hehehe, ovde i jesmo zato da delimo iskustva
To sto brzo promuknes rezultat je samo nepravilnog pevanja!!! Ili mozda neumerenog?!?!?! Ako nisi "aktivno" pevala od detinjstva i pravilno pevanje, ako je prekomerno, moze da do vede do toga!
E ovako..pevanje iz stomaka

Ono podrazumeva istiskivanje vazduha iz pluca uz pomoc dijafragme i uz pomoc stomacnih misica (koji, naravno, guraju dijafragmu od dole)
e, sada..da bi ti sama slika bila jasnija, baci pogled dole

(dijafragma je linija iznad strelice)
na ovoj slici se vidi dijafragma pri udisaju i izdisaju

Trebalo bi da primetis da se dijafragma pri udisaju spusta nize u abdomen.
Cilj stomacnog pevanja jeste da se snagom misica stomaka pritiskaju pluca, pomocu dijafragme, koja ce istiskivati vazduh napolje.
Zasto je ovo bolje nego grcenje grudnog kosa (istiskivanje vazduha samo plucima, bez podrske stomaka)? Naime, grcenjem grudnog kosa, dolazi i do stezanja vratnih misica koji automatski dovode do oslabljene pokretljivosti glasnih zica sto rezultira nemogucnoscu da se sve otpeva ili odlazenjem u falsh..Kada se vazduh istiskuje uz pomoc stomaka, vratni misici su skroz opusteni, veca je pokretljivost glasnih zica, kao i mogucnost uzimanja vise vazduha!
evo kako to izgleda in real life

(prva slika predstavlja udisanje vazduha, druga izdisanje)
O vezbama za pevanje iz stomaka sam pisala na prvoj stranici (prvi moj post)
Kada udises vazduh, udisi ga na usta sa spustenim korenom jezika i podignutim zadnjim nepcem! Dok udises, nikako ne dozvoli da ti se podize grudni kos (normalno je da mora malo da se prosiri, ali ne treba da se primeti jako) vec obrati paznju na to da ti se stomak sto vise rasiri. Stavi ruke na ledja (u nivou bubrega) i udisi vazduh dok ne osetis kako ti se i taj deo tela "siri". U pocetku je bolno..ali je vazno vezbati!
Kada tako udahnes, polako kreni da pevas samo jedan ton gurajuci vazduh stomakom. Pevaj polako i tiho da bi sto bolje ostila misice stomaka. Pazi da vazduh ne guras samo misicima "gornjeg" stomaka!!! Veoma su bitni (ustvari najbitniji) misici "donjeg" stomaka (misici u nivou materice kod zena i prostate kod muskaraca). Ali je najbolje ako ova dva "nivoa" misica saradjuju
Za cist ton, znaci bez sustanja, jako je vazno da ti zadnje nepce bude podignuto, a koren jezika bude spusten. Kada vezbas preteruj u ovome (maximalno guraj nepce gore - postavi ga u"kupolu" i maximalno guraj koren jezika dole) da bi ti se pri pevanju automatski sto vise otvorilo grlo!
Ono sto je pogubno jeste kopiranje tudjih glasova ako niste sigurni u svoj glas, ako ne vladate svojim glasom i samom tehnikom..savetujem ti da ne praktikujes to bas puno dok ne budes potpuno sigurna u sebe i svoj glas.
A ono sto je najbitnije jeste da nikako sebe ne obeshrabrujes, vec da sama sebi budes najveca podrska..
Nisam jos cula da treci krajnik predstavlja problem u pevanju

mozda mi tvoj slucaj bude prvi x)
I nemoj vise pomisljati da smaras, jer da je tako, ne bih sve ovo pisala do sada

ako ti je i dalje nejasno, ponovo pitaj, ali samo mi reci sta ti tacno nije jasno!
Po milioniti put kazem - malo je teze sve ovo opisati i objasniti recima x)
I za sam kraj!!! Jako ti savetujem da ides na hor, jer tamo najbolje mozes da vezbas pevanje, pogotovo sto u isto vreme razvijah i harmonski sluh!!!! Pravilno disi i koristi stomak - trebalo bi brze da udjes u fazon nego sama da vezbas