pojacalom, pa daj svoj sud, kakav god bio, postovacu ga, kao sto i ti treba da postujes moje misljenje.....

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 08 Apr 2008, 09:43

Tiki the Boyler wrote:A Triple XXX je iz zajebancije dvije godine dobio nagradu kao najbolje gitarsko pojačalo na planeti?!?

Ma 'ajte!
Svi znamo kako se na tim manifestacijama dobijaju diplome i ta sranja ... daj para i evo ti. Pusti to ...
Sto naravno ne znaci da XXX bas ne valja, ali ima mnogo boljih ili ajmo reci malo losijih, ali puno jeftinijih ili istih a puno jeftinijih.

Post Reply