P&K Amps Rocket -> Prvo Trainwreck Pojačalo u Srbiji

Instrumenata, opreme, hardware, software...

Moderators: dejankuki, muki17

Post Reply
andrej]

Re: P&K Amps Rocket -> Prvo Trainwreck Pojačalo u Srbiji

Post by andrej] » 06 Jul 2009, 13:15

vidite onu head varijantu rocketa na vrhu prethodne strane? e, vidim i ja, u sobi. konacno mi je stigao! glava + oversized 1x12 kabinet sa vintage 30 (jos nisu break-inovani). prvi utisci? OOODLICNO! savrsen klin!

pojacalo je vrlo solidno uradjeno, kabinet je toliki da mogu da se ubace umalo 2 12ice, a 2 10ke mogu sigurno. dobio sam i zvucnicki kabl. pojacalo ima izlaz od 8 oma i 2 izlaza od 4 oma. 2 kanala - top boost i normal. na top boostu rade sve tonske kontrole, na normalu samo high cut.

sviram ga trenutno sa jednim stratom iz '76 koji je prepravljen, tako da ima 2 switcha za sve moguce kombinacije magneta. strat sam posudio od kuma (nisam kuci u podgorici, nego kod tetke u priboju)

kabinet je poveliki, shirina mu je dovoljna da drzi neku povecu glavu. i glava i kabinet su stabilni.

prvo sam ukljucio gitaru direkt u pojacalo i isprobao kanale.

top boost, naravno, ima vise gaina i lep je za zvonak klin, lep crunch, a moze da nabaci i poprilicnu distorziju kad se osharafi do daske. nije high-gain, ali je sasvim dovoljno gaina da u nekoj zajebanoj situaciji moze covek da svira bez pedale za dist (ne mjetal, afkors). nema shuma, osim kad se osharafi bash do daske, a ni onda to nije primetno ako sviras sa bendom. naravno, probao sam onu foru da na skroz otpanjenom pojacalu smanjim volume na gitari i postize se jako lep klin. dinamika je vrlo izrazena, sa pojacalom na 4 normalno sviranje daje klin (sa VRLO malo breakupa), dok agresivno sviranje daje odlican crunch. top cut kontrola moze da zaobli zvuk fino. pedale me kroz ovaj kanal na prvi pogled nisu previse odusevile: fuzz nije nesto jer je gain preveliki, distorzija je prenategnuta (i fuzz isto), delay lezi dobro, ali ne stavljati veliki feedback jer oce da przi ushi visokim tonovima ako uvati da rezonuje, chorus lezi, neki uvrnutiji flanger para ushi. koji bi bio savrsen efekat? definitivno: analogni delay. onda sam shvatio da svaka pedala radi poprilicno savrseno ako se top cut dobro namesti, tako da zvuce sve dobro. sad, ne znam da li odvrtanje top cuta shteti klinu puno. imam pojacalo nepunih 4 sata.

normal ima dosta manje gaina i radi mu samo high cut tonska kontrola. dosta je mracan, mada se to single coil magnetima lepo nadomesti. dobar je za nekog mracnijeg klina i odlicno podnosi pedale. top cut nisam dirao, mislim da bi previse ubio visoke. uz dobru pedalu zvuci kao neki marshall ili slicno britansko pojacalo iz 60ih - dobra mracnija distorzija.

pojacalo samo po sebi ima dosta srednjih (vintage 30 to valjda malo smanjuje, ali nije lose sve u svemu ima dosta srednjih), tako da se pedale koje su dosta scoopovane ne gube, a dosta midsa ne smeta klinu.

tonske kontrole su jako korisne, mada bass kontrola utice na kompletan zvuk. odvrtanje tonskih kontrola dodaje dosta gaina. probacu pojacalo na drugom kabinetu da uporedim, kao i drugo pojacalo na ovom kabinetu, kad mi se ukaze prilika. za sad sam prilicno odusevljen, pokriva sve sto sam hteo. moram ga isprobati sa bendom, slomiti membranu na zvucniku, navici se malo, videti kakvo je u eksploataciji da bih bio potpuno objektivan.

samo jedna stvar: oni snimci don't do it justice, sto bi reko svaba, englez, japanac :D . klin je umrtvljen ali podnosljiv, a drajvovi su lose snimljeni. kad dodjem kuci u pg, bacicu neke lepe snimke (beta 57a + kondenzator na traku, pa onda na komp; ili samo kondenzator malo udaljen).

za sad: hillbilly (peco), svaka cast i hvala!

Hillybilly

Post by Hillybilly » 06 Jul 2009, 23:01

Hvala tebi prijatelju i da te sluzi bar 100 godina! :ziveli:

andrej]

Post by andrej] » 07 Jul 2009, 22:14

nova zapazanja:
*DOSTA manje shuma od AC30 (sa kraja 70ih, 2xCelestion G12M, nisu zeleni, ali zlatna nalepnica; keramika)
*top boost bolji
*tonske kontrole medjusobno reaguju vise nego na ac30 i ne ponasaju se skroz isto
*sad se obe tonske kontrole na pola, pojacalo zvuci odlicno, sto nije slucaj sa ac30 (za stvarno dobar zvuk na ac30, mora covek malo da koriguje). isprobavam ga sa kumovim stratom iz '76 (odradjen drugaciji wiring sa 2 prekidaca) i ravne tonske su mi najbolji izbor, za sad (i klin i pedale rade super)
*normal ima dosta manje shuma nego na voxu, mada na voxu malo drugacije zvuci pa ne mogu da odlucim koji je bolji
*dosta se greje, posebno na kontrolnoj plocici u delu iznad power sekcije i lampe ispravljacice. posle nekoliko sati rada, taj deo postaje toliko vreo da nije ni malo prijatno dotaci power ili standby prekidac, kao ni kontrolnu plocicu (tamo gde su potovi i prekidaci), skoro da se opece covek; vox se takodje dosta greje, ali to nije toliko izrazeno na kontrolnoj plocici, zbog drugacije anatomije shasije i kucista (tog voxa znam na pamet jer sam ga vise puta izvukao iz mrtvih; toplota se na voxu manje prenosi na kontrole, ali je onaj dizajn vrlo zajeban za popravke, jer je plocica od power sekcije i napajanja jako lose hladjena i tesko joj se pristupa (mora da se shasija odsrafi od daske i obori na stranu, a da ne slomis lampe). da li je ovo normalno?
*pilot lampica vrlo blago zna da zatreperi kad se upali/ugasi standby, a ponekad i u radu. to skontam tek kad se jako priblizim i pogledam. vox nema standby i lampica stalno VRLO SLABO treperi, to se jako tesko uocava bez naprezanja. je li to normalno?
*fenderov uticaj na dizajn je vrlo ocigledan, sa sve komplet jewelom za pilot lampu koji je u jednoj jako lepoj zelenoj bolji
*u jednom trenutku (dok sam odlucivao da li da ga kupim) sam se zabrinuo da zvuk zbog svih tih skupih komponenti nije previse hi-fi, ali to nije slucaj. osobenosti gitare se stvarno cuju, ali zvuk nije neprijatno cist i sterilan, naprotiv. samo ima manje shuma, otvoreniji je zvuk, manje mutan. sve u svemu, bolji od gore pomenutog ac30 (mada vox bi u teoriji mogao da se pohvali vibratom/tremolom, ali na ovom primerku oni ne rade). top cut na ac30 sam u vecini slucajeva morao strogo da doziram jer do bola zamuti zvuk ako se i malo pretera, a ovde je jako koristan u celom opsegu potenciometra (sem kraja, naravno); potpuno drugacije se ponasaju top cutovi na voxu i p&k-u
*normal radi vrlo uverljive sonic youth mracnije klinove
*lampe se neuporedivo manje greju i manje svetle nego na ac30. da li su dobre lampe ili je takav dizajn - ne znam
*na gain pedalama je lepse kad se smanji gain/dist, a poveca volume

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Jul 2009, 12:55

Pojavio se i jedan test pravog (Fišerovog) Rocketa. Zvuči ovako:

Post Reply