D.V., samo sam cekala ovakvo pitanje

pitanje je veoma komplexno jer svako ima svoje misljenje o tehnikama. Iz tog razloga pozivam ljude da daju svoj koment, podele znanje sa ostalima jer jedan covek ne moze sve da zna

ovaj put cu ti odgovoriti sammo na pitanje o tehnikama..vezbe ostavljam za drugi put
Ovako ja gledam na stvari:
Svaki pevac ima svoj unikatni stil, zvuk i ton koji je vredno studirati. Bas zbog te velike raznovrsnosti tesko je govoriti o tehnikama pevanja jer, otprilike, svako ima neku svoju tehniku. Ali (uvek ono ali

) ako imamo potrebu zaklasifikacijom, ja bih to uradila na najgrublji nacin iz razloga sto, ako do detalja opisem jednu „tehniku“ njena pravila mogu postati obavezna, i postici cu kontra efekat (zelja mi je da svako upozna svoje sposobnosti

). Krenula bih od one najgrublje podele – clean i growl.
1) growl - ova tehnika je relativno nova, i o njoj se jos uvek veoma diskutuje. Smatra se, da se u ovoj vrsti pevanja koriste samo „lazne“ glasne zice. One predstavljaju sredisnje nabore koji se nalaze odmah iznad „pravih“ glasnih zica. Nemaju neku veliku ulogu u govoru i pevanju – njihova je uloga prvenstveno da stite glasne zice.

na ovoj slici lazne glasnice obelezene su kao "ventricular fold"
Vazduh koji se ispusta pri ovakvom pevanju je mnogo jaceg intenziteta nego pri obicnom pevanju. Iz tog razloga veoma je vazno NE ZATEZATI misice glasnih zica jer ta silina vazduha dovodi do njihovog jaceg treperenja. Ako su zategnute, veoma lako moze doci do ostecenja glasnica. Ali kako onda ova tehnika funkcionise? Tajna je u misicima koji se nalaze iznad glasnih zica i nisu direktno povezani sa njima. Skupljanjem ovih misica dolazi do blagog spajanja „laznih“ glasnih zica sto rezultira „rezanjem“. Rezanje je, dakle, izazvano treperenjem vazduha po laznim glasnicama.
Jedan mali savet: pre pevanja uzmite par kocki cokolade umesto piva. Efekat je mnogo bolji i u zvuku i u zastiti glasnica! (provereno

)
2) clean – e, ovde nastaje problem

citala sam dosta o „clean“ pevanju i misljenja su veoma razlicita (koliko ljudi, toliko cudi

) meni se najvise svidja podela ove tehnike po poziciji tona koji se peva odnosno njegovog mesta u vokalnom aparatu. Sve ostale varijacije za mene predstavljaju stilove pevanja, a ne tehnike. Na osnovu toga, clean tehniku mozemo podeliti na: grleno pevanje sa spustenim zadnjim nepcem, grleno pevanje sa podignutim zadnjim nepcem i “opersko” pevanje.
a) u grlenom pevanju sa spustenim zadnjim nepcem ton se formira u samom grlu i odatle direktno izlazi kroz usta jer su prednje u zadnje nepce spusteni pa ne dolazi do zadrzavanja tona. U ovoj tehnici postoji mnogo stilova, a najpoznatiji je “overtone” stil. Ne bih se trenutno zadrzavala na njemu, ali ako je neko zainteresovan, slobodan je da pita

Ova tehnika se najvise koristi u tradicionalnom odnosno etno pevanju b) u grlenom pevanju sa podignutim zadnjim nepcem dolazi do podizanja zadnjeg nepca koje u usnoj duplji pravi malo udubljenje gde se formira ton koji izlazi napolje. To ustvari predstavlja ono “najobicnije” pevanje

c) kod “operskog” pevanja oba nepca, i prednje i zadnje, se podizu tako da u gornjem delu usne duplje dolazi do formiranja takozvane “kupe” u kojoj se formira ton. Ton se dalje krece uz gornje nepce, tako da pri njegovom izlasku mozemo osetiti golicanje na nepcu a nekada i vibracije u gornjim zubima!

(fenomenalan osecaj

) ako osetite ovo, znacete da ste ton otpevali kako treba sto je veoma bitno jer lose savladana tehnika dovodi do jakog ostecenja glasnih zica jer je jacina ispustanja vazduha mnogo jaca nego kod ostalih tehnika. Iz tog razloga savetujem uzimanje casova, a ne pevanje kod kuce!!!
Vazno je napomenuti da sve ove tehnike imaju par zajednickih stavki: disanje – koje se posebno izucava i za koje postoje posebne vezbe – podrazumeva guranje vazduha iz stomaka, a ne iz pluca. O disanju ce biti i posebne reci. Misici vilice i vrata moraju biti potpuno opusteni, za sta takodje postoji niz vezbi. Njihovim zatezanjem, dolazi do prejakog zatezanja misica glasnih zica kao i slabije mogucnosti otvaranja usta sto utice na kvalitet tona koji izlazi.
Jedan savet: Cenite ono sto imate u sebi! Nemojte uzimati zdravo za gotovo. Gitaristi ako pukne zica, otici ce i kupiti drugu. Pevaci imaju, nazalost, samo jedan nezamenljivi par – ako on ode dovraga (tj. pukne ili se osteti) zavrsili su za sva vremena