koju pedalu?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
koju pedalu?
Posto nisam mnogo iskusan sa pedalama i tim stvarima, interesuje me sledece.... Imam Marshall Blues Breaker II i hteo bih da uzmem uskoro jos neku pedalu da malo dopunim zvuk.... sad ne znam koji efekat da odaberem ? sta vi mislite, sta bi trebalo da ide posle distorzije? za neki david gilmour ili tako neki bluz zvuk..
(ja koliko sam provalio svi preporucuju wah ako se ne varam)

- Rocket Roll
Re: koju pedalu?
Delay, recimo. Ne moraš čak ni mnogo da ga platiš - Ibanezov DE-7 ili DigiTechov DigiDelay su odlične kupovine. Isto važi i za Behringerov DD400.
Kompresor je nesto sto bih preporucio svakom........
bez njega nema ti Gilmorovog tona.......a izbor je pristojan....
a i razne su cene, pa biraj............
bez njega nema ti Gilmorovog tona.......a izbor je pristojan....
a i razne su cene, pa biraj............
Delay ili reverb (ako ga nemas na pojacalu)...
Sta ce ti wah za gilmourov zvuk?
Mada gilmour ne koristi reverb ali svejedno...
Kao sto rece rocket DE-7 je super delay... I ja ti preporucujem njega.
Sta ce ti wah za gilmourov zvuk?

Mada gilmour ne koristi reverb ali svejedno...
Kao sto rece rocket DE-7 je super delay... I ja ti preporucujem njega.
-
e hvala...ne mora kao gilmor, vec sam njega naveo kao primer (da me ne biste preporucivali nesto za metal) ....znaci dilej...potrazicu
- Chord-Master
- MF veteran
Ne znam zasto ti niko nije preporucio Boss-ov Digital Delay (DD-3, DD-5, DD-6 i DD-7), ali mogao bi i njega da razmotris, ja sam uzeo DD-3 za potrebe sviranja Pink Floyd-a i veoma sam zadovoljan pedalom.
Kompresor je i moj predlog...ja sam prvo mislio da je potpuna glupost ali od kada sam ga nabavio, skoro ga i ne gasim...mislim da je kompresor veoma dobra fora za kucna pojacala koja nemaju bas dobru dinamiku...a naravno i delay ali ipak prvo kompresor

Blake wrote:mislim da je kompresor veoma dobra fora za kucna pojacala koja nemaju bas dobru dinamiku...
Dinamiku?
Kompresor sluzi bas da bi ubio dinamiku...
Da... Kompresor "pojacava" tishe tonove, a "stishava" glasnije i tako totalno ubija dinamiku, odnosno svaki ton ima isti ili slican volume u zavisnosti kako podesish pedalu...Funkomat wrote:Blake wrote:mislim da je kompresor veoma dobra fora za kucna pojacala koja nemaju bas dobru dinamiku...
Dinamiku?
Kompresor sluzi bas da bi ubio dinamiku...
- Guitar_thrill
- MF veteran
e a zasto onda dosta njih ima kompresor?? Zar nije bolje da ima dinamike?
- Rocket Roll
Dinamika je dobra ako ti treba, ali u najvećem broju slučajeva ti zapravo ne treba - spoooore, leeeeenje solaže sa notama koje zvone do u beskonačnost ala Pink Floyd (kompresor pojačava sustain), perkusiono sviranje (funk), prangijanje akordima bilo na akustičnoj ili na električnoj gitari (npr. U2, "Desire" - sve žice se čuju podjednako glasno), "chicken pickin'" (odnosno country & western, taj zvuk i ne može da se dobije bez kompresora), tapping i sav taj metal (zašto je teško dobiti Malmstinov ton - "Malmsteen wannabes" ne koriste dovoljno kompresije).
Svejedno, šta god svirao, koji god stil muzike - ti, kao gitarista, želiš da čuješ samo deo zvuka koji stvara tvoja električna gitara. Zvuk električne gitare može da se zamisli kao voda koja pada - ona se vrti i okreće, nalik talasu na okeanu odnosno podnožju vodopada. Previsoke i preniske oscilacije žice ("previsoke" i "preniske" u odnosu na notu koju sviraš) "gužvaju" zvuk, čine da se on vrti kao talas / vodopad.
Kompresor, međutim, na svom izlazu pušta samo "sređen" materijal, smirujući tok, odbacujući nepoželjne oscilacije. Takav signal želiš. To je ono što ti treba. Zato užasno mnogo komponenata u lancu jednog gitariste de facto radi i kompresiju - distorzije kompresuju, pojačalo kompresuje iz sve snage ako ga "namunjiš" (tim pre ako je lampaš), procesori kompresuju kako bi obradili notu u što većem trajanju, mikrofoni kompresuju, magnetofonska traka na koju se snima gitara kompresuje, ceo se snimak kompresuje kako bi ravnomerno izlazio iz zvučnika...
There's much more to comrpession then just lack of dynamics.
Svejedno, šta god svirao, koji god stil muzike - ti, kao gitarista, želiš da čuješ samo deo zvuka koji stvara tvoja električna gitara. Zvuk električne gitare može da se zamisli kao voda koja pada - ona se vrti i okreće, nalik talasu na okeanu odnosno podnožju vodopada. Previsoke i preniske oscilacije žice ("previsoke" i "preniske" u odnosu na notu koju sviraš) "gužvaju" zvuk, čine da se on vrti kao talas / vodopad.
Kompresor, međutim, na svom izlazu pušta samo "sređen" materijal, smirujući tok, odbacujući nepoželjne oscilacije. Takav signal želiš. To je ono što ti treba. Zato užasno mnogo komponenata u lancu jednog gitariste de facto radi i kompresiju - distorzije kompresuju, pojačalo kompresuje iz sve snage ako ga "namunjiš" (tim pre ako je lampaš), procesori kompresuju kako bi obradili notu u što većem trajanju, mikrofoni kompresuju, magnetofonska traka na koju se snima gitara kompresuje, ceo se snimak kompresuje kako bi ravnomerno izlazio iz zvučnika...
There's much more to comrpession then just lack of dynamics.
- Guitar_thrill
- MF veteran
hvala na opsirnom odgovoru, izvinjavam se sto na ovoj temi pitam,ali koji je dobar kompresor i koliko kosta? Znaci neki best buy,da nije preskup,ali da nije los....?
MXR Dyna Comp ili Boss CS-3 i u najboljem slucaju ako nadjes polovan CS-2...Guitar_thrill wrote:hvala na opsirnom odgovoru, izvinjavam se sto na ovoj temi pitam,ali koji je dobar kompresor i koliko kosta? Znaci neki best buy,da nije preskup,ali da nije los....?
Ne znam koliko su "best-buy" ali neces zazaliti ako uzmes neki od ovih.
Ja imam Marshall - ov i radi mi ok.....nisam probao neki drugi da bih mogao da
uporedim ton....imas ga u Skaju i kosta oko 60 eura........video sam Berhingera pre neki dan u
Mitrosu za neke smesne pare, a kazu da je ok kopija Boss - a.............
uporedim ton....imas ga u Skaju i kosta oko 60 eura........video sam Berhingera pre neki dan u
Mitrosu za neke smesne pare, a kazu da je ok kopija Boss - a.............
- Rocket Roll
...a tu je i pomenuti Boss CS-3, koji je nov takođe oko 60 evra. Imam jedan thread o kompresorima za gitaru nabavljivim kod nas, pogledaj: viewtopic.php?f=45&t=1316alzo wrote:Ja imam Marshall - ov i radi mi ok...