Pri prvom slušanju u prodavnici, zapazio sam da monitori imaju vrlo lepu dinamiku čak i pri većim pojačanjima. Sledeće što sam primetio a na šta mi je posebno i skrenuta pažnja, jesu četitri prekidača sa zadnje strane i to: Acoustic space (pomaže stvaranju bolje stereo slike u malim prostorima), Hi boost, Mid boost i Lo 3db boost (od kojim poslednji ili lo boost ima tri položaja i to 58Hz, 80Hz i 100Hz). Ovakva podešenja su se mogla do sada videti još samo na znatno skupljim Genelec monitorima.

Pažljivo sam poslušao nekoliko usnimaka (naravno nekompresovanih) i to preko Stanton CD decka a potom i uporedio sa monitorima drugih proizvođača iz istog cenovnog ranga (Behringer i M-Audio) i nakon upoređivanja, izbor je bio više nego logičan.

Monitori su zapakovani i podigoh kutiju. Imao sam i šta da podignem. Naime, smetnuo sam s uma činjenicu da se radi o bi-amplified sistemu i da je svaki od monitora u potpunosti individualan u svakom pogledu. Težina pojedinačnog monitora je nešto preko 6kg što ukupno daje oko 12-13kg. Ovo kažem iz prostog razloga što se za tu dimenziju nikako ne bi moglo reći da su te težine i bude prosto neprirodno kada se podigne kutija.
Jedva sam dočekao da dođem kući i povežem sve sa svojim DAWom i pustim neki svoj usnimak za koji znam kako bi trebao da zvuči a potom i da ga bacim na konretan test sa PAS analyzerom čisto da utvrdim koliko "laže" odnosno "šminka" pojedine frekvencije.
Raspakovao sam monitore i ponovo se prijatno iznenadio pre no što sam počeo da povezujem. Naime, na zadnjoj strani sam zatekao balansirane TRS i XLR ulaze kao i pojedinačnu gain kontrolu za svaki od monitora. Vrlo praktično. Zbog nemanja odgovarajućih kablova da ih povežem na XLR ulaz, pribegao sam drugom rešenju i povezao ih na TRS.
Pustio sam skoro pravljeni usnimak na koji sam dosta vremena potrošio šminkajući ga. Imao sam i šta da čujem. Doslovce SVAKI nedostatak sam čuo. S druge strane, zasićenja u svim frekventnim opsezima su za ovu cenovnu klasu čak i previše dobra. Izuzetno lepo definisan bass (no ipak malo topliji nego što bi trebao da bude), zasićeni srednji tonovi i vrlo lepo definisani i transparentni visoki tonovi bez umarajućeg hiss-a. Eksprerimentisanjem sa switchevima na pozadini monitora, uspeo sam da zvuk približim legendarnim NS10 (Yamaha) monitorima što je bilo još jedno u nizu prijatnih iznenađenja.
Dalji test sam sprovodio sa PAS analyzerom gde sam uočio lep i što je još važnije, uravnotežen frekventni opseg.
Sledeće "muke" na koje sam bacio monitore su bili testovi doslednosti i referentnosti zvuka na različitim pojačanjima. Najpre sam ih maximalno "otvorio" i dao im prostora da prave buku. No, to se nije desilo. Zapravo, zvuk je bio glasan ali i dalje strogo i "sterilno" definisan kao i pri manjim pojačanjima. Treba napomenuti i da je prilikom ovolikog pojačanja, na delovima usnimka gde je izuzetno jak potisak u pitanju (kick drum ili snažan pop bassa) sijala crvena "cliping" lampica ali bitnijeg izobličenja u zvuku nije bilo a kamoli zujanja i clipovanja.
Nakon toga sam ih utišao do najniže granice slušljivosti, odmorio uši pauzom od sat vremena i pustio da čujem da li će i dalje baš sve da "izađe" i da li će se sve čuti. Greške nije bilo. I dalje se sve čulo kako treba.

Alesis nam je oduvek nudio "budget" rešenja kada je reference monitoring u pitanju. Tako je i ovoga puta. Za nepunih 200 evra dobijate izuzetno kvalitetan monitoring snage 75W (pojedinačan monitor) od čega tweeter "guta" 25 dok woofer uzima preostalih 50W. Prelazna frekvencija je na 2.8 KHz. Deklarisani frekventni odziv je 56Hz do 20kHz dok su moji testovi pokazali da on iznosi i nešto više ali razumljivo je da proizvođač želi da se ogradi u granice sigurnog. Kutije odaju utisak veoma pažljive izrade a debljina zidova je oko 1 inč. Na poleđini se (pored svega već navedenog) nalazi i pažljivo konstruisan bass reflex što je dodatni plus celom sistemu i kutijama daje prostora da "dišu". Dimenzija woofera je 5" dok je tweeter 1" što iako izgleda vrlo minijaturno, nikako ne treba potcenjivati i vrlo lako mogu da se nose sa zvukom i nekih mnogo skupljih monitora. Materijal izrade drajvera (woofer) je polipropilen sa gumenim kačištima dok je tweeter "silk dome".
Da rezimiram. U pitanju je trenutno "best buy" kod nas i ukoliko razmišljate koje monitore da kupite, toplo preporučujem da makar poslušate ovog malenog Alesisa. Nećete se razočarati. Bio sam skeptik po pitanju veličine... dok ih nisam čuo. Kao manu bih eventualno mogao da istaknem nepostojanje S/PDIF ulaza ali to se iovako ne viđa često na monitorima ove cenovne klase (sa izuzetkom Behringera, na čemu im skidam kapu) i možda bih još mogao zameriti na nešto toplijem bassu ali da nije toga, bojim se da bi monitori zvučali isuviše sterilno što bi posle nekog vremena preraslo u "neprirodno" a potom i u "annoying" tako da im to opraštam for the sake of my own ears.
Za kraj, evo i zvaničnih tehničkih specifikacija:
Bi-amplified Design / Tweeter – 25W, woofer – 50W
Woofer. 5” lightweight, magnetically-shielded, ultra-stiff polypropylene cone with rubber surround and high power handling voice coil.
Tweeter. 3/4” silk dome with magnetic shielding.
Frequency Response. 56 Hz – 20 kHz.
Crossover Frequency. 2.8 kHz
Signal-to-Noise Ratio. >100 dB below full output, unweighted.
Inputs. XLR and 1/4” supporting both balanced and unbalanced cabling.
Polarity. Positive signal on “+” pin creates forward cone displacement.
Input Impedance. 20k ohms balanced or 10k ohms unbalanced.
Input Sensitivity. 85 mV noise (pink) produces 90 dB(A) output SPL at 1 meter. Gain knob turned fully clockwise (maximum).
Dimensions (W x H x D). 6.5” x 10.5” x 7.75” / 16.5 cm x 26.7 cm x 19.7 cm
Net Weight (each speaker). 13.0 lbs / 6.0 kg.