Namenske slušalice

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Sava

Namenske slušalice

Post by Sava » 15 Sep 2009, 12:55

Imao sam dilemu da li da ovo smestim u studijsku opremu, ali sam se opredelio da to bude u ovoj rubrici zato što su mi zatrebale slušalice za posebnu namenu korišćenja na gitarskom procesoru.

Postoji zaista veliki broj tipova slušalica prema nameni pa sam se tako sretao sa slušalicama za avione i brodove, za radiostanice, za hi-fi, za produkciju, a danas su recimo popularne one za iPod tipove playera i sorround sisteme. Meni se ukazala potreba da koristim gitarski procesor putem slušalica pa sam pokušao da pronađem neke koje bi odgovarale. Imao sam stare fenomenalne usa Koss slušalice, ali sam ih spalio. Takođe imam i dva komada starih običnih zatvorenih slušalica, ali one nisu zadovoljile potrebu. Imao sam predivne male Sony slušalice koje sam davno dobio uz dobar diskman, ali su mi na volšeban način nestale. Imam i jedne Sony takođe za diskmen, ali mnogo skromnije od prvih pa sam uglavnom njih i koristio. Mana im je što nemaju dovoljno basa, a i ne podnose najbolje jake signale.

Slušalice koje bi zadovoljile ovu namenu bi trebalo da budu vrlo efikasne, lagane i ugodne, moraju da trpe jake signale i da imaju sjajnu dinamiku, trebalo bi i da nisu skupe. Onda sam krenuo u potragu i prvo uzeo Sennheiser HD-201 koje koštaju samo 22 evra. Međutim, ispostavilo se da su one gluve kao top pa su za ovu namenu gotovo potpuno neupotrebljive. Na GNX2/3 su još i mogle da se koriste jer ovi imaju odličan NF stepen, ali na RP70 su bile potpuno neupotrebljive. Tragajući dalje u okviru cene od 50-ak evra našao sam dva tipa koji zadovoljavaju ove uslove: Sennheise PX-100 (114 dB) i AKG K-450 (čak 126 dB!). Oba tipa su namenjena za korišćenje na Ipod tipu playera i samo se treba opredeliti da li uzeti tip sa više ili manje basa. Za mene su najugodnije u svakom pogledu bile K-450 koje pri tom i lepo izgledaju. Mana im je kratak kabl, ali zato postoji konektor na samim slušalicama pa možete da menjate kabl po potrebi. Veoma dobro mogu da posluže i za sorround sisteme kao i za kućnu mini produkciju. Oba tipa su tkzv. otvorenog tipa što je meni bolje jer nema znojenja ušiju leti.

Ima li još nekih predloga i iskustava?

Bane bass

Re: Namenske slušalice

Post by Bane bass » 18 Sep 2009, 09:16

Cuo sam da su Roland slusalice odlicne, pa cak i jeftiniji modeli. Ne znam gde ih ima u prodaji.
U skorije vreme sam kupio ove
http://www.tehnomanija.rs/katalog/coby- ... v-790.html
Prvo je isti model kupio kolega. Iznenadile su me. Daleko od toga da su mehanicki sjajne ili da su pravi Hi-Fi, ali su neverovatno dinamicne, mozda zbog neodimijumskih magneta, a i do sada su dosta toga podnele. Znaju da budu preostre, ali za ovaj novac, zaista vrede. Takodje, od primerka do primerka se razlikuju. Jos neki su ih kupili, pa sam probao. Pozdrav.

jablаn

Re: Namenske slušalice

Post by jablаn » 01 Oct 2009, 17:49

Koss PortaPro

Post Reply