Pucketanje u pojačalu...?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Pucketanje u pojačalu...?

Post by Funkomat » 26 Mar 2009, 21:18

U poslednje vreme mi nesto pucketa u pojacalu/zvucniku.
Zvuci kao kad se cacka uzemnjenje. Tiho je ali nervira! :x
Potpuno je nasumicno, uglavnom par puta "pucne" pa prestane i onda opet za par min... ili duze...
Ima kad npr. okinem akord/zicu, pucketa pa prestane, opet okinem zicu, pucketa, prestane i tako u nedogled a ima kad uopste ne pucketa.
Takodje sam primetio da ponekad pucketa kad se ukljuci frizider ili neko sa sprata cacka neke uredjaje.
Pretpostavljam da je uzemljenje... Zgrade? :?

Pojacalo je jel da... matoro. Jel bih trebao da ga ponesem da se proveri da li je sve ok sa uzemljenjem?
Jel ima neko ideju sta bi ovo moglo biti?
Nesto oko cega treba da brinem?

Hvala unapred

sinisake
The original one

Re: Pucketanje...?

Post by sinisake » 26 Mar 2009, 21:24

Gotovo ti je to... Nema mu pomoci...
Prodaj pojacalo meni da te oslobodim bede. :P

Eh, javice se neko ko zna nesto...Valjda... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Mar 2009, 21:27

sinisake wrote:
Eh, javice se neko ko zna nesto...Valjda... :)
A ako ne, krivicu tebe. :x

:D

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 26 Mar 2009, 21:36

Smetnje koje opisujes dolaze iz mreze.Proizvode ih uredjaji sa kompresorom,sa asinhronim motor,uredjaji koji varnice itd.
Mnogo je onih koji prljaju ionako prljav napon u mrezi. Izlaz je nekada jako tesko naci. Postoje mrezni koji mogu donekle ocistiti djubre, ali koliko mi je poznato, ne postoji sprava koja propusta potpuno cistu sinusoidu od 50Hz. Sve je stvar probe. Na kraju, ako nista ne pomogne, pomogne jedino prelazak na drugu fazu, na kojoj su u manjoj meri prisutne smetnje.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Mar 2009, 00:21

Hm... Sto bi znacilo?
Jebiga ne razumem se u ove stvari dovoljno.
Jel ovaj "fuse" potenciometar (ili sta je vec...) na polednjini pojacala ima neke veze sa tim?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Mar 2009, 00:47

Funkomat wrote:Hm... Sto bi znacilo?
Probaj ga na utičnici vezanoj za drugi osigurač. Po mogućnosti nekoj koja ne deli fazu sa frižiderom ili zamrzivačem. Ako na više utičnica u kući / van kuće "pucketa", onda nije do problema sa naponom (kako sugeriše Bracin tata) nego možda do lampi ili trafoa.
Funkomat wrote:Jel ovaj "fuse" potenciometar (ili sta je vec...) na polednjini pojacala ima neke veze sa tim?
Ne. Barem ne bi trebalo (to je kućište za osigurač).

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Mar 2009, 01:42

Ok, hvala svima, videcu sta mogu.

A jel ovo nesto oko cega treba da se brinem?
Neki znak da ce nesto poci po zlu ili sta ja znam...?

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 27 Mar 2009, 10:36

Ja imam slican problem u studiju kod nas. Ponekada se cuju pucketanja sa razglasa, neki put i iz gitarske kutije. Neko mi je rekao da za prostor gde se svira ili studio, treba da ima minimum 2 faze izvucene, a optimalno bi bilo 3, da se obeleze utikaci sa brojevima faza pa da se trazi kombinacija koja ce praviti najmanji shum i pucketanje.
A sta mogu da budu posledice? Pa nama je jedan Fender kombo totalno prolupao od te struje, Ampeg gitarskoj glavi su otisle lampe 2 dana kako smo ga doneli u studio, jednom se razglas kvario, izbio nam osigurac na jos jednoj gitarskoj glavi... Desava se svasta, nije naivna stvar. Neki stabilizator napona moze da resi stvar, ali sam cuo da deformise sinusoidu, tj da one krive pretvori u trouglove, pa pojacala mogu da zvuce potpuno drugacije, tako da ili treba naci bas dobar ili resiti te faze u prostoriji.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Mar 2009, 10:44

Funkomat wrote: A jel ovo nesto oko cega treba da se brinem?
Trebalo bi, kako se kaže u "Zvezdanim stazama", da pređeš na "yellow alert".

Vrlo je moguće, da parafraziram besmrtnog Kina, da je visoka voltaža pronašla putić do neke komponente koja nije predviđena za tu voltažu i sada se prazni kroz nju. Ako test sa štekerima pokaže da je puckanje do pojačala, onda je upravo to u pitanju.

Jeftina varijanta je da je u pitanju jedna ili više loših lampi. Malo skuplja da varniče podnožja za lampe (ništa neobično kod starih Fendera). Skupa varijanta je potreba za promenom svih elektrolita, a skupa & nervirajuća je varijanta po kojoj se izlazni trafo ili prigušnica spremaju da odjašu u Večna lovišta (sreća pa imamo Hillybillyja na Forumu, inače bi bilo veselja dok se traži majstor koji se razume u izlazne trafoe).

Preporučena metoda: upališ pojačalo, skineš zadnji panel, ugasiš svetlo i gledaš gde varniči. Ako je neka od vidljivih komponenti u pitanju i ti je spaziš, uštedećeš majstoru mnogo vremena.

http://www.geofex.com/ampdbug/popping.htm

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Mar 2009, 10:56

+Hopkins+ wrote:...prostor gde se svira ili studio, treba da ima minimum 2 faze izvucene, a optimalno bi bilo 3, da se obeleze utikaci sa brojevima faza pa da se trazi kombinacija koja ce praviti najmanji shum i pucketanje.
Meni se čini da je poželjno da sva muzička oprema deli istu fazu, kako ne bi bilo problema sa brujanjem?
+Hopkins+ wrote:Neki stabilizator napona moze da resi stvar, ali sam cuo da deformise sinusoidu, tj da one krive pretvori u trouglove, pa pojacala mogu da zvuce potpuno drugacije, tako da ili treba naci bas dobar ili resiti te faze u prostoriji.
Problem sa njima je što su skupi, ako treba da podnesu velike zahteve :( No isplati se probati.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 27 Mar 2009, 14:36

Rocket Roll wrote:
+Hopkins+ wrote:...prostor gde se svira ili studio, treba da ima minimum 2 faze izvucene, a optimalno bi bilo 3, da se obeleze utikaci sa brojevima faza pa da se trazi kombinacija koja ce praviti najmanji shum i pucketanje.
Meni se čini da je poželjno da sva muzička oprema deli istu fazu, kako ne bi bilo problema sa brujanjem?
To je verovatno istina, samo u tom slucaju bi to trebala da bude neka cista faza, na kojoj nema nista sem te opreme. Ako se sve prikljuci na onu jednu najoptereceniju fazu iz te kuce/zgrade, to ne moze da bude dobro, ja barem mislim, mozda gresim.
Rocket Roll wrote:
+Hopkins+ wrote:Neki stabilizator napona moze da resi stvar, ali sam cuo da deformise sinusoidu, tj da one krive pretvori u trouglove, pa pojacala mogu da zvuce potpuno drugacije, tako da ili treba naci bas dobar ili resiti te faze u prostoriji.
Problem sa njima je što su skupi, ako treba da podnesu velike zahteve :( No isplati se probati.
Da, skupi su dosta, a mislim da je to sredjivanje struje i instalacija jeftinije i trajnije resenje u svakom slucaju.

vbraca
vrabac

Re: Pucketanje u pojačalu...?

Post by vbraca » 28 Mar 2009, 08:32

Problem nije ni malo naivan. Spomenute faze delimo sa svojim susedima. Lose uzemljenje, takodje moze da unese dodatne smetnje.
Sto se tice prenapona ili niskog napona, postoje sprave koje to resavaju, a da ne poremete "oblik" napona tj. sinusoidu. A, da li to kod nas moze da se nadje, ne znam. Nekada je Iskra iz Kranja pravila jako dobre korektore napona, koji su resavali te probleme. Ovo sam nasao kod nas:

http://www.nemetali.com/cenovnik.aspx?id=203
http://sljivicelektronika.com/Korektori%20napona.htm
http://milan.milanovic.org/skola/mikkon/mikkon-07.htm

O pomenutim firmama i uredjajima, ne znam nista konkretno, ali verujem da cete doci do informacija.

Melnar_89

Post by Melnar_89 » 11 May 2009, 11:32

Imas problema sa naponom.
To se meni cesto desava i izludjuje me maximalno.
Probaj da nabavis stabilizator napona neki i trebalo bi da ti resi problem.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 11 May 2009, 11:33

Zamenio je lampe, reseno je... :wink:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 May 2009, 12:51

sinisake wrote:Zamenio je lampe, reseno je... :wink:
Jeste.
Istina, desilo se posle jos par puta ali ni blizu cesto koliko se pre desavalo.
Bice da je problem bio u lampama.

Post Reply