BOSS pedale napajanje?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Cope

BOSS pedale napajanje?

Post by Cope » 10 Feb 2009, 20:21

Kupio sam u SKY music KORG adapter od 9V za BOSS pedalu. Pedala potpuno različito radi preko trafoa nego na bateriju. Uz sve to ima i brum 50Hz iz električne mreže. Razočarao sam se jer mi je kupac rekao da je to-to. U čemu je kvaka?

xspaceman

Re: BOSS pedale napajanje?

Post by xspaceman » 10 Feb 2009, 20:26

probaj kako radi sa drugim pedalama...ja sam inace sa jednim boss adapterom imao problema tj brujanja na mom ibanezu de-7, al sam uzeo line 6 adapter i sa njim radi super!

Cope

Post by Cope » 10 Feb 2009, 20:39

Probaću da premerim napon i da stavim neki kondenzator, pa će valjda da iskulira zujanje i pedala počne da se ponaša nomalno... Baš sam se izbedačio...

Ne stoji džabe nalepnica na pedali - "Use only boss adapter", al džabe kad nema da se nadje.

Blingo

Post by Blingo » 10 Feb 2009, 23:31

I ti si se zeznuo, ko i ja... Dobro,ja sam uzeo tog Korga i zuji mi na pedalam, ali ne zuji na procu, tako da šteta nije potpuna,ali sam po**zdeo kada sam video da i posle googlanja i raspitivanja o tom adapteru (KORG KA 189), i pored toga što na nekim sajtovima on-line prodavnica piše da je za Boss,Behringer i Ibanez pedale - on zuji! :evil:

S druge strane, DigiTech-ov adapter koji sam at-hoch uzeo u Mitrosu (samo sam ušu,tražio "neki adapter za pedale" i oni mi dali taj) šljaka bez ikakvih problema i ne daje ni najmanji šum.

Naravučenije, prave stvari se dese kada najmanje očekuješ! :lol:

laza

Post by laza » 10 Feb 2009, 23:51

Imaju sad u Mitrosu originalni Boss adapter, video ja pre tri-četiri dana. Mnogo je skup, skoro tri hiljade.

Ja u tu svrhu imam nekakav Zoom adapter kupljen u Music Tradeu za hiljadu dinara, i radi sasvim dobro.

Cope

Post by Cope » 11 Feb 2009, 02:10

Naravoučenije - Mitros je bolji :)

eraserhead

Post by eraserhead » 11 Feb 2009, 18:30

Jesu skupi, ali su dobri. NORMALNO je da svaka pedala mnogo bolje radi na baterijama... dakle, pazarite punjač i dosta mAh na baterijama... pa da vidiš kako radi. Kada pazarite kvalitetne baterije za preko 1000 punjenja i to puta broj pedala, onda shvatite da je bolje pazariti Boss adapter. Naravno, jedan adapter može da napoji max 6 pedala koliko ja znam. Odnosno Bossov štimer TU-2 toliko može da podrži.

majtimika

Post by majtimika » 22 Feb 2009, 17:22

probajte da nadjete mean well coperska napajanja znaci nema trafoa verzija od 20W i 12V kosta oko 20 eura i daje 1.67A to ti je dosta za tri pedalborda, E sad posto rade na 12 volti mora se staviti i mali stabilizator napona LM7809 koji ce sa hladnjakom davati 1.5A sto ce reci sasvim dovoljno.Koristim ova napajanja vec godinama i nema nikakvih zujanja i brujanja, a sto je najbolje imaju zastitu od pregrevanja i kratkog spoja tako da je prakticno i pedalborad zasticen i jos jedna stavar odrzavaju stabilan izlazni napon pri ulanim naponima od 170 do 250 volti AC sto trafo nemoze nikad.

Ajd uzdravlje

Blingo

Post by Blingo » 22 Feb 2009, 19:39

E sada sam skroz zbunjen! :shock:

Da se razumemo, ja se u opšte ne razumem u struju i elektrotehniku, ali na forumu sam pročitao da je za pedale neophodno da ispravljač bude transformatorski stabilisan, jer čoperski stabilisani ispravljači izazivaju brum. Ajde, ako ti nije teško, objasni malo... Mislim, ako je sve ovako super kao što napisa, onda je ovo definitivno najbolja kupovina što se napajanja tiče. Naravno, pod uslovom da taj neko zna da ugradi stabilizator napona LM7809... ( To, na žalost, nisam ja! :hide: )

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Feb 2009, 19:59

Kad ugradiš stabilizator napona i "očistiš" signal sa par elektrolita, nije važno da li je ispravljač čoperski stabilisan.

Imaš to detaljno u temi o Savinom stabilizatoru napona - viewtopic.php?f=43&t=1633&start=0

majtimika

Post by majtimika » 22 Feb 2009, 22:48

nemoras da ugaradjujes stabilizator zbog same filtracije vec da bi spustio napon na 9 volti, posto su ovo industrijska napajanja nema ih na 9 vec su standardi drugaciji, u svakom slucaju ova napajanja su toliko izfiltrirana da nema potrebe za nikakvom naknadnom filtracijom samo za obaranjem napona.

Ajd uzdravlje

Neznam gde ima da se kupe kod nas posto ja to nabavljam iz nemackog Schukata sa kojim moja firma radi, mislim da ima i ovde po malo vecim cenama ako nekom treba nek se javi pa cu proveriti gde ima posto smo jedanput kad je bila frka nabavili negde ovde, mozda Sprint iz novog sada ali nisam siguran,
U svakom slucaju proverim pa javim

majtimika

Post by majtimika » 22 Feb 2009, 22:52

Blingo wrote:E sada sam skroz zbunjen! :shock:

Da se razumemo, ja se u opšte ne razumem u struju i elektrotehniku, ali na forumu sam pročitao da je za pedale neophodno da ispravljač bude transformatorski stabilisan, jer čoperski stabilisani ispravljači izazivaju brum. Ajde, ako ti nije teško, objasni malo... Mislim, ako je sve ovako super kao što napisa, onda je ovo definitivno najbolja kupovina što se napajanja tiče. Naravno, pod uslovom da taj neko zna da ugradi stabilizator napona LM7809... ( To, na žalost, nisam ja! :hide: )
Taj brum o kome si mozda cuo da coperska napajanja prave je verovatno ako je neko koristio AC copersko napajanje koje se koristi za neonsku rasvetu pa ga kasnije ispravljao i stabilisao veruj mi sa ovim nema nikakvih problema

Blingo

Post by Blingo » 23 Feb 2009, 09:01

Hvala momci! :)

majtimika

Post by majtimika » 23 Feb 2009, 15:13

proverio sam za napajanja. Ima u Sprint electronic novi sad cena je 22 eura ali mora da se ceka 3 nedelje da stigne, veleprodaja je 021/6362633 nazovite tamo posto matori u maloprodaji nezna dal je ziv ili nije, a ne za ova napajanja, oznaka je Mean Well MDR-20-12

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 23 Feb 2009, 16:32

Nije mi samo jasno koliko mA ima ovo napajanje tj koliko pedala moze da se napaja sa njim?

Da li je moguce napraviti neku kombinaciju sa 9v i 12v izlazima? Pretpostavljam da moze.

Post Reply