Kako usmeriti ton, zdrave visine

Post Reply
chorsiter

Kako usmeriti ton, zdrave visine

Post by chorsiter » 11 Jul 2008, 17:58

Zdravo, ja sam novajlija na forumu ali ne bas i u pevanju. Verujte mi da sam poskidao sve zive programe savetovanja :cry: , bio na casovima pevanja, zavrsio srednju muzicku pevao u gomili horova. Experimentisem toliko dugo da mogu da pomognem vise drugima nego sebi. Glupo je hvaliiti se bojom glasa ali se na nju ne mogu zaliti i umem da pevam iz stomaka. Tonovi u mojoj tesituri zvuce sasvim normalno i prijatno :) ali imam problem sa visinama :( . Kada pevam malo vise, retko kada da glas zvuci resko i cisto. Uvek mu je nesto na putu i da kao da nemam dovoljno prostora za ton... prosto osecam da nije "zdrav ton" :? i umori se posle sat vremena pevanja.Ja jesam bariton, ali i f1 kao recimo neki maximum bi trebalo da zvuci zdravo. Mozda je u pitanju neki los polozaj, bilo bi dobro ako biste mogli da mi pokazete neku vezbu da bih postavio misice u pravi polozaj i pravilno usmerio ton kako bi bio samo na stomaku. Inace imam 19 godina, i mislim da mi glupe glasnice jos sazrevaju...damn it...i nisam lepo napisao user name :D :D trebalo je chorister:)
izvinjavam se na brbljanju

Hvala unapred :)

pipistrello

Re: Kako usmeriti ton, zdrave visine

Post by pipistrello » 15 Jul 2008, 22:00

Ja sam imala tih problema pre 2 godine i uspela sam da ih donekle resim.Najbolje je da probas da pevas isprekidano c-e,e-g,g-e,e-c,c i za polu stepen pomeras navise,na slogove vi,ju ili sl.Time ces da vezbas snagu daha,jer koliko sam ja skontala,za visine je potreban jak dah,e sad moj problem je sto sam ja uspela da navezbam te visine u forte,ali tiho jos uvek ne mogu da ih otpevam.
He,nadam se da sam ti bila od pomoci,i nadam se da ce se uskoro javiti neko ko zna da odgovori u potpunosti na pitanje,jer i mene zanima odgovor. :oops:

chorsiter

Post by chorsiter » 15 Jul 2008, 23:03

:) Konacno neko da se javi. Hvala za vezbicu, prakticna je...heh, i ja isto imam problema sa pianom. Kada je forte u pitanju...najmanji problem, ali kada treba odpevati piano u visinama ili nekom prijatnom jacinom...stomacni misici su mi kao kamen stegnuti..explodirace mi vugla :lol: . Provalio sam da je bitno u takvim visinama odrzati vratne misice opustene :idea: . Kako bih to uvezbao stavim dlanove na vrat i ukoliko krenu da se stezu pri pevanju, ides pogresnim putem i prestanes. Naravno moras da znas da oblikujes ton jezikom, usnom dupljom, usnama..itd. To sve pomaze ali najbitnije je ucvrstiti temelj...DAH!!! :!: :!:

pipistrello

Post by pipistrello » 16 Jul 2008, 02:11

Da, :lol: definitivno si upravu kad kazes da je dah najvazniji.Smrc... :cry: zao mi je samo sto ne mogu da isprobam tvoju tehniku sa opustanjem glasnih zica,jer sam prehladjena.Ali cim ozdravim probacu :wink:

Tenebra

Post by Tenebra » 31 Jul 2008, 01:24

heh, visine su jako "osetljiva stvar" .. pitanje je, pre svega, da li je u prirodi tvog glasa da pevas te visine?
ako jeste, ne mozes od ednom da ih otpevas kako zelis.
za njihovo "savladavanje" potrebno je duze vreme jer ti glasnice moraju postati dovoljno elasticne.

nema neka posebna vezba "za visine" - pevas do onog tona do kojeg se osecas udobno..posle toga je sve ostalo pogubno, a visina, ako moze, "pojavice" se sama od sebe. osetices vremenom da ti je neke visoke tonove lakse pevati pa ces u upevavanje ubaciti i njih, a teziti ka jos visim..

..upevanice su ti najbolje vezbe za sirenje opsega..

chorsiter

Post by chorsiter » 31 Jul 2008, 12:15

Hvala ti puno, mislim da si u pravu. Ja sam svoj opseg dosta prosirio ali opet ne treba da idem glavom u zid , vec postepeno. Rastezanje glasnica na silu nista ne donosi. Moj opseg je 2 oktave + terca (da zvuci sasvim normlano) posto mi je glas u mutaciji basovski krcao a visine opale, pa mi je trebalo mnogo vremena da se vratim navise a dubine sam zadrzao. Mora puno i pravilno da se vezba :( bar ja, kod mene je sve maximalno usporeno :D . Poceo sam da skidam Bobby Mcferrina potrazi ga na youtubu :D i dobro mi ide...samo malo sporo ;) . Covek je fanatik...PERFEKCIJA GLASA!!!!!!!!!! Ko hoce da vezba intonaciju, nek skida Bobbyjeve pesme :)

http://www.youtube.com/watch?v=1qOQHB_V2g0

xho

Post by xho » 02 Oct 2008, 17:26

Pozdrav svima na ovom forumu,Evo da se i ja predstavim xho 45 god,pevam od kad znam za sebe ali amaterski.itako sam to radio do 42 god,dok nisam upoznao pr Mirelu Sqasni, Herceg novi/ pedagog solo pjevanja,kaze upisi shkollu pjevanja,a ja pa kako sada 42 ,ajde na probu kaze,i sve ok.da vam skratim tupa tup ,prodjose tri godine otpevah ti ja cak i jake opere zamislite CORE NGRATO cak.I ja sam bariton visoki takodje imam problem sa visinama cim malo pauziram evo ti problem,dakle vezbe obavezno uz pedagoga povremeno plati ga isplati se, ako hoces da pevas sam ne mozes nikako.zasad toliko podrav

Post Reply