Distorzija [bass]

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bassmen

Distorzija [bass]

Post by bassmen » 02 Aug 2008, 20:41

Poz.
Posto sam totalni laik za ove papucice narocito bass papucice, hteo bi da pitam sta vi mislite koje su dobre bass distorzije.
Sve u svemu ciljam na malo prljaviji zvuk bass-a, znaci nisu mi potrebne neke "metal" distorzije itd ...
U sustini sto cudniju distorziju mogu da postignem to bolje ... ;) :mrgreen:

Шмајсер
Хинт-Лорд

Re: Distorzija [bass]

Post by Шмајсер » 02 Aug 2008, 22:41

онда мислим да би ти добро дошла нека фаз педала...
не разумем се мада би ми једна итекако добро дошла...

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 03 Aug 2008, 00:15

Ja za mali "lampaški" drive koristim DigiTech Bad Monkey pedalu. Meni se odlično pokazala na bassu (jako lijepo simulira zvuk cijevnih glavudža iz zlatne ere rocka), a nije ni skupa! (cca 40-45EUR)
Ako si u prilici probaj negdje!

guv'nor

Post by guv'nor » 03 Aug 2008, 02:24

+1 za Tikija (u principu samo isprobavaj drajvove, pa nadji sta ti lezi)

Sto se tice 'cudnijih' distorzija, baci pogled na ovo http://www.jimdunlop.com/index.php?page ... d_e_detail
:metal4:

bassmen

Post by bassmen » 03 Aug 2008, 03:19

Hvala ljudi, pogledacu pa cu da vidim u svakom slucaju, inace bas sam gledao neku MXR-ovu pedalu na youtubu.
http://www.youtube.com/watch?v=H1jNIAapaE0

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 06 Aug 2008, 02:12

Tiki the Boyler wrote:Ja za mali "lampaški" drive koristim DigiTech Bad Monkey pedalu. Meni se odlično pokazala na bassu (jako lijepo simulira zvuk cijevnih glavudža iz zlatne ere rocka), a nije ni skupa! (cca 40-45EUR)
Ako si u prilici probaj negdje!
Nesto sam raspravljao sa drugom, je li je ovaj Bad Monkey potpuno analogna pedala? Cini mi se da jeste, ali posto je Boss slozio digitalnu Fuzz pedalu, vise nikom nista ne verujem :D . Digitedh je ime koje mi samo po sebi ne uliva mnogo poverenja, bar kada je u pitanju ovaj problem :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Aug 2008, 11:19

Jeste, Bad Monkey je 1:1 klon Ibanezovog TS-9 TubeScreamera kojem je dodata tonska kontrola (ima zasebne "Low" i "High" potenciometre). Jeste urađen u SMD tehnologiji (kao i Behringerov TO800, a za razliku od Bossovog SD-1), ali je pun pogodak zbog tog duplog EQa i zbog ugrađene "simulacije zvučnika" (ništa komplikovano, samo EQovan izlaz).

http://s220.photobucket.com/albums/dd24 ... %20Monkey/

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 06 Aug 2008, 12:55

Pa ako je zlo majmunce toliko dobro, zasto se onda jos uvek dize tolika prasina oko Tube Screamer-a?
Koja bese ono cena aktuelna, 400evra?
Danas sam video majmunce za oko 3500din, to je oko 10 puta manje :D .

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Aug 2008, 13:06

Pa diže se prašina oko Bad Monkeyja, i to već dugo vremena - samo što smo mi klasično neobavešteni, i "nepripremljeni" (TubeScreamer varijante ne zvuče dobro pred tranzistorcima, a i ova "metal infekcija" nikako da nas prođe).

Ali pretraži bilo koji strani forum - fender.com, thegearpage, Harmony Central...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 06 Aug 2008, 15:35

Potrazio sam i pocinjem nesto da "razumem od njega", cak sam pogledao sta je SMD ili SMT (kaze, ima neke veze sa malim elektronskim delovima, moderno nesto, nije vintage :D ), samo mi ovaj deo recenice nikako nije jasan:
Rocket Roll wrote:...TubeScreamer varijante ne zvuče dobro pred tranzistorcima...
Si ti to hteo, da ilustrujes, kako rece "klasičnu neobaveštenost i nepripremljenost" nasih mjetalski nastrojenih muzikanata? :D
Mislim, koje je tvoje misljenje na kraju o Tube Screameru i Bad Monkey-u, zasta je najpogodniji, da li je ovo "Tube" stvarno opravdano, da li ti imas neku alternativu u svom lancu efekata?

Ushitio sam se posto sam mozda pronasao pedalu svog zivota... :D Ako stvarno tako radi na basu kao sto rece Tiki, to je nesto sto bi imalo prakticnu primenu na svirkama, a i nesto preko cega bih mogao da drndam gitaru kada mi je dosadno... Uz sve to, Rat je u procesu izrade, odvazio bih se i eventually da napravim i onaj Buzz Fuss i imao bih od svega po malo (overdrive, distortion, fuzz)... A nekako mi se cini da bi to bila i idealna kombinacija. :D
Ma ima da zujim i brujim samo tako... :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 06 Aug 2008, 16:51

ok, ovo je za bas pa rekoh... mozda...

http://www.behringer.com/BDI21/?lang=ENG

S tim da ti KoD* moze dati mnogo vise infos nego ja... ali kaze da je fenomenalan.. a bogami i ja sam se uzestio na gitarku varijantu..

Plus sa i ovim imas i DI-box.. za direktno u miksetu...

*KoD = Knight of Doom

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Aug 2008, 21:16

sirac-šunka wrote:Si ti to hteo, da ilustrujes, kako rece "klasičnu neobaveštenost i nepripremljenost" nasih mjetalski nastrojenih muzikanata? :D
Pa, pre sam hteo da jadikujem nad činjenicom da u Srbiji ima malo "normalnih" lampaša i lampaša uopšte, te da je Srbija tako uvek bila nepripremljena za TubeScreamere. Hoću da kažem, ono malo lampaša su pretežno Marshalli JCM i slične "zujalice", a TubeScreamer je magičan tek pred Plexi-tipom Marshalla, ili pred "klasičnijim" lampašima na foru Twin Reverba itd.

A i treba biti u rasponu od Chicago bluesa preko SRVovog/ZZ Top viđenja Teksasa do Oasis/R.E.M. i sličnog britpop zvuka, da bi TubeScreamer zvučao kako treba na svirci, ako si gitarista i koristiš ga kao glavni OD. E sad, što naši mladi muzičari ne sviraju takve stvari...
sirac-šunka wrote:Mislim, koje je tvoje misljenje na kraju o Tube Screameru i Bad Monkey-u, zasta je najpogodniji, da li je ovo "Tube" stvarno opravdano, da li ti imas neku alternativu u svom lancu efekata?
TubeScreamer (i TubeScreamer varijante) su do danas nezamenjive jer - prosto rečeno - "čine da se čuješ". Nije fora u njihovom drajvu, nego u njihovom "friziranom" EQ odzivu, u tom "mid-humpu", boostovanju srednjih frekvencija. Idu sjajno sa Stratom, pošto mu dodaju tačno onaj "nedostajući komadić slagalice". Nema bolje fore kada treba proseći kroz miks, sa kim god svirao i koliko god taj neko bio glasan/ distorziran, nego zgaziti na TubeScreamer. Ja u tu svrhu koristim svog Klona Centaura, koji je još uvek u radu i strašno me sekira. Ako ne bude hteo da se ponaša kako treba, napraviću sebi Landgraff Dynamic Overdrive ili već tako neku varijantu TSa.

malisha
MF veteran

Post by malisha » 24 Sep 2008, 18:07

Ja u skorije vreme nameravam da uzimam neki OD/fuzz, ili mozda cak oba... Marshall guv'nor sam probao i svideo mi se. Ne gubi donji deo spektra. Dakle dobija se onaj masni od. Takodje planiram da probam big muff. Pa cemo da vidimo. U medjuvremenu mozda naidje jos neka opcija...

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 25 Sep 2008, 09:58

Ja trenutno koristim MXR Double Shot Distortion, tačnije samo drugi kanal te sprave, jer mi ne jede basove i zvuči baš onako masno!
Vjerujem da je Blowtorch varijacija na temu...

Post Reply